Voorbeschouwing: Giro 2012 – De favorieten

Door , donderdag 3 mei 2012 om 08:01

foto: Sirotti

Met de Giro d’Italia begint aanstaande zaterdag de eerste grote ronde van het seizoen. Hoewel de meeste grote namen de voorkeur geven aan de Tour, staan er in Herning nog de nodige grote toprenners aan de start die aanspraak kunnen maken op de overwinning. WielerFlits werpt een blik op de favorieten voor het roze.

De oud-winnaars

foto: Sirotti

Er staan dit jaar in de Giro d’Italia slechts drie oud-winnaars aan de start. Ivan Basso won de Giro zelfs twee maal (2006 en 2010). De renner van Liquigas is ook dit jaar weer één van de grote favorieten voor de eindzege. Vooral de loodzware slotweek zal in het voordeel moeten zijn van de geroutineerde Italiaan. Met al zijn ervaring moet hij zich in het begin van de ronde rustig houden in de eerste twee weken, om daarna hard toe te slaan. Sylvester Szmyd zal Basso als meesterknecht bijstaan in het hooggebergte.

foto: Sirotti

De andere twee oud-winnaars zitten in de andere Italiaanse World Tour-formatie Lampre. Michele Scarponi behaalde de eindzege van vorig jaar op de jurytafel na de schorsing van Alberto Contador. Naar eigen zeggen is hij er klaar voor om de zege nu ook op de weg te behalen. Hij was er in eerste instantie niet blij mee dat Damiano Cunego besloot om ook weer eens mee te doen in eigen land. De winnaar van 2004 is echter niet de kopman en is maar een outsider voor een tweede Girozege.

De klimmers
Er staan flink wat klimmers aan de start in de Italiaanse rittenkoers. Joaquin Rodriguez is waarschijnlijk de aanvoerder van dit klimmersgilde. De renner van Katusha was al sterk in de Waalse Pijl, maar moet nog steeds bewijzen dat hij het een grote ronde van drie weken vol kan houden. Hij heeft met Daniel Moreno in de ploeg ook nog een bondgenoot die tevens goed omhoog gaat.

foto: Sirotti

Een andere opvallende deelnemer aan de start in Denemarken is Fränk Schleck. De renner van Radioshack-Nissan-Trek was niet voorzien, maar verving bij de Luxemburgse formatie de geblesseerde Jakob Fuglsang. Zijn jongere broer werd al eens tweede, maar Fränk heeft zelf nog geen topklassering geboekt in Italië. In 2005 deed hij wel mee, maar werd hij slechts 42e. Kan hij dit jaar wat hij in de Tour ook kan?

Er staan ook nog een pak andere klimmers aan de start, waarbij de thuisrijders traditioneel goed omhoog rijden. In het verleden waren José Rujano en Emanuele Sella (beiden Androni Giocattoli ) al eens succesvol in de Giro. Domenico Pozzovivo (Colnago – CSF Inox) was dit in het verleden in mindere mate, maar was dit jaar al erg goed met onder andere winst in de Giro del Trentino. Ook staan bijvoorbeeld de Colombiaan Rigobert Uran (Sky), de Fransman John Gadret (AG2R La Mondiale) en de Spanjaard Mikel Nieve (Euskaltel) aan de start.

De allrounders

foto: Sirotti

Van de favorieten voor de eindzege is Roman Kreuziger de beste tijdrijder. De renner van Astana zal zijn verlies in de bergen moeten beperken om wellicht op de slotdag in Milaan toe te slaan. Hij heeft van zijn Kazachstaanse werkgever ondersteuning gekregen van Paolo Tiralongo, Kevin Seeldrayers en Evgeni Petrov. In het verleden presteerden Marco Pinotti (BMC) en Marzio Bruseghin (Movistar) al goed in de marge in de Ronde van Italië. Kunnen de oude Italianen dit nog steeds?

De Nederlanders en de Nederlandse ploegen
Er staan in de Giro d’Italia 2012 na het afhaken van Thomas Dekker zeven Nederlanders aan het vertrek. Eén daarvan rijdt in buitenlandse loondienst: Brian Bulgac. Van de jongeling van Lotto-Belisol is nog onduidelijk wat er verwacht mag worden. Een goede test dus voor hem.

Vacansoleil-DCM heeft met Martijn Keizer slechts één Nederlander aan de start. Hij zal zich vooral willen bewijzen in de twee tijdritten, maar bij de ploeg wordt vooral gekeken naar Matteo Carrara voor het klassement en dagzeges met Thomas De Gendt en Romain Feillu.

foto: Sirotti

Rabobank heeft een meer oranje gekleurde formatie meegenomen met Tom-Jelte Slagter, Theo Bos, Tom Leezer, Dennis van Winden en Stef Clement in de ploeg. Er wordt vooral gemikt op een sprintzege met Bos of de Australiër Mark Renshaw. Stef Clement zal zich richten op de tijdritten en voor Tom-Jelte Slagter is het afwachten hoe hij zich zal redden in de bergen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ivan Basso
*** Michele Scarponi, Joaquin Rodriguez
** Roman Kreuziger, Damiano Cunego, Frank Schleck
* Ryder Hesjedal, Marco Pinotti, Daniel Moreno, Domenico Pozzovivo

Zie ook:
Parcours Giro 2012
Deelnemerslijst Giro 2012

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair