Voorbeschouwing: Etappe 17 Vuelta a España
dinsdag 15 september 2009 om 20:51

Voorbeschouwing: Etappe 17 Vuelta a España

Morgen is een vlakke etappe, maar het is niet zeker dat de sprinters gaan winnen. Het is voor de vluchters zonder klimmersbenen de laatste kans om een vlucht tot het einde dragen. Er wachten namelijk nog twee heuvelachtige etappse, een tijdrit en een etappe naar Madrid die vaak in een massasprint eindigt.

Etappe 17: Ciudad Real – Talavera de la Reina (193,6 km) 16/9
Wij allen kunnen ons de beruchte waaieretappe in de afgelopen editie van de Tour de France vast nog wel herinneren. Vandaag zou er een eventuele waaier kunnen worden getrokken, omdat de streek tussen Andalusië en Madrid zeer gevoelig is voor wind. Desondanks is dit wel dé ideale rit voor de klassementsrenners om te recupereren. Net als in de etappe van gisteren, zijn er vandaag ook tussensprints gepland in de slotfase: één na 163 kilometers en de volgende na 173 kilometers. Weer 20 kilometers verder ligt de finish. Talavera de la Reina was twee jaar geleden voor het laatst een finishplaats in de Vuelta. Toen won de Italiaan Daniele Bennati daar de etappe. Dit jaar zou het best kunnen zijn dat hij weer de winst pakt. Met Madrid in het vizier zijn er niet erg veel kansen meer voor de sprinters, dus moeten ze alle kansen met beide handen aangrijpen.
Profiel

Favorieten
Er rijden in het peloton nog een aantal vluchters rond die het niet van de heuvels moeten hebben. Bij de Nederlandse ploeg zijn het er een aantal te vinden. Johnny Hoogerland en Matteo Carrara gaan goed mee over de heuvels, maar dat kan niet gezegd worden van Lieuwe Westra en Jens Mouris. De twee kunnen allicht morgen mee zitten in de ontsnapping en misschien voor weer een Nederlands succes zorgen.

Bij bijna elke ontsnapping zit ook wel een renner van Xacobeo-Galicia, Contentpolis-AMPO en/of van Andalucia-Cajasur. Eduard Vorganov, Gustavo Dominguez, José Francisco Pacheco, Javier Benitez, Manuel Calvente en/of Antonio Pedra zouden dat kunnen zijn. De Franse ploegen Francaise des Jeux, BBox Bouygues Telecom en AG2R rijden vrij onzichtbaar rond in deze Vuelta, in tegenstelling tot het eveneens Franse Cofidis.

Die ploegen willen dus morgen waarschijnlijk een mannetje mee hebben zitten in de ontsnapping. Daarbij valt te denken aan Matthieu Sprick, Olivier Bonnaire, Arnaud Gerard, Anthony Roux, Julien Loubet en Christophe Riblon. Daarnaast is er nog een kans dat de sprinters weer aan het langste eind trekken en dan komen de namen van vandaag weer naar boven: André Greipel, William Bonnet, Gerald Ciolek, Matti Breschel, Borut Bozic, Daniele Bennati en Jurgen Roelandts.

Mijn favorieten
**** Lieuwe Westra
*** Javier Benitez, Gustavo Dominguez
** Matthieu Sprick, Anthony Roux, Manuel Calvente
* Daniele Bennati, Borut Bozic, André Greipel, William Bonnet

RIDE Magazine