Vluchter Zakkari Dempster zegeviert in Veenendaal Veenendaal Classic

Vluchter Zakkari Dempster zegeviert in Veenendaal Veenendaal Classic

foto: Cor Vos

woensdag 21 augustus 2019 om 17:02

Zakkari Dempster heeft de Veenendaal Veenendaal Classic gewonnen. De coureur van Israel Cycling Academy maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep die op 110 kilometer van de meet wegreed. In Veenendaal bleef Dempster Martijn Budding en Nick van der Lijke voor.

Als Dylan Groenewegen aan de start staat in de Veenendaal-Veenendaal Classic, dan kun je de Amsterdammer op voorhand als winnaar opschrijven. In 2015, 2016 en 2018 was Groenewegen oppermachtig in Veenendaal. Dit jaar stond Jumbo-Visma niet aan de start in de Nederlandse profwedstrijd, dus moest er gezocht worden naar een nieuwe topfavoriet. Zou het een sprinter of een aanvaller zijn die in Veenendaal het overwinningsgebaar mag maken?

Eerste vluchtpogingen leveren niets op

Nerveus reed het peloton rond in de eerste wedstrijduren: nooit kreeg een vroege vlucht de volledige zegen van het peloton. Nils Sinschek, Rick van Breda, Marijn van den Berg, Alex Paton, Justin Mottier, René Hooghiemster, Daniel Abraham Gebru probeerden het allen, maar kwamen nooit weg. Op dat moment waren er al tachtig wedstrijd kilometers verreden.

Kopgroep met kopmannen rijdt weg
Niet lang daarna lukte het veertien coureurs wel om weg te rijden uit het peloton. Snel bleek dat deze coureurs een serieuze kans maakten om weg te blijven uit het peloton. Er zaten namelijk een aantal kopmannen mee.

Sprinters als Arvid de Kleijn en Wouter Wippert zaten mee in de kopgroep om hun kansen op de zege te vergroten, maar ook Israel Cycling Academy (Zakkari Dempster en August Jensen), BEAT (Martijn Budding en Piotr Havik) en Roompot-Charles (Nick van der Lijke en Oscar Riesebeek) moeten kansen gezien hebben om hun blokken uit te spelen.

Arne Peters (Alecto), Sven Burger (SEG Racing Academy), Adriaan Janssen en Martins Pluto (Monkey Town-à Bloc), Clément Russo (Arkéa-Samsic), Alex Paton (Canyon) en Nils Sinschek (Sunweb Development) vervolledigden deze kopgroep, die met nog 75 kilometer te gaan een voorsprong van twee minuten op het peloton had.

Kopgroep rijdt geruststellende voorsprong bij elkaar
De veertien vooraan reden hard door, hetgeen resulteerde in het afhaken van Paton. De overgebleven dertien coureurs gingen vervolgens met een steeds meer geruststellende voorsprong van drie minuten en dertig seconden de laatste ronde van veertig kilometer in.

In deze laatste ronde stokte de samenwerking steeds meer, terwijl het peloton onder aanvoering van Vital Concept steeds dichter in de buurt kwam. Na de laatste passage van de Grebbeberg op twintig kilometer van de meet hadden de koplopers nog minder dan twee minuten.

Dempster, Van der Lijke en Budding rijden weg, overwinning voor Dempster
In de laatste tien kilometer werd er vervolgens gepokerd om de zege. Een aantal vluchtpogingen leverde niks op, maar die van Dempster, Van der Lijke en Budding wel. Zij reden in no-time een voorsprong van 25 seconden bij elkaar. Burger reed vervolgens ook nog weg, maar hij kon nooit meer bij de kopgroep komen. In Veenendaal spurtte Dempster vervolgens naar de zege.

Het podium van de Veenendaal Veenendaal Classic 2019 – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

14 Reacties

the student 21 augustus 2019 om 17:06

Geen sprint! Het kan dus toch in Veenendaal.

0
Jandepandaman 21 augustus 2019 om 17:18

Heb het idee dat het deelnemersveld daar zeker van invloed op is. Doordat grote teams er niet zijn is er veel minder controle dan gebruikelijk.

0
the student 21 augustus 2019 om 17:22

Ach zo kort op de Vuelta krijg je natuurlijk nooit een deelnemersveld gevuld met toppers

0
Jandepandaman 21 augustus 2019 om 17:26

Zeker, bedoelde het ook positief hoor. Vind het mooi als zo’n koers juist geen sprint wordt en de aanval beloond wordt.

0
wilco zolderman 21 augustus 2019 om 17:10

Even wezen kijken in mijn woonplaats. Parcours met kortere rondens forse verbetering. Veel aantrekkelijker koers. Volgend jaar naar mei en iets beter budget, dan kan het weer echt iets worden. Mooie 2e plaats plaatsgenoot Martijn Budding. Rijdt hele mooi resultaten laatste tijd. Weer stapje hogerop?

0
the student 21 augustus 2019 om 17:18

Dat uitstapje langs Wageningen was echter nergens goed voor. Beter nog eens een rondje amerongseberg.

0
Baik-Baik 21 augustus 2019 om 17:20

Het zou mooi zijn als BEAT zelf die stap kan zetten. Presteren toch bijzonder goed met een aantal wereldkampioenen en heel wat ereplaatsen en overwinningen.

0
hanjovdberg 21 augustus 2019 om 18:50

Juist wel dat uitstapje. Is voor veel dingen goed. Nl even zorgen dat er een aantal km’ers lekker vlak en rechtdoor gekoerst wordt evt kans op waaiers. Daarnaast ontlast je even het verkeer in en rondom Veenendaal/Rhenen want daar stond het best wel vast in de laatste rondes. Dat is toch het nadeel van een wat korter rondje waar wegen vh parcours elkaar kruisen. Helemaal naar de Posbank hoeft idd niet meer maar een paar iets langere lussen afgewisseld met korte is een goede formule. Viel me wel op dat na een goede 2,5 uur koers er al behoorlijk wat renners afgereden waren. Blijkbaar doen die korte klimmetjes toch wel pijn ☺️

0
SolitaryShell 21 augustus 2019 om 19:00
Quote:
wilco zolderman 21 augustus 2019 om 17:10

Even wezen kijken in mijn woonplaats. Parcours met kortere rondens forse verbetering. Veel aantrekkelijker koers.

Nogal kort door de bocht omdat meteen op het conto van het parcours te schrijven.

0
the student 21 augustus 2019 om 21:09

Twee keer dat kleine rondje amerongen-leersum en dan vanuit daar doorsteken naar wijk bij duurstede. Vanuit daar terug over de Dijk en dan nog 1x Amerongen van de andere kant. Lijkt me mooier als begin. Daarna 1e passage. Dat stuk Wageningen is niks. En ik woon zelfs in Wageningen. Verder hoef je van mij totaal niet de posbank op te zoeken. Het is veenendaal-veenendaal. Dus rijdt dan ook maar zo veel mogelijk daar rond.

0
mamaffia 21 augustus 2019 om 17:30

Wat een mooie zege voor Dempster! Ik stond ooit tijdens Gent-Wevelgem met mijn vader op de Kemmel toen hij na een val alleen op achterstand doorkwam en afstapte. We spraken hem toen kort aan en zijn hem sindsdien altijd blijven volgen. Leuk dat hij eens een mooie zege pakt!

0
heuvelcolombia 21 augustus 2019 om 20:31

Dat zijn korte maar leuke moment voor een wielerfan!

0
Samlambeej 21 augustus 2019 om 21:23

inderdaad!

0
Covadonga 21 augustus 2019 om 21:51

Een tijdje geleden leek deze koers de weg omhoog te hebben gevonden, maar helaas is het tegendeel waar. Best jammer.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone