Voorbeschouwing: Brabantse Pijl 2019

Door , woensdag 17 april 2019 om 07:00
Voorbeschouwing: Brabantse Pijl 2019

Foto: Cor Vos

De Brabantse Pijl vormt traditioneel de ideale overgang tussen de kasseiklassiekers en de Ardennenkoersen. In en rond Overijse vinden we nog wel de nodige keien op het parcours, maar er moet vooral ook heel wat geklommen worden. Mathieu van der Poel gaf zichzelf vooraf aan dit seizoen de meeste kansen in deze semiklassieker. Kan de Nederlandse kampioen die ambitie waarmaken? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De eerste keer dat de Brabantse Pijl werd verreden was in 1961. De winnaar destijds luisterde naar de naam Pino Cerami, die we natuurlijk kennen van de gelijknamige Grote Prijs Pino Cerami. Het parcours van toen is in geen enkel opzicht te vergelijken met dat van de Brabantse Pijl zoals we dat nu kennen.

In het verleden heeft de koers verschillende metamorfoses ondergaan en bovendien tal van start- en aankomstplaatsen gekend. Tot aan 2004 werd de wedstrijd verreden rondom de Alsemberg. Hierna viel drie jaar lang de eer aan Zaventem. In 2007 verschoof de startplaats naar Leuven en in 2010 werd de finishplek weer veranderd. Sindsdien kleurt Overijse de finale van de prelude van het Ardennen-drieluik.

Niet toevallig natuurlijk. Dit heeft alles te maken met het toebehoren van de koers aan Flanders Classics. Directeur Wouter Vandenhaute was namelijk jaar en dag woonachtig in Overijse. Wanneer de renners de IJskelderlaan passeerden, kwamen ze langs zijn huis. Sinds een aantal jaar woont Vandenhaute nu echter in Vossem. Nog een belangrijke wijziging die de overname door Flanders Classics met zich meebracht, is de plaats op de kalender. Voor de overname werd de Brabantse Pijl steevast de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen gereden, de dag dat nu Dwars door Vlaanderen op de kalender staat. Nu vinden we de Brabantse Pijl woensdag na Parijs-Roubaix.

Tim Wellens in 2016 – foto: Cor Vos

Van de voorbije 57 edities, was het maar liefst 37 maal een thuisrijder die met de zegeruiker naar huis mocht gaan. Het is dan ook geen verrassing dat we ook de recordhouder in Belgenland moeten zoeken. Met vier zeges is Edwig Van Hooydonck (1987, 1991, 1993 en 1995) de renner met de meeste overwinningen in de Brabantse Pijl op zijn palmares. Van Hooydonck kon dus duidelijk meer dan alleen keihard de Bosberg opknallen.

Daarnaast zijn er drie renners met drie zeges in La Flèche Brabançonne: Johan Musseuw, Johan Capiot én… drievoudig wereldkampioen Oscar Freire. De voormalig Rabobank-renner won zelfs driemaal na elkaar (2005, 2006 en 2007), iets wat niemand hem ooit voor- of nadeed.

Laatste tien winnaars
2009: flag-fr Anthony Geslin
2010: flag-be Sébastien Rosseler
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-fr Thomas Voeckler
2013: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-be Philippe Gilbert
2015: flag-be Ben Hermans
2016: flag-cz Petr Vakoč
2017: flag-it Sonny Colbrelli
2018: flag-be Tim Wellens


Vorig jaar

foto: Cor Vos

In 2018 kregen we een ware machtsontplooiing van Lotto Soudal te zien in de Brabantse Pijl. Waar de wedstrijd het voorbije decennium vaak in een sprint bergop werd beslist, dacht de rode brigade van Marc Sergeant daar ditmaal totaal anders over.

