Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2010

zaterdag 9 oktober 2010 om 10:30

De Giro dell’Emilia 2009 zal bij veel Nederlandse wielerliefhebbers nog vers in de gedachten liggen. Robert Gesink wist met een uiterste sprint Jakob Fuglsang en Thomas Löfkvist te verslaan. Dit jaar is Gesink er ook weer bij, en dus belooft het zaterdag 9 oktober een spannende 93e editie te worden. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Giro dell’Emilia is in 2010 voor de zesde keer een 1.HC-koers. Hoewel de eerste editie al in 1909 werd verreden, duurde het tot 1972 voordat de winnaar niet uit Italië zelf kwam. Tot dan had Constante Girardengo al een record gezet door in totaal vijf keer te winnen. Het was nota bene Eddy Merckx die de Italiaanse hegemonie wist te doorbreken, vier jaar later gevolgd door zijn landgenoot Roger de Vlaeminck. Michael Boogerd was tot vorig jaar de enige Nederlander die winnend over de streep was gekomen, in 1999. Vorig jaar ging Robert Gesink dus met de zege aan de haal. Hoe hij dat klaarspeelde, kunt u hieronder nog eens nabeleven.

Parkoers
Om 11.30 vertrekt het peloton vanuit Sassuolo, om vervolgens 195,6 kilometer te rijden naar San Luca. De verwachte aankomsttijd ligt tussen 16.09 en 16.38. Het parkoers is wat minder moeilijk dan vorig jaar, want de Loiano wordt in 2010 niet opgereden. Hiervoor in de plaats komt de Mongardino, maar die is een stuk minder lang en ligt 50 kilometer voor de wat grotere Monzuno in plaats van er vlak achter.

Plaatje

Bron: gsemilia.it

Deze Monzuno wordt halverwege de wedstrijd verreden, is 4.2 kilometer lang maar kent wel een gemiddelde van 9%. Na de beklimming worden bijna 40 dalende en vlakke kilometers verreden voordat de San Luca voor het eerst opduikt. Deze wordt vijf keer opgereden, de laatste keer voor de overwinning. Deze slotklim kent een gemiddelde van 10,8% over een afstand van twee kilometer.

Favorieten
Na zijn sterke prestaties in Noord-Amerika heeft Robert Gesink enkele weken rust genomen terwijl veel concurrenten naar Australië vlogen en weer terug. De Nederlander lijkt dus ook dit jaar weer een grote kanshebber, zeker omdat WK-deelnemers wellicht nog last zullen hebben van de jetlag. Rabobank heeft onder meer Steven Kruijswijk en Bauke Mollema met de kopman meegestuurd.

De andere deelnemende Nederlandse ploeg is Vacansoleil. Riccardo Ricco toonde donderdag zijn vorm door de Coppa Sabatini te winnen, maar ook Matteo Carrara, Johnny Hoogerland, Wout Poels en Marco Marcato kunnen wellicht iets presteren. Jurgen van den Broeck is de kopman bij Omega Pharma-Lotto en daarmee waarschijnlijk de gevaarlijkste Belg in koers. Quick-Step heeft met Carlos Barredo, Dries Devenyns, Branislau Samoilau en Kevin Seeldraeyers vooral kanshebbers op de tweede rij.

Een andere gevaarlijke klant zien we rondrijden in het Liquigas-shirt. Vincenzo Nibali zal een direct duel met Robert Gesink graag eens aangaan. Peter Velits kon niets klaarspelen tijdens het WK, maar wellicht dat hem dat zaterdag wel lukt. En anders zijn Michael Albasini en Maxime Monfort er nog bij HTC. Jakob Fuglsang is er dit jaar ook weer bij, terwijl Saxo daarnaast Richie Porte en Andy Schleck meeneemt.

Rinaldo Nocentini gaat het misschien doen voor Ag2r, Jonathan Hivert is kopman bij de enige andere Franse ploeg, Saur-Sojasun. Bij Astana vinden we Valentin Iglinsky en Paolo Tiralongo, Giampaolo Caruso, Alexander Botcharov en Evgeny Petrov moeten het doen voor Katusha. Garmin heeft met Tom Danielson, Michel Kreder en Daniel Martin ook een sterke ploeg. Frederik Kessiakoff is er ook weer bij, na zijn sterke rijden in de vorige editie was hij lang geblesseerd.

In het shirt van CarmioOro vinden we Emanuele Sella terug, maar ook Jure Kocjan. Patrik Sinkewitz en Giovanni Visconti rijden voor ISD, maar voor laatstgenoemde is het misschien wat te steil. Androni komt aan de start met onder meer Michele Scarponi, Leonardo Bertagnolli en José Serpa. Francesco Masciarelli kan bij Acqua & Sapone wellicht zijn seizoen wat opfleuren, terwijl dat voor de sterke Domenico Pozzovivo (CSF) niet echt meer nodig is. Xavier Tondo rijdt rond in het shirt van Cervélo en, jawel, Stefan Schumacher doet datzelfde in dienst van Miche.

Deelnemerslijst

Favorieten van WielerFlits
**** Robert Gesink
*** Riccardo Ricco, Vincenzo Nibali
** Jurgen van den Broeck, Jakob Fuglsang, Domenico Pozzovivo
* Marco Marcato, Giovanni Visconti, Bauke Mollema, Richie Porte

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair