Voorbeschouwing: Craft Ster van Zwolle 2019
foto: Topcompetitie/Léon van Bon
zaterdag 23 februari 2019 om 07:30

Voorbeschouwing: Craft Ster van Zwolle 2019

De Ster is niet ver! Aankomende zaterdag wordt het Nederlandse wegwielrennen in Zwolle weer op gang geschoten met de fameuze Craft Ster van Zwolle, de eerste manche van de Nederlandse Topcompetitie. Wie laat dit jaar al vroeg in het seizoen zien een profcontract te verdienen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Sinds jaar en dag luidt de Craft Ster van Zwolle de opening van het Nederlandse wielerseizoen in. Als wielrenners te horen krijgen dat de Ster niet ver meer is, weten zij dat het nieuwe seizoen voor de deur staat. De eerste week van maart betekent koers! Jan Rol was in 1961 de eerste coureur die de Nederlandse seizoensopener won. Een roemrijke wielercarrière was voor Rol niet weggelegd, maar voor velen van zijn opvolgers wel. Grote coureurs als Cees Priem, Frits Pirard, Michel Cornelisse en Marc Wauters waren ooit eens de beste in de Ster.

Renners die de Craft Ster van Zwolle de afgelopen jaren wonnen, wisten dat zij binnen afzienbare tijd een profcontract voorgeschoteld zouden krijgen. Kijk maar naar de winnaars van de afgelopen tien jaar: Barry Markus, Bert-Jan Lindeman, Elmar Reinders, Fabio Jakobsen werden allemaal binnen twee jaar na het winnen van de Ster gerespecteerde profwielrenners. Veel winnaars wonnen de Ster van Zwolle in een massasprint, maar dat betekent niet dat de wedstrijd altijd zo eindigt. Als het weer slecht is rondom Zwolle en als de wind waait, dan komen sterke coureurs al vroeg in het seizoen bovendrijven.

Fabio Jakobsen won in 2017 in zijn kampioenstrui de Craft Ster van Zwolle – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Laatste tien winnaars
2009: flag-nl Bram Schmitz
2010: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2011: flag-nl Barry Markus
2012: flag-nl Robin Chaigneau
2013: flag-nl Dylan van Baarle
2014: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2015: flag-nl Elmar Reinders
2016: flag-nl Jeff Vermeulen
2017: flag-nl Fabio Jakobsen
2018: flag-nl Maarten van Trijp


Vorig jaar

Vorig jaar was een editie waarin de weersomstandigheden de koers bepaalden. In de dagen voor de Ster vroor het, waardoor het lang onzeker was of de koers wel plaats kon vinden. Een paar uur voor de start kwam dan toch het verlossende woord: de Ster giet oan. De Ster van Zwolle 2018 werd een afvalkoers, waarin alleen de allersterkste coureurs overbleven.

Jordi van Loon, Peter Schulting, Ivar Slik, René Hooghiemster, Jaap Kooijman en Maarten van Trijp wisten zich in de laatste dertig kilometer van de rest van het deelnemersveld te ontdoen. Met zijn zessen zouden zij uitvechten wie de eerste leider in de Topcompetitie zou worden. Een aantal coureurs probeerde daarna nog naar de zege te soleren, maar niemand was opgewassen tegen de dominantie van Van Trijp. Met overmacht sprintte de kersverse aanwinst van Corendon-Circus naar de winst.

Craft Ster van Zwolle 2018 (TC)
1. flag-nl Maarten van Trijp (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)
2. flag-nl Jaap Kooijman (Vlasman)
3. flag-nl René Hooghiemster (Alecto)
4. flag-nl Ivar Slik (Monkey Town)
5. flag-nl Peter Schulting (Monkey Town)


Parcours

De Ster van Zwolle dankt haar naam aan de stervormige omvang van de stad Zwolle – de start- en finishplek van de wedstrijd. Rondom de Overijsselse hoofdstad maken de Topcompetitie-renners de eerste 180 koerskilometers van het jaar. Deze 180 kilometer zijn nagenoeg vlak, maar toch wordt de eerste bergtrui van het jaar in deze wedstrijd al vergeven. In het eerste uur wordt er namelijk koers gezet in oostelijke richting, waar de Lemelerberg zal bepalen wie de eerste bollentrui van het jaar om zijn schouders krijgt. Stan Wijkel kwam deze eer vorig jaar ten deel: hij kwam als eerste boven.

De Lemelerberg is het spannendste dat het peloton de eerste uren van de wedstrijd zal overkomen. Pas als Genemuiden na 120 kilometer wedstrijd binnen wordt gereden, wordt het spannend. Vanaf daar kunnen de dijken langs de IJssel voor verschillen in de wedstrijd zorgen. Een briesje wind is genoeg om het peloton in stukken uit elkaar te slaan. Blijft het peloton bij elkaar en wordt deze editie van de Ster een massasprint of zorgt de wind – net zoals vorig jaar – voor de schifting?


Favorieten

Wie gaat de Craft Ster van Zwolle dit jaar op zijn naam schrijven? Het antwoord op die vraag lijkt – gezien de voorspelde weersomstandigheden – een rappe man te worden. Als de Ster zaterdag uitmondt in een massasprint, dan zijn niet de Continental-teams de te kloppen ploegen, maar een wielervereniging uit Den Haag. Mooi-Jong HSK Trias brengt namelijk een leger rappe mannen mee naar de Ster, dat de rest van het seizoen wél uitkomt voor Continental-ploegen.

Raymond Kreder is dé te kloppen man zaterdag. Normaal gesproken fietst Kreder in dienst van het Aziatische UKYO, maar omdat het Aziatische wielerseizoen iets later begint dat het Europese wegseizoen, strijdt Kreder eind februari in clubverband alvast voor het eerst mee om de zege in de Ster. Vorig jaar reeg de sprinter van het Japanse Continental-team de ereplaatsen aan elkaar in de Aziatische koersen. Kan hij in Zwolle bewijzen dat hij de snelste man in koers is?

Raymond Kreder rijdt in Aziatische dienst – foto: SEG Cycling

Dan moet de coureur wel afrekenen met concurrentie uit eigen hoek. Twee andere ex-profwielrenners komen zaterdag namelijk ook uit in de kleuren van Mooi-Jong HSK Trias. Johim Ariesen rijdt dit jaar voor het eerst in tien jaar niet in dienst van een Coninental-team. Dit betekent echter niet dat Ariesen uitgevlakt moet worden zaterdag. Ariesen kent het klappen van de zweep en is een man om rekening mee te houden. Als het de Nederlander zaterdag niet lukt, dan kan zijn jongere broertje Tim Ariesen – uitkomende voor het Chinese Ningxia Sports Lottery-Livall Cycling Team – het ook altijd nog afmaken.

Wie denkt dat Mooi-Jong HSK Triast naast de gebroeders Ariesen en Kreder geen renners meer in de ploeg heeft die de Ster van Zwolle kunnen winnen, heeft het mis. André Looij verruilde na een succesvol 2018, waarin hij twee UCI-overwinningen boekte, Monkey Town voor het Chinese Taiyuan Miogee. Net als Kreder en Tim Ariesen zal Looij zaterdag eenmalig uitkomen voor de wielervereniging uit Den Haag.

André Looij in de Tour of Antalya vorig jaar foto: Steve Thomas/Tour of Antalya (archief)

Gelukkig is het niet al Mooi-Jong HSK Trias wat de klok slaat zaterdag. Er zijn nog véél meer coureurs die in staat zijn om de Ster te winnen. Coen Vermeltfoort reed de afgelopen twee jaar in dienst van Roompot-Oranje Peloton, maar moest deze winter een stap terugdoen. Zaterdag treedt Vermeltfoort als kopman aan in de kleuren van Alecto. De inmiddels 30-jarige coureur zal hopen op een massasprint: al sprintend won Vermeltfoort al vele Nederlandse koersen in zijn carrière. Als Vermeltfoort een mindere dag heeft, dan kan Alecto nog terugvallen op talent Daan van Sintmaartensdijk en René Hooghiemster. Van Sintmaartensdijk bewees vorig jaar al in de Simac Omloop der Kempen in het bezit te zijn van een paar rappe benen: de renner won in Veldhoven op 19-jarige leeftijd zijn eerste Topcompetitie-koers.

Ook Vlasman reist in volle sterkte af naar Zwolle: Hartthijs de Vries en Jaap Kooijman zullen de speerpunten zijn van de ploeg van Ton Welling. Kooijman werd vorig jaar tweede in de Craft Ster van Zwolle achter de ijzersterke Van Trijp en deed lange tijd mee om de eindzege in de Topcompetitie. Met een zege in de Ster wil Kooijman zijn klassementsambities al vroeg in het seizoen kracht bijzetten. De Vries kan – net als Kooijman – dit jaar de Topcompetitie op zijn naam schrijven. De Fries maakte vorig jaar een magistrale comeback, nadat hij geruime tijd aan de kant stond door een hartritmestoornis. Jasper Bovenhuis en Dion Beukeboom moeten naast De Vries en Kooijman ook in staat zijn om iets uit te richten in de Ster.

Daan van Sintmaartensdijk won vorig jaar de Simac Omloop der Kempen – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Een aantal coureurs dat niet uitgevlakt mag worden, blijft vervolgens nog over. Peter Schulting rijdt niet meer in Continental-dienst, maar zal bij VolkerWessels-Merckx zeker geen mindere ploeg om zich heen hebben. Schulting perste vorig jaar de ene na de andere magistrale solo uit de benen. Als Schulting dit jaar de Ster wil winnen, dan zal hij dat opnieuw moeten doen.* Ivar Slik, uitkomend voor Monkey Town-à Bloc, zal dat waarschijnlijk niet doen. Net als zijn ploeggenoot Nicola Gaffurini beschikt Slik over een stel rappe benen: jarenlang fungeerde Slik als lead-out voor ex-ploeggenoot Looij. Nu mag Slik – vorig jaar vierde in Zwolle – het zelf proberen.

*Update 10:12: De Craft Ster van Zwolle komt te vroeg voor Peter Schulting. De coureur van VolkerWessels-Merckx kampt nog met een blessure.

Niet alleen Alecto, Vlasman en Monkey Town-à Bloc van de Nederlandse Continental-teams hebben coureurs die de Ster van Zwolle kunnen winnen, ook Metec-TKH staat met grote ambities aan de start. De ploeg heeft namelijk de winnaar van de Topcompetitie in de selectie, Rick Ottema. In dienst van zijn nieuwe ploeg wil Ottema dit jaar opnieuw de Topcompetitie winnen. Geef hem eens ongelijk: de Groninger is op 26 jarige leeftijd in de bloei van zijn leven. Alhoewel Ottema niet de rapste van het veld is, kan hij altijd gevaarlijk uit de hoek komen. Ook Arvid de Kleijn mag niet uitgevlakt worden. Alhoewel de Kleijn een 2018 om te vergeten kende, blijft hij één van de rapste mannen in koers. Start hij 2019 met een klapper?

Rick Ottema in het tenue van zijn nieuwe team Metec-TKH – foto: Metec-TKH


Favorieten volgens WielerFlits
**** Raymond Kreder
*** Coen Vermeltfoort, André Looij
** Johim Ariesen, Rick Ottema, Hartthijs de Vries
* Peter Schulting, Jaap Kooijman, Ivar Slik, Daan van Sintmaartensdijk, Arvid de Kleijn

Website organisatie
Deelnemerslijst (Topcompetitie)


Weer en TV

Het weer kan verkeren in maart. Vorig jaar stapten de renners in Zwolle na de finish klappertandend van de fiets, dit jaar zal dat niet gebeuren. De voorspelde zon, de temperatuur van 14 graden Celsius en de matige wind zullen voor een aangename koersdag zorgen. Een massasprint lijkt dus in de maak te zijn.

De Craft Ster van Zwolle wordt door maar liefst drie televisiezenders uitgezonden. RTV Drenthe en RTV Oost zijn de twee regionale omroepen die voor livebeelden op de buis zorgen vanaf 15.30 uur en 15.00 uur, terwijl Eurosport 1 de koers vanaf 16.45 uur met enige vertraging uitzendt.


RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
21 februari 2019 09:08
Is er geen nieuw jong talent meer in Nederland?
    21 februari 2019 09:40
    Genoeg! Ik heb de pas 20-jarige Daan van Sintmaartensdijk bijvoorbeeld een ster gegeven. Er staan dit jaar echter veel (ex-)profrenners aan de start die nog net iets meer ervaring en kracht met zich meedragen.
    23 februari 2019 15:04
    En SEG en Sunweb doen niet mee...
21 februari 2019 09:50
Edit redactie: Bedankt, is aangepast
21 februari 2019 12:48
Vorig jaar legandarische beelden met de schaatsers op natuurijs rondom Zwolle.

Dit jaar allemaal iets minder qua omstandigheden. Verwacht gewoon een sprint op de Ceintuurbaan.

Reacties zijn gesloten.