Voorbeschouwing: Brabantse Pijl 2017
foto: Sirotti (archief)
woensdag 12 april 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: Brabantse Pijl 2017

Na de Noord-Franse kasseien van Roubaix wordt de focus verlegd naar de andere voorjaarsklassiekers en daarmee naar een ander peloton. Met de Brabantse Pijl worden de heuvelklassiekers in gang geschoten. Vorig jaar was de Tsjech Petr Vakoč de sterkste in Overijse. Dit jaar staat hij weer aan de start. Kan hij zijn titel verdedigen, gaan alle ballen op Phil of gaat er een ander met de bloemen zwaaien? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De eerste Brabantse Pijl vond plaats in 1961. Rondom Brussel werd een parcours uitgezet en Pino Cerami, coureur voor de succesvolle Peugeot-formatie, was de eerste winnaar. Inmiddels is de koers toe aan haar 57e editie. Jarenlang werd de wedstrijd rondom Alsemberg gereden. In 2007 werd de startplaats verlegd naar Leuven, waar de koers ook dit jaar start. Sinds 2010 finisht hij ook niet meer op de Alsemberg maar in Overijsse. Dat heeft te maken met het behoren tot Flanders Classics. Wanneer de renners de IJskelderlaan aandoen komen ze langs de woning van Wouter Vandenhaute, directeur van Flanders Classics en woonachtig in Overijsse. Sinds 2010 wordt de koers niet meer verreden op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen maar op de woensdag tussen Roubaix en de Amstel. Daarmee luidt het dit jaar voor het zevende jaar de heuvelklassiekers in.

Hermans zegevierde in de Brabantse Pijl 2015 – foto: Sirotti

Van de 56 verreden edities werden er 37 gewonnen door een Belg. Edwig Van Hooydonck is recordhouder met vier overwinningen. In 1987, ’91, ’93 en ’95 was hij de beste. Johan Capiot, Johan Museeuw en Oscar Freire wonnen allen drie edities. Zes keer was er een Nederlander de beste. De laatste Belgische overwinning is van 2015, toen Ben Hermans op drieënhalve kilometer voor het einde zijn medevluchter David Tanner achterliet. Uiteindelijk bleef hij een jagend elitegroepje nipt voor. Michael Matthews sprintte achter de Belg naar plaats twee.

De laatste keer dat een Nederlander wist te winnen is langer geleden. In 2003 won Michael Boogerd, met nog vijfentwintig kilometer te gaan ontstond er een groepje met Boogerd, Oscár Freire en Dave Bruylandts. In de achtervolgende groep maakt Luca Paolini de sprong naar de koplopers, in zijn zog springt Raborenner Marc Lotz mee. Paolini sloot aan maar Lotz heeft daar wat meer moeite mee. Met zwaaiende armen maakt hij zijn ploeggenoten Boogerd en Freire kenbaar dat ze moeten wachten, dat doen ze niet en gaan als kwartet verder. Om beurten proberen de twee Rabobank-renners los te komen. Paolini en Bruylandts reageren steeds goed. Op de laatste helling plaatst Boogerd wel de beslissende aanval en wint zijn tweede Brabantse Pijl. Freire en Paolini completeren het podium. De wereldkampioen van 2000 Romāns Vainšteins wint de pelotonssprint voor plaats vijf.

Video: Michael Boogerd wint Brabantse Pijl

Vorig jaar was de Tsjech Petr Vakoč de sterkste in Overijsse. Bij het ingaan van de laatste ronde rijden Julian Alaphilippe en Tim Wellens nog op kop. Op drie kilometer voor het einde sluiten enkele andere renners aan. Waaronder Vakoc, Gasparotto en Gallopin. Op de Schavei plaatst Vakoc de beslissende aanval. Gasparotto en Gallopin kunnen in eerste instantie nog volgen maar moeten uiteindelijk toch hun meerdere erkennen in de Tsjech en genoegen nemen met een plaats op het podium.

Laatste tien winnaars
2007: flag-es Oscár Freire
2008: flag-fr Sylvain Chavanel
2009: flag-fr Anthony Geslin
2010: flag-be Sébastien Rosseler
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-fr Thomas Voeckler
2013: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-be Philippe Gilbert
2015: flag-be Ben Hermans
2016: flag-cz Petr Vakoč

Parcours
Het peloton wordt woensdag in gang geschoten op de Grote Markt in Leuven voor een route over 205 kilometer naar Overijse. Eerst trekken de renners in zuidelijke richting, naar de Alsemberg en de Bruine  Put. In andere tijden waren dit belangrijke onderdelen van de Brabantse Pijl, nu zijn ze zo vroeg in de wedstrijd dat de koers hier nog niet zal exploderen. De eerste 130 kilometer van de koers trekt het peloton door Vlaams- en Waals Brabant, vervolgens komen ze op een lokaal parcours van 23 kilometer, wat drie keer wordt afgelegd.

Onderweg worden in totaal 26 hellingen bedwongen. De eerste komt na 9 kilometer, de Smeysberg. Na 135 kilometer wordt de finishstraat voor het eerst aangedaan, daarna volgen er drie lokale rondes. De lokale ronde bevat als hindernissen de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan en de afsluiter: de Schavei. Na de Schavei is het nog slechts 200 meter tot de finish. De helling is 700 meter lang, heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%. Na ruim 200 kilometer koersen en 26 kuitenbijters achter de rug te hebben zal de winnaar juichend over de Brusselsesteenweg rijden.

Favorieten
De 57e Brabantse Pijl kan op een mooie startlijst rekenen. Tussen de 192 renners op de deelnemerslijst staan drie oud-winnaars: Philippe Gilbert (2011, 2014), Ben Hermans (2015) en Petr Vakoč (2016), die zijn titel verdedigt.

De grote favoriet lijkt Philippe Gilbert (Quick-Step Floors). De regerend Belgisch kampioen won op indrukwekkende wijze de Ronde van Vlaanderen en paste voor Parijs-Roubaix om ook in deze wedstrijden goed voor de dag te komen. Phil draagt dan wel niet nummer één maar zal zeker de kopman zijn en voor zijn derde zege gaan.  Met ook nog eens de winnaar van vorig jaar in de gelederen, beschikt Quick-Step Floors over goede papieren. Petr Vakoč zal ongetwijfeld zijn titel met succes willen verdedigen. Op een paar ereplaatsen na hebben we hem nog weinig gezien dit jaar. Ook zal hij mogelijk werk moeten verzetten voor Gilbert. Tegelijkertijd kan hij, als er teveel naar de grote favoriet gekeken wordt, zijn eigen kans grijpen.

Philippe Gilbert is de topfavoriet – Foto: © Tim De Waele

Ook Enrico Gasparotto (Bahrain Merida) komt zijn kunsten vertonen in België. Vorig jaar werd hij tweede nadat hij op de Schavei Vakoc moest laten gaan. Enkele dagen later won hij de Amstel Gold Race. Zijn team kan ook steunen op Sonny Colbrelli. De Italiaan rijdt een sterk seizoen en lijkt een stap te hebben gemaakt ten opzichte van vorig jaar. In de Vlaamse voorjaarskoersen kwam hij goed voor de dag met diverse goede klasseringen. Kan hij zijn voorjaar extra luister bij zetten met een overwinning in de Brabantse Pijl? Een andere sprinter die wel een heuveltje overkomt is Michael Matthews (Sunweb). De Australiër werd al eens tweede in de editie van 2015 en maakte vorige week in de Ronde van het Baskenland een goede indruk.

Matthews etaleerde zijn goede vorm in het Baskenland – © Cor Vos | Team Sunweb

In die categorie mag Bryan Coquard (Direct Energie) niet ontbreken. Met twee ritzeges in de Sarthe zal hij met vertrouwen afreizen naar Leuven. Vorig jaar werd de Fransman nog vierde. Voor BMC zal de kaart Ben Hermans getrokken worden. Hij won de wedstrijd al eerder en nu Gilbert geen deel meer uitmaakt van de ploeg zal hij vrij spel hebben. Hij krijgt een sterke en getalenteerde ploeg mee met renners die zelf ook iets kunnen laten zien. Onder andere Loïc Vliegen en Floris Gerts staan aan de start in Leuven.

Bryan Coquard

Direct Energie rekent op Bryan Coquard – foto: Sirotti

Lotto Soudal komt op volle oorlogssterkte naar de Brabantse Pijl. Het voorjaar verloopt nog niet naar verwachting voor de Belgische ploeg. Tim Wellens en Tiesj Benoot zijn de meest logische renners om het tij te keren in Brabant. Bij Orica-Scott moet het komen van Simon Gerrans. Laatst genoemde won de tweede etappe in het Baskenland en is in goede vorm. Cannondale rekent op Alberto Bettiol. De jonge Italiaan reed goede Vlaamse klassiekers en zou een Brabantse Pijl ook aan moeten kunnen. Naast Bettiol beschikt de ploeg van Jonathan Vaughters ook over Michael Woods, die een sterke indruk achterliet in de Ronde van het Baskenland.

Kan Tim Wellens Lotto Soudal de voorjaarszege bezorgen? – foto: Sirotti

Nathan Haas moet voor het succes van Dimension Data zorgen. Haas wil goed zijn in de Amstel, dit is de ultieme mogelijkheid om zijn benen te testen. Ook Kristian Sbaragli staat namens de Zuid-Afrikaanse equipe aan de start. Bij de Nederlandse LottoNL-Jumbo ploeg staat geen uitgesproken kopman aan de start. Juan José Lobato kon in het Baskenland niet doen waar hij goed in is. Paul Martens toonde wel in goede vorm te zijn en kan voor een aangename verrassing zorgen zijn Nederlandse broodheer. Namens Roompot-Nederlandse Loterij kunnen we een aanvallende insteek verwachten. In tegenstelling tot eerdere berichten ontbreekt Pieter Weening.

Nathan Haas

Nathan Haas is een serieuze kanshebber – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Michael MatthewsBryan Coquard
** Tim Wellens, Petr Vakoč,  Ben Hermans
* Sonny Colbrelli, Alberto Bettiol, Nathan Haas, Enrico Gasparotto

Website organisatie
Startlijst (ProCyclingStats)

Weer en TV
Woensdag wordt het wisselend bewolkt in en rondom Overijsse. Het kwik stijgt tot rond de 10 graden celsius en hier en daar een regenbui is zeker niet uitgesloten. De wind komt met 4 Bft uit het westen.

Vanaf half 4 kun je bij Eurosport terecht voor een live verslag van de koers. Ook Sporza laat de koers zien, bij de VRT kun je een kwartier eerder terecht voor beelden van de Brabantse Pijl. De finish wordt verwacht tussen 17:15 en 17:45. Op WielerFlits.nl kun je uiteraard terecht voor een Volg Hier.


[poll id=”477″]

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
10 april 2017 09:45
Gilbert pakt em
10 april 2017 09:51
Colbrelli maar 1 sterretje..?

Dat lijkt mij samen met Matthews, maar na Gilbert, één van de topfavorieten. Benieuwd of Wellens kan laten zien dat Lotto Soudal nu op hem mag leunen om het voorjaar te redden. In het Baskenland was ie niet echt overtuigend, maar dat zegt niet altijd alles voor deze koersen. Of zou Benoot na het overslaan van Roubaix de juiste benen gevonden hebben?
10 april 2017 09:54
Ik zie na Gilbert inderdaad Matthews en Colbrelli ook als grootste favorieten.

Trouwens... Albasini mag van mij ook wel een sterretje ;)
10 april 2017 10:00
@Jappert
Colbrelli had misschien sterretje meer mogen krijgen, maar ben het ook wel eens met de sterren voor Coquard, die maakte indruk in de Vlaamse koersen, heeft duidelijk meer body gekweekt.
10 april 2017 10:30
Is dit te zwaar voor Cort Nielsen?
10 april 2017 10:34
Ja Martens zie ik wel 7de worden fzo
10 april 2017 10:34
Benieuwd wanneer Gilbert er samen met Wellens aan gaat beginnen. Ze zullen het wel afgesproken hebben, zoals op het BK vorig jaar. Matthews en Colbrelli zijnde zou ik dan gewoon meegaan, maakt niet uit hoe ver het nog is.
10 april 2017 10:38
Jammer dat de nederlandse "toppers" niet meedoen (en daarmee bedoel ik niet de band).
10 april 2017 10:38
Alles behalve Matthews aub. En als hij het toch wordt, hoop ik dat hij er werkelijk voor gekoerst heeft.
10 april 2017 10:50
Het wordt vast een Belg.
10 april 2017 10:50
@omhoog73
Bestaan er wel Nederlandse toppers in dit type wedstrijden?
Poels kon je al een tijdje schrappen.
Maurits Lammertink valt me wat tegen dit jaar, en Katusha start hier niet eens.
Slagter leek de man te worden, maar zet sinds een sterk 2014 eerder stappen achteruit dan vooruit.
Voor Kelderman, Gesink en Mollema lijken de Brabantse Pijl en de nieuwe AGR sowieso niet zwaar genoeg. Voor hen is het wachten tot Waalse Pijl en LBL.
Dumoulin heeft in de ardennenklassiekers nog nooit iets getoond, maar hij heeft er zich dan ook nog nooit echt op gericht.
10 april 2017 10:57
Prooi voor Gilbert. Verrassing van woensdag wordt Vliegen.
10 april 2017 10:59
In het nabije verleden had ik hier Slagter verwacht en kansrijk geacht. Is helaas voorlopig anders gelopen...
Ik zie een pak sterke belgen en heb hoge verwachtingen van Gilbert en Hermans, maar de sterren gaan naar Matthews.
10 april 2017 11:09
Als het regent wint Wellens #inkoppertje
10 april 2017 11:13
Met de Pasen op komst Haas ook zeker niet onderschatten #inkoppertje2
10 april 2017 11:17
https://nl.zweeler.com/main/startlists/game/10240/de-brabantse-pijl Albasini start niet volgens Zweeler.
10 april 2017 11:19
In een sprint zie ik Matthews of Cobrelli winnen. Anders Gilbert.
10 april 2017 11:28
Dylan Teuns gaat in de klimklassiekers toch wat deftige uitslagen bij elkaar rijden. Aan de uitslagen te zien was die goed in vorm tijdens het Baskenland en hij piekt naar dit soort wedstrijden. Hij lijkt me zelfs meer in orde dan Ben Hermans, die aangaf dat de hoogvorm van de ronde van Oman al een tijdje weg was.
10 april 2017 11:42
Khoop op een lange solo van Wellens, zodat hij de laatste kilometers niet moet afrekenen met Vakoc en Gilbert!
10 april 2017 11:42
@Wheely
Lol!!!
10 april 2017 11:49
Had Alaphilippe hier wel verwacht? Rijdt dus niet
10 april 2017 11:55
Waarom geen GvA eigenlijk? Dit zou met de Amstel nog op zijn programma toch ideaal moeten zijn.
10 april 2017 12:04
Cort Nielsen zou dit ook aan moeten kunnen, is mijn inziens vergelijkbaar met Coquard.
Gaat Lobato hier laten zien waarvoor TLJ hem gehaald heeft ? Of geeft hij zijn magere optreden na de Ronde van het Baskenland een vervolg ?
10 april 2017 12:07
@poeskescherens

Van Avermaet is nooit hersteld van de zware koers die Parijs Roubaix is. Trouwens, dit is met alle respect, ook maar een kleine koers, als we de World Tour als maat der dingen nemen tenminste. Ideale koers voor ontluikende talenten zoals Vakoc vorig jaar.
10 april 2017 12:40
Ik vond Lobato niet mager hoor tijdens Baskenland. Die rijd zich goed in vorm. Tijdens de sprintetappe was die helaas nog wat afwezig door een slechte timing.
Maar tijdens de bergrit toch wel lang mee! Hopelijk komt er iets uit nu voor hem.

Reacties zijn gesloten.