Na een zeer ver dragende poging van Wijnegemnaar Tosh Van der Sande en Jack Haig, opende Jelle Vanendert in de slotronde de debatten in de favorietengroep. Er ontstond een elitegroepje met daarbij ook Tim Wellens. Vanendert effende het pad perfect, waarna Wellens op acht kilometer van de finish – nota bene op het vlakke – afstand kon nemen van zijn medevluchters. Wellens soleerde naar de overwinning en zag daarachter ploegmaat Tiesj Benoot nog een extra podiumplek veroveren.

Top-5 Brabantse Pijl 2018
1. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal)
2. flag-it Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) op 9s
3. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) allen z.t.
4. flag-be Pieter Serry (Quick-Step Floors)
5. flag-si Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice)


Parcours

Het peloton wordt woensdag traditioneel op gang geschoten op de Grote Markt in Leuven. Daar vertrekken ze voor een route over 200 kilometer (vijf minder dan vorig jaar) naar Overijse. Eerst trekken de renners in zuidelijke richting, richting de regio waar de Brabantse Pijl in het vorige decennium zijn finale kende. Onder andere de Alsemberg, Bruine Put, Menisberg en Lotsestraat moeten daar bedwongen worden. Nieuw sinds dit jaar is dat deze hellingen (op de Alsemberg na) niet één maar twee keer in het traject zijn opgenomen. Dat maakt vier hellingen meer dan vorig jaar: 32, ten opzichte van 28 toen. Verder is ook een extra lusje richting Beersel een opmerkelijke vernieuwing.

Foto: La Flamme Rouge

Daarna zet men koers richting Overijse, waar de renners na bijna 115 kilometer voor het eerst op het lokale parcours aankomen. Deze lokale ronde van 23 kilometer is identiek aan de afgelopen jaren en moet vier keer worden afgelegd. De belangrijkste hindernissen zijn de hellingen van de Hagaard, Hertstraat (met kasseien), Holstheide, IJskelderlaan en natuurlijk de afsluiter: het Schavei.

Bovenop deze laatste helling, amper tweehonderd meter na de top, is meteen ook de finish gelegen. Het Schavei is 700 meter lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%. Hier valt bovendien vaak de beslissing. De laatste bocht is gelegen op 200 meter van de streep op de Brusselsesteenweg.

Start: 12:30
Finish: tussen 17:14 en 17:42


Favorieten

De grootste favoriet voor deze semiklassieker is pas in laatste instantie aan de deelnemerslijst toegevoegd. Julian Alaphilippe was oorspronkelijk niet voorzien, maar heeft competitieritme nodig nadat hij vroegtijdig moest opstappen in de Ronde van het Baskenland. De Fransman won de tweede etappe nog op indrukwekkende wijze, maar twee dagen later sloeg het noodlot toe: Alaphilippe kwam in de diepe finale hard ten val en werd meteen afgevoerd naar het ziekenhuis.

Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

Gelukkig voor Alaphilippe kwam hij ervan af met enkele schaafwonden en twee gekneusde ribben. In de Brabantse Pijl wil hij graag koersritme opdoen, maar Alaphilippe is een winnaar pur sang en zal zich in de finale zonder twijfel roeren. De aankomst bovenop het Schavei is op zijn lijf geschreven. Deceuninck-Quick-Step vaardigt verder ook de ex-winnaar Petr Vakoc en Pieter Serry af. Parijs-Roubaix-winnaar Philippe Gilbert neemt even rust, om dan in de Amstel Gold Race weer uit te pakken.

Dat Mathieu van der Poel de Vlaamse klassiekers aankan, dat is intussen wel duidelijk. In de Brabantse Pijl neemt de Nederlandse kampioen het op tegen een volledig nieuw blik renners, en dus volgt er een nieuwe test voor Van der Poel. De korte klimmetjes in en rond Overijse lijken wel gemaakt voor de explosieve benen van de Nederlandse kampioen. Bovendien kende Van der Poel een perfecte voorbereiding. Na de Ronde van Vlaanderen, waarin hij als vierde over de aankomst kwam, ging hij zich warmdraaien in het Circuit de la Sarthe. Daar won hij zelfs knap de openingsetappe. Vooraf aan dit seizoen gaf MvdP zichzelf de meeste kansen in deze semiklassieker. Kan hij die ambitie ook waarmaken?

Mathieu van der Poel – Foto: Cor Vos

Maar er zijn natuurlijk meer renners van hetzelfde kaliber als de kopman van Corendon-Circus. Michael Matthews (Team Sunweb) en Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) lijken elk jaar wel in hun sas op de wegen rond Overijse. Colbrelli heeft de Brabantse Pijl al op zijn palmares, Matthews moest het tot dusver al twee keer stellen met de dichtste ereplaats. De Italiaan heeft wel het nadeel dat hij er al een lang voorjaar, met zowat alle kasseiklassiekers, heeft opzetten. Daarin brak Colbrelli echter weinig potten.

Matthews daarentegen stelde een zeer evenwichtig programma samen, met amper tien koersdagen. Desondanks verraste hij met een zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen en won hij ook nog twee etappes in de Ronde van Catalonië. De Australiër kan pieken als geen ander, maar koerst wel een pak terughoudender dan veel van zijn grote concurrenten. Matthews mikt op niets anders als een massasprint en zal zijn sterke ploeg, met onder andere Marc Hirschi en Søren Kragh Andersen, heel goed kunnen gebruiken. Colbrelli heeft met puncher Dylan Teuns en hardrijder Matej Mohoric ook sterke pionnen rondom zich, die bovendien zelf ook allebei een gooi naar winst zouden kunnen doen.

Alberto Bettiol – foto: Cor Vos

We zijn ook benieuwd wat seizoensrevelatie Alberto Bettiol nog in de tank heeft. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen heeft na zijn triomf in Vlaanderens Mooiste hopelijk niet te lang gefeest, want ook in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race heeft hij een behoorlijke winstkans. Meer nog, de explosieve klimmetjes zouden Bettiol in principe nog beter moeten liggen dan de kasseihellingen in de Vlaamse Ardennen. Op de korte, nijdige hellinkjes kan de kopman van EF Education First zijn power nog beter kwijt. Bettiol is een sterke puncher, maar in een rechtstreeks duel met Alaphilippe, Matthews en Van der Poel komt de Italiaan normaliter iets te kort. Bettiol zal dus moeten aanvallen om in aanmerking te komen voor de overwinning. EF kan Simon Clarke wel nog achter de hand houden.

Titelverdediger Tim Wellens won vorig jaar op indrukwekkende wijze na een solo van een tiental kilometer, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de tegenstand toen een pak minder was. Niet alleen was er toen een WorldTour-ploeg minder van de partij (zeven versus acht nu), ook vaardigden die ploegen niet hun grootste kanonnen af. Met alle sterke heuvelsprinters aan het vertrek, zal Wellens het niet gemakkelijk hebben om wederom alleen aan te komen. Bovendien koos ook Wellens voor een alternatieve voorbereiding, zonder Ronde van het Baskenland maar mét de Ronde van Vlaanderen.

Bjorg Lambrecht zakte wél naar Spanje af, en liet daar als puncher een sterke indruk achter. Lambrecht bekampte Alaphilippe zelfs op zijn terrein, maar moest zich tevredenstellen met een tweede plaats. Meedoen in een semiklassieker als deze Brabantse Pijl zou een volgende stap in zijn ontwikkeling zijn.

Bryan Coquard – Foto: ASO

Daryl Impey (Michelton-Scott) en Bryan Coquard (Vital Concept-B&B Hotels) vullen het kransje heuvelsprinters aan. Je zou denken dat een wedstrijd als de Brabantse Pijl op het lijf van de Zuid-Afrikaan is geschreven, maar bij zijn vijf deelnames kwam hij nooit verder dan zijn tiende plaats van vorig jaar. De winnaar van de Tour Down Under heeft er wel een goede Ronde van Catalonië, met twee derde plaatsen opzitten, en is dus zeker niet slecht in vorm. Kan hij komaf maken met zijn zwart beest?

Dat laatste geldt voor Coquard, die deze week in het Circuit de la Sarthe eindelijk nog eens zijn handen in de lucht mocht steken, ook. Coquard heeft wel een iets beter verleden met deze wedstrijd dan Impey, zo won hij drie jaar geleden nog de pelotonsprint voor de vierde plaats bovenop het Schavei. Voor deze twee rappe mannen geldt hetzelfde ideale scenario als dat van Michael Matthews: wachten, wachten, wachten en hopen dat alles tijdig samenkomt voor een groepssprint nabij Overijse.

Michael Valgren – Foto: Cor Vos

Verder zijn er nog een pak punchers die op een goede dag zouden kunnen verrassen. Dan kijken we naar het Dimension Data-trio Michael Valgren, Enrico Gasparotto en Roman Kreuziger, Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert), Giovanni Visconti (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM), ex-winnaar Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Maurits Lammertink (Roompot-Charles) en ook Luis Angel Maté (Cofidis).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Michael Matthews, Mathieu van der Poel
** Sonny Colbrelli, Alberto Bettiol, Tim Wellens
* Daryl Impey, Bryan Coquard, Dylan Teuns, Bjorg Lambrecht

Website organisatie
Deelnemerslijst


TV

Michel Wuyts en José De Cauwer zitten woensdag vanaf 15:15 klaar voor de rechtstreekse televisie-uitzending namens Sporza. Eurosport is vanaf 16:00 van de partij.


Dit artikel delen:

58 Reacties

josemanuelfuente 15 april 2019 om 09:30

Normaal geen fan van deze koers maar nu toch wel erg benieuwd naar Matje …

Jori 15 april 2019 om 09:46

Poeh, ondankbare taak hoor, deze voorbeschouwing schrijven. Immers betekent dat je of Alaphilippe of Mathieu toch geen 4 sterren mocht geven, waar ze dat beiden wel verdienden.

Mwielerfan 15 april 2019 om 10:11

Mag wel, alleen als je je strikt aan het zelf opgelegde format wilt houden heb je een probleem.

Sagan=hulk 15 april 2019 om 09:59

Wat een mooi deelnemersveld. Met al deze kanshebbers zal het volgens mij wachten worden op de spurt op de Schavei. Daar gaan we toch een heerlijke strijd zien tussen Alaphilippe, Van Der Poel, Matthews en Bettiol.

LyndaLid 15 april 2019 om 10:00

Is natuurlijk een absolute koers van niks dit, maar door onze Mathieu ga ik toch met zeer veel interesse zitten kijken.

****
Vd Poel
***
Matthews – Alaphillipe (door val)
*
De rest

Panasonic 15 april 2019 om 16:26

“Natuurlijk een absolute koers van niets?”
Zo zo, wat ben jij een echte wielerfan… of je moet al die hard Jumbo-Visma fan zijn om deze koers niet naar waarde te kunnen schatten.

Romāns Vainšteins 15 april 2019 om 16:34

Ik vind het ook niet echt een hele fijne koers hoor. Mag mijns inziens wel op de schop richting iets mooiers. Waarom je Jumbofan moet zijn om deze mening toegedaan te zijn is het dagraadsel.

Panasonic 16 april 2019 om 12:32

Omdat je het als fan van Jumbo-Visma misschien makkelijker eens kunt zijn om deze semi-klassieker kort bij huis links laten liggen? Ook al hebben ze zeker enkele renners die zich hier kunnen tonen… Behoorlijk wat toppers vinden het blijkbaar wel de moeite waard.

Pietspeed 16 april 2019 om 16:35

@lindalid:
Aha, daarom rij je dus niet mee….Deelnemers, renners maken de koers jonge dame.

Merlinappa 15 april 2019 om 10:05

VdP topfavoriet, ik schat Alaphillipe toch wat lager in door zijn val. Gekneusde ribben zijn echt geen pretje en voel je doorgaans goed bij flinke inspanningen

Elvs 15 april 2019 om 11:20

Volgens mij heeft deze man nooit ergens last van. Gaat gewoon makkelijk winnen.

Mwielerfan 15 april 2019 om 10:12

Voor de verplaatsing naar ardennenweek werd deze koers op zondag voor de ronde verreden, de dag na e3.

Maillot à Pois 15 april 2019 om 23:15

Klopt helemaal!
En volgens mij stond vorig jaar exact dezelfde fout in de voorbeschouwing…

Verder een goed artikel trouwens hoor, zoals telkens weer!

AWestie 15 april 2019 om 10:27

@redactie: Het is een prachtfoto, maar jullie hebben twee keer Wellens met een vingertje omhoog in het begin van jullie artikel. Ik dacht even dat ik gek aan het scrollen was.

Jean Dumas 15 april 2019 om 10:28

De midweekwedstrijden in het voorjaar winnen allemaal aan status, van Nokere tot Waalse Pijl.

r525 15 april 2019 om 11:49

Hivert lijkt me toch ook wel het noemen waard. Vorige week in Spanje nog erg sterk.

Crown_Collective 15 april 2019 om 13:38

Kreuziger start hier ook, niet te onderschatten. In dezelfde ploeg heb je ook nog de onvermijdelijke Gasparotto in deze klassiekers.

Bovendien verdient Rui Costa van mij ook een ster.

KissMyAce 15 april 2019 om 13:48

Waarom Rui Costa dan?

Crown_Collective 15 april 2019 om 19:10

3e LBL in 2016, 4e LBL en 4e Amstel in 2015. En die slotklim moet hem echt wel liggen.

boenk 15 april 2019 om 14:39

Toch een leuk deelnemersveld nu. Dit is toch wat anders dan toen Voeckler hier in z’n dooie gemak solo naar de streep mocht rijden.

r525 16 april 2019 om 08:30

Freire, Gilbert, Matthews, van Avermaet, Vanendert, Deveneyns.
Ja echt zoooooo slecht, dat deelnemersveld destijds…

assen 15 april 2019 om 16:12

Ja, een ongewoon sterk deelnemersveld. De twee beste eendagsrenners dit jaar van het peloton doen hier mee, met MvdP en AlaPhi. En dan verder nog andere klasbakken die op dit parcours supergoed uit de voeten moeten kunnen, zoals Matthews (beste eendagsrenner vorig jaar, samen met Terpstra en Sagan).

Vroeger was dit mijn lievelings klassieker, ja, zag m liever dan ELKE andere. Houd wel van die klassiekers gebaseerd op een rondje, maar dan moet het rondje en de daarin opgenomen bergjes wel zwaar genoeg zijn. En dat is, vind ik, niet echt meer het geval in nieuwe opzet BP, en ook niet in Montreal en Quebec.

Zie uit naar woensdag! :-)

Romāns Vainšteins 15 april 2019 om 16:36

Breng het rondje terug tot het WK ! Weg met alle eindlussen ! Unieke passages over langer traject ! Hesjes aan voor wie er naar toe gaat !

illu 15 april 2019 om 16:50

Ga jij alle vrijwilligers dan regelen Roman?

Maar serieus, ik zie het ook liever anders… Echter, een mooie lus is ook niet zo slecht als jij doet voorkomen. Uiteindelijk heeft het ook wel wat om te weten wat er gaat komen en daardoor er met meer voorkennis naar uit te kunnen kijken ;)
ps Ja een hopeloze discussie om te proberen te winnen, ik weet het!

Romāns Vainšteins 15 april 2019 om 17:04

Ik zie de praktische voordelen van lussen heus wel maar boei me echt 50-50 voor de sport en de omgeving. Dan is uniek terrein veel leuker.

MSR / PR / LBL / Strade / GW elke meter nieuw terrein, heerlijk.
Maar ik ben wel enigszins purist op dat gebied hoor, het liefst zie ik ook zo weinig mogelijk verplaatsingen in rondes en gewoon een vertrek vanaf de finishplaats van gisteren, alles op de fiets.

Jungle Man 15 april 2019 om 16:40

Mohoric is m.i. eem grote kanshebber.

Pietspeed 16 april 2019 om 16:39

Oh, waarom dan?

Jean Dumas 17 april 2019 om 10:06

Roubaix voluit is creperen in Brabant.

Pol 15 april 2019 om 16:49

Weer geen Jumbo vinden ze niet intersant, zelf Amstel vinden ze niet intersant. Gaan liever op hoogte stage of trainingskamp. Hebben de laatste jaren ook geen platte prijs gereden in de aankomende klassiekers.

xistnc 15 april 2019 om 18:25

Schijnt dat ze gaan schaatsen.

Romāns Vainšteins 15 april 2019 om 18:39

Zowat de enige discipline waar ze simpelweg geen uitgesproken renner voor hebben. De Plus wellicht nu, lijkt me de kopman dan.

Pol 15 april 2019 om 19:03

@xistnc
Ook dan zakken ze door het ijs.

ghostwriter 15 april 2019 om 22:48

Het is ook geen interessante wedstrijd voor Jumbo-Visma aangezien ze geen topper voor zo’n heuvel (semi-)klassieker beschikbaar hebben.

EddyB1958 16 april 2019 om 09:09

Ach de vorige twee jaren was Jumbo aanwezig en Sunweb niet en nu is het omgekeerd. En voor een koers, die blijkbaar voor sommigen niet veel soeps is, kan de Brabantse Pijl toch een mooie erelijst voorleggen. Zie artikel, vanaf 2010 rijden ze op het huidige parcours.

Pietspeed 16 april 2019 om 16:41

Doen boodschappen

Pol 17 april 2019 om 08:50

Met heel veel tam tam kondigt Jumo aan we gaan heel veel winkels openen in België.
Nu zijn er wedstrijden waar ze publiciteit kunnen maken en nu zie je ze niet. Scheldeprijs geen interesse Brabantse pijl geen interesse enzovoort enzovoort.

S. Morgenstern 17 april 2019 om 09:05

Je kunt als fan van die ploeg toch wel twee koerswoensdagen zonder je helden overleven?

Jacco van Stierop 15 april 2019 om 16:50

Mooi dat we woensdag ons weer kunnen laven aan De Bruine Put. Leuke koers altijd, mede omdat het zo geschikt is voor baroudeurs, en gelukkig geen WT-stempel. Hopelijk laat Vakoč zich weer zien, won daar fraai enkele jaren geleden.

Borsje 15 april 2019 om 22:58

Helaas zullen we het in de tv uitzending – verwacht ik – met de in de plaatselijke lus opgenomen klimmetjes moeten doen… Neemt niet weg dat ik er naar uitzie!

thorsen 15 april 2019 om 18:25

De Bruine Put!

Groningen 15 april 2019 om 21:17

Wordt interessant. MVDP heeft me het hele voorjaar telkens opnieuw verrast, nu kijken wat hij tegen Alaphilippe kan. Alaphilippe toch echt wel de sterkste dit voorjaar, maar door zijn val is het afwachten wat de strijd met vd Poel echt waard is.

Pietspeed 16 april 2019 om 16:49

@groningen
Wat VdP in RvV heeft laten zien, kan Alaphilippe niet

Groningen 16 april 2019 om 17:06

Klopt, nou ben ik benieuwd of MVDP dat wat Alaphilippe wel kan, ook kan

Jooop 15 april 2019 om 21:48

Zou mij erg verbazen als MvdP hier ook mee kan doen om de ereplaatsen. Zou betekenen dat het echt een alleskunner is. Laat me echter graag opnieuw verrassen.

EddyB1958 16 april 2019 om 05:20

Blijkbaar nooit gelezen, dat Mathieu van der Poel juist deze koers heeft aangestipt, als de wedstrijd met de grootste winstkans voor hem.

Merlinappa 16 april 2019 om 07:22

Inderdaad. Juist dit parcours ligt Mathieu heel goed

Jooop 16 april 2019 om 09:38

Dat heb ik zeker wel gelezen. En het zou me dan ook niet moeten verbazen mocht hij mee kunnen doen om de prijzen. MvdP schat zichzelf over het algemeen heel realistisch in. De verbazing zit er dan meer in dat hij dan in het veld onder alle omstandigheden de topfavoriet is, dat hij in het mountainbiken de toppers tegenstand kan bieden, hij het in de kasseiklassiekers op kan nemen tegen de kassiestoempers als Van Marcke en het dan op een heuvelachtige parcours met finish in stijgende lijn zou kunnen opnemen tegen een springveer als Alaphilippe. Meer stijgende verbazing dan dus.

Hollow Knight 16 april 2019 om 12:13

De heuvels van de Brabantse Pijl zijn echt niet zo zwaar, daar kan een "kasseistoemper" ook meedoen voor winst. Als je even kijkt naar de erelijst van de Brabantse Pijl dan vind je daar namen op terug zoals Sylvain Chavanel (2008), Peter Sagan (2013) & Sony Colbrelli (2017).

Tegenwoordig staan de "kasseistoempers" hier echter niet meer aan de start omdat de wedstrijd op de woensdag na Paris-Roubaix plaatsvindt. Dan zijn de meesten nog niet herstelt van Paris-Roubaix.

Strade Bianche is een pak zwaarder en daar doen ook geregeld "kasseistoempers" aan mee voor winst zoals Wout Van Aert, Zdenek Stybar, Greg Van Avermaet & Fabian Cancellara. Zelfs Sep Vanmarcke is hier al eens vierde geworden in 2015.

Jooop 16 april 2019 om 12:30

@ Hollow Knight
Kan ik voor een groot gedeelte in mee gaan. Ligt dus misschien wel in de lijn van de verwachting dat MvdP hier mee zou kunnen doen. Wel iets meer klimmend vermogen nodig dan in de kasseiklassiekers. Maar natuurlijk niet zoveel als in AGR. Daar mee doen zou voor mij wel echt verrassend zijn.

Merlinappa 16 april 2019 om 20:22

MvdP heeft een prima klimmend vermogen op de kortere klimmetjes zoals morgen en in de agr. Icm zijn extreem snelle herstelvermogen ligt dit hem echt wel goed, zoals hij zelf en zijn ploeg ook telkens zegt. Waarom je denkt dat het hem minder goed ligt weet ik niet.

Pietspeed 17 april 2019 om 05:47

Is al lang bekend dat VdP alleskunner is. Behoeft geen toelichting

kampie 15 april 2019 om 22:00

Meningen verschillen , ik vind dit juist n aantrekkelijke open koers om naar te kijken . Vaak leuker dan wp en agr.

Brabander 16 april 2019 om 09:34

Volledig mee eens. Vooral ook door het ietwat gedecimeerde deelnemersveld, wat het zeer aantrekkelijk maakt voor de iets ‘mindere’ goden in het peloton. De Colbrelli’s van deze wereld zeg maar. Vaak een leuke koers, in tegenstelling tot de rest van de heuvelklassiekers, waar al het geweld aan de start staat en het meestal wachten, wachten is

josemanuelfuente 16 april 2019 om 10:50

Mis nog altijd de Alsemberg, een heuvel die ‘ons’ Nederlanders lag.

Jean Dumas 17 april 2019 om 10:03

Zou ook leuk geweest zijn als aankomst in de Tour. Desnoods rijd je twee kilometer door naar Ukkel.

IlPirata 17 april 2019 om 08:49

eurosport 1 ook gewoon, net als sporza, vanaf 15.15 uur:

Eurosport 1

VANMIDDAG

15:15 – 17:45

Rechtstreeks verslag van de Brabantse Pijl.

Tour 17 april 2019 om 10:01

Mooie wedstrijd. Parcours maakt geen fck uit. Het zijn de renners die de koers maken. En genoeg toppers in het peloton om er een knal koers van te maken.
Het wordt in ieder geval geen wandel etappe.

IlPirata 17 april 2019 om 11:45

Zo is dat

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.