Voorbeschouwing: Giro 2010 etappe 12
donderdag 20 mei 2010 om 07:09

Voorbeschouwing: Giro 2010 etappe 12

WielerFlits blikt in de maand mei drie weken lang elke dag vooruit op de Giro-etappe die op het programma staat. Het parcours en deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Giro. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten? Vandaag de twaalfde etappe, tussen Citta Sant’Angelo en Porto Recanati.

Parcours
Alles wijst op een massasprint vandaag, in een etappe die 206 kilometer bedraagt van Citta Sant’Angelo naar Porto Recanati. De sprintersploegen zullen dan nog wel genoeg fitte knechten moeten hebben, want woensdag zal iedereen een jasje hebben uitgedaan. Of juist aangedaan.

WielerFlits
Bron: Gazzetta dello Sport

Aan het begin van de rit ligt een heuveltje, wat echter niet geregistreerd staat als berg. Het is heel lang vlak, want er wordt zo’n 100 kilometer lang langs de oostkust gereden. Pas na 114 kilometer keert het peloton weer landinwaarts. Na 145 kilometer komt de eerste van de twee heuvels van de derde categorie. De Macerata is 4.9 kilometer lang, aan gemiddeld 3.9 procent (maximum 9%). Een dikke veertig kilometer later is het de beurt aan de Potenza Picena: 3.5 kilometer aan 4.7% (maximum 9%). Dan wordt er gedaald en is het nog een kleine tien kilometer naar de finish.

Tenue
Bron: Gazzetta dello Sport

Favorieten
Het is dus de vraag of de sprintersploegen genoeg mannen kunnen motiveren om kopwerk te doen. Na woensdag zal de roep in het peloton groot zijn om een dag rustig aan te doen, dus een (kleine) kopgroep zal snel een grote voorsprong kunnen pakken. En dan is het afwachten of er goed gerekend wordt, of dat de groep zelfs een vrijgeleide zal krijgen.

Omdat het voorspellen van de inhoud van de juiste vlucht erg lastig is, zullen we ons beperken tot het op een rijtje zetten van de kansrijke sprinters. Tyler Farrar heeft inmiddels wel bewezen de snelste man van het Giro-peloton te zijn. Als hij de sprinterstrui wil winnen, moet hij in elke vlakke rit de punten gaan pakken. Cadel Evans heeft er namelijk maar zeven minder. En voor André Greipel wordt de hoop op een zege steeds kleiner.

Favorieten volgens Wielerflits
**** Tyler Farrar
*** Robbie McEwen, Robert Förster
** André Greipel, Wouter Weylandt, Matthew Goss
* Danilo Hondo, Filippo Pozzato, Sebastien Hineault, Greg Henderson

RIDE Magazine