Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2010
zondag 28 maart 2010 om 09:51

Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2010

Zondag staat de tweede ProTour-klassieker van het seizoen op het programma. Nadat Oscar Freire Milaan-Sanremo won, zou de Spanjaard dat ook zomaar in Gent-Wevelgem kunnen doen. Er zijn echter genoeg renners die hem daar vanaf willen houden. De 72e editie van Gent-Wevelgem wordt dus niet meer op woensdag verreden, en is inhoudelijk ook nog eens flink op de schop gegooid. WielerFlits fungeert daarom als uw gids voor de koers.

Historie
In 1934 werd de eerste editie van Gent-Wevelgem al georganiseerd. Na de tweede wereldoorlog werd het een koers voor professionals, waarna het parcours ook enkele veranderingen ondergaat. In 1955 komt de bekende Kemmelberg voor het eerst in het programmablad voor. De Vlaamse Ardennen worden in het parcours gevoegd, maar er later ook weer uitgehaald om het karakter van de koers te behouden. In 2010 zijn er echter wel wat extra hellingen toegevoegd, die het de renners wat moeilijker moeten maken.

De koers werd tot nu toe vijfmaal door een Nederlander gewonnen, behalve België zelf weet alleen Italië dat te overtreffen met zes zeges. Drie daarvan waren van Mario Cipollini, die daarmee mederecordhouder is. Naast hem staan enkele Belgen en dat is niet zo vreemd, want de thuisrijders wisten in totaal 46 edities op hun naam te schrijven. De bekendste van hen is Eddy Merckx, die ook driemaal op de hoogste trede stond.

De afgelopen jaren was er vaak een scherp eindschot nodig om juichend de armen in de lucht te kunnen steken. Oscar Freire deed dat in 2008 en werd een jaar later opgevolgd door Edvald Boasson Hagen. De Noor was in de sprint zijn medevluchter Aleksandr Kuschynski de baas. Achter de twee ontsnapten was het Matthew Goss die naar de derde plek sprintte voor zijn landgenoot Matthew Hayman en de Duitser Andreas Klier.

Parcours
Terwijl vorig jaar alleen de Monteberg en de Kemmelberg de renners in de weg lagen op weg naar de streep in Wevelgem, zijn er dit keer heel wat meer heuvels gevonden. De organisatie heeft maar liefst zes puisten toegevoegd aan het parcours. Het begint direct zwaar: De beklimming van de Scherpenberg meet 800 meter met een gemiddelde van 9,1% en een maximum van 17%.

Dan hebben de renners echter al wel 110 grotendeels vlakke kilometers achter de rug. Het is vervolgens nog 15 kilometer vlak, maar dan volgen de hellingen elkaar snel op. De Katsberg bedraagt maar 500 meter, maar wel aan 9%. Hij wordt gevolgd door de langere Kokereelberg (1200 meter aan 6,2%) en Mont Noir (2500 meter aan 4.8%), die echter minder zwaar zijn. Wat volgt is de Baneberg, die 300 meter is aan 10% en direct daarachter ligt nog de Rodeberg.

Hierna komen de bekende Monteberg (1000 meter aan 7,3%) en de traditionele scherprechter, de Kemmelberg (3000 meter aan 4%), die een maximum heeft van 22%. Dit rondje heuvels wordt nog een keer herhaald, zodat iedere heuvel twee keer beklommen is. Daarna hoopt de organisatie een wat uit elkaar geslagen deelnemersveld te zien, dat nog 35 redelijk vlakke kilometers in het vooruitzicht heeft tot de streep in Wevelgem opdoemt.

Tenue

Deelnemers
De winnaar van vorig jaar verdient de eer om als eerste te worden genoemd. Edvald Boasson Hagen zal echter niet blij zijn met de veranderingen in het parcours, want de wedstrijd wordt misschien wel wat te zwaar voor hem. Mocht dat zo zijn, dan kan Team Sky ook altijd vertrouwen op Juan Antonio Flecha. De winnaar van 2008, Oscar Freire, zal ook aanwezig zijn, Rabobank heeft daarnaast ook Graeme Brown geselecteerd. Het lijkt er echter op dat het de Australiër teveel moeite gaat kosten om over de hellingen te geraken.

De Belgische ploegen maken voorlopig weinig indruk in eigen land. Tom Boonen is natuurlijk ijzersterk, maar op veel ondersteuning heeft hij nog niet hoeven te rekenen. Misschien dat Sylvain Chavanel vandaag ook vooraan in de Quick-Step kleuren te zien is. De concurrentie van Omega Pharma-Lotto is voorlopig ook allesbehalve indrukwekkend. Phillipe Gilbert is er echter wel weer bij, en samen met Greg van Avermaet en Jurgen Roelandts moet hij toch zijn stempel kunnen drukken.

Astana brengt met Maxim Iglinsky de man in vorm, geflankeerd door Allan Davis en Enrico Gasparotto. Caisse d’Epargne brengt naast aanvaller Vasili Kiryienka ook Pablo Lastras, die zijn twaalfde profseizoen zeer goed begonnen is. Bij Française des Jeux rijden Anthony Geslin, Mathieu Ladagnous en Frédéric Geusdon, die echter wel hun dag moeten hebben. Liquigas brengt met Daniele Bennati en Francesco Chicchi twee sprinters, maar heeft ook Frederik Willems en de runner-up van vorig jaar, Aleksandr Kuschynski op de lijst staan.

In het HTC-Columbia tenue kunnen Matthew Goss en Vicente Reynes misschien voor gevaar zorgen, terwijl Saxo Bank de favorieten Fabian Cancellara en Matti Breschel brengt. Garmin heeft met Tyler Farrar, Martijn Maaskant, Robert Hunter en Johan Vansummeren veel ijzers in het vuur. Dat kan ook gezegd worden van BMC, met Alessandro Ballan, Marcus Burghardt en George Hincapie. Luca Paolini (Acqua & Sapone) en Serguei Ivanov (Katusha) kunnen ook kanshebbers genoemd worden.

Nederlanders vinden we vooral bij Skil-Shimano, waar Kenny van Hummel weer eens meedoet, en Vacansoleil. Die ploeg mag met Romain Feillu, Marco Marcato en Bobbie Traksel zeker gezien worden. Niki Terpstra, die goed reed in Dwars door Vlaanderen, mag opgeschreven worden. Ook Sep Vanmarcke is er weer bij, de man die in het shirt van Topsport Vlaanderen in diezelfde race goed zichtbaar was.

Deelnemerslijst

Favorieten van WielerFlits
**** Tom Boonen
*** Oscar Freire, Daniele Bennati
** Fabian Cancellara, Matti Breschel, Phillipe Gilbert
* Luca Paolini, Maxim Iglinsky, Allan Davis, Juan Antonio Flecha

RIDE Magazine