Viviani zet eindwinst in Dubai Tour in de verf met winst in slotrit

Door Koen Middendorp, zaterdag 10 februari 2018 om 12:32
Elia Viviani wint de slotrit van de Dubai Tour

foto: Lapresse

Elia Viviani heeft de slotrit in de Dubai Tour op zijn erelijst bijgeschreven. De Italiaan won na een chaotische massasprint, die werd ontsierd door een valpartij van Nacer Bouhanni. De renner van Quick-Step Floors mag zich ook de eindwinnaar noemen.


Viertal kleurt geschiedenisloze etappe 
In de biljartvlakke slotetappe richting Dubai stad waren er vier lieden die ten aanval trokken. Nasser Alemari (United Arab Emirates), Daniel Pearson (Aqua Blue Sport), Xiaolong Sun (Mitchelton-BikeExchange) en Quentin Valognes (Novo Nordisk) fietsten een maximale voorsprong bijeen van vijf minuten op het peloton, dat aan de hand werd genomen door LottoNL-Jumbo en Quick-Step Floors, de ploegen van Dylan Groenewegen en leider Elia Viviani.

Onder leiding van Bram Tankink slonk de voorsprong van de kopgroep zienderogen. Met nog dertig kilometer te gaan reed het peloton nog anderhalve minuut in het krijt. De jonge Fransman Valognes hield, in tegenstelling tot zijn medevluchters, wel iets tastbaars over aan vroege vlucht. Door als eerste voorbij te komen aan de laatste tussensprint van deze ronde, greep hij de bijbehorende trui.

Mitchelton-BikeExchange probeert peloton te verrassen, Viviani wint chaotische sprint
Met het ingaan van de laatste twintig kilometer bood UAE Emirates in het peloton – in dienst van Europees kampioen Alexander Kristoff – een helpende hand aan Tankink. Vooraan had Pearson zijn medevluchters overboord gekieperd, maar de dappere Brit bleek eveneens een vogel voor de kat. Op elf kilometer van de streep werd hij ingerekend door Jacob Hennessy en Robert Stannard.

Het Mitchelton-BikeExchange duo probeerde het peloton te verrassen met een late aanval, en wist ook een vijftiental seconden bijeen te rijden. Het peloton viel de twee beloftevolle coureurs echter met nog drie kilometer te gaan op de nek. Hierop volgde een chaotisch gevecht tussen de verschillende sprinttreintjes. LottoNL-Jumbo wist de kop te pakken op anderhalve kilometer van het einde

Het merendeel van de sprinters – waaronder Groenewegen, Cavendish en Kittel – werd echter uitgeschakeld door een valpartij van Nacer Bouhanni in de laatste bocht. Marco Haller, Adam Blythe en Jean-Pierre Drucker profiteerden van de chaos en leken het te gaan uitmaken voor de ritzege. Het was echter Viviani die met een indrukwekkende snelheid nog over het drietal wist te denderen.

25 Reacties

TeamNL 10 februari 2018 om 12:34

Inclusief de eindoverwinning is het de 10e overwinning van de ‘Belgische’ ploeg. Benieuwd wanneer de eerste Belg gaat winnen.

110 renners, brede wegen en vallen…

Raafje 10 februari 2018 om 12:36

Heel jammer dat Groenewegen gehinderd werd door de val van Bouhanni. De LottoNL trein reed prima vandaag en kwam op het goede moment op kop. Overigens weer een erg goeie sprint van Viviani.

disodium 10 februari 2018 om 12:37

Jammer van Groenewegen, werd opgehouden door die val in de laatste km. Tot de valpartij stond het treintje van TLJ goed op de rails.

klassementsrenner 10 februari 2018 om 12:40

Wat een chaos. Katusha weet ook niet wat ze willen. Dat was echt een troep. Amund Jansen was trouwens sterk vandaag! Jammer dat Groenewegen achter de val zat. Gelukkig viel hij zelf niet.

Chaba 10 februari 2018 om 12:49

Geeft ook wel weer aan dat met minder renners het niet per definitie veiliger wordt.
Viviani Heeft duidelijk de juiste keuze gemaakt door te vertrekken bij Sky. Eindelijk een goede trein.

Kingstown 10 februari 2018 om 12:51

Laten we met nóg minder renners starten. Veel te gevaarlijk allemaal. Veiligheid is in het geding. Denk aan onze kinderen!

hartstikkebedankt 10 februari 2018 om 12:56

Katusha wilde volgens mij Kittel laten winnen en Zabel nog laten opschuiven in het klassement. Hij is uiteindelijk 5e geworden in het GC namelijk.

WernerFranke 10 februari 2018 om 12:56

Berewerk van Sabatinni. Kittel in het wiel van Viviani maar niet goed genoeg om in de buurt te blijven.

Dolfy 10 februari 2018 om 13:00

Dat algemeen klassement moet nog worden aangepast volgens mij, gezien de val in de slotkilometer was en er dus alleen tijdsverschillen zijn ontstaan door die val..

west 10 februari 2018 om 13:01

Ter verdediging van Katusha; 3 man in de top tien levert wel een boel procyclingstats-punten op…

MatthiasVDH 10 februari 2018 om 13:04

Gaviria-Viviani: 4-4

HoofdIsVrij 10 februari 2018 om 13:05

Groenewegen kan echt slecht bochten rijden. Je ziet altijd dat hij daar zijn trein verliest. Laat hem een tijd op de baan trainen zou ik zeggen.

@TeamNL
Jaloers? Lefevre noemt Quickstep een internationale ploeg in een internationale omgeving. Dus waar heb je het over?

TykkeThor 10 februari 2018 om 13:07

@HoofdIsVrij
Beelden gezien?

De Brigadier 10 februari 2018 om 13:08

&TeamNL, Gilbert in Murcia vandaag.

reusjen 10 februari 2018 om 13:09

@Tykkethor
Ik had naar aanleiding van de beelden het idee dat hij gewoon door had kunnen rijden. Nu remt hij en wijkt uit naar buiten waar hij nou juist niet wezen moest.

HoofdIsVrij 10 februari 2018 om 13:10

@TykkeThor

Ja, jij? Al voor de crash is hij zijn trein kwijt.

doeme80 10 februari 2018 om 13:27

Quick-Step was dus zwaar verzwakt volgens de gemiddelde (Nederlandse) kenner hier.

TykkeThor 10 februari 2018 om 13:30

@HoofdIsVrij
Zijn trein? Alleen Roosen zat nog voor hem. Als hij zich in die bocht niet had laten uitzakken was hij veel te vroeg op kop gekomen. Zonder die val was hij gewoon in het wiel van Haller terechtgekomen.

robertus 10 februari 2018 om 14:07

Nogmaals de beelden https://www.youtube.com/watch?v=V4MU_0hVIBg

maurits1972 10 februari 2018 om 14:08

Ik zag ook geen treintje van tlj, ik zag nog één man voor Groenewegen.

En over het vallen, vallen kan altijd. Of je nu met z’n tweeën sprint of met 110 man. Kleinere ploegen gaat natuurlijk niet alleen over de veiligheid. Maar kan er voor zorgen dat de dominantie van een aantal ploegen een beetje wordt doorbroken.

klassementsrenner 10 februari 2018 om 14:09

@Thor dit was Amund Jansen.

miguelon 10 februari 2018 om 14:13

@teamNL, winnen, winnen, alles en overal, dat is het devies van dit topteam. En dat is exact waar ze het best in zijn, tot spijt van wie het benijdt… Nog niet eens halverwege februari en er zijn alweer 10 overwinningen!!

Merlinappa 10 februari 2018 om 14:26

@hoofdisvrij
Op de baan rijden heeft vrij weinig met bochtentechniek te maken. Door een bocht gaan in een hoek met 45 graden of op een hoek van 45 graden verschilt nogal. Verder is zijn bochtentechniek geeneens heel slecht.

Simon1 10 februari 2018 om 15:59

Ja mooi dit, erg mooi voor QS waarvan ik inderdaad dacht dat ze flink zwakker waren geworden. Toch goed gezien dat Viviani het aan kan. Ik zie wel nog niet hoe ze 4 man in de ontspanning van Parijs Roubaix gaan stoppen, maar al 10 overwinning geeft moet natuurlijk.

Samlambeej 10 februari 2018 om 21:16

De ploegen van Lefevre zijn altyd goed met Italianen. Viviani haalt nu al zoveel meer uit zn carriere. met SKY kon hij die eindwinst niet pakke. Zoals MatthiasVDH zegt wie gaat nu in godsnaam MSR rijden? Die Sabba wat een kanjer. Was zo vaak goudwaarde voor Kittel. Maar wat gebeurde daar. Haller Zabel en Kittel sprinten tegen elkaar. Geen mooi beeld. Op welke pieken en hoe lang kunnen Kristoff en Degenkolb nog top zijn?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.