Vinokourov accepteert straf, maar hekelt tegenstand

dinsdag 25 augustus 2015 om 11:46
Vinokourov accepteert straf, maar hekelt tegenstand

Foto: Sirotti (archief)

Alexandre Vinokourov baalt dat zijn renner Vincenzo Nibali uit de Vuelta a España is gezet omdat hij aan de wagen heeft gehangen. De ploegbaas van Astana accepteert wel de straf die zijn kopman heeft gekregen. Hij is echter niet te spreken over andere ploegen, die hard op kop gingen rijden na de val van Nibali.

“We moeten erkennen dat we de regels hebben overtreden”, vertelt de winnaar van de Ronde van Spanje van 2006 tegenover L’Equipe. “Daarom maak ik ook mijn excuses aan de organisatoren, het publiek, de fans en de sponsoren voor dit incident. Ik vind de diskwalificatie wel erg streng, maar ik kan niet ontkennen dat hij de regels gebroken heeft en daarom moeten we dit besluit accepteren.”

Vinokourov is wel geïrriteerd over de acties van sommige ploegen. “Na de grote crash waar het grootste deel van het peloton bij betrokken was, was iedereen nerveus. Ook Vincenzo Nibali. Vooral omdat de ploegen van de favorieten op kop reden met volle snelheid. Vincenzo was verplicht om in zijn ééntje op jacht te gaan.”

De Kazach laat weten dat de zogenaamde gentleman’s agreement niet meer bestaat. “Sommige teams hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een blok te elimineren. Het is gebleken dat fair play in de wielersport tot het verleden behoort.”

Dit artikel delen:

44 Reacties

Timocycling 25 augustus 2015 om 11:50

Alsof Astana dat zelf nooit zou doen…. Het is koers, als je een tegenstander kunt elimineren door op kop te rijden doet bijna elke ploeg het.

LyndaLid 25 augustus 2015 om 11:51
Quote:
Het is gebleken dat fair play in de wielersport tot het verleden behoort.

Hahahahaha!! De beste man is het nu hélemaal kwijt, zou ie vergeten zijn wie ie zelf is?

Oh, en Astana: Wat deden jullie in de Giro vlak voor de Mortirolo? Wat een hypocriet zooitje klote boeven zit daar toch.

smgkooy 25 augustus 2015 om 11:51

En wie was de eerste die demarreerde in de Tour de France toen de ketting van Froome eraf liep?

Wim Kruithof 25 augustus 2015 om 11:53

Gentlemans agreement en fairplay… donder toch op. Vinokourov was een echt heer… volgespoten, gedrogeerd en bovendien met een agreement die hem goud opleverde.

achtpuntzes 25 augustus 2015 om 11:54

ik ben er wel een beetje klaar mee nu.

west 25 augustus 2015 om 11:56

Het is jammer dat het Shefer was die Nibali aanduwde.

Noud89 25 augustus 2015 om 12:00

1) Nee, Vinokourov is absoluut geen sportieve renner geweest in zijn carriere
2) Nee, Astana is ook niet de meest sportieve ploeg geweest, en heeft het Agreement ook gebroken.

3) De manier waarop andere ploegen tegenwoordig van pech van anderen willen profiteren vind ik vreselijk om te zien. Met name het beeld van de woedende Sky renner in de TdF staat nog vers in mijn geheugen. Ik hoop dat dat Gentlemens Agreement en het respect voor andere snel weer terug komt. Vinokourov heeft in mijn ogen, ondanks zijn verleden dus wel een goed punt.

Jaizkibel2008 25 augustus 2015 om 12:01

Een Olympische titel en LBL kopen was daarentegen wel een schoonsvoorbeeld van fair-play.

Goozbabs 25 augustus 2015 om 12:04

Iedereen begint dan meteen over demarreren toen froome’s ketting eraf lag. Maar heeft er iemand op de 2e etappe gelet waar sky, saxo en etixx een tempo harder gingen rijden toen Nibali viel. En ik hoor dat in de 3e etappe bijna hetzelfde was gebeurd (als het niet geneutraliseerd werd)

zipp404 25 augustus 2015 om 12:05

Of laten we nog verder terug gaan, wie spoorde Contador aan om te demarreren toen Andy Schleck een kettingprobleem had? Op die manier hadden ze de Tour naar hun hand gezet

Kingstown 25 augustus 2015 om 12:06

Jammer dat de meeste reacties een hoog “jij-bakken gehalte” hebben.

Rouvoet 25 augustus 2015 om 12:08

Doet me denken aan de etappe in de Giro over de Mortirolo. Och och wat reden ze toen hard op kop om nadat Contador pech had. Lekker hypocriet

Skedel 25 augustus 2015 om 12:09

Mooi dat Vinokourov denkt dat een gentlemens agreement ook voor Astana zou gelden.

ProfrondeZevenbergen 25 augustus 2015 om 12:14

Hij erkent schuld en biedt excuses aan, maar dat wordt duidelijk niet gewaardeerd op wf. Prima dat hij dit doet of hij het nou meent of niet.

NumberSeventeen 25 augustus 2015 om 12:15

Geeft wel het verschil aan tussen Contador en Nibali. Contador vind het ook niet leuk als ze gaan rijden wanneer hij valt, maar Contador rijdt dan lekker zelf het hele peloton de vernieling in op een gigantisch zware berg. Terwijl Nibali snel een ploegleiderswagen zoekt en zielige verhalen over zijn kinderen begint te vertellen.

xistnc 25 augustus 2015 om 12:20

Allemaal excuses waarbij het ‘ja, maar …’ overheerst. Dat soort excuses tellen niet als excuses. Wat overigens niets af hoeft te doen van de zin of onzin van een ‘ja, maar’.

Romāns Vainšteins 25 augustus 2015 om 12:22

Zoals gewoonlijk schiet LL in zijn boring anti-Astana overdrive , Vino stelt gewoon vast wat er gebeurde en loopt helemaal niet te janken, de kop is, zoals gewoonlijk, weer eens aangezet.

Waar zit het hekelen van dan wel de irritatie?

“Na de grote crash waar het grootste deel van het peloton bij betrokken was, was iedereen nerveus. Ook Vincenzo Nibali. Vooral omdat de ploegen van de favorieten op kop reden met volle snelheid. Vincenzo was verplicht om in zijn ééntje op jacht te gaan.” “Sommige teams hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een blok te elimineren. Het is gebleken dat fair play in de wielersport tot het verleden behoort.”

Voilà, nergens.

Het 'gentlemen'-gezeik is een mythe, nooit bestaan op wat hele rare gevallen na waar het niet had mogen gebeuren. Ik hoef het wachten echt niet meer te zien en beschouw het blijven zitten op de fiets en het doorrazen van het peloton gewoon als onlosmakend onderdeel binnen deze sport.

Karretjeindepoep 25 augustus 2015 om 12:22

Grappig dat Vinokourov het oordeel over Nibali (Astana) namens het peloton weet te onderstrepen door de term ‘gentleman’s agreement’ te gebruiken!

Bertvd 25 augustus 2015 om 12:31

HAHAHA Gentlemen agreement. Vino, hoor jezelf praten.

LyndaLid 25 augustus 2015 om 12:32

@ romans

Zoals gewoonlijk schiet jij weer in je boring rebelse Astana- en Vino- verdediging.

"Het is gebleken dat fair play in de wielersport tot het verleden behoort". Dit mag gewoon niet gezegd worden door een gore boevenbek als Vino, de man die het begrip fair play waarschijnlijk in een woordenboek moest opzoeken voordat ie dit statement deed.

@ degenen die denken dat ie schuld bekent

Nee. Hij stelt eigenlijk dat Nibali niet anders kon doordat de rest onsportief gedrag vertoonde. Hoe durft ie. Verder beweert ie dat de andere ploegen de val gebruikten om een sterk blok te elimineren. Ook onjuist. Als Nibali en Astana gewoon normaal hadden gedaan had Nibali nu wat achterstand, maar had dat blok nog steeds bestaan. Dat is geelimineerd door het onsportieve en bedriegende gedrag van Astana en Nibali zelf.

Bertvd 25 augustus 2015 om 12:34

@ RV: oneens. Voor wat betreft Vino en Astana zijn er zo oneindig veel voorbeelden van doperen, overwinningen kopen, doorrijden na andermans pech, dat dit wel een erg hoog ‘boontje komt om z’n loontje’ gehalte had.

Vino moet niet mauwen, maar gewoon op de blaren zitten. (of opkrassen, ja dat hoop ik al heel lang)

de kasseistoemper 25 augustus 2015 om 12:44

@ll

we hebben een fout gemaakt en de regels overtreden en moeten de straf dus accepteren, maar die straf is wel veel te zwaar.

dat is een schuldbekentenis. Dat de rest een beetje hypocriet gelul is klopt natuurlijk, maar als je zelf al de rest ontkent komt toch echt neer op anti-astanaoverdrive. Veel meer dan dat romans nibali/astana/vino wil verdedigen. Meer zelfs, hij geeft zelfs aan dat dat gentlemen gedoe waar vino nogal hypocriet om vraagt bullshit is…

Orakel 25 augustus 2015 om 12:50

Volgens mij doet Vino enkele feitelijke vaststellingen, zonder te oordelen. Vino zegt niet dat fair play sinds zondag verdwenen is. Hij zegt gewoon dat fair play niet meer van deze tijd is. En door het gebrek aan FairPlay moest Nibali een onmogelijke inspanning verrichten (feiten, geen oordeel). Waarmee hij trouwens ook zegt dat er vanuit Astana geen fair play verwacht hoeft te worden (voordat sommigen weer over hypocrisie beginnen over een week wanneer Astana gas geeft…).

De meeste users hier vallen over de volgende zinnen.

“Maar hekelt tegenstand”
“Vinokourov is wel geïrriteerd over de acties van sommige ploegen”.

Dit is echter de creatieve mening van de redacteur, niet de mening van Vino. Er zijn voldoende redenen om te walgen van Vino, maar deze reactie is op zich redelijk intelligent.

LyndaLid 25 augustus 2015 om 12:50

Een schuldbekentenis die gevolgd wordt door een “maar” is eigenlijk al geen schuldbekentenis. Zeker niet als die “maar” een inleiding is naar het neerleggen van schuld bij andere teams, en het proberen te framen alsof dit de enige optie was die voor Nibali en Astana bestond. Dat dat dan strafbaar is, tja.. Nu moeten we het maar accepteren, maar eigenlijk konden we niet anders.

En ik heb geen algehele Astana-haat, ik heb zeker geen Nibali-haat, maar ik heb wel een Vinokourov-haat. Dat klopt, dat zou iedereen trouwens wel mogen hebben.

NumberSeventeen 25 augustus 2015 om 12:54

Voor de mensen die het woord “maar” niet helemaal begrijpen. “Maar” is een veegwoord. Alles wat voor een “maar” komt is weg te geven en eigenlijk nooit gezegd. Probeer het zelf maar uit met wat voorbeelden.

Headlines

Materiaalzone

Populair