Voorbeschouwing: Hammer Series Limburg 2019

Voorbeschouwing: Hammer Series Limburg 2019

foto: Cor Vos

vrijdag 7 juni 2019 om 07:30

Van 7 tot 9 juni zijn de Nederlandse gemeenten Vaals en Sittard-Geleen het decor van de derde Hammer Series Limburg (2.1). In deze wedstrijdvorm strijden niet de individuele renners tegen elkaar, maar staat juist het ploegbelang voorop. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Voor de vroege historie van de Hammer Series hoeven we niet ver terug in de tijd. Pas tweeënhalf jaar geleden zag de wedstrijd het levenslicht. Aan de wieg van de International Team Challenge (ITC) stonden organisatiebureau Infront Sports & Media en ploegencollectief Velon. De kersverse spruit op de wedstrijdkalender moest uitwijzen welke ploeg het sterkst ter wereld is, zo was de achterliggende gedachte. Ook wielerunie UCI schaarde zich achter het initiatief.

Het project was een poging van de profploegen, verenigd in Velon, om een groot evenement op te zetten en de verbinding met de fans en de lokale gemeenschap te zoeken. Daarmee hoopten ze meer mensen met de sport in aanraking te laten komen. Alle wedstrijden moesten live worden uitgezonden, voorzien van data en beelden vanaf de fiets. Elementen uit het baanwielrennen werden gekopieerd naar de weg. Limburg kreeg de primeur van de eerste editie.

Team Sky wint de eerste editie van de Hammer Series Limburg – foto: Cor Vos

In maart 2017, drie maanden voor de eerste editie, werd onthuld dat de nieuwe wedstrijdserie zou worden verreden onder de naam Hammer Series. In het weekend van 2-4 juni was het dan zover: zestien ploegen (twaalf uit de WorldTour, vier uit het ProContinentale circuit) stonden aan het vertrek van de inaugurele uitgave van de kersverse koers. En met LottoNL-Jumbo en Roompot-Nederlandse Loterij reden twee Nederlandse teams een thuiswedstrijd.

Movistar en een ijzersterke Carlos Betancur deelden meteen de eerste tik uit in de Hammer Climb, een wedstrijd van meerdere rondjes over een zeven kilometer lange omloop rond de Vaalserberg. Trek-Segafredo sprokkelde een dag later de meeste punten bijeen in de Hammer Sprint in Sittard-Geleen, waarna de Hammer Chase de beslissing moest brengen. Uiteindelijk werd Team Sky de grote winnaar van de allereerste editie door op de afsluitende ploegenachtervolging in achtervolgingsvorm nipt Sunweb voor te blijven.

Een jaar later breidde het wedstrijdconcept uit naar Noorwegen, waar Stavanger het decor zou zijn van het driedaagse wielerevenement. En even later werd ook Hongkong aangekondigd als locatie. Mitchelton-Scott was ongenaakbaar in Stavanger en Quick-Step Floors won vervolgens de tweede editie in Limburg. En in het najaar reisde het circus dan voor het eerst af naar Hongkong, waar Mitchelton-Scott opnieuw de beste was.

Quick-Step Floors op weg naar de winst in 2018 – foto: Cor Vos

Ook in 2019 is de Hammer Series Limburg de tweede wedstrijd in de reeks. Eind vorige maand zijn immers al de eerste wedstrijden in Stavanger afgewerkt. Jumbo-Visma deelde de eerste tik uit door de Hammer Climb-wedstrijd naar haar hand te zetten. Deceuninck-Quick Step won vervolgens de sprintkoers, doordat met name Davide Martinelli en Alvaro José Hodeg veel punten pakten. Maar het waren uiteindelijk de renners van Jumbo-Visma die met de eindzege aan de haal gingen.

Winnaars Hammer Series Limburg
2018: flag-be Quick-Step Floors
2017: flag-gb Team Sky


Vorig jaar

In het eerste weekend van juni streek het jonge wedstrijdconcept Hammer Series voor de tweede keer neer in Limburg. In Vaals en Sittard gingen de teams de strijd aan in drie dagen klimmen, sprinten en achtervolgen. Met onder anderen Tom Dumoulin, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, John Degenkolb en Tim Wellens wist de organisatie enkele grote namen te strikken. Twaalf teams uit de WorldTour stonden aan het vertrek, evenveel als een jaar eerder.

Bahrain Merida schoot het beste uit de startblokken door de klimwedstrijd te winnen op en rond de Vaalserberg. Deze zege had de ploeg vooral te danken aan de uitmuntende Mark Padun te danken. In de stromende regen kwam de jonge Oekraïner vijfmaal als eerste boven en haalde daarmee de meeste punten binnen voor zijn ploeg, die Lotto Soudal en Quick-Step Floors ruim vooraf ging.

Op de tweede dag verpulverde Mitchelton-Scott de concurrentie in de sprintwedstrijd. De Australische ploeg pakte onderweg veel punten met Caleb Ewan en nam na een eentweetje van Ewan en Luka Mezgec de macht over in de tussenstand. Die koppositie gaven ze daarna niet meer weg. Op de derde dag, zondag, zou de wedstrijd dan in een definitieve plooi vallen tijdens de ploegenachtervolging.

Feest voor Quick-Step Floors in 2018 – foto: Cor Vos

Quick-Step Floors mocht daarin als leider in het algemeen klassement als eerste starten en de ploeg slaagde erin de eindwinst veilig te stellen. De vierde plaats in de daguitslag bleek voldoende. Mitchelton-Scott pakte het tweede dagsucces op rij door in de afsluitende discipline BMC en Team Sky voor te blijven. De Australische ploeg beëindigde daarmee de Hammer Series Limburg als tweede. LottoNL-Jumbo werd derde.

Top-5 Hammer Series Limburg 2018
1. flag-be Quick-Step Floors
2. flag-au Mitchelton-Scott
3. flag-nl LottoNL-Jumbo
4. flag-bh Bahrain Merida
5. flag-us BMC


Parcours

Wellicht is een korte toelichting op de spelregels geen overbodige luxe. Ze wijken immers nogal af van de meeste wielerkoersen. Elke deelnemende ploeg mag zeven renners inschrijven, maar per onderdeel mogen slechts vijf van hen in actie. De ‘bankzitters’ op de eerste dag kunnen dus op de tweede of derde dag worden ingezet: de startlijst van renners kan dus variëren gedurende de drie dagen.

Het concept voor de klimwedstrijd Hammer Climb en de sprintwedstrijd Hammer Sprint is vrijwel hetzelfde. Elke ronde verdienen de eerste tien renners punten, waarbij dubbele punten worden uitgekeerd na drie vooraf vastgestelde passages van de finishlijn. De uitslag wordt opgemaakt op basis van het aantal gescoorde punten per team. Het algemeen klassement van dag een en dag twee is bepalend voor de startposities voor de ploegenachtervolging, de Hammer Chase.

PositiePuntenAfgerond
1100100
281,0000064881
365,610005248866
453,14410425152853
543,046724443737743
634,867846799427535
728,242955907536328
822,876794285104423
918,530203370934619
1015,00946473045715

Voor de startvolgorde van de Hammer Chase wordt gekeken naar de klasseringen van de eerste en tweede dag. De ploeg met de laagste Aggregate Position Index (vb. team 1 was tweede in de Hammer Climb en eerste in de Hammer Sprint: de Aggregate Position Index is drie) is de leider in het klassement na twee dagen. De acht minst scorende teams komen terecht in de zogenoemde ‘runner-up groep’, de negen beste teams in de ‘finalistengroep’.

De ploegen kunnen alleen nog van positie wisselen binnen hun groep in de Hammer Chase. Wel is de ploeg met de snelste tijd de winnaar van de daguitslag, ongeacht in welke groep of positie ze rijden. Tot slot, de eindwinnaar van de Hammer Series Limburg is de ploeg die als eerste in de finalistengroep de finish passeert. Zondag rond vijf uur ’s middags weten we dan welke ploeg Quick-Step Floors opvolgt op de erelijst.

Vrijdag 7 juni, Hammer Climb: Vaals – Vaals (69,1 km)

Op de eerste dag staat de Hammer Climb op het programma: een heuvelige rit bij Vaals over een omloop van 8,6 kilometer, die acht keer moet worden afgelegd. Scherprechters op de route zijn de klim naar het Drielandenpunt (0,7 km aan 7%) en de Gemmenicherweg (1,7 km aan 6,6%). Bij elke passage van de finish verdienen de eerste tien renners punten, waarbij dubbele punten worden uitgereikt na de tweede, vijfde en laatste ronde.

Start: 15.02 uur
Finish: 16.51 uur

Zaterdag 8 juni, Hammer Sprint: Sittard – Sittard (99,2 km)

Vervolgens is het Dumoulin Bike Park in Sittard het decor van de Hammer Sprint. Daarvandaan rijden de renners een omloop van 12,4 kilometer, die zijn acht keer moeten afwerken. Het profiel is vrijwel vlak, in tegenstelling tot de Hammer Climb. Ook in deze wedstrijd zijn elke ronde punten te verdienen, waarbij dubbele punten zijn te verdienen na de derde, vijfde en laatste ronde.

Start: 15.05 uur
Finish: 16.59 uur

Zondag 9 juni, Hammer Chase: Sittard – Sittard (49,6 km)

Tot slot wordt ook de Hammer Chase afgewerkt op het Dumoulin Bike Park in Sittard. De omloop is dezelfde als tijdens de Hammer Sprint, namelijk een ronde van 12,4 kilometer richting Urmond en terug. De ploegen moeten vier ronden afleggen, goed voor een totaal van 49,6 kilometer. De runner-up groep begint eraan om 15.00 uur, de finalistengroep om 16.10 uur.

Start: 15.00 uur (runner-up groep)
Finish: 17.00 uur (finalistengroep)


Favorieten

Liefst twaalf van de achttien WorldTour-teams staan aan het vertrek dit weekend aan het vertrek. Jumbo-Visma zorgt voor de enige Nederlandse afvaardiging. Vanuit België reizen Lotto Soudal en Deceuninck-Quick Step af naar Limburg. Vijf ploegen uit het ProContinentale circuit maken het startveld compleet.

Mitchelton-Scott – foto: Cor Vos

In het favorietenlijstje komt al snel Mitchelton-Scott boven. De ploeg kwam afgelopen jaar als sterkste uit de bus na zeges in Stavanger en Hongkong. Slechts in Limburg moesten ze de winst laten aan Quick-Step Floors. Ook dit seizoen stond het team al op het podium na de derde plaats in Stavanger. De Australiërs azen op succes en schuiven daarbij meervoudig wereldkampioen punten- en ploegkoers Cameron Meyer naar voren.

Meyer ontbrak in Stavanger door een blessure, maar keert in Limburg terug in de selectie. Hij wordt goed omringd met onder anderen Alex Edmondson en Michael Hepburn, eveneens erkende specialisten in het baanwielrennen. Deze mannen hoeven niets meer verteld te worden over snelheid en hoe ze hun inspanningen moeten indelen. Edoardo Affini, onlangs ritwinnaar in de Tour of Norway, Rob Stannard, Dion Smith en Michael Albasini maken de ploeg compleet.

Deceuninck-Quick Step won in 2018 de Hammer Series Limburg al eens en de blauwe brigade deed ook in Stavanger al van zich spreken door de Hammer Sprint te winnen. In Noorwegen bemoeide jongeling Remco Evenepoel zich nadrukkelijk met de koers en opnieuw is de Belg is erbij. Met ook Fabio Jakobsen, nationaal kampioen Yves Lampaert, Dries Devenyns, Davide Martinelli en Michael Mørkøv is dit zeker een van de sterkste teams in Zuid-Nederland!

Remco Evenepoel – foto: Cor Vos

Aan snelheid geen gebrek bij Team Sunweb in de Hammer Series Limburg. In Stavanger was de ploeg runner-up en op papier moet zij opnieuw kunnen meedoen om de knikkers. Met Cees Bol, dit seizoen al goed voor drie zeges, en Max Walscheid heeft de ploeg twee van haar sterke sprinters opgesteld. Opvallende afwezige is wel Tom Dumoulin: de kopman staat zondag aan het vertrek van het Critérium du Dauphiné en kan er dus niet bij zijn.

EF Education First schoot het seizoen uit de startblokken. Aan de andere kant van de wereld werd meteen gewonnen en ook in Europa ging het de ploeg voor de wind. Hoogtepunt was zonder twijfel de winst van Alberto Bettiol in ‘Vlaanderen’. Ook in Limburg lijkt de ploeg heel wat van plan. Sep Vanmarcke wordt omringd door thuisrijders Moreno Hofland en Sebastian Langeveld. Daniel McLay, Mitch Docker en Thomas Scully zijn de andere namen: een goed team voor dit format!

Tijdens de Hammer Series Stavanger kwam Jumbo-Visma bovendrijven en de Nederlandse ploeg zal dat kunstje ongetwijfeld willen overdoen in eigen land. Wel ziet de selectie er compleet anders uit vergeleken bij de trip naar Noorwegen. Zo zijn Dylan Groenewegen en Mike Teunissen er ditmaal niet bij. Aan Koen Bouwman, Floris De Tier, Jos van Emden, Taco van der Hoorn, Tom Leezer, Paul Martens en Antwan Tolhoek de taak om de sterke lijn door te trekken.

Tim Wellens – foto: Cor Vos

De andere Belgische formatie aan de start is Lotto Soudal. Tim Wellens is de belangrijkste naam. De heuvelspecialist had een belangrijk aandeel in de tweede plaats in de Hammer Climb van Stavanger. Met Adam Blythe heeft de ploeg ook een snelle man aan boord. Voorts zit Brent Van Moer voor het eerst bij de selectie. Deze week werd bekend dat de jonge Belg vervroegd wordt overgeheveld naar de hoofdmacht en hij mag in Limburg meteen ruiken aan het grote werk.

BORA-hansgrohe moet het in Limburg zien te rooien zonder Sam Bennett, die in Stavanger zo’n sterke indruk achterliet. Wat kan de ploeg zonder de rappe Ier, maar met Oscar Gatto, Maciej Bodnar en Juraj Sagan – niet te verwarren met zijn jongere broer Peter. CCC besloot de Hammer Series Stavanger op een keurige vijfde plek en met Greg Van Avermaet en Jakub Mareczko stuurt de ploeg zeker niet de minste namen naar de koers.

Net als CCC eindigde Ineos in Stavanger in de top-5. De ploeg kent weinig zwakke plekken en heeft met Filippo Ganna de regerende wereldkampioen individuele achtervolging achter de hand. Tot slot moet ook Trek-Segafredo een woordje kunnen meespreken dit weekend. Jasper Stuyven, John Degenkolb en Fabio Felline zijn de belangrijkste namen in het team, dat verder wordt aangevuld met Fumiyuki Beppu en Alex Frame.

Team Ineos – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mitchelton-Scott
*** Deceuninck-Quick Step, Sunweb
** EF Education First, Jumbo-Visma, Lotto Soudal
* BORA-hansgrohe, CCC, Team Ineos, Trek-Segafredo

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

De weersverwachting voor Vaals vrijdag is plaatselijk bewolkt aan 25 °C. De neerslagkans wordt ’s middags geschat op zo’n 20%. De wind waait matig aan windkracht vier. Zaterdag is het bewolkt boven Sittard aan 20 °C. De neerslagkans is vrijwel nihil en de wind waait opnieuw matig aan windkracht 4. Voor zondag zijn de verwachtingen iets beter: overwegend bewolkt, maar het is wel iets warmer: 23 °C. Er wordt geen neerslag verwacht en de wind is zwak aan windkracht 2.

De Hammer Series Limburg zijn rechtstreeks te volgen via een livestream op de website van de koers. Elke dag begint de uitzending om 14.45 uur. Live timing en data van de renners verschijnen onder de video gedurende de wedstrijden. Daarnaast is de koers vanaf 15.00 uur te volgen via Sporza en NOS.nl.


Dit artikel delen:

16 Reacties

PietFriet 5 juni 2019 om 22:06

Ik weet niet waarom, maar ik vind die hammer series nooit om aan te gluren.

Tonydepony 5 juni 2019 om 22:16

Ik vind het net echt super om te zien. Heel veel strijd, zeer tactisch en daarnaast zie je welke renners hun goede vorm hebben. Ze zien echt af om elke ronde mee te doen. Ook leuk dat youngsters kansen krijgen.

Poeksel 5 juni 2019 om 22:44

Ik vind het ook leuk.

Wellicht zou trouwens Hammer Flat een betere naam zijn dan Hammer Sprint, omdat het in de vlakke koers niet per se gaat om wie de beste sprinters heeft.

Merlinappa 6 juni 2019 om 07:06

heerlijke koersen om te kijken, gebeurt tenminste wat!

xistnc 6 juni 2019 om 08:49

En bij het opstellen van zo’n rijtje met punten ver achter de komma is er niemand die denkt, goh, dat moet anders?

assen 6 juni 2019 om 11:32

Ze hebben blijkbaar gewoon een formule gebruikt. Laat ze toch, maakt niet uit.

Ik stoor me juist aan het feit dat ze bij het voetbal GEEN formule gebruiken. Nu hoor je onzin als ‘uitdoelpunt telt dubbel’. Gewoon een formule gebruiken als ‘score = aantal doelpunten thuis + 1,01*aantal doelpunten uit’ en je zit altijd goed (aangenomen dat je niet meer dan 99 keer uit scoort). :-)

Jandepandaman 6 juni 2019 om 14:36

assen, alleen al die ‘maar’ in jouw uitleg maakt het een lastigere regel dan ‘uit telt dubbel’. Uit telt dubbel is toch eenduidig en duidelijk?

Arry1337 7 juni 2019 om 11:25

@Jandepandaman
Maar waarom moet het eenduidig en makkelijk zijn dan? Het gaat erom dat uitdoelpunten in de huidige regelgeving een minder representatief beeld geven van welk team beter is dan een formule.

Jandepandaman 6 juni 2019 om 14:03

Vind het altijd leuk. Ook die climb zie je renners die je daar niet altijd verwacht, zoals Teunissen in de vorige Hammer Series wedstrijd.

Roger MORIS 6 juni 2019 om 20:44

Deze Hammer Series Limburg 2019 worden ook uitgezonden door VRT éen . Morgen b.v. van 15:00 tot 16:59 !!

Covadonga 6 juni 2019 om 21:03

Het artikel vond ik in ieder geval leuk om te lezen. Het concept is best geinig.
Hoe werkt de tijdrit? Is het een gewone ploegentijdrit of een massastart (met bonus tijden o.b.v. het klassement)? Ik mis dit concreet in het artikel.

EddyB1958 7 juni 2019 om 08:39

Eerst rijden de acht mindere ploegen hun tijdrit, daarna de acht betere en de ploeg, die van dat octet het eerst over de meet komt, wint Hammer Limburg. Maar er is ook nog een dagprijs voor de ploeg die de beste tijd rijdt. Bv in Noorwegen won Jumbo Visma de Hammerserie. Maar ging de dagprijs naar CCC. Op Wikipedia kan je een hele uitleg lezen over hoe de volgorde van de teamsin de tijdrit bepaald wordt.
In Noorwegen behaalde San Remco, zoals hij hier door iemand genoemd werd best veel punten in klim en sprint. Volgens mij rijdt hij morgen zijn eerste Nederlandse kilometers als prof. Zou Hammer ook niets zijn voor San Mathieu?

Covadonga 8 juni 2019 om 19:46

@eddy
Bedankt voor de verwijzing. Ik heb het gelezen. Het is wel een beetje ingewikkeld.
Ze zouden er imo beter een normale ploegentijdrit van maken en de verschillen van de eerste twee dagen verrekenen.

Imbatido 6 juni 2019 om 23:42

De Hammer Climb vind ik supertof, de rest kijk ik eigenlijk niet. Dit parcours vind ik ook mooi, lastig rondje. En het is erg leuk omdat veel jonge renners een kans krijgen in plaats van dat ze in dienst moeten rijden. Zoals Padun die vorig jaar alles op een hoop reed. Het startveld valt me wel een beetje tegen. Voor veel ploegen zal het morgen niks worden.

Brabander 7 juni 2019 om 10:22

De Climb en de Sprint zijn hartstikke leutig. Vind ik dan. Maar die Chase is gewoon kolderiek en een ware anticlimax

Arry1337 7 juni 2019 om 11:28

Ik herinner me van de eerste keer dat er een aantal ploegen bij elkaar in het wiel zaten tijdens de afsluitende ploegentijdrit. Naar mijn mening zouden ze beter beginnen met een ploegentijdrit, dat opvolgen met de klimrit en afsluiten met de vlakke sprintrit. Op deze manier zijn de tijden van de ploegentijdrit ook eerlijk, want dat is in het huidige systeem niet het geval aangezien er teveel voordeel is bij het vlak achter een ander team starten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair