Viviani pakt eerste zege in tenue van Quick-Step Floors

Door , donderdag 18 januari 2018 om 04:57
Viviani pakt eerste zege in tenue van Quick-Step Floors

Foto: © Tim De Waele / Getty Images

Elia Viviani heeft de ingekorte derde etappe in de Tour Down Under gewonnen. De Italiaan van Quick-Step Floors was na een chaotische finale, waarin hij zijn treintje kwijt was, sneller dan Phil Bauhaus en Caleb Ewan. Ewan behoudt wel de leiding in het klassement en mag voor het eerst twee dagen op rij de leiderstrui in de Tour Down Under dragen.

In totaal zijn er 129 renners begonnen aan de derde etappe van Glenelg naar Victor Harbor. Steve Morabito van, wederom, FDJ is niet van start gegaan. De Zwitser ondervindt nog te veel last van zijn val in de tweede etappe, waarbij zijn schouder uit de kom ging. De temperatuur steeg net ten zuiden van Adelaide zelfs nog boven de verwachte veertig graden uit, lokaal wordt wel 42,5 graden celsius gemeten. Toch zijn er twee renners die kiezen voor de vroege vlucht. Dit zijn geen onbekende namen, want opnieuw zijn het Nickolas Dlamini (Dimension Data) en Scott Bowden (UsiSA-Australia) die ten aanval trekken. Dlamini wil zijn leidende positie in het bergklassement verstevigen door bij de enige gecategoriseerde klim van de dag als eerste boven te komen. Bowden gaat als eerste aan, maar de Zuid-Afrikaanse WorldTour-debutant remonteert hem met gemak en pakt relatief eenvoudig de volle buit.

Jacht op bonificatieseconden
Ondertussen is het Mitchelton-Scott, de ploeg van leider Ewan, dat ervoor zorgt dat de voorsprong van de twee koplopers niet groter wordt dan zes minuten. Ewan is gezien de vlakke aankomst ook vandaag weer één van de favorieten voor de zege. Met de eerste tussensprint in de aantocht daalt de voorsprong van de twee tot onder de minuut. Met slechts twee koplopers ligt de derde plaats in de tussensprint, en de bijbehorende bonificatieseconde, voor het oprapen. Achter Dlamini en Bowden ontstaat een onrustige situatie waar bij een aanval van een BMC-renner een groep van elf renners zich afsplitst van het peloton. Uiteindelijk is het Sam Bennett die de derde plaats in de tussensprint pakt, vlak voor Daryl Impey.

Op weg naar de tweede tussensprint laat Bowden zijn medevluchter Dlamini achter. De renner van Dimension Data doet geen moeite om een aanval van de thuisrijder te beantwoorden en laat zich terugzakken tot in het peloton. Het peloton laat, onder leiding van Lotto Soudal en Mitchelton-Scott, Bowden zijn voorsprong langzaam weer uitbreiden. Met het afhaken van Dlamini zijn er nu twee plaatsen die bonificatieseconden opleveren. In de aanloop naar de tussensprint springt Jhonatan Restrepo weg uit het peloton, op jacht naar twee seconden bonus. Dit zorgt opnieuw voor een afsplitsing in het peloton. Een vijftal renners komt tot bij Restrepo, en gaat er zelfs overheen. Het is Nathan Haas, ploegmaat van Restrepo, die als tweede de tussensprint passeert. Achter hem pakt Jay McCarthy nog één seconde.

Op weg naar de sprint in Victor Harbor
Na de tweede tussensprint neemt het peloton weer enigszins gas terug. Maar toch loopt de voorsprong van Bowden langzaam terug. Op 25 kilometer van de meet bedraagt zijn voorsprong nog iets meer dan een minuut. Met nog minder dan twintig kilometer te gaan is het voor Bowden dan toch voorbij en wordt hij opgeslokt door het peloton. Katusha-Alpecin lijkt er een zware finale van te willen maken en namens de Zwitserse formatie trekt Tiago Machado op zestien kilometer van de finish eropuit. De Portugees slaat een klein gaatje, maar het peloton maakt onder aanvoering van Mitchelton-Scott jacht op Machado. Met nog tien kilometer te gaan heeft de Katusha-Alpecin-renner nog steeds twintig seconden voorsprong op het jagende peloton.

Op acht kilometer van de meet is het klaar voor Machado en bereiden de ploegen zich voor op wederom een sprint. Met het inlopen van de Portugees is ook direct de organisatie in het peloton verdwenen. Meerdere ploegen proberen hun sprinter en kopman voorin te houden, maar er is geen team dat het voortouw neemt. Uiteindelijk is het Katusha-Alpecin, nota bene het team van Machado, dat de organisatie op zich neemt. Op vier kilometer neemt Mitchelton-Scott de regie samen met Lotto Soudal over. Met het ingaan van de laatste bocht is het nog steeds Mitchelton-Scott dat de leiding heeft. Nadat Alex Edmondson de perfecte lead-out doet voor Ewan, twijfelt de Australiër te lang. Mede hierdoor komt Viviani er nog overheen en pakt hij de zege weg voor de neus van de klassementsleider. Ook Bauhaus weet nog voorbij Ewan te sprinten, waardoor de Australische topfavoriet slechts derde wordt.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Sunrider 18 januari 2018 om 05:00

Viviani wint met lengten, Bauhaus knap 2e, waar was Lotto Soudal met Greipel? Gesink staat hier als 13e en 9e algemeen nu, niet verkeerd.

Sunrider 18 januari 2018 om 05:09

Co-commentator Robbie Mcewan, denkt dat Ewan te lang bleef zitten omdat hij Edmonson wilde laten winnen, geen slimme actie.

ChefSpijker 18 januari 2018 om 05:15

Ja was duidelijk te zien dat Ewan niet aanzette totdat ie om keek en zag dat vanuit de verre achtergrond opeens Viviani kwam aangespeerd. Mooie geste van Ewan naar Edmondson, laat wel zien dat het een teamplayer is, maar oh wat zal ie hiervan slecht slapen. Had met speels gemak gewonnen. Leadout was perfect verzorgd.

Spartacus 18 januari 2018 om 05:58

Er werd dus niet later gestart, maar gewoon om 11 uur en eerder gefinisht. Was daardoor maar net op tijd bij de start aan Glenelg Beach. Daarna meteen de zee ingedoken. Maar om 13 uur was het ook op het strand niet meer te harden ondanks dat ik in de schaduw zat. 42 graden zag ik staan. Ben niet naar de finish geweest. Wilde een beetje de benen sparen voor de cyclo van morgen, maar krijg net bericht dat die geannuleerd js wegens extreem weer (wederom 42-43 graden). De profs zullen vooralsnog wel de gehele 4e etappe rijden, maar een uur eerder vertrekken om 10.30 lokale tijd (1 uur in NL).

Sunrider 18 januari 2018 om 06:44

Ja Spartacus, die noordenwind is een killer in deze tijd van het jaar. Normaal is het hier in Queensland ook erg heet maar tot nu toe heb ik geen klagen met rond de 30°. Bedankt voor de info, de tv gaat een uurtje eerder aan.

Secondant 18 januari 2018 om 06:59

Ik verwacht veel sprintzeges van Quickstep dit jaar. Gaviria nu als absolute kopman, en Viviani als back-up sprinter in de wedstrijden die Gaviria niet rijdt. Quickstep heeft behoorlijk wat sprintervaring opgedaan met Kittel, en er is toch een mooie sprinttrein te maken met o.a. Stybar, Sabatini, Richeze, Keisse en bijvoorbeeld Sachmann. Ook mooi om bijvoorbeeld Jacobsen ervaring in te laten opdoen.

fringale 18 januari 2018 om 07:06

Toch sterk van Viviani. Ietwat Kitteliaans om met een ridicule woord het feit te omschrijven dat hij de indruk gaf dat de rest stil stond. Eerste rit had hij moeten winnen, gisteren ook goed vooraan in niet meteen zijn aankomst. Zal niet zijn laatste sprintzege zijn dit jaar.

assen 18 januari 2018 om 07:17

Ja, indrukwekkende Viviani. Bauhaus was ook goed, maar had wel voordeel van Viviani voor hem. Ewan pist naast de pot met wachten, maar twijfelachtig of ie anders Viviani voor zich had kunnen houden.

jvh93 18 januari 2018 om 07:19

Machtige sprint van viviani hoor. Verraste ewan enigszins. Gesink wederom heel scherp, zeer benieuwd naar willunga

Geflitst 18 januari 2018 om 07:51

Het contrast tussen een aanstormende Viviani en een stervende Edmondsen maakt dit een echt indrukwekkende zege.

Schollekop 18 januari 2018 om 08:02

Voor zo’n groot land is dit wel een heel mager rondje.

Chaba 18 januari 2018 om 08:15

Ewan maakt hier echt wel een fout en blijft te lang in het wiel van edmondson zitten waardoor Viviani er met gemak overheen knalt.

Simon1 18 januari 2018 om 08:24

mooi voor QS, jammer voor Bauhaus was mooie voor em geweest om weer een wedstrijd te winnen.

moa 18 januari 2018 om 08:36

Machtig van Viviani. Maar hoe dom van Ewan, wat dacht die zeg? Wellicht zullen zijn benen ook niet super gevoeld hebben vandaag.

Olly 18 januari 2018 om 09:38

puur machtsvertoon hier. degradeert de rest gewoon!

Brummel 18 januari 2018 om 10:51

Grappig om in de laatste seconden van het filmpje te zien hoe Robert nog een paar man voorbij steekt. Gretig!

Romāns Vainšteins 18 januari 2018 om 11:02

Mooi en verdiend dat Viviani hier de zege pakt, het is toch wel een van de fraaiere spurters.

marehoek 18 januari 2018 om 11:05

Wat een domkop die Ewan, het leek veel op arrogantie, van wie doet me wat.
Deze flinke tik op zijn neus zal zijn arrogantie wel verminderen.
Leuk voor zijn ploegmaten wat een hornoks.

Wheely 18 januari 2018 om 11:35

Top verslag zo met die filmpjes. Leuk debuut van Dlamini in dit rondje. Viviani nog nooit zo sterk gezien. :o

Samlambeej 18 januari 2018 om 11:56

Zow! Viviani schakelt 3 keer op! Heerlijk om te zien. Volgns mij blaasde ook een windje rechtsvoor?!

Zjoske 18 januari 2018 om 12:20

Mooi uitgebreid verslag, maar waarom is deze in de tegenwoordige tijd geschreven? Normaal gesproken gebeurt dat niet op deze site.

lnnrt 18 januari 2018 om 14:47

Balen van het annuleren van de cyclo Spartacus!

Wel ironisch, ga je lekker naar Australië aan het slechte weer hier ontsnappen, kan je daar ook niet fietsen, omdat het té warm is…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair