Voorbeschouwing: Giro 2011 – Etappe 3

maandag 9 mei 2011 om 08:12

De derde etappe van de Giro d’Italia van dit jaar gaat van Reggio Emilia naar Rapallo. Er wordt gestart in het binnenland en in een niet al te lange etappe naar de Tyrreense zee toe gereden. Sprinters maken zeker kans in deze rit, maar wellicht kunnen sommige aanvallers nog proberen in de slotfase. WielerFlits kijkt vooruit met een blik op het parcours en de kanshebbers.

Parcours
De renners zullen na de lange etappe van zondag al weer blij zijn dat de rit niet al te lang is. Vanuit de start in Reggio Emlilia zijn er in de eerste honderd kilometer eigenlijk geen obstakels te vinden. Het parcours loopt heel licht omhoog, maar dit mag absoluut geen naam hebben.

Na 106.8 kilometer komen de coureurs aan in Bedonia, waar de officiële beklimming van de Passo del Bocco begint. Eigenlijk wordt er dan in het begin ook nog niet echt geklommen, want in de beginfase komt het percentage nooit boven de vier procent. Pas de laatste zes kilometers zijn iets lastiger in deze klim van derde categorie. Maar ook dit valt nog mee, want dat stuk is gemiddeld ook maar een kleine vier procent.

De afdaling is een stukje steiler en die zal dan ook snel genomen kunnen worden en daarna volgt op 13 kilometer van de streep de tussensprint van de dag in Chiavari. Na de tussensprint volgt met de Madonna della Grazie nog een klimmetje van derde categorie. Deze heuvel is 2.8 kilometer lang met een gemiddelde van 6,4 procent. Het steilste stukje van tien procent biedt misschien kansen voor een explosieve aanvaller. Na een korte afdaling volgt nog een klein knikje omhoog van een kilometer aan 6,9 procent op een goede vier kilometer van de aankomst. In Rapallo wordt er aangekomen op het 4 november-plein.

Favorieten
Tyler Farrar en Mark Cavendish zijn ongetwijfeld de snelste mannen van dit peloton. Cavendish is dan ook duidelijk de meest succesvolle renner van dit tweetal. De renner van het Isle of Man won al diverse ritten in zowel Giro, Tour als Vuelta en heeft in Italië ook een ploeg bij die het weet hoe het is om massasprints voor te bereiden. Farrar heeft net als zijn concurrent met Garmin-Cervélo een goede ploeg met daarin echte hardrijers. De Amerikaan kan zich ook nog eens goed focussen op het wiel van een concurrent.

foto: Sirotti

Er zal ook wel weer gelet worden op de ‘oudjes’ Alessandro Petacchi en Robbie McEwen. De Italiaan won recentelijk nog in de Ronde van Turkije en hoopt het ook in eigen land te kunnen bolwerken, terwijl de Australiër nog niets won in 2011. De renner van Team RadioShack zal er wel alles aan doen om dit te veranderen. Twee andere snelle mannen die wellicht kunnen strijden voor de dagzege zijn Francisco Ventoso, die al eerder sprints won dit jaar, en Borut Bozic, die al een rit won in de Vuelta a España in 2009.

Mannen als Wouter Weylandt, Gerald Ciolek, Sacha Modolo, Roberto Ferrari, Manuel Belletti, Francesco Chicchi en Graeme Brown kunnen eventueel nog voor een verrassing gaan zorgen in deze sprintersetappe.

Favorieten volgens Wielerflits.nl
**** Mark Cavendish
*** Tyler Farrar, Alessandro Petacchi
** Wouter Weylandt, Robbie McEwen, Borut Bozic
* Manuel Belletti, Francisco Ventoso, Francesco Chicchi, Roberto Ferrari

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone