Voorbeschouwing: Arnhem-Veenendaal Classic 2016

Voorbeschouwing:  Arnhem-Veenendaal Classic 2016
vrijdag 19 augustus 2016 om 07:30

Vrijdag 19 augustus staat de 31e editie van de Arnhem-Veenendaal Classic (1.1) op het programma. De koers werd vorig jaar gewonnen door Dylan Groenewegen en ook dit jaar komt hij naar Veenendaal met het doel om als eerste over de streep te komen.

Historie
In 1985 werd de eerste editie van de Arnhem Veenendaal Classic verreden. De koers had toen de naam Veenendaal-Veenendaal. En, vanzelfsprekend, was de start en finish in Veenendaal. In 2007 is de koers omgedoopt naar Dutch Food Valley Classic wat dan weer slaat op de samenwerking tussen een aantal gemeentes in de Valleiregio. In 2014 veranderde de naam naar Arnhem Veenendaal Classic. Sindsdien is de start in Arnhem en finisht de koers na ongeveer 200 kilometer in Veenendaal.

De wedstrijd heeft een erelijst waar de organisatie trots op mag zijn. De eerste editie werd gewonnen door Joop Zoetemelk. Ook de namen van voormalig topsprinters Jean-Paul van Poppel (’89) en Jeroen Blijlevens (’97) prijken op de erelijst.

Daar zijn ook enkele internationale toppers op terug te vinden. Tom Boonen wist in 2006 in de regenboogtrui als eerste over de streep in Veenendaal te gaan. In 2010 won de Noor Edvald Boasson Hagen in het shirt van Sky, met toenmalig ploegleider – en tweevoudig winnaar in Veenendaal – Steven de Jongh achter het stuur van de volgwagen. Toen de streep in 2013 net buiten Veenendaal op de Elsterberg was getrokken, was het kersvers olympisch kampioen op het omnium Elia Viviani die de koers heuvelop won.

Vorig jaar was het Dylan Groenewegen die namens Roompot Oranje Peloton de tweede zege van het seizoen ophaalde. De sprint die Groenewegen in Veenendaal liet zien was er een uit het boekje. Hij ging goed gepositioneerd door de laatste bocht en maakte het in de sprint af door Hutarovich en Maikin te kloppen.

Na de start in Arnhem konden een aantal omvangrijke kopgroepen wegrijden op de Posbank. In een van deze groepen zaten met Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk twee sterke mannen namens LottoNL-Jumbo Doordat de kopgroep net iets te groot was en een aantal ploegen de slag gemist hadden, werden deze ontsnappingen snel geneutraliseerd.

De uiteindelijke vlucht van de dag kwam op naam van Ryan Mullen, Pit Schlechter en Jim Janssens. Zij werden in de finale ingerekend door een peloton onder leiding van Roompot Oranje Peloton. De oranje formatie zag dit werk beloond worden met een perfecte sprint van Groenewegen.

Winnaars van de laatste vijf edities
2011: Theo Bos
2012: Theo Bos
2013: Elia Viviani
2014: Yves Lampaert
2015: Dylan Groenewegen

Parcours
Net als de naam is ook het parcours meerdere malen veranderd. In de tijd van de Dutch Food Valley Classic startte de koers in Barneveld, maar tot en met 2013 vertrok men meestal vanaf het Marktplein van Veenendaal. De route ging via de meeste heuvels op de Utrechtse Heuvelrug richting de Kerkewijk van Veenendaal. Sinds de start in Arnhem is worden de renners eerst over de Posbank (2,1 km aan 3%, max. 10%) gestuurd om maar liefst zes keer de bergsprint uit de afgelopen Giro te rijden.

Na 90 kilometer vertrekt het peloton via Oosterbeek richting Wageningen en de Grebbeberg waar de coureurs het plaatselijke rondje wordt bereikt. In dit plaatselijke rondje ligt de Defensieweg en het Paardenveld, twee heuveltjes waar er altijd renners zijn die zich niet kunnen inhouden.

Net voor de eerste twee doorkomsten gaat het peloton door de smalle straatjes van het centrum in Veenendaal waarna de finish vanaf het noorden wordt overschreden. In de laatste plaatselijke ronde wordt het centrum overgeslagen en finishen de renners met een scherpe bocht op 300 meter van de streep op de Kerkewijk in Veenendaal.

Officieuze starttijd: 14.30 uur
Verwachte aankomsttijd: 19:25 uur (bij een gemiddelde van 43 km/h)

Favorieten

In deze editie staan er met LottoNL-Jumbo en Orica-BikeExchange twee ploegen uit de hoogste divisie van het wielrennen aan de start. Verder doen er zeven ProContinentale ploegen mee en is het startveld voor de rest gevuld met continentale formaties. De teams starten met selecties van maximaal zes man.

De topfavoriet in deze editie is titelverdediger Dylan Groenewegen. De regerend Nederlands kampioen wist de koers vorig jaar te winnen door met overmacht Yauheni Hutarovich en Roman Maikin te verslaan. Dit jaar zou de renner van LottoNL-Jumbo graag in het rood-wit-blauwe shirt als eerste over de streep gaan. Met Robert Wagner en Maarten Wynants heeft hij twee hardrijders bij zich die in de sprint trein nuttig werk kunnen verrichten.

Wordt het twee op een rij voor Dylan Groenewegen? - Foto: Sirotti

Wordt het twee op een rij voor Dylan Groenewegen? – Foto: Sirotti

Vorig jaar was het dus Roompot Oranje Peloton die er met de winst vandoor ging. Als zij dit jaar opnieuw willen winnen moet dat met de sprinters Barry Markus of Andre Looij gebeuren. Al moeten we Jesper Asselman zeker niet uitsluiten. Hij rijdt tenslotte letterlijk langs zijn huis en zal dus extra gemotiveerd zijn.

Naast LottoNL-Jumbo staat er met Orica-BikeExchange nog een WorldTour ploeg aan de start in Arnhem. De Australische ploeg start zonder echt een topfavoriet in huis te hebben. Maar als ploeg van het hoogste niveau ben je aan je stand verplicht om mee te doen om de overwinning. Wellicht kunnen Ruben Plaza of Mitchel Docker in de finale iets uitrichten.

Vorig jaar was het de Wit-Rus Yauheni Hutarovich die als tweede over de streep kwam en ook dit jaar is de renner van Fortuneo – Vital Concept van de partij. Zijn laatste overwinning is echter alweer van enige tijd geleden. De alweer 32-jarige sprinter staat al meer dan een half jaar droog nadat hij in januari een etappe in La Tropicale Amissa Bongo wist te winnen.

Dupont is een renner om rekening mee te houden - foto: Sirotti

Dupont is een renner om rekening mee te houden – foto: Sirotti

De Belg Timothy Dupont heeft met dertien zeges dit jaar het vaakst zijn handen omhoog mogen steken in UCI koersen. De rappe renner van Verandas Willems wist in Nokere Koerse zelfs Dylan Groenewegen te kloppen, maar dat is alweer een resultaat uit maart. De laatste UCI-koers waar Timothy Dupont aan deelnam was Antwerps Havenpijl eerder deze maand. Hij wist daar te winnen door onder meer Kenny Dehaes voor te blijven. Andere zuiderburen waar rekenen mee moet worden gehouden zijn Dehaes (Wanty Groupe Gobert) Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen) en Oliver Pardini (Wallonie Bruxelles) . Ook deze mannen hebben bewezen rap te zijn in een massasprint.

De grootste naam op de voorlopig deelnemerslijst is Matthew Goss van One Pro Cycling. Als je Milaan San Remo kan winnen dan moet je het in theorie in Veenendaal ook af kunnen maken. Zijn jongste resultaten zijn echter allerminst om over naar huis te schrijven.

Vermeltfoort is een van de snelle mannen uit het continentale circuit - foto: Marcel Koch

Vermeltfoort is een van de snelle mannen uit het continentale circuit – foto: Marcel Koch

In een UCI-koers in Nederland moet je zeker de Nederlandse continentale renners niet uit het oog verliezen. Zo staan er met Coen Vermeltfoort, Jeff Vermeulen en Johim Ariesen een aantal rappe mannen op de deelnemers lijst. Ariesen rijdt langs zijn huis en zal dus extra gemotiveerd aan de start staan. Naast deze snelle Nederlanders staat namens Parkhotel Valkenburg ook de Italiaan Marco Zanotti aan de start. Ook hij is een renner die zich kan mengen in een massasprint.

Naast Johim Ariesen staan er nog meer regionale renners op de deelnemerslijst, zo zullen Tim Ariesen uit Rhenen en Oscar Riesebeek uit Tiel gebrand zijn om zichzelf te tonen nadat ze deze maand hun contract bij Roompot Oranje Peloton hebben getekend. Dat brengt ons meteen bij een andere aanwinst van Roompot, Martijn Budding, de enige Veenendaler aan de start van deze wedstrijd. Wat kan hij voor eigen publiek?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Yauheni Hutarovich, Timothy Dupont
** Andre Looij, Coen Vermeltfoort, Kenny Dehaes
* Johim Ariesen, Jeff Vermeulen, Marco Zanotti en Bert Van Lerberghe

De wedstrijd is vrijdag vanaf 17.45 live te zien op Eurosport 1.

Website organisatie
Deelnemerslijst Arnhem Veenendaal Classic (ProCyclingStats)

Dit artikel delen:

15 Reacties

Verweggistan 18 augustus 2016 om 09:48

Jasper Asselman, niet Asielman :D

0
Othello 18 augustus 2016 om 09:52

En niet te vergeten het profdebuut van Robert Power!!

0
Bertvd 18 augustus 2016 om 09:54

Nooit geweten van die Jesper… :)

Maar goed, het peloton gaat na de Giro weer door de achtertuin heen cruisen. Daar gaan de KOMetjes. :)

0
josi 18 augustus 2016 om 09:57

Als het een sprint wordt, is Groenewegen de grote favoriet. Probleem voor TLJ is dat er met kleine ploegen wordt gereden. De koers controleren, zal dus niet eenvoudig zijn.

0
Quintenri 18 augustus 2016 om 10:03

Blij dat Dupont hier toch wat sterren achter zijn naam krijgt. Is een niet te onderschatten renner die een sterke sprint heeft, hij is niet voor niets de UCI zegekoning. Zou die geen stapje hogerop doen volgend jaar? En waarom niet meenemen naar het WK voor België? Of zeg ik nu iets doms?

0
lnnrt 18 augustus 2016 om 11:06

Robert Power inderdaad, zal die nog ooit z’n belofte kunnen inlossen, die is echt lang out geweest.

Daarnaast ook Verona bij Orica, die zal wel stevig balen dat hij vrijdag het Paardenveld op moet ipv de cols in Spanje…

0
achtpuntzes 18 augustus 2016 om 11:16

de koers die Zonneveld wel eventjes uit het dal zou trekken met allerlei vernieuwingen maar ondanks dat dit jaar bijna zijn waterloo vond.

0
Il Cavaliere 18 augustus 2016 om 11:38

BERT van Lerberghe

0
Tisyaboy 18 augustus 2016 om 11:43

Jesper Asielman?

0
Romāns Vainšteins 18 augustus 2016 om 13:36

Astana wederom niet uitgenodigd ?

0
Pizzi 18 augustus 2016 om 14:09

@Tisyaboy: jep, Asielman is gastrenner bij Roompot ;)

(Verweggistan had het ook al opgemerkt :-))

0
Baukema Tomoulin 19 augustus 2016 om 08:14

Staat Wim ‘de-snelste-man-in-Nederland’ Stroetinga niet aan de start? Of is hij nog in Rio?

0
Poeksel 19 augustus 2016 om 09:04

Jakub Mareczko is vergeten denk ik? Heeft toch al acht koersen gewonnen dit jaar (o.a. Greipel verslagen in Turkije).

0
Romy2007 19 augustus 2016 om 09:32

Dupont start hier niet. Ik had hem namelijk ook op mijn lijstje staan n zag op twitter van die ploeg dat ze ht met kruopis gaan doen

0
Verweggistan 19 augustus 2016 om 09:42

@poeksel: Er schijnen wat verkeersdrempels in het parcours te liggen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone