Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2009

vrijdag 9 oktober 2009 om 20:41

Sinds 2005 is het al een 1.HC koers, maar erg veel bekendheid heeft de Giro dell’Emilia niet in Nederland. En dat ondanks het feit dat de Italiaanse najaarsklassieker al aan zijn 92e editie toe is en eigenlijk alleen maar grote namen op de erelijst heeft staan. Er zal dus ook dit jaar weer hard om gevochten worden.

Giro dell’Emilia 2008
De Italiaan Danilo di Luca kwam vorig jaar als eerste over de streep in San Luca. De renner van LPR, inmiddels betrapt op doping, was de snelste op de korte maar steile slotklim. Hij eindigde voor de ook al betrapte Davide Rebellin en de Rus Aleksandr Kolobnev, die dit jaar wel weer meedoet.

Parcours
De eerste helft van 92e aflevering van de Giro dell’Emilia is verre van moeilijk. Pas na meer dan honderd bijna vlakke kilometers komt daar verandering in. Dan wordt de Monzuno beklommen, een klim van bijna acht kilometer aan een dikke zes procent. Hij wordt na een afdaling direct opgevolgd door een volgende steile heuvel. De Loiano is een vergelijkbare klim: 6,7 kilometer aan 5,8%.

Wat volgt is een flinke afdaling, met vervolgens een stukje vlak. Maar dan moet in 40 km vijf keer naar San Luca geklommen worden. 10,8 % gemiddeld, hoewel gelukkig voor de renners maar twee kilometer lang. De laatste 200 meters lopen nog vlak. Bovenop de klim ligt de streep en bij de vijfde beklimming zal daar ook gejuicht worden voor de winnaar.
Profiel (PDF)

Favorieten
Twaalf ProTour-ploegen, nog eens zeven Pro Continental teams met allen minstens vier Italianen in de selectie, plus twee gretige Continentale equipes. Strijd gegarandeerd dus, maar de vraag is wanneer die definitief losbarst. Al op de eerste twee beklimmingen, tijdens de vijf rondes in San Luca of pas in de laatste honderden meters?

Vaak worden dit soort Italiaanse koersen door een sprintende kopgroep van een dozijn mannen beslecht. Er zijn genoeg Italianen die Danilo di Luca als winnaar willen opvolgen. Daarvoor moeten ze echter net zo’n goede sprint bergop hebben, of genoeg uithoudingsvermogen na een ontsnapping. Damiano Cunego, Luca Paolini, Giovanni Visconti en Rinaldo Nocentini kunnen het in een groepje afmaken. Maar Leonardo Bertagnolli, Michele Scarponi en Stefano Garzelli zullen daar niet rustig op wachten.

Buitenlandse concurrentie komt bijvoorbeeld van Columbia vandaan, met Kim Kirchen en Michael Albasini. Milram brengt de weer fitte Fabian Wegmann, samen met Peter Velits en Linus Gerdemann. Aleksandr Kolobnev moet ook nu niet uitgevlakt worden, hij reed een prima WK. Naast Carlos Barredo rijden er bij Quick-Step met Davide Malacarne, Francesco Reda en Dario Cataldo ook heel wat gretige Italiaantjes rond.

En dan zijn er nog genoeg kanshebbers ongenoemd gebleven. Domenico Pozzovivo en ‘oudjes’ Alessandro Bertolini en Luca Mazzanti eindigden in de Coppa Sabatini goed vooraan. Cadel Evans reed daar indrukwekkend in wil dit doortrekken. Dan is er nog Aleksandr Vinokourov, vol revanche-gevoelens koersend en geflankeerd door Janez Brajkovic. Juan José Cobo, Ivan Basso en Paolo Tiralongo kunnen ook nog ambities hebben. En heeft Robert Gesink nog iets over?

Koldo’s favorieten
**** Damiano Cunego
*** Aleksandr Kolobnev, Cadel Evans
** Fabian Wegmann, Aleksandr Vinokourov, Kim Kirchen
* Giovanni Visconti, Leonardo Bertagnolli, Paolo Tiralongo, Michael Albasini

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair