Voorbeschouwing: Arnhem-Veenendaal Classic 2014
woensdag 20 augustus 2014 om 10:00

Voorbeschouwing: Arnhem-Veenendaal Classic 2014

Voorbeschouwing: Arnhem-Veenendaal Classic 2014

foto: Sirotti

Niet Veenendaal-Veenendaal, niet de Dutch Food Valley Classic, maar de Arnhem Veenendaal Classic staat komende vrijdag 22 augustus op het programma. De Nederlandse eendagskoers, met Thijs Zonneveld als koersdirecteur, wordt voor de 29e keer verreden. Wie volgt de Italiaan Elia Viviani op op de erelijst van de wedstrijd die het peloton door de provincies Utrecht en Gelderland leidt? WielerFlits neemt het parcours en het deelnemersveld onder de loep.

Arnhem Veenendaal Classic Logo

Historie
In 1985 werd voor het eerst ‘Veenendaal-Veenendaal’ georganiseerd. Niemand minder dan Joop Zoetemelk wist de eerste editie van de wedstrijd te winnen. De Eeuwige Tweede greep een paar weken later de regenboogtrui. Na Zoetemelk wisten nog veel Nederlanders de zege in eigen land te grijpen. Onder meer Jean-Paul van Poppel (1989), Jeroen Blijlevens (1997), Steven de Jongh (2000 en 2001), Bobbie Traksel (2002) en Leon van Bon (2003) prijken op de erelijst. In totaal zijn er zestien Nederlandse overwinningen behaald in de geschiedenis van de wedstrijd, die in 2004 zelfs groeide tot niveau 1.HC. In 2011 degradeerde de wedstrijd echter weer naar het 1.1-niveau bij de UCI.

Steven de Jongh

De laatste Belgische zege werd behaald in 2006, toen Tom Boonen als eerste de finish passeerde in Veenendaal. Van de laatste vijf edities werden er drie gewonnen door een thuisrijder. In 2009 gingen de bloemen naar Kenny van Hummel en in 2011 en 2012 was Theo Bos de beste. Vorig jaar ging de zege naar Elia Viviani (Cannondale). Hij versloeg Danilo Napolitano en Kenny van Hummel in de massaspurt.

Winnaars van de laatste vijf edities:
2009: flag-nl Kenny van Hummel
2010: flag-no Edvald Boasson Hagen
2011: flag-nl Theo Bos
2012: flag-nl Theo Bos
2013: flag-it Elia Viviani

Parcours
”Met de nieuwe naam Arnhem Veenendaal Classic geven we duidelijk aan waar de koers wordt verreden en welke gemeenten zich hebben verbonden aan de wielerkoers.” Met deze woorden legde bestuursvoorzitter Job van Schuppen uit wat de nieuwe naam betekent. De start van de 29e editie van de koers wordt om 15.00 uur gegeven op de Markt in het Gelderse Arnhem. Achttien minuten later volgt de officiële start, waarna de renners zich op mogen maken voor 197,9 kilometer wedstrijd.

Arnhem Veenendaal Classic Profiel

Na de start zet het peloton vaart richting Velp, waarna vijf plaatselijke ronden verreden worden door Rheden en Rozendaal – niet te verwarren met het Brabantse Roosendaal. In deze plaatselijke rondes is de Posbank (2,1 km aan 3%, max. 10%) de scherprechter. De Posbank moet liefst vijf maal worden beklommen. Hierna trekken de renners door richting Wageningen. Vlak voor de universiteitsstad vindt de ravitaillering plaats.

Even later bereikt men de top van de Grebbeberg, maar van een andere kant dan de klimkant. Hierna bereikt men voor het eerst de finishstreep en maakt men twee lussen, waarbij beide malen de Grebbeberg beklommen moet worden. Echter heeft de organisatie besloten om in de laatste ronde nog een extra ommetje te maken, waarna de weg vrij gemaakt is voor een massasprint in de Kerkewijk te Veenendaal, of toch niet?

Officieuze starttijd: 15.00 uur
Officiële starttijd: 15.18 uur
Verwachte aankomsttijd: 19:54 uur (bij een gemiddelde van 43 km/h)
Klik hier voor meer informatie over de route van de Arnhem Veenendaal Classic 2014.

Favorieten
Slechts drie WorldTour-formaties komen aan de start in Arnhem. Hiervan is Belkin de enige Nederlandse ploeg van het hoogste niveau, Giant-Shimano stuurt haar opleidingsploeg. Het Cannondale van de winnaar van vorig jaar, Viviani, is wel van de partij, net als het Spaanse Movistar. Daarnaast zijn er zes Nederlandse continentale ploegen aanwezig en komt er een nationale selectie aan de start met onder andere Johnny Hoogerland.

Theo Bos

Omdat uittredend winnaar Elia Viviani niet van de partij is, komt er een andere renner op het hoogste schavot staan na afloop van de race. Mocht de race uitlopen op een sprint, dan is Theo Bos (foto), kopman bij de Belkinploeg, een van de favorieten. De rassprinter wist al twee keer eerder hier te winnen en liet in Polen zien het kunstje nog niet verleerd te zijn. Mocht Bos niet meer aanwezig zijn, dan kan men ook Barry Markus of Jetse Bol uitspelen bij Belkin. Cannondale kan op meerdere renners inzetten. Marco Marcato is in vorm na de Eneco Tour en kan een harde koers afmaken, terwijl Fabio Sabatini, volgend jaar rijdend voor Etixx-QuickStep, de sprinter van dienst is.

Movistar heeft met José Joaquin Rojas een sterke sprinter in huis, die het parcours zeker moet kunnen overleven. Hij zal samen met Francisco Ventoso uitmaken wie in Spaanse dienst de rol van kopman op zich zal nemen. Met Tom Van Asbroeck, Michael Van Staeyen en Kenneth Vanbilsen hebben de blauw-witten van Topsport Vlaanderen-Baloise genoeg snelle mannen in dienst. Wesley Kreder doet mee namens Wanty-Groupe Gobert, dat ook de snelle Roy Jans aan de start brengt. Hij werd op het nationaal kampioenschap tweede en sprintte in de Eneco Tour ook enkele malen in de voorste regionen mee.

Bert Jan Lindeman

Bert-Jan Lindeman (foto) verkeert in de vorm van zijn leven. De renner van Rabobank Development Team wist vorige week de Tour de l’Ain op magistrale wijze naar zijn hand te zetten en zou niet misstaan op de erelijst van de Arnhem Veenendaal Classic. In zijn ploeg beschikt André Looij ook over snelle benen. Verder is het in Nederlandse continentale dienst uitkijken naar Dylan Groenewegen, Coen Vermeltfoort en Yoeri Havik van De Rijke, Berden de Vries en Maurits Lammertink namens Jo Piels, de altijd snelle Wim Stroetinga voor de Koga-ploeg en Jesper Asselman en Tijmen Eising van Metec-TKH. Ook thuisrijder Lars van der Haar – geboren Amersfoorter, wonend in Woudenberg – zou zich namens de opleidingsploeg van Giant-Shimano in de debatten kunnen mengen op zijn eigen trainingsgrond. Ook stagiair Adriaan Janssen rijdt mee in de ploeg van Van der Haar.

Raymond Kreder

Daarnaast is er nog de Nederlandse selectie met renners van wiens ploeg niet aan de start komt. Johnny Hoogerland, Kenny van Hummel (beiden Androni Giocattoli), Raymond Kreder (foto), Dylan van Baarle (beiden Garmin-Sharp), Wouter Wippert (Drapac) en Bobbie Traksel (Nspyre-Stevens) rijden voor deze gelegenheid rond in een oranje KNWU-tenue. Andere outsiders zijn de Duitser Maximilian Werda (Team Stölting) en de Litouwer Egidijus Juodvalkis van het Belgische continentale Team 3M.

Favorieten volgens WielerFlits
**** José Joaquin Rojas
*** Bert-Jan Lindeman, Theo Bos
** Roy Jans, Raymond Kreder, Tom Van Asbroeck
* Michael Van Staeyen, Kenny van Hummel, Dylan Groenewegen, Wim Stroetinga

Officiële site
Deelnemerslijst

Update 20 augustus – 13.35 uur
Movistar heeft haar selectie voor de Arnhem-Veenendaal Classic bekendgemaakt, en daarin is José Joaquim Rojas niet opgenomen. De Spanjaarden komen opdraven met José Ivan Gutierrez, Pablo Lastras, Jasha Sütterlin, Dayer Quintana, Enrique Sanz en Francisco Ventoso. Laatstgenoemde zal waarschijnlijk de rol van kopman op zich nemen.

RIDE Magazine