Voorbeschouwing: Giro 2010 etappe 2
zondag 9 mei 2010 om 09:47

Voorbeschouwing: Giro 2010 etappe 2

WielerFlits blikt in de maand mei drie weken lang elke dag vooruit op de etappe die op het programma staat. Het parcours en dito deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Giro. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten ? Vandaag de tweede etappe, van Amsterdam naar Utrecht.

Parcours
Na een korte tijdrit staat op de tweede dag van de Giro 2010 de eerste rit in lijn op het programma. Startplaats is opnieuw Amsterdam, waar er begonnen wordt aan een 212,8 kilometer lange etappe richting Utrecht. De start is om 12.00 uur op het Museumplein. Langs de Loosdrechtse gaat het richting de Utrechtse Heuvelrug, waar er in het Zeister Bos en op de Amerongse berg de eerste punten gesprokkeld gaan worden voor de bergprijs.

Tenue
Bron: Gazzetta dello Sport

Met een hoogteverschil van slechts 370 meter kan er nog steeds gesproken worden van een vlakke etappe. De vele bochten, rotondes en vluchtheuvels zullen er echter voor zorgen dat deze nerveus zal verlopen. Langs de westkant van Utrecht zal er via De Meern het centrum van Utrecht opgezocht worden waar de dagzege hoogstwaarschijnlijk in een massasprint beslist wordt.

Tenue
Bron: Gazzetta dello Sport

Favorieten
De Duitser André Greipel staat zondag aan de start als de absolute topfavoriet. De renner van HTC-Columbia kan dit jaar volledig voor eigen kansen gaan omdat hij dit jaar niet in dienst hoeft te rijden van zijn ploeggenoot Mark Cavendish. Met 11 zeges in onder meer Down Under en Turkije is hij tot dusver de succesvolste renner deze jaargang en zal deze Giro proberen uit de schaduw van zijn Britse ploeggenoot te treden.

De Nieuw-Zeelander Greg Henderson is na een snelle proloog een van de kanshebbers voor de roze trui. Vorig seizoen brak hij door met een ritzege in de Vuelta, dit jaar is hij bij Team Sky de kopman voor de sprints. Rabobank rekent bij afwezigheid van Oscar Freire op Graeme Brown. Ondanks dat na vijf Giro-deelnames een ritzege in een grote ronde hem nog ontbreekt denkt de bankiersploeg met de Australiër deze Giro voor een ritzege te kunnen gaan

Bij de routiniers Alessandro Petacchi en Robbie McEwen is het ondanks hun imposante erelijst gezien hun leeftijd nog maar de vraag of zij na meer dan 200 kilometer hetzelfde eindschot nog hebben als de nieuwe generatie. Sprinters van de tweede rij Bonnet, Duque en Weylandt kunnen bij een mindere dag van de favorieten zomaar de dagzege naar zich toe halen.

Favorieten volgens Wielerflits
**** André Greipel
*** Greg Henderson, Tyler Farrar
** Alessandro Petacchi, Graeme Brown, Robbie McEwen
* William Bonnet, Leonardo Duque, Wouter Weylandt, Sacha Modolo

Detailkaart start in Amsterdam
Detailkaart finish in Utrecht
Routekaart volledige etappe
Verwachte doorkomsttijden

RIDE Magazine