Vincenzo Nibali klimt naar zege in bergtijdrit Giro
donderdag 23 mei 2013 om 17:17

Vincenzo Nibali klimt naar zege in bergtijdrit Giro

Vincenzo Nibali

foto: Sirotti

Vincenzo Nibali heeft op indrukwekkende wijze de klimtijdrit in de Ronde van Italië 2013 op zijn naam geschreven. De Italiaanse roze truidrager van Astana verpulverde de tijden van de concurrentie boven op de Monte Baldo. Op gepaste afstad werd Michele Scarponi tweede, nummer drie werd Samuel Sanchez. Vincenzo Nibali vergroot door zijn zege zijn voorsprong in het algemeen klassement op de nummer twee Cadel Evans. De Australiër kende een slechte dag. Stef Clement werd op een achtste plaats de eerste Nederlander. Robert Gesink zakte van de tiende naar de twaalfde plaats in de algemene rangschikking.

De eerste renner die een serieuze tijd neerzette, was de Brit Steven Cummings. De BMC-renner noteerde 47 minuten en acht seconden na 20,6 kilometer. Vele renners na hem verbeten zich op de sterke tijd, totdat Eros Capecchi de streep passeerde. Hij was dertien tellen rapper boven dan Cummings. Ondertussen moest ook Stefano Pirazzi starten. De leider in het bergklassement kwam maarliefst vijf minuten te laat aan de start. Waarschijnlijk had hij van zijn Bardiani-ploeg een verkeerde starttijd doorgekregen.

Niet veel later klokte Dario Cataldo in Polsa, de aankomstplaats, de eerste tijd. Lang kon de Italiaan daar niet van genieten, want onze landgenoot Stef Clement liet zijn goede vorm nog maar eens zien: hij zette een tijd van 46 minuten en vijf tellen naar. Vele renners na hem beten zich stuk op de tijd van Blanco Pro Cycling-renner, tot Damiano Caruso over de streep kwam. Hij deed nog maar eens zestien seconden van de tijd van Clement af.

Maar ook Caruso kon niet bijster lang van zijn troon genieten. Samuel Sanchez stootte hem daar niet veel later alweer vanaf. Met een verschil van 22 seconden werd de Italiaan naar plaats twee verwezen. Het was inmiddels gaan regenen en ook Wilco Kelderman was gefinisht, die een dikke minuut moest toegeven op de Spanjaard. Ondertussen was ook de strijd om de witte trui – tussen Rafal Majka en Carlos Betancur – heel interessant om te volgen.

Cadel Evans

foto: Sirotti

Nadat Gesink een ietwat teleurstellende tussentijd had neergezet, konden ook Uran en Evans niet pochen over hun tussentijden. Nibali verpulverde echter de tussentijd van Scarponi en was daardoor hard op weg naar de dagzege en deed alvast