Voorbeschouwing: Driedaagse van De Panne-Koksijde 2010

maandag 29 maart 2010 om 13:53

Tussen de Vlaamse (semi-)klassiekers in, is de KBC-Driedaagse van De Panne inmiddels vaste kost voor veel favorieten die hun vorm aan willen scherpen. Het andere deel van het peloton wordt gevormd door mannen die hier graag hun slag zouden slaan. Daarvoor is traditioneel echter wel een sterke tijdrit nodig. WielerFlits blikt vooruit op de 2.HC rittenkoers.

Historie
Het is sinds 1977 de 34e keer dat de Driedaagse georganiseerd wordt. Erick Vanderaerden is met vier eindzeges op rij en vier jaar later nog één, absoluut de beste deelnemer. Zeventien keer werd de wedstrijd door een Belg winnend afgesloten, zeven keer door een Nederlander.

Vorig jaar liet Silence-Lotto zich in de eerste rit goed zien, na een matig verlopen voorjaar. Ze waren goed vertegenwoordigd in een kopgroep van 25 man, die snel een groot gat sloeg met het peloton. Quick-Step had de slag gemist, net als Filippo Pozzato, Greg van Avermaet en Frederik Willems. De laatste drie konden in tegenstelling tot Boonen en Van Impe de sprong maken naar de 25 vooraan.

Willems en Pozzato bleken niet voor niets als één van de weinigen de sprong naar voren te kunnen te maken. Deze twee sprongen later na elkaar weg uit de kopgroep en werkten, toen ze bij elkaar kwamen, erg goed samen. Ze waren zo sterk dat ze bijna een minuut wegreden bij de achttien achtervolgers. In de sprint moest Willems geheel zoals verwacht zijn meerdere erkennen in Filippo Pozzato.

Maar de Belg had zich wel een mooie uitgangspositie verschaft in het eindklassement. Mark Cavendish won de twee daaropvolgende massasprints met gemak, terwijl zijn landgenoot Wiggins de slottijdrit won. Doordat Pozzato niet meer startte in de slottijdrit, slaagde Willems er met een goede tijdrit erin om het eindklassement te winnen, voor Joost Posthuma (de winnaar van 2008) en Tom Leezer.

Parcours
De etappes worden verreden op dinsdag, woensdag en donderdag. De laatste dag worden er twee ritten verreden: eerst een rit in lijn en daarna de traditionele tijdrit.

Etappe 1: Middelkerke – Oudenaarde (198 km)
Zes verschillende hellingen worden er in de eerste rit beklommen, maar nadat ze allemaal aan de beurt zijn geweest worden ze in dezelfde volgorde herhaald. De eerste is de Edelareberg, 1525 meter aan 4,2% met een maximum van 7%. Daarna komen de Leberg (700 meter aan 7.1%) en de Berendries (936 meter aan 7%), bekenden in de Driedaagse. De andere drie heuvels komen uit de Ronde: de Valkenberg (875 meter aan 6%), Kruisberg (1875 meter aan 4,8%) en Kortekeer (1000 meter aan 6,4%). Op de top is het nog 9 kilometer naar de finish, dus een massasprint lijkt hier niet erg waarschijnlijk. Het klassement kan al gevormd worden.

Tenue

Etappe 2: Zottegem – Koksijde (214 km)
De tweede etappe heeft maar vier hellingen, en lijkt een veel geschiktere rit voor een massaspurt. Na 29 kilometer komt het peloton de Tiegemberg (750 meter aan 5,6%) tegen. Na 104 kilometer volgt de Mesenberg (1100 meter aan 3,2%) en 13 kilometer later de Monteberg (1000 meter aan 7,3%) en Kemmelberg (2000 meter aan 4%), bekend uit Gent-Wevelgem. Dan heeft het peloton echter nog bijna 100 kilometer om eventuele vluchters terug te halen.

Tenue

Etappe 3a: De Panne – De Panne (112 km)
Op papier is er geen enkele oneffenheid te zien vandaag. In combinatie met de beperkte lengte van de rit en de focus op de tijdrit in de middag, valt een massasprint dus in de lijn der verwachting.

Tenue

Etappe 3b: De Panne – De Panne (14,75 km)
De tijdrit naar Koksijde en weer terug naar De Panne is een vast onderdeel in de Driedaagse. Als de verschillen in het klassement nog niet te groot zijn, is hier genoeg spanning te beleven. Het terugrijden langs de kust zorgt ervoor dat de echte stoempers hier in het voordeel zijn.

Tenue

Deelnemers
Frederik Willems heeft van Liquigas een mooie ploeg mee gekregen om zijn titel te verdedigen, waar ook Manuel Quinziato bij zit. Helaas voor hun zullen die mannen ook in dienst rijden van Daniele Bennati en Francesco Chicchi, die een goede kans maken op een etappezege. En misschien dat Daniel Oss zijn goede vorm weer kan etaleren. Overigens laat Rabobank verstek gaan vanwege een druk programma.

Traditioneel zijn de thuisrijders de grootste kanshebbers. De vraag is alleen wie deze koers alleen als training zien en wie er vol voor gaan. Omega Pharma-Lotto komt met Phillipe Gilbert, Leif Hoste en sprinter Kenny Dehaes. Quick-Step stelt daar oud-winnaar Stijn Devolder, voorlopig nog zonder vorm, en Wouter Weylandt tegenover. Topsport Vlaanderen komt met revelatie Sep Vanmarcke, Klaas Lodewijck en Kris Boeckmans. Stefan van Dijk is kopman van Willems Verandas, Niko Eeckhout van An Post.

Ook het Franse Cofidis heeft sterke Belgen aan boord: Kevyn Ista en Jens Keukeleire. HTC-Columbia brengt Lars Bak, Martin Velits en tijdrijder Bert Grabsch. Astana heeft een zeer sterk equipe, met tijdrijder Andriy Grivko en verder Assan Bazayev, Maxim Iglinsky, Allan Davis en Enrico Gasparotto. Katusha neemt Mikhail Ignatiev mee, naast Robbie McEwen, Serguei Ivanov en Filippo Pozzato.

Voor Garmin is David Millar de grote kanshebber, hij won in het Critérium International een half zo lange tijdrit. Zij hebben ook Danny Pate, Svein Tuft, Martijn Maaskant, Tyler Farrar en Robert Hunter nog. Lampre rijdt voor sprinters Angelo Furlan en Danilo Hondo, terwijl Euskaltel Koldo Fernandez mee heeft. BMC verschijnt met Karsten Kroon en Alessandro Ballan, beiden nog niet echt in vorm. Skil heeft hier met Kenny van Hummel, Robert Wagner en Dominique Cornu wel wat te zoeken, al is het de vraag of laatstgenoemde al fit is.

Vacansoleil heeft Lieuwe Westra, die tegen WielerFlits al vertelde dit soort koersen te willen winnen, en Jens Mouris. Borut Bozic, Bobbie Traksel en Romain Feillu zullen azen op etappes. Acqua & Sapone heeft de sterke Luca Paolini, al vaak in beeld vorige week. De landgenoten van CarmioOro brengen Francisco Ventoso en Jure Kocjan en die van Colnago onder andere Mattia Gavazzi en Sacha Modolo. Tenslotte is William Bonnet kopman van Bouygues, dat ook Steve Chainel brengt, en René Haselbacher van Vorarlberg.

Deelnemerslijst

Favorieten van WielerFlits
**** Lieuwe Westra
*** Frederik Willems, Mikhail Ignatiev
** David Millar, Danny Pate, Manuel Quinziato
* Jens Mouris, Leif Hoste, Maxim Iglinsky, Andriy Grivko

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair