Viroloog Van Ranst over coronabesmetting Evenepoel: “Zal in de beginnende fase zijn”

maandag 15 mei 2023 om 08:53
Viroloog Van Ranst over coronabesmetting Evenepoel: “Zal in de beginnende fase zijn”

foto: Cor Vos

Marc Van Ranst, een bekende viroloog uit België, heeft zijn licht laten schijnen over de opgave van Remco Evenepoel in de Ronde van Italië. Voor Van Ranst is het geen grote verrassing dat er nog altijd renners positief testen op corona. “We zijn een beetje in slaap gewiegd omdat onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de noodtoestand ophief, maar corona is er natuurlijk nog altijd wel”, zegt bij Sporza.

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Waar kan Evenepoel het virus hebben opgelopen? “Op de fiets zal Remco het niet opgedaan hebben, wel in een plek met slechte verluchting en veel volk – zoals die perszaal voor de start”, aldus de viroloog. “Ik denk wel niet dat Evenepoel veel corona zal hebben. Het zal nog in een beginnende fase zijn. Ik hoop alleen maar dat de testen deftig uitgevoerd zijn en dat het geen valspositief resultaat was. Ach, de ploeg zal wel zeker zijn.”

Zondag, op de middag voor zijn positieve test, won Evenepoel nog de tijdrit naar Cesena. “Corona heeft niet meer de volle kracht zoals vroeger, maar toch… U en ik gaan zulke prestatie niet leveren. Sportmensen voelen het effect minder. Het toont nog maar eens aan wat voor grote atleet Evenepoel is. Misschien verklaart het meteen waarom zijn voorsprong kleiner dan verwacht was.”

Geen wandelwedstrijd
Evenepoel is niet uit de wedstrijd gehaald door de organisatie, de beslissing is door de renner en ploeg zelf genomen. Was het geen mogelijkheid om door te rijden met het roze? “Het is uiteraard geen wandelwedstrijd van Wilsele naar Leuven, hè. Evenepoel heeft de juiste beslissing genomen voor zijn gezondheid. Bovendien leef je daar nog altijd in een groep. Je kunt het niet maken om iedereen daar te besmetten, zelfs nu het virus minder sterk is dan vroeger.”

Lees ook:
Remco Evenepoel stapt uit Giro d’Italia
Dit artikel delen:

14 Reacties

Westland95 15 mei 2023 om 09:43

Toch vind ik het moment van uitstappen voor een rustdag en 2 vlakke etappes heel opvallend. Had gewoon afgewacht.

4
Steven_E 15 mei 2023 om 09:44

En de rest van de ploeg besmet?

2
DonQuijote 15 mei 2023 om 09:48

Alleen de ploeg wéét toch precies hoe hij zich voelt? Een positieve test of niet, soms is het gewoon verstandig af te stappen. Dat kunnen we vanaf hier echt niet bepalen.

4
horsm 15 mei 2023 om 10:39

Ik ben het eens dat ik het moment van melden in ieder geval raar vind. Gisteravond al. Ik had altijd tot na (of in Ider geval op) de rustdag gewacht om te kijken hoe e.e.a. zich ontwikkelt. Het betekent, lijkt me, dat hij zich toch al ziek voelt. Anders wacht je in de hoop dat het een positieve test zonder symptomen is.

1
horsm 15 mei 2023 om 10:40

@Steven, ja de rest besmetten zou lullig zijn – maar aan de andere kant, die rijden allemaal voor Evenepoel. Ik zou liever een gehalveerde groep met kopman hebben dan een volledige ploeg zonder.

0
Romāns Vainšteins 15 mei 2023 om 09:29

Jeuj, we gaan weer en masse doktertje spelen.

2
BigKanua 15 mei 2023 om 10:24

Heb het even opgezocht op de site van het rijksintituut voor volksgezondheid.
incubatietijd 1-14dagen (voor het gemak, denk ik dan, wordt daar een gemiddelde 3-6 dagen van gemaakt)
En niet onbelangrijk , 1-3 dagen voor de ziekteverschijnselen zou je al besmettelijk zijn!!
Mijn interpretatie van deze Coronatombola is dan;
Heden ten dagen na alle vaccinaties, mutaties en eerdere besmettingen, is blijvende schade door covid voor gezonde mensen nagenoeg 0.
Another day at the office , geldt zeker ook voor wielrenners, lijkt me.
Ik snap SQS wel, het vel over de oren trekken van een supertalent die nog jaren moet fietsen, dat doe je niet.
Verdomme, ik had me er zo op verheugd. ;-)

1
HNak 15 mei 2023 om 09:07

Meh, als er nou één ding is wat ik niet mis uit de covid-periode dan zijn het de BN’er(of BB’er in dit geval)-virologen die constant in de media zijn om alles te duiden.

0
Steven_E 15 mei 2023 om 09:09

Dus al de rest mis je wél?

2
xistnc 15 mei 2023 om 09:13

Zij zijn niet in de media, de media zijn in hen.

3
DonQuijote 15 mei 2023 om 09:24

Van Ranst! Ik zou graag zijn reactie horen op wat deze heren kortgeleden hebben verteld aan het Europees Parlement.
https://youtu.be/bFLPWWCAHfQ?t=775

4
wielrenner 15 mei 2023 om 15:46

@DonQijote, dan is er nog Dr.Rogier Louwen 22 jaar werkzaam als microbioloog aan Erasmus MC, die vorig jaar in opdracht van de EU de validiteit van de PCR-RT test onder de loep nam. Resultaat was de bevestiging van diverse andere internationale onderzoeken dat deze test ZINLOOS is!!! Hoge scores valspositieve testen!!!
Zie you tube etc, inmiddels is hij elders verder gegaan omdat hij door de negatieve uitslag niet meer gewenst was op ERASMUS. Wereldwijd zijn vele microbiologen zeer sceptisch maar vinden alleen in landen als Amerika, inmiddels ook
Engeland,Denemarken, Zweden, Australië en Duitsland gehoor. In Nederland en België worden ze doodgezwegen door de NOS en andere media.
Opmerkelijk genoeg geeft microbioloog Van Ranst ook nog de mogelijkheid dat er ook sprake kan zijn van een valspositieve test. Nog gekker dat hij aangeeft dat de ploeg wél zeker zal zijn. Beter is om nogmaals een test op de rustdag te doen. Indien Remco asymptomatisch is en zich oké voelt gewoon morgen weer op de fiets.

0
Richard van Hoof 15 mei 2023 om 09:41

Nee hé, komt die mediageile kerel ook weer om de hoek zeilen.

-4
Bram Zwaluw 15 mei 2023 om 12:28

Hij was toch de “kenner” die beweerde als je de Spike eiwit euthanasie spuiten nam, je beschermd zou zijn tegen dit “killer” virus?

-1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone