Vinokourov boekt tweede zege in La Doyenne (+beeld)

zondag 25 april 2010 om 19:32

Alexandre Vinokourov heeft voor de tweede keer in zijn carrière Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De Kazak van Astana versloeg in de straten van Ans de Rus Alexandr Kolobnev (Katusha), met wie hij op 15 kilometer van de streep ten aanval was getrokken, in een sprint-à-deux. Alejandro Valverde klopte een minuut later Philippe Gilbert en wereldkampioen Cadel Evans in de sprint voor plek drie. ‘Vino’ was in 2005 ook al de beste in ‘La Doyenne’.

Thomas De Gendt (Topsport Vlaanderen) en Maxime Bouet (Ag2r) waren de eersten die er in slaagden een kloof te slaan. Toen zij het gezelschap hadden gekregen van Alan Perez (Euskaltel), Jussi Veikkanen (Française des Jeux), Dries Devenyns (Quick-Step), Niki Terpstra (Milram) en Mauro Finetto (Liquigas) was de goede ontsnapping van de dag vertrokken. Eén man weigerde zich daar echter bij neer te leggen: Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet) ging solo in de achtervolging en vond na een vol uur uiteindelijk aansluiting bij de zeven koplopers.

Op het moment dat BMC en Caisse d’Epargne besloten iets aan de voorsprong te gaan doen, trachtte Jens Voigt de druk op te voeren door weg te springen uit het peloton. De onvermijdelijke Duitser naderde op een gegeven moment tot op een minuut van de kopgroep, maar werd op 60 kilometer van de streep opnieuw bij de lurven gegrepen door het peloton. Een poging van Maxime Monfort had meer succes: de Belg rolde de versplinterde kopgroep helemaal op, met uitzondering van Devenyns, die zich op de Mont-Theux niet meer wist te bedwingen en solo doorzette.

Net voor La Redoute, op een veertigtal kilometer van het eind, volgde een algemene hergroepering. Op die helling, op een boogscheut van de geboorteplaats van Philippe Gilbert, waren het vooral de mannen van de tweede rij die zich roerden: Carlos Barredo, Stefano Garzelli, Tony Martin… Ook Laurens ten Dam liet zich opmerken, maar zijn poging was evenmin een lang leven beschoren. Op de daaropvolgende Côte de Sprimont ging Bram Tankink zijn kans, en zijn poging kende meer succes: als eerste draaide hij de Côte de la Roche aux Faucons op.

Op die op één na laatste officiële helling van de dag ontplofte de koers helemaal. Topfavorieten Andy Schleck en Philippe Gilbert trokken samen ten aanval en kregen op de top het gezelschap van een elitegroep van een vijftiental renners. Op de uitloper van de Roche aux Faucons sprongen daaruit Alexandr Kolobnev en Alexandre Vinokourov weg. De twee Aziaten sloegen de handen in elkaar en forceerden meteen een kloof van een halve minuut. Alejandro Valverde, Cadel Evans en opnieuw Gilbert zagen het gevaar en probeerden in de achtervolging met z’n drieën de bakens te verzetten.

Met een voorsprong van nog steeds 30 seconden begonnen Vinokourov en Kolobnev aan de Côte de Saint-Nicolas, de laatste klim van de dag. Daarop probeerde Vinokourov zijn vluchtgezel te lossen, maar tevergeefs. Gilbert plaatste een ultieme krachtinspanning om de kloof te dichten, maar strandde op 20 seconden en werd even later zelfs opnieuw bijgehaald door Valverde en Evans. Doordat de verstandhouding bij het drietal helemaal weg was, was het uitgeteld voor de zege. In de laatste hectometers verwees Vinokourov Kolobnev vrij makkelijk naar de tweede plaats.

Luik-Bastenaken-Luik (258 km – 1.HIS)
1. Alexandre Vinokourov (Kaz/Astana) 6u37m48s
2. Alexandr Kolobnev (Rus/Team Katusha) + 6s
3. Alejandro Valverde (Spa/Caisse d’Epargne) + 1m04s
4. Philippe Gilbert (Bel/Omega Pharma-Lotto) z.t.
5. Cadel Evans (Aus/BMC Racing Team)
6. Andy Schleck (Lux/Team Saxo Bank) + 1m07s
7. Igor Antón (Spa/Euskaltel-Euskadi) z.t.
8. Christopher Horner (VSt/Team RadioShack)
9. Fränk Schleck (Lux/Team Saxo Bank)
10. Alberto Contador (Spa/Astana)

Complete uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone