Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2013

donderdag 10 oktober 2013 om 14:27

foto: Sirotti

Met 104 verreden edities mag de Giro dell’Emilia dan niet tot de hoogste wielercategorie behoren (1.HC), het predikaat ‘klassieker’ kan hem moeilijk ontzegd worden. Gezien de aankomende Ronde van Peking doet tweevoudig winnaar Robert Gesink zaterdag helaas niet mee. Lees hier wie er wél kans op de overwinning maken.

Historie
In 1909 werd de koers al voor het eerst verreden, waarna legende Constante Girardengo al snel een record neerzette door van 1918 tot 1925 vijf edities te winnen rond Bologna. Naast klinkende Italiaanse namen als Francesco Moser en Franco Bitossi kwamen ook de Belgen Eddy Merckx (als eerste buitenlander ooit, pas in 1972) en Roger de Vlaeminck al eens als eerste over de meet.

Michael Boogerd was in 1999 de eerste Nederlandse winnaar, gevolg door de twee overwinningen van Robert Gesink in 2009 en 2010. Een jaar later kwam Bauke Mollema juichend over de streep, maar hij realiseerde zich pas later dat Carlos Betancur hem al voor was gegaan. Een andere Colombiaan was afgelopen jaar de sterkste: Nairo Quintana versloeg Fredrik Kessiakoff en Franco Pellizotti.

Parcours
Veel wordt er over het algemeen niet gesleuteld aan het routeplan van de meer dan een eeuw oude koers. De Giro dell’Emilia wordt traditioneel verreden in en rond de omgeving van de Italiaanse stad Bologna. De Montepastore, die na zo’n 60 kilometer beklommen wordt, eindigt op een hoogte van 698 meter. Hierna gaat het op en af en bereiken de renners een hoogte van 805 meter, om dan weer af te dalen en naar de Badolo te rijden. Op de top van deze beklimming hebben de renners 127,8 kilometer gereden, om weer naar de slotklim te rijden die vijfmaal beklommen moet worden.

bron: http://www.gsemilia.it

Deze San Luca is twee kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 10,8%, waarbij de eerste 500 meter tot 14% komt. Daarna vlakt het een paar honderd meter af om vervolgens de steilste stukken aan te vatten, wat tot 16% gaat. Daarna vlakt de klim opnieuw af tot 300 meter van de streep. Hier wacht de renners nog een lastig stuk van 8%. De laatste 200 meter van de San Luca zijn dan weer wat makkelijker. Na de vijfde maal klimmen ligt de streep en hoeft er niet meer afgedaald te worden.

bron: http://www.gsemilia.it

Favorieten
Nederlandse teams zijn er helaas niet bij in deze 105e editie, maar Italiaanse des te meer. Waar Cannondale zonder kopman Sagan eigenlijk wat doelloos rond rijdt, kan Lampre-Merida met Diego Ulissi (de winnaar van Milaan-Turijn), Damiano Cunego en Michele Scarponi eigenlijk drie speerpunten opstellen. In Lombardije kwam de ploeg echter niet in het stuk voor. Andere sterke Italianen vinden we bij Astana, dat de jonge Fabio Aru en de ervaren Paolo Tiralongo laat vergezellen door Fredrik Kessiakoff.

Scarponi

Michele Scarponi heeft nog geen contract voor 2014 (foto: Sirotti)

Terwijl Saxo Bank met Oliver Zaugg en Chris Anker Sørensen vooral mannen van de tweede lijn meeneemt, kan AG2R La Mondiale hopen op een sterke Domenico Pozzovivo. Ondersteund door Mickaël Cherel en Matteo Montaguti moet de man met het voorkomen van een junior minstens voor het podium kunnen gaan.

Pozzovivo

De kleine Pozzovivo kwam zondag glijdend over de finish (foto: Sirotti)

De nummer drie van vorig jaar, Franco Pellizotti, is er in het shirt van Androni Giocatolli ook weer bij. Ondersteund door de jonge Patrick Facchini en Diego Rosa zal hij zijn resultaat graag herhalen of verbeteren. Andere interessante Italianen vinden we bij Vini Fantini: Oscar Gatto, Mauro Finetto en Matteo Rabottini, en bij Bardiani Valvole: Stefano Pirazzi en Francesco Bongiorno.

Pellizotti Franco

Pellizotti is nog altijd iemand on rekening mee te houden (foto: Sirotti)

Colombianen als John Darwin Atapuma en Fabio Duarte mogen in dit soort koersen nooit uitgevlakt worden, net zo min als Sergio Pardilla (MTN-Qhubeka). Ceramica Flaminia zal haar hoop hebben gevestigd op de dit seizen sterk rijdende Ivan Rovny. Tot slot is ook Davide Rebellin in het oranje CCC-shirt weer van de partij.

Voorlopige deelnemerslijst

Favorieten van WielerFlits
**** Diego Ulissi
*** Fredrik Kessiakoff, Domenico Pozzovivo
** Franco Pellizotti, Michele Scarponi, Davide Rebellin
* Damiano Cunego, Matteo Rabottini, Mauro Finetto, John Darwin Atapuma

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair