Voorbeschouwing: GP Montréal 2017
zondag 10 september 2017 om 08:30

Voorbeschouwing: GP Montréal 2017

Terwijl de Ronde van Spanje zijn ontknoping nadert, zijn de renners met ambitie voor eendagskoersen actief in Canada om het tweeluik van Québec en Montréal te betwisten. De omloop van de Grote Prijs van Montréal wordt vaak gezien als de zwaardere van de twee. Kan Greg Van Avermaet zondag zichzelf opvolgen of krijgen we een andere winnaar? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De tweede koers van het Canadese tweeluik vindt plaats in Montréal. In 2010 was Robert Gesink de eerste winnaar nadat hij op tien kilometer van de streep ten aanval trok. Nadien waren Rui Costa, Lars Petter Nordhaug, Peter Sagan en Simon Gerrans succesvol in de Canadese eendagskoers. De afgelopen twee jaar kende de Grote Prijs van Montréal Belgische triomfators. In 2015 was het Tim Wellens die Adam Yates klopte in een sprint-a-deux nadat ze samen wegreden uit een klein groepje. Vorig jaar was Greg Van Avermaet de sterkste op de Avenue de Parc. In een sprint wist hij zijn gouden ros als eerste over de lijn te drukken, en hiermee de zevende editie op zijn naam te schrijven. De Belg verwees wereldkampioen Sagan en Diego Ulissi naar de overige podiumplaatsen.

Lijst van winnaars
2010: flag-nl Robert Gesink
2011:  flag-pt Rui Costa
2012:  flag-no Lars Petter Nordhaug
2013:  flag-sk Peter Sagan
2014:  flag-au Simon Gerrans
2015:  flag-be Tim Wellens
2016:  flag-be Greg Van Avermaet

Parcours
Ook in de achtste editie krijgen de renners een ongewijzigd parcours voorgeschoteld. De wedstrijd bestaat uit een inmiddels bekend lokaal rondje rondom de Mont Royal, waar de stad haar naam aan ontleent. De afgelopen jaren zorgde dit parcours voor een afvalrace. De opeenvolging van hellingen zorgt voor een peloton dat geleidelijk uitgedund wordt. De eendagswedstrijd bestaat uit zeventien ronden van elk 12,1 kilometer waarin de renners 229 hoogtemeters voor de kiezen krijgen. Dat zorgt voor een totaal van 205,7 kilometer koers met 3893 hoogtemeters.

Het parcours kent drie hindernissen. De eerste is de Côte Camillien-Houde, die na de start vrijwel direct bedwongen moet worden. Met een gemiddelde stijging van 8% in 1,8 kilometer is de noemer kort en pittig op z’n plaats. Na een kleine zes kilometer is de Côte de Polytechnique aan de beurt. Met een lengte van 800 meter is het een korte klim. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6%, maar de helling kent een strook van 200 meter aan 11%. Het slotstuk is de Avenue de Parc (560 meter á 4%). Wie hier na zeventien ronden de snelste benen heeft mag zich in een mooi rijtje winnaars scharen. Of gaan we een aanvaller met de bloemen zien zwaaien?

Favorieten
Wanneer we de kanshebbers voor winst in Montréal op een rijtje zetten, komen we al snel bij dezelfde namen als de koers in Québec uit. Vorig jaar reden er zelfs zeven renners in beide wedstrijden bij de beste tien. Niet heel gek gezien het identieke deelnemersveld en de enigszins vergelijkbare parcoursen. Over het algemeen wordt het parcours in Montréal gezien als iets zwaarder, maar Québec heeft ons al een aardige indicatie gegeven over de vorm van de renners.

In een groepspurt in Sagan favoriet – Foto: Sirotti

Mocht ook deze koers in een groepspurt beslist worden, dan is Peter Sagan lastig te kloppen. De Slowaak won hier vier jaar geleden al eens en werd bovendien al twee keer tweede. Wanneer hij erin slaagt om dit jaar ook in Montréal te zegevieren, dan kan hij de tweede renner worden die in hetzelfde jaar in zowel Québec als Montréal wint. Enkel Simon Gerrans wist dat drie jaar geleden al eens te presteren.

Titelverdediger Greg Van Avermaet is de voornaamste concurrent van Sagan. De twee vechten in het Canadees tweeluik de afgelopen edities een verbeten tweestrijd uit. Vorig jaar won Sagan in Québec voor Van Avermaet. In Montréal waren de rollen omgedraaid. Zien we dit jaar een soortgelijk scenario?

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin is gemotiveerd om een goed resultaat te behalen – Foto: Sirotti

Sunweb beschikt in Canada over meerdere troeven. In een groepsspurt is Michael Matthews een belangrijk wapen. De Australiër werd vorig jaar al vierde in Montréal. Ploeggenoot Tom Dumoulin vindt hier een parcours dat hem nog iets beter ligt dan in Québec. Hij heeft uitgesproken niet naar Canada gekomen te zijn om te trainen, dus hij is gemotiveerd om een goed resultaat te behalen. In Québec zag hij Van Avermaet uitlopen in de WorldTour-stand en in Montréal ligt er een kans om weer iets dichterbij te komen.

Zorgt Tim Wellens voor het derde Belgische succes op rij? – Foto: Sirotti

Lotto Soudal heeft met Tim Wellens een oud-winnaar in de gelederen. De 26-jarige Belg won de wedstrijd twee jaar geleden door in regenachtige omstandigheden medevluchter Adam Yates in de sprint te kloppen. Met een vijfde plek in Québec heeft Wellens aangetoond dat het met zijn vorm wel goed zit. De Belgische formatie beschikt met Tony Gallopin en Tiesj Benoot (twee jaar terug al eens vijfde) over meerdere renners die hier kort kunnen eindigen.

Een renner die in Québec goed voor de dag kwam, is Alexis Vuillermoz. Ook in Montréal ligt er een parcours wat de Fransman aan moet kunnen, al reed hij in twee eerdere deelnames nog niet eerder bij de beste tien. AG2R La Mondiale beschikt met de Belgen Jan Bakelants en Oliver Naesen over nog twee interessante pionnen.

Diego Ulissi is een renner die in het Canadese tweeluik vaak goed is voor een dichte klassering. De renner van UAE Emirates haalde in Québec net de top tien niet, maar in Montréal werd hij vorig jaar nog knap derde. Dat maakt hem een renner om rekening mee te houden. Landgenoot Sonny Colbrelli werd in Québec tiende, wat aantoont dat het met zijn vorm wel goed zit. Indien het in Montréal bij elkaar blijft, ligt een nieuwe ereplaats in het verschiet.

Ook Trek-Segafredo heeft meerdere opties. Bauke Mollema beschikt over de kwaliteiten om op dit parcours het verschil te maken. Wanneer het op een sprint aankomt, kan het Jasper Stuyven naar voren schuiven. Namens Quick-Step Floors reed Petr Vakoc vrijdag een goede wedstrijd. Slaagt hij erin om die goede lijn door te trekken? Dimension Data rekent dan weer op Nathan Haas (vorig jaar vijfde), terwijl Sky Sergio Luis Henao tot zijn beschikking heeft.

Kan Tom-Jelte Slagter opnieuw kort eindigen? – Foto: Sirotti

Cannondale-Drapac komt in deze Noord-Amerikaanse WorldTour-koersen sterk voor de dag. Tom-Jelte Slagter was in Québec op een zesde plaats de best geklasseerde renner. Met Sep Vanmarcke had de ploeg zelfs een tweede renner in de top tien. Ook renners als Alberto Bettiol en Rigoberto Uran zijn in staat om op dit parcours kort te eindigen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Greg Van Avermaet, Michael Matthews
** Tim Wellens, Alexis Vuillermoz, Diego Ulissi
* Sonny Colbrelli, Tom Dumoulin, Tom-Jelte Slagter, Alberto Bettiol

[poll id=”595″]

Website organisatie
Deelnemerslijst GP Montréal

Weer & TV
De weergoden zijn de renners gunstig gezind. Het blijft zondag droog in Montréal, en met een temperatuur van 22 graden kan er gekoerst worden onder prettige omstandigheden. De wind waait uit het zuidwesten en is matig te noemen met windkracht 3.

Het tijdsverschil met Montréal is zes uur. In Nederland is het zes uur later. Om 17:00 (Nederlandse tijd) wordt het startschot gegeven. De aankomst wordt verwacht rond half elf (Nederlandse tijd).

Eurosport heeft de wedstrijd in Nederland niet in zijn programmering opgenomen, maar de wedstrijd is vanaf 20:00 wel te volgen via de Eurosport Player.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
9 september 2017 12:08
Weer een poentsjer.
9 september 2017 12:25
edit wf: laat onzin achterwege
9 september 2017 12:46
Deze is wel een pak lastiger dan Québec.
9 september 2017 12:50
Poentsj wederom poentsj? Zou leuk zijn als iemand anders dan GVA of Sagan wint om de spanning voor het WK wat op te poken. EBH bij voorkeur, met Matthews en Kristoff op het podium.
9 september 2017 13:00
Mooi parcours, maar ben ooit met een stadsfiets onderuit gegaan in het dalende stuk en in het ziekenhuis beland. Slechte herinneringen.
9 september 2017 13:09
Slagter gaat hem pakken!
9 september 2017 13:24
@nederbelg
Ik zou mijn geld toch niet zetten op EBH of Kristoff.
9 september 2017 14:00
@Matthias
De leukste scenario's zijn niet noodzakelijk de meest geloofwaardige ;-)
9 september 2017 14:05
Zou mooi zijn als het gehele peloton dit keer niet apathisch bij Bora in het wiel naar de slachtbank wordt geleid. Er zijn er maar drie die kunnen winnen in een groepssprint en de rest rijdt voor een plek 4-10.
9 september 2017 14:49
Wellens wint hier terug, als je ziet hoe hij gisteren in Quebec 5e wordt in de sprint, als niet sprinter, sterk!!
9 september 2017 19:46
@nederbelg
Het wordt wel héél knap om te winnen als je niet meedoet
9 september 2017 19:47
Hoop op Tommie, maar denk Sagan of GVA.
9 september 2017 19:55
Doe mij maar Mollema.
9 september 2017 21:16
Veel hangt af van de wind. Als er net als in Quebec tegenwind staat op de klim dan wordt het een matige koers met een groepssprint
9 september 2017 21:22
Ulissi!
9 september 2017 21:23
hmmmmmmmmmm
10 september 2017 09:15
@ruben_ volgens mij zijn er 3 klimmen met allemaal een andere (wind)richting. Kans op tegenwind op alle drie is dan wel heel erg klein...
10 september 2017 09:43
Ik denk dat Sagan gaat trakteren.
https://www.instagram.com/p/BY1XkffDEg5/
10 september 2017 09:52
@kaas
Ik haalde even een uitslag uit de Tour of Britain en Québec door elkaar ;-) Teveel koersen op één weekend...
10 september 2017 10:14
Van Avermaet zal zich na gisteren wel voor zijn kop slaan dat hij viir wat schamele WT puntjes nog naar Hamburg en Plouay is afgereisd. Dumoulin werkt gewoon voor Matthews en geeft daarmee een duidelijk signaal af dat de puntjes hem weinig boeien. Het klassement was dus gewoon al in de tas voor Greg. Maar die extra koersdagen kunnen straks in Bergen wel het verschil zijn.
10 september 2017 10:43
@ Wheely.. Wat een fenomeen, wat een coureur.
10 september 2017 12:25
Veel mensen stemmen hier onder op Dumoulin maar die gaat toch voor Matthews werken?
10 september 2017 15:17
@freak: Nederlanders krijgen altijd (minimaal) dubbel zoveel stemmen als ze horen te krijgen. Het is echter niet totaal onwaarschijnlijk dat dumoulin hier wint. Ik heb quebec niet gezien, dus ik weet niet hoe goed matthews in vorm is, maar het zou goed kunnen dat dumoulin beter de heuvels over komt dan matthews. Indien matthews zelf in vorm is, heeft hij natuurlijk meer kans dan dumoulin.

Ik ga voor Sagan wederom. Het gemak waarop hij de sprint won in quebec geeft blijk van een goede vorm.
10 september 2017 15:55
Samuello: Dank je. Matthews 3e in Québec dus goed in vorm. Maar idd de vraag hoe hij deze (volgens mij zwaardere) heuvels verteert.

Reacties zijn gesloten.