Voeckler schrijft eerste GP de Québec op zijn naam (+beeld)

vrijdag 10 september 2010 om 22:22

Thomas Voeckler heeft de eerste editie van de GP Cycliste de Québec gewonnen. Na een zeer aangename wedstrijd sprong de Franse kampioen van Bbox Bouygues Telecom in de slotkilometer weg uit een omvangrijke groep der favorieten en hield tot zijn eigen verbazing stand tot op de streep. Edvald Boasson Hagen sprintte achter de zegevierende Voeckler naar plek twee, Robert Gesink werd derde.

De Canadese renners waren in de beginfase erg gretig om mee te gaan in de vlucht, maar uiteindelijk raakte François Parisien als enige thuisrijder mee voorop. Hij vormde samen met Jussi Veikkanen, Jakob Fuglsang, Nicki Sørensen, Markel Irizar, Yaroslav Popovych, Valerio Agnoli, Jürgen Van De Walle, Alfredo Balloni, Dominik Nerz, Sébastien Turgot, Julien Fouchard, Elia Viviani en Bram Tankink de kopgroep.

Meer dan vier minuten bonus kregen de dertien niet van het peloton, waarin vooral Euskaltel, Astana, Caisse d’Epargne en Team Sky het tempo bepaalden. Door de coalitie van dit viertal werden Tankink, Irizar, Agnoli, Van De Walle, Fuglsang, Balloni en Nerz bij het ingaan van de voorlaatste ronde als laatsten ingerekend. Met nog 25 kilometer voor de boeg kon vervolgens de finale beginnen.

Aan het eind de voorlaatste ronde ontbonden Ryder Hesjedal, Damiano Cunego, Fabian Wegmann en Matti Breschel als eersten van de favorieten hun duivels. Robert Gesink zag het gevaar in en maakte even verderop de sprong naar het kwartet, waardoor een vijftal met een voorgift van slechts een tiental seconden aan de voet van de beslissende oplopende slotkilometers kon beginnen.

Op de Côte de la Montagne moesten Gesink en Breschel al snel de rol lossen, maar de troepen van RadioShack slaagden er in om ook een ontketende Hesjedal en Cunego en Wegmann terug te halen. Op het moment van de hergroepering plaatste Voeckler een demarrage die niemand meteen kon beantwoorden. In het peloton werd naar elkaar gekeken, waardoor de Franse kampioen al vroeg het zegegebaar kon maken.

Slotkilometers

Grand Prix Cycliste de Québec (1.PT)
1. Thomas Voeckler (Frankrijk/Bbox Bouygues Telecom) 4u35m27s
2. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Team Sky) + 1s
3. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) z.t.
4. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Transitions)
5. Staf Scheirlinckx (België/Omega Pharma-Lotto)
6. Alessandro Ballan (Italië/BMC Racing Team)
7. Fabian Wegmann (Duitsland/Team Milram)
8. Maxime Monfort (België/Team HTC-Columbia)
9. Francesco Reda (Italië/Quick-Step)
10. Damiano Cunego (Italië/Lampre-Farnese Vini)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone