Voorbeschouwing: Giro 2010 etappe 4

woensdag 12 mei 2010 om 06:43

WielerFlits blikt in de maand mei drie weken lang elke dag vooruit op de Giro-etappe die op het programma staat. Het parcours en dito deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Giro. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten ? Vandaag de vierde etappe, een ploegentijdrit tussen Savigliano en Cuneo.

Parcours
Nadat de renners vandaag konden genieten van een rustdag, zullen ze morgen voor het eerst in de 93ste Giro d’Italia over Italiaanse wegen koersen. De zenuwslopende ritten door het Hollandse landschap zijn namelijk voorbij, en niet iedereen zal daar zo teleurgesteld over zijn. Dat betekent echter niet dat het een lekker rustig dagje wordt, want er staat morgen een voor het al flink door elkaar geschudde klassement zeer belangrijke etappe op het programma: de ploegentijdrit.

De start van het gevecht tegen de klok is gesitueerd in het noordwest-Italiaanse plaatsje Savigliano. Vervolgens razen de ploegen in volle vaart richting het zuiden, om na 33 kilometer te finishen in Cuneo, niet zo ver van de Franse grens af.

WielerFlits
Bron: Gazzetta dello Sport

Het parcours dat de renners morgen zullen aantreffen is, in tegenstelling tot gisteren, niet geheel vlak. Integendeel, want van start tot finish loopt het zo goed als alleen maar omhoog. Weliswaar zonder afschrikwekkende stijginspercentages, maar toch. De ploegentijdrit van morgen kent één tussenpunt, gelegen in Centallo, na een kleine achttien kilometer.

Tenue
Bron: Gazzetta dello Sport

Favorieten
Zoals gezegd is de ploegentijdrit van groot belang voor de klassementsrenners. Enkelen van hen, zoals leider Alexandre Vinokourov (Astana), Vincenzo Nibali, Ivan Basso (beiden Liquigas), Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), Michele Scarponi (Androni Giocattoli) en Vladimir Karpets (Katusha), moeten zorgen hun voorsprong op de rest vast te houden of uit te breiden. De meesten van de favorieten kijken echter vanwege de vele valpartijen en waaiers in Nederland al tegen een achterstand aan, en moeten alle zeilen bijzetten om deze te reduceren. Denk hierbij aan Cadel Evans (BMC, + 43s), David Arroyo (Caisse d’Epargne, + 1m27s), Carlos Sastre (Cervélo, + 1m40s), Damiano Cunego (Lampre, + 2m07s), Bradley Wiggins (Sky, + 4m28s), Domenico Pozzovivo (Colnago, 9m30s) en Marzio Bruseghin (Caisse d’Epargne, + 9m41s).

Deze renners moeten het morgen natuurlijk niet allemaal zelf doen, aangezien het een ploegentijdrit is. De “favorieten” zijn dan ook geen renners, maar ploegen. De grootste kanshebber voor de zege morgen lijkt Garmin-Transitions te zijn. De Amerikaanse ProTour-formatie is een specialist op het gebied van ploegentijdritten, en heeft met David Millar (die zomaar eens het roze zou kunnen pakken), Cameron Meyer, Svein Tuft en Jack Bobridge enkele gepatenteerde tijdrijders in de ploeg. Christian VandeVelde moest gisteren echter opgeven na een val, en is er dus niet meer bij.

De grootste uitdagers voor Garmin zijn twee andere angelsaksische ploegen. De eerste is Sky Professional Cycling Team. De nieuwe Britse ploeg won met Bradley Wiggins al de proloog, en heeft net als Garmin een hoop hardrijders in de ploeg. Deze hebben de laatste dagen echter al wel een jasje uitgedaan, in dienst van Wiggins. Datzelfde geldt voor de manschappen van Team HTC-Columbia, die hard op kop hebben gereden voor sprinter André Greipel. De Amerikaanse ploeg, vorig jaar de beste in de ploegentijdrit, hebben met onder meer Italiaans kampioen Marco Pinotti, Adam Hansen, Marcel Sieberg en Frantisek Rabon flink wat goede tijdrijders in de gelederen, en mogen dus zeker tot de grootste favorieten gerekend worden.

Dan zijn er nog twee ploegen die in dienst rijden van (een) goed geplaatste klassementskopman(nen): Liquigas-Doimo en Astana. De Italiaanse formatie heeft met Ivan Basso en Vincenzo Nibali twee kort geplaatste favorieten, terwijl de Kazachen met Alexandre Vinokourov zelfs de roze leiderstrui in bezit hebben. Voor beide ploegen geldt echter dat het team om de kopmannen heen (uitzonderingen als Andrey Grivko daargelaten) niet echt gemaakt is voor een ploegentijdrit. Dat neemt echter niet weg dat deze twee formaties wel eens nog meer tijd kunnen gaan pakken op hun concurrenten voor het klassement, zoals Cadel Evans met zijn gisteren onthutsend zwakke BMC-ploeg.

Tot slot is er Team Saxo Bank, een ploeg die nooit uitgevlakt mag worden voor ploegentijdrit. Ook al is Fabian Cancellara niet van de partij, met de in zeer goede vorm verkerende jongerentruidrager Richie Porte en vice-wereldkampioen Gustav Larsson hebben ze een selectie die zeker in staat geacht mag worden een gooi te doen naar de ritzege. In Nederland hoopt men natuurlijk op Rabobank. Deze formatie is allerminst gespecialiseerd in ploegentijdritten, maar de laatste dagen lieten Rick Flens, Tom Stamsnijder en Jos van Emden zien dat er zeker tijdrittalent aanwezig is in het oranje-kamp.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
*** Garmin-Transitions
** Sky Pro Cycling Team, Team HTC-Columbia
* Team Saxo Bank, Liquigas-Doimo, Astana

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair