Voorbeschouwing: Coppa dei Laghi-Trofeo Almar U23 2016

Voorbeschouwing: Coppa dei Laghi-Trofeo Almar U23 2016

foto: Sirotti

zondag 31 juli 2016 om 12:00

De UCI Nation’s Cup U23 gaat komende zondag verder met de voorlaatste manche. Aan de oevers van het Lago Maggiore vindt in Italië de Coppa dei Laghi-Trofeo Almar plaats. Welke beloften mogen we daar op de voorposten verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Waar wedstrijden als de Tour de l’Avenir en de Vredeskoers een rijke geschiedenis kennen, is dat voor de Coppa dei Laghi-Trofeo Almar niet het geval. Dit jaar vindt namelijk pas de tweede editie plaats, waardoor het nog een piepjonge koers is. Vorig seizoen maakte deze eendagskoers eveneens deel uit van de UCI Nation’s Cup U23. De zege ging toen naar Gianni Moscon, het Italiaanse multitalent dat nu bij Sky rijdt. Na een zware koers bleven er negen man over die in finishplaats Angera om de zege mochten sprinten. Daarin trok de Italiaan dus aan het langste eind, voor Maikel Raïm uit Estland en onze landgenoot Lennard Hofstede. Laurens De Plus, inmiddels prof bij Etixx-Quick-Step, werd vierde.

Laatste winnaar
2015: flag-it Gianni Moscon

Parcours
De startplaats van deze eendagskoers is Taino, een kleine gemeente in het noordwesten van Italië. Het ligt in de provincie Varese en de regio Lombardije. Dat betekent maar één ding: heuvels. Na de start in Taino rijdt het peloton eerst 7,1 kilometer voordat het officiële startschot klinkt. Vervolgens passeren de renners na 6,4 kilometer voor het eerst de finishlijn in Angera. Daarna volgen vier lussen van 37,3 kilometer, waarin zeven klimmetjes liggen en de Tainenberg de scherprechter is.

Tijdens die vier lussen keert het peloton steeds terug in startplaats Taino, waarna het met een groot ommetje ook nog de oevers van het Lago di Monate aandoet. Na de vierde lus volgt nog een finaleronde van 24,4 kilometer. Na de doorkomst in Taino steken de renners dertien kilometer af, waardoor ze opnieuw de steile Tainenberg moeten beklimmen. Daar valt waarschijnlijk de beslissing, want na de laatste keer Tainenberg gaat het in grotendeels dalende lijn richting finishplaats Angera.

Favorieten
De renners leggen in totaal 180 kilometer af. Wie het meest in aanmerking komen om juichend over de streep te komen in Angera, lees je hieronder. Daarbij wel de kanttekening dat een aantal landenselecties nog niet bekend zijn.

**** flag-ua Mark Padun
De topfavoriet is ongetwijfeld Mark Padun. De Oekraïner werd eerder deze maand twintig jaar en is bezig aan een uitstekend seizoen. Hij rijdt zijn wedstrijden voornamelijk in Italië, maar dat is niet geheel verwonderlijk. Zijn broodgever is namelijk de gerenommeerde opleidingsformatie Colpack. Padun is erg constant, daar hij in vrijwel al zijn wedstrijden en etappes bij de eerste tien eindigde. Hoewel de Oekraïner in de Vredeskoers nog teleurstelde, liet hij zijn grote talent zien in de loodzware klimwedstrijd Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc. Daar werd Padun uiteindelijk derde in het eindklassement, maar hij won er wel een rit, het berg- en jongerenklassement.

*** flag-it Vincenzo Albanese & flag-ru Artem Nych

Paduns grootste concurrent luistert naar de naam Vincenzo Albanese. De pas 19-jarige Italiaan boekte twee weken geleden zijn eerste profzege in de Trofeo Matteotti (1.1). Albanese verteert niet alleen de heuvels goed, maar heeft ook een sterk eindschot in zijn benen. Aan de oevers van het Lago Maggiore heeft Italië een nieuwe kans op de winst, al heeft de Squadra Azzurra meer ijzers in het vuur.

Nych kan op meerdere vlakken uit de voeten - foto: Sirotti

Nych kan op meerdere vlakken uit de voeten – foto: Sirotti

Bij Rusland rekenen ze al de gehele UCI Nation’s Cup U23 van dit jaar op Artem Nych. De 21-jarige renner rijdt normaal gesproken bij Gazprom-RusVelo, maar mag vanwege zijn leeftijd nog uitkomen in dit regelmatigheidsklassement. Nych is een echte allrounder en moet dit parcours goed aankunnen. In de Route du Sud werd hij in juni nog tiende, op dik twee en een halve minuut van Nairo Quintana

** flag-fr Rémi Cavagna, flag-it Oliveiro Troia & flag-au Nicholas Schultz

Cavagna is vooral een sterke tijdrijder - foto: Sirotti

Cavagna is vooral een sterke tijdrijder – foto: Sirotti

Bij Frankrijk rekenen ze op de diensten van Rémi Cavagna. De 20-jarige Fransman zette eerder deze maand zijn krabbel onder zijn eerste profcontract. Cavagna maakt op 1 januari 2017 de overstap van opleidingsploeg Klein Constancia naar het grote Etixx-Quick-Step. Teammanager Patrick Lefevere moet onder de indruk zijn geraakt van zijn grote motor. Cavagna scoort vooral tijdens tijdritten, maar moet met zijn inhoud dit parcours ook goed aankunnen.

Troia schudt de hand met Trek-renner Bonifazio - foto: Sirotti

Troia (links) schudt de hand met Trek-renner Bonifazio – foto: Sirotti

Naast Albanese heeft Italië met Oliveiro Troia nog een gevaarlijke klant voor de zege. De 21-jarige Colpack-coureur loopt vanaf 1 augustus stage bij Lampre-Merida en zal zijn beste beentje voor willen zetten in deze koers. Troia kan uitstekend uit de voeten in de klassiekers en schuwt bijvoorbeeld de kasseien van Parijs-Roubaix niet. In de beloftenversie van die koers werd hij eind mei vierde. Maar ook in de kleinere Italiaanse heuvelkoersjes komt hij uitstekend tot zijn recht.

Nicholas Schultz is bezig aan een goed seizoen. De 21-jarige Australiër wist al eens te winnen in de Tour de Bretagne, maar zijn grootste triomf vierde hij aan het begin van deze maand. Toen werd namelijk bekend dat de renner van de Nederlandse opleidingsploeg SEG Racing Academy het seizoen als stagiair afmaakt bij Orica-BikeExchange. Schultz doet het vooral goed in rittenkoersen, maar staat ook in eendagswedstrijden zijn mannetje.

* flag-be Bjorg Lambrecht, flag-gb Oliver Wood, flag-dePascal Ackermann & flag-nl Jaap de Jong

Lambrecht maakt snel faam bij de beloften - foto: Sirotti

Lambrecht maakt snel faam bij de beloften – foto: Sirotti

Bij België zetten ze in op Bjorg Lambrecht. De 19-jarige klimmer is bezig aan een knap jaar, met onder andere de eindzege in de zware klimkoers Ronde de l’Isard. In de Vredeskoers kon Lambrecht bergop ook met de besten mee, maar hij eindigde in de Tsjechische rittenwedstrijd als vierde in het eindklassement. Ook in de Italiaanse heuveltjes moet Lambrecht tot zijn recht kunnen komen.

De Britten hebben meerdere pionnen die ze voor de zege kunnen uitspelen. Een van die beloften is Oliver Wood, niet te verwarren met de tovenaar uit de Harry Potter-reeks. Als Wood het op zijn heupen heeft, dan kan hij hier scoren. Hij kan namelijk een aantal heuveltjes overleven en is met zijn sterke sprint een gevaarlijke klant voor de zege. Dat zijn zijn landgenoten Gabriel Cullaigh en Mark Stewart overigens ook.

Pascal Ackermann is een van de snelste sprinters in het beloftencircuit. Eind juni werd hij Duits kampioen bij de beloften. Het voordeel is dat Ackermann geen pure sprinter is, maar een aantal heuveltjes dus aan kan. De Duitsers hebben sowieso een mooie selectie opgesteld voor deze wedstrijd, want ook Leo Appelt, Jonas Bokeloh en de op WielerFlits immer bekende Willi Willwohl maken deel uit van het Duitse team.

foto: Facebook Jaap de Jong

foto: Facebook Jaap de Jong

Last but not least mag er ook geen Nederlander ontbreken. Team-samensteller Frank Pennings geeft deze koers zes jongens de kans om te kijken of zij voor de Tour de l’Avenir en de Nederlandse selectie van volgend jaar in aanmerking komen. Mede daarom vertegenwoordigen Jelle Nieuwpoort, Jasper de Laat, Mike van der Heijden, Roel van der Stegen en Jim Lindeburg in deze koers de Nederlandse selectie. Kopman is vast Jaap de Jong, die nu eens zichzelf kan etaleren. Bij zijn ploeg Chambery CF is De Jong vaak aangewezen als ondersteuning.

Outsiders
Omdat de deelnemerslijst nog niet compleet lijkt te zijn, blijven er niet heel veel outsiders over. Desondanks mogen renners als Benjamin Declercq (België), Tom Wirtgen (Luxemburg), Damien Touzé, Benoît Cosnefroy, Matthias Le Turnier (alledrie Frankrijk), Aksel Nömmela (Estland) en Illya Klepikov (Oekraïne) niet teveel ruimte krijgen. Datzelfde geldt voor de reeds genoemde Stewart, Cullaigh en Appelt. Ook Oostenrijk komt met een deftige selectie naar Italië, waarbij men vooral Daniel Lehner en Benjamin Brkic in de gaten moet houden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Padun
*** Vincenzo Albanese, Artem Nych
** Rémi Cavagna, Oliveiro Troia, Nicholas Schultz
* Bjorg Lambrecht, Oliver Wood, Pascal Ackermann, Jaap de Jong

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer
Van Weeronline krijgt Angera een zes voor het weer zondag. Het kwik stijgt dan wel naar maximaal 28 graden Celsius, tegelijkertijd staat er windkracht drie uit het oosten en is er vijftig procent kans op regen. Aan het eind van de middag en begin van de avond kan het nat zijn.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Zjoske 30 juli 2016 om 10:23

Lijkt wel een AG2R tenue wat De Jong aan heeft op die foto.

storm-biker 30 juli 2016 om 10:28

@Zjoske Dat klopt, hij rijd voor het Franse Chambery Cyclisme formation, de opleidingsploeg van AG2R.

Romy2007 30 juli 2016 om 10:38

Interessant zeg om de sterren van de toekomst al even te leren kennen. Bedankt Youri

Verweggistan 30 juli 2016 om 10:42

edit redactie: thx

Verder een leuke voorbeschouwing bij een interessante koers; een lastige koers, maar de Duitsers sturen sprinters en de Nederlandse selectie is ook apart, met veel eerstejaars en geen echte kopman.
Bij de Zwitsers ken ik er ook geen één. Ik ben ook wel benieuwd wat Storer kan.

Hermantk 30 juli 2016 om 11:02

Die Appelt die komt ook echt geen heuvel over inderdaad, maar die laten ze gewoon overal rijden om zijn motor te vergroten.

Verweggistan 30 juli 2016 om 21:09

Ik zag dat Nick Schultz vandaag niet gestart was in de voorlaatste rit van de ronde van de Elzas en dus morgen wel in Italie koerst. Opvallend.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair