Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2012

zaterdag 6 oktober 2012 om 09:23
Tirreno

foto: Sirotti

Zaterdag staat de 104e editie van een van de mooiste Italiaanse klassiekers op het programma, de Giro dell’Emilia. De afgelopen jaren waren de Nederlanders bijzonder succesvol, met in het bijzonder Robert Gesink (winnaar in 2009 en 2010) en Bauke Mollema (2e in 2011). De editie van vorig jaar werd gewonnen door de talentvolle Colombiaan Carlos Alberto Betancur. Wie zal zaterdag zegevieren op de beruchte San Luca? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De eerste uitgave van de Giro dell’Emilia vond plaats in 1909. Winnaar toen werd de Italiaan Eberardo Pavesi, in 1912 ook winnaar van de Ronde van Italië. Recordhouder met de meeste aantal zeges is de vermaarde Constante Girardengo. Hij won de wedstrijd die verreden wordt in de omgeving Bologna vijfmaal (1918, 1919, 1921, 1922 en 1925). De eerste buitenlandse winnaar kwam er pas in 1972, maar was met Eddy Merckx als triomfator dan ook meteen een klinkende naam. Andere grote winnaars die op de erelijst prijken zijn Francesco Moser, Franco Bitossi, Roger de Vlaeminck en Tony Rominger. Michael Boogerd was in 1999 de eerste Nederlandse winnaar, gevolg door de twee overwinningen van Robert Gesink. Winnaar vorig jaar werd Carlos Betancurt. De Colombiaan hield op de San Luca Bauke Mollema (die dacht dat hij won) en Rigoberto Uran achter zich.

Parcours
De Giro dell’Emilia wordt traditioneel verreden in en rond de omgeving van de Italiaanse stad Bologna. De wedstrijd kent een vlakke aanloopfase totdat na iets meer dan 60 km de Montepastore opdoemt. Deze beklimming eindigt op een hoogte van 698 meter. Hierna gaat het op en af en bereiken de renners het hoogste punt na 84.8 kilometer koers. De renners klimmen dan naar een hoogte van 805 meter. Hierna is er afdaling en tussenstuk naar de volgende beklimming, de Badolo. Op de top van deze beklimming hebben de renners 127.8 kilometer in het zadel gezeten. Hierna doemt dan voor het eerst de San Luca op. In vijf plaatselijke rondjes moeten de coureurs deze kuitenbijter dan ook vijf keer beklimmen. Op de laatste beklimming van de dag is de streep getrokken. De San Luca is twee kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 10.8%. De eerste 500 meter zijn meteen zeer lastig met stroken tot 14%. Daarna vlakt het een paar honderd meter af om vervolgens de steilste stukken aan te vatten. De steilste strook die de renners moeten overwinnen bedraagt 16%. Daarna vlakt de klim opnieuw af tot 300 meter van de streep. Hier wacht de renners nog een lastig stuk van 8%. De laatste 200 meter van de San Luca zijn dan weer wat aardiger gezind voor de renners, waar we ook de winnaar van de komende Giro dell’Emilia zullen weten.

bron: http://www.gsemilia.it

bron: http://www.gsemilia.it

Favorieten
De Giro dell’Emilia kent traditioneel een sterk deelnemersveld met grote namen. Dat is dit jaar niet anders. Ondanks dat de Ronde van Emilie dit jaar sinds lange tijd niet meer is gesitueerd voor de Ronde van Lombardije, komen er mooie namen aan de start. Topfavoriet voor komende zaterdag is dit keer wat moeilijker aan te wijzen door het ontbreken van onder andere Rodriguez, Gilbert en Uran. Een man die uiteraard in de gaten moet worden gehouden is Vincenzo Nibali. De Italiaan reed in 2010 al een sterke editie met een vijfde plaats en vorig jaar eindigde hij op tiende stek. De nummer drie van de Ronde van Frankrijk kende een teleurstellende Ronde van Lombardije (mede door een val) en is gebrand om revanche te nemen op de San Luca.

Nibali

foto: Sirotti

Een renner die ook zeker in de gaten moet worden gehouden is Frederik Kessiakoff. De Zweed van Astana rijdt al het hele jaar erg sterk en zag dat beloond met tijdritzeges in de Ronde van Zwitserland en Spanje. De voormalige mountainbiker liet de laatste weken zien dat er serieus rekening met hem moet worden gehouden. Hij reed in Milaan-Turijn naar de derde plaats en bezette in de Ronde van Lombardije nog nipt de top tien (10e). Kessiakoff is om die prestaties ook een van de topfavorieten voor winst.

Kessiakoff

foto: Sirotti

Een andere interessante naam is ongetwijfeld die van Thomas Voeckler. De Fransman was er niet bij afgelopen zaterdag in de Ronde van Lombardije, maar heeft dit jaar al laten zien met winst in de Brabantse Pijl, een vierde plaats in Luik-Bastenaken-Luik en een vijfde plaats in de Amstel Gold Race dat hij dit soort wedstrijden uitstekend aan kan. Het zou zomaar kunnen zijn dat Titi zaterdag als winnaar wordt gehuldigd.

thomas voeckler

foto: Sirotti

Andere interessante namen zijn Diego Ulissi en Damiano Cunego (Lampre), Domenico Pozzovivo (Colnago CSF), Franco Pellizotti en Miguel Angel Rubiano (beiden Androni Venezuela), Carlos Betancurt (Acqua et Sapone), Lars Petter Nordhaug (Team Sky), Het Movistar duo Nairo Quintana en Giovanni Visconti en tot slot Fabio Duare (Colombia Coldeportes).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Frederik Kessiakoff
*** Vincenzo Nibali, Thomas Voeckler
** Diego Ulissi, Franco Pellizotti, Fabio Duarte
* Domenico Pozzovivo, Carlos Betancur, Miguel Angel Rubiano, Lars Petter Nordhaug

Voorlopige deelnemerslijst Giro dell’Emilia 2012

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone