Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2011

zaterdag 8 oktober 2011 om 12:11

Wielerminnend Nederland heeft de afgelopen twee jaar met vreugde naar de Giro dell’Emilia kunnen kijken. In 2009 en 2010 was Robert Gesink namelijk de sterkste in deze Italiaanse najaarsklassieker. Dit jaar is de Varssevelder er niet bij ten gevolge van een dijbeenbreuk, maar er staan nog genoeg andere toppers aan de start om er een mooie wedstrijd van te maken. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Giro dell’Emilia werd voor het eerst verreden in 1906 en is inmiddels aan de 103e editie toe. In al die edities was er maar 15 keer een niet-Italiaanse winnaar. Recordhouder wat aantal zeges betreft is Costante Giradengo, de kleine man uit Novi Ligure wist de race maar liefst vijf keer te winnen. De oorspronkelijke Il Campionissimo was één van de grootste renners van voor de Tweede Wereldoorlog. Hij zou zijn bijnaam later kwijtraken aan Fausto Coppi maar op de erelijst van Emilia zal hij zijn opvolger altijd voorblijven. De afgelopen twee jaar wist een Nederlander hier dus te winnen. Dit in navolging van Michael Boogerd die in 1999 de sterkste was. Dat jaar was voor Boogie een succesvol jaar met onder andere winst in de Amstel Gold Race en een tweede plek in Luik-Bastenaken-Luik.

Parcours
De Giro dell’Emilia wordt in en rond Bologna verreden. Na iets meer dan 70 kilometer moet er bij Montepastore geklommen worden naar een top op 800 meter hoogte. Na het hoogtepunt van deze koers volgt op 70 kilomter van de streep een beklimming naar Badolo. Het wordt echter pas echt interessant wanneer begonnen wordt aan de vijf rondjes in San Luca. Het zwaartepunt van deze beklimming ligt op iets minder dan een kilometer van de top. De eerste 500 meter hebben een stijgingspercentage van 13.6%. Hierna vlakt het even een beetje af maar dan staat de renners een stuk van 16% te wachten. Als de kuiten dan eenmaal goed in brand staan komt er even een minder steil gedeelte tot op 300 meter van de streep. Van daaruit is het nog 100 meter op de tanden bijten en doorzetten tot aan de laatste 200 meter waar de weg weer afvlakt.

bron: http://www.gsemilia.it

bron: http://www.gsemilia.it

Favorieten
Met de afwezigheid van Philippe Gilbert en de winnaar van de afgelopen twee jaar zijn er weliswaar twee favorieten minder, toch staan er nog genoeg kleppers aan de start om voor vuurwerk te zorgen. De grote favoriet voor een parcours als deze is wellicht Joaquim Rodriguez. De Spanjaard won dit jaar al een paar etappes in rondes, maar kwam er in de (semi)klassiekers nog niet aan te pas. In de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl moest Purito genoegen nemen met een tweede plaats achter Philippe Gilbert. Nu de Belg niet aanwezig is kan Rodriguez misschien zijn slag slaan.

foto: Sirotti

Een renner met een sterke sprint bergop is ook Daniel Martin. De Ier van Garmin-Cervélo won dit jaar onder andere een etappe in de Vuelta a España en de Tour de Pologne. Vorige zaterdag werd hij nog derde in Memorial Marco Pantani dus met zijn vorm zit het wel goed. Ook Bauke Mollema mag tot de topfavorieten worden gerekend. In de Ronde van Spanje liet de jonge Groninger zien dat hij zich kan meten met de wereldtop wanneer het aankomt op een sprint bergop. Samen met Steven Kruijswijk moet hij de eer van Nederland hooghouden zaterdag.

foto: Sirotti

Davide Rebellin rijdt dit jaar weer zijn rondjes na terug te zijn gekomen van een dopingschorsing. Met zijn 40 jaar is hij één van de oudste renners in het peloton maar de sleet zit er nog niet op. Ook in de Coppa Sabatini van afgelopen donderdag was de renner van Miche weer vooraan te vinden, hij eindigde op een tweede plaats. Hij is één van de drie oud-winnaars die zaterdag aan de start staan. Ook Danilo Di Luca en Ivan Basso wisten in het verleden deze wedstrijd al te winnen. Naast deze renners is er nog een grote groep van mannen die met een goede dag ver kunnen komen in deze koers. Jakob Fuglsang en Vincenzo Nibali zijn renners die in het verleden goed gepresteerd hebben in deze wedstrijd. Vincenzo Nibali werd vorig jaar nog vijfde en voor de Deen Fuglsang moeten we terug naar het jaar 2009, toen hij de tweede plek veroverde. Ook renners als Giovanni Visconti moeten hier met een goede dag hoge ogen kunnen gooien. Visconti wist in de afgelopen week twee keer vierde te worden in Italiaanse koersen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodriguez
*** Daniel Martin, Bauke Mollema
** Davide Rebellin, Daniel Moreno, Rigoberto Urán
* Juan José Cobo, Giovanni Visconti, Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk

Voorlopige deelnemerslijst Giro dell’Emilia 2011

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair