Voorbeschouwing: Belgisch Kampioenschap op de weg
zaterdag 23 juni 2012 om 12:16

Voorbeschouwing: Belgisch Kampioenschap op de weg

In het Vlaamse Geel wordt zondag het Belgisch Kampioenschap wielrennen op de weg verreden. De organisatie heeft een grotendeels vlak parcours uitgezet, dat nooit ver van de stad af dwaalt. Phillipe Gilbert is paraat om zijn titel te verdedigen. Maar gaat dat ook lukken? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Zoals gezegd ligt het parcours in en rondom Geel in de provincie Antwerpen. Het is overigens nog niet bekend of het kampioenschap de komende twee jaren in de plaatsen Rood en Zwart wordt verreden. De plaatselijke ronde beslaat 14,9 kilometer en wordt 17 maal verreden, voor een totaal van 253,3 kilometer. Tom Boonen kenmerkte het al als bijzonder vlak, maar met genoeg mogelijkheden voor een ontsnapping.

Favorieten

Boonen was dit jaar al zeer succesvol (foto: Sirotti)

Met Tom Boonen is ook direct de grootste kanshebber genoemd. De Belg is dit seizoen in topvorm en gaf al te kennen het BK als een doel op zich te zien. Bovendien zal hij hulp krijgen van een sterke ploeg. De winnaar van onder meer Parijs-Roubaix gaf aan zich niet per sé op een sprint te willen focussen, maar als het daarop aankomt maakt hij nog steeds een goede kans. De meeste andere kandidaten zijn spurters van de tweede lijn, zoals Kenny Dehaes, Steven Caethoven, Kristof Goddaert, Jens Keukeleire en Michael van Staeyen.

Kan Gilbert zijn driekleur behouden? (foto: Sirotti)

Jürgen Roelandts zou het Boonen echter wel lastig kunnen maken. Hij weet hoe het is om de driekleur te veroveren. Dat geldt niet voor Gianni Meersman, die vorig jaar tweede werd achter Phillipe Gilbert. Laatstgenoemde is er dit jaar ook weer bij, samen met ploegmaat Greg van Avermaet, maar is lang niet zo oppermachtig als een seizoen geleden. Bovendien lijkt het parcours niet selectief genoeg. Dat geldt ook voor Bert de Waele. De jonge Pieter Serry geldt als outsider, maar met hem vele anderen. Zo werd teamgenoot Jelle Wallays vorig jaar nog derde. En wat kan Nick Nuyens, Maxime Vantomme of zelfs Niels Albert?

Voor Rabobank is Maarten Wynants paraat en voor Argos-Shimano Bert de Backer, maar de echte kracht ligt bij Vacansoleil: Thomas de Gendt, Björn Leukemans en Kris Boeckmans zijn meer dan pelotonvulling. Garmin-Barracuda heeft met Sep Vanmarcke, Johan Vansummeren en Sebastien Rosseler ook wat ijzers in het vuur. Datzelfde geldt voor RadioShack, waar Jan Bakelants gezelschap heeft van Maxime Monfort en Ben Hermans.

Deelnemerslijst

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Boonen
*** Gianni Meersman, Jürgen Roelandts
** Phillipe Gilbert, Thomas de Gendt, Nick Nuyens
* Greg van Avermaet, Kenny Dehaes, Kris Boeckmans, Björn Leukemans

RIDE Magazine