Voorbeschouwing: Etappe 20 Tour de France

vrijdag 24 juli 2009 om 18:43

Met de twintigste en voorlaatste etappe kent de Tour 2009 op de valreep zijn derde finish bergop. De strijd om de eindoverwinning lijkt beslist maar voor het podium kan er nog genoeg gebeuren. De finish is op 1912 meter hoogte op de legendarische Mont Ventoux.


De Mont Ventoux is bij renners weinig geliefd. Koos Moerenhout vertelde ooit dat degene die deze weg aangelegd heeft geen wielerliefhebber zal zijn, terwijl Gert-Jan Theunisse het een ‘lelijke, kale, vieze, winderige rotberg’ noemde. Desondanks beseft iedere renner zich dat de winnaar op de Mont Ventoux met gouden letters in de Tourgeschiedenis bijgeschreven zal worden.

Geschiedenis
De Mont Ventoux werd dertien keer eerder beklommen in de Tour de France. De eerste keer was in 1951, toen Lucien Lazaridis als eerste bovenkwam tijdens een etappe die finishte in Avignon. In 1958 was de eerste van zeven finishes bovenop. De Luxemburger Charly Gaul won er toen een klimtijdrit. De laatste keer dat de Tour de Mont Ventoux aandeed was in 2002 toen de Fransman Richard Virenque solo boven kwam.

Doorkomsten
1951 Lucien Lazaridis (Fra)
1952 Jean Robic (Fra)
1955 Louison Bobet (Fra)
1958 Charly Gaul (Lux) – aankomst, tijdrit
1965 Raymond Poulidor (Fra) – aankomst
1967 Julio Jiminez (Spa)
1970 Eddy Merckx (Bel) – aankomst
1972 Bernard Thévenet (Fra) – aankomst
1974 Gonzalo Aja
1987 Jean-François Bernard – aankomst, tijdrit
1994 Eros Poli
2000 Marco Pantani (Ita) – aankomst
2002 Richard Virenque (Fra) – aankomst

Parcours
Met 167 kilometer is deze bergrit relatief aan de korte kant. De eerste vier beklimmingen (drie van de derde en één van de vierde categorie) staan in geen verhouding met wat komen gaat.
na 14.0 km : Côte de Citelle, 3e categorie (5.2 km aan 3.9 %)
na 65.5 km : Col d’Ey, 3e categorie (6.7 km aan 4.8 %)
na 87.0 km : Col de Fontaube, 4e categorie ( 4.7 km aan 4.2 %)
na 121.5 km : Col des Abeilles, 3e categorie (7.7 km aan 4 %)

De beklimming van de Mont Ventoux gaat vanaf zuidelijke richting met als startpunt Bédoin. Deze route is gebruikelijk in de Tour en ook in de Dauphiné (2006:Menchov en 2009:Valverde) wordt deze route het vaakst gebruikt. De keer dat Robert Gesink vorig jaar tweede werd achter Cadel Evans in Parijs-Nice werd de berg via de noordkant (via Malaucène) beklommen.

De klim is 21,1 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6%. De eerste kilometers in het bos zijn onregelmatig en door het ontbreken van wind kan het er drukkend benauwd zijn. De stijgingspercentages lopen op tot elf procent. Op 6,5 kilometer voor het einde komen de renners boven de boomgrens waarna ook de wind een rol gaat spelen. Daarna volgen de zware kilometers door het karakteristieke landschap van de ‘Kale Berg’. Op de top zal de uitslag van de Tour 2009 bekend zijn.

Favorieten
Het zullen waarschijnlijk de klassementsrenners zijn die in de etappe naar de Mont Ventoux gaan strijden om de dagzege. De loodzware klim wordt na drie weken Tour een afvallingsrace waarin de sterksten over zullen blijven. De gebroeders Schlecks bleken in de etappe naar Le Grand-Bornand de sterkste klimmers en willen zondag samen op het podium staan in het Parijs. Lance Armstrong zal strijden voor zijn derde plaats en heeft nog geen etappezege op de Mont Ventoux op zijn erelijst. Carlos Sastre en Cadel Evans zijn tot dusver geen schim van de renner die zij vorig jaar waren maar zouden nog één dag boven zichzelf uit kunnen stijgen. Hetzelfde geldt voor Dennis Menchov. De Raborus kan een teleurstellende Tour met een zege op de Mont Ventoux nog enigzins redden. Of is er een youngster die de gevestigde orde te kijk zet ? Rigoberto Uran en Jurgen Vandenbroeck lieten zien de Tour goed doorgekomen te zijn en bergop goed mee te kunnen.

Of zet Alberto Contador een uitroepteken achter zijn aanstaande Tourzege door ook op de Ventoux te winnen? De Spanjaard toonde zich deze Tour bergop de sterkste renner. In de etappe naar Verbier imponeerde hij al met zijn klimcapaciteiten en wanneer hij zijn kans krijgt zal hij dat op de Ventoux opnieuw doen.

Favorieten volgens Wielerflits
**** Alberto Contador
*** Andy en Fränk Schleck
** Lance Armstrong, Carlos Sastre, Cadel Evans, Bradley Wiggins
* Jürgen Van den Broeck, Rigoberto Uran, Vincenzo Nibali, Franco Pellizotti

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.