Voorbeschouwing: HLB Van Daal Eurode Omloop 2018

Door , zondag 9 september 2018 om 08:00
Voorbeschouwing: HLB Van Daal Eurode Omloop 2018

foto: Leon van Bon/Topcompetitie

Rick Ottema is de trotse winnaar van de Topcompetitie, terwijl Hartthijs de Vries het jongeren- en clubklassement op zijn naam schreef. Toch is de Topcompetitie nog niet ten einde gekomen. Zondag strijdt het Topcompetitie-circus nog eenmaal voor glorie in de prestigieuze HLB Van Daal Eurode Omloop. Wie wordt de opvolger van Sjoerd Bax? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Dat de Eurode Omloop een omloop is, moge duidelijk zijn. Maar waar staat Eurode voor? De Eurode is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse stad Kerkrade en het Duitse dorp Hertogenrath. Lang (sinds de twaalfde eeuw) waren deze gemeenten een eenheid, maar nadat Napoleon in 1815 definitief was verslagen, trokken de Pruisen en de Nederlanders de grens precies tussen Kerkrade en Herzogenrath in. In de laatste twee eeuwen is daar niks meer aan veranderd.

De Eurode Omloop zelf werd in 1992 voor het eerst verreden. Dat was een jaar nadat de Eurode in 1991 door het Verdrag van Anholt een definitieve samenwerking was geworden. Jo Dorscheidt was één van de initiatiefnemers van deze eerste editie, die door Berry Thoolen gewonnen werd. Diezelfde Dorscheidt zorgde in 2009 ook voor een doorstart van de Eurode Omloop nadat de koers zes jaar lang niet verreden kon worden. Als voorzitter van de Stichting Eurode Omloop maakte hij de koers weer tot een begrip in de wielerwereld. In 2016 – toen de Eurode Omloop al was toegetreden tot de Topcompetitie – kwam hij helaas te overlijden.

De editie van vorig jaar was dus de eerste editie zonder de oprichter van de koers. Sjoerd Bax kwam toen na een aanval uit de kopgroep solo over de finish. Veertig seconden achter de Delta-renner sprintte Jarno Gmelich Meijling voor Jason van Dalen naar de tweede plek. Oranjetruidrager Robbert de Greef kwam in een groepje op twee minuten binnen en kroonde zich zo tot winnaar van de Topcompetitie.

Laatste tien winnaars
2002: flag-nl Raymond Meijs
2009: flag-de Benjamin Sydlik
2010: flag-nl Brian Bulgac
2011: flag-nl Jetse Bol
2012: flag-nl Huub Duyn
2013: flag-nl Sjors Roosen
2014: flag-nl Floris Gerts
2015: flag-nl Jeroen Meijers
2016: flag-nl Jeroen Meijers
2017: flag-nl Sjoerd Bax

Parcours
Een klimomloop in Nederland. Iedereen die wel eens in wedstrijdverband een dergelijke wedstrijd heeft gereden zal zeggen dat het voor de aanwezige coureurs een lijdensweg wordt. De steeds wederkerende klimmen maken de Eurode Omloop tot een loodzware wedstrijd.

In de lengte van iets meer dan 150 kilometer zit de zwaarte niet. In de klimmen wel. Elke 12,7 kilometer krijgt het peloton namelijk de Mont Chevre, de Haanraderweg en het Duivelsbosch voor de kiezen. Het Duivelsbosch? Precies. De loeizware beklimming die zo veel slachtoffers eiste tijdens het NK wielrennen in 2013. Als het peloton deze combinatie twaalf keer afgewerkt heeft, wordt er gefinisht in Kerkrade. Wie heeft aan het einde van de rit nog de puf om een beslissende aanval te plaatsen op één van de heuvels?

Favorieten
De Topcompetitie in stijl afsluiten. Dat zal het doel van Topcompetitie-winnaar Rick Ottema zijn. De Alecto-coureur kan terugkijken op een goed en constant jaar waarin hij zich tot de verdiende winnaar van de Topcompetitie kroonde. Na winst in de Ronde van Limburg en een vierde plaats in de Ton Dolmans Trofee mikt Ottema nog één keer op succes. Ziet Kerkrade de oranjetruidrager zondag winnen?

Concurrentie krijgt de Groninger van twee coureurs die hem al het gehele jaar op de hielen zitten. Jaap Kooijman droeg zelfs nog even de oranje trui, maar staat nu op de derde plaats. Nu Kelvin van den Dool niet aanwezig is, zullen alle ballen op Kooijman binnen de ploeg van Ton Vlasman op Kooijman gaan. Datzelfde geldt voor de nummer vier van de Topcompetitie – Peter Schulting – bij Monkey Town. De 31-jarige Continental-veteraan heeft al vaak ereplaatsen behaald in dit soort wedstrijden en zondag streeft hij opnieuw naar het hoogst haalbare.

foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Bas van der Kooij is misschien wel dé sensatie van de maand augustus. Derde werd hij in de Antwerpse Havenpijl en in Veenendaal-Veenendaal sprintte hij naar een misschien nog wel knappere vierde plaats. Bewijst de Alecto-coureur in Kerkrade dat hij het ook in de Topcompetitie kan? Jarno Gmelich Meijling hoeft dat niet meer te bewijzen. Hij werd vorig jaar tweede in de Eurode Omloop en dit jaar bewees hij met een aantal ereplaatsen in de Czech Cycling Tour dat de vorm in orde is.

Eén bonk kracht. Wellicht is dat de juiste manier om Piotr Havik te beschrijven. Vorig jaar won hij de WattMeister Challenge en dit jaar is de BEAT-renner in elke koers van voren te vinden. Zo ook aanstaande zondag. De vraag zal echter zijn: Op welke plaats strandt de coureur die dit jaar al succesvol was in de Ronde van Overijssel?

Zijn broer is er niet bij in Kerkrade, maar Jens van den Dool zelf wel. De pas 19-jarige coureur van Delta hielp Thymen Arensman aan zijn tweede plaats in de Tour de l’Avenir en liet zichzelf zien in de kopgroep in de Volta Limburg Classic en in de Carpathian Couriers Race, waar hij tweede werd. Beklimt de Hoogbloklander zondag eens het hoogste podiumtreetje?

foto: Marcel Koch

Dan moet hij wel nog afrekenen met drie clubrenners. Arno KleinJan werd in de Ton Dolmans Trofee al tweede en ook Jeen de Jong en Nils Sinschek vielen op in de koersen. De Jong leverde in de WattMeister een uitmuntende prestatie, terwijl Sinschek dit jaar al een klimomloop op zijn naam schreef: hij won voor Jaap Kooijman de Bergomloop Simpelveld.

Outsiders
Het benoemen van een aantal outsiders is hetgeen wat nog resteert. Thijs de Lange zal naast Gmelich Meijling de kopman bij Metec-TKH zijn. De Lange verraste in juli nog met een tweede plaats in de Tacx Klimtijdrit Vaals en zal ongetwijfeld op de Mont Chevre, de Haanraderweg en het Duivelsbosch wat pijlen afvuren. Folkert Oostra moet dat sowieso doen om de bergtrui in extremis nog over te nemen van Bas Tietema.

foto: Martin van den Bosch/WielerFlits

Eerstejaars belofte Marijn van der Berg reed hard in de KOGA Slag om Norg. Heel hard. De Delta-coureur begint steeds beter zijn draai te vinden in het beloftenpeloton en is zaterdag een gevaarlijke outsider te noemen. Wim Kleiman, die dit jaar al een UCI-zege boekte, en Tim Kerkhof, laatst nog zevende in Dwars door de Vlaamse Ardennen, mogen ook in die categorie geschaard worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rick Ottema
***Jaap Kooijman, Peter Schulting
** Bas van der Kooij, Piotr Havik, Jarno Gmelich Meijling
* Jens van den Dool, Arno KleinJan, Jeen de Jong, Nils Sinschek

Deelnemerslijst
Website organisatie

Weer en TV
De koers zal zondag niet door het weer bepaald worden. Het is namelijk droog en de temperatuur zal met 22 graden Celsius aangenaam aanvoelen. De wedstrijd is alleen live te volgen via een liveticker. Later in de week volgt een samenvatting van de Eurode Omloop op Eurosport 1

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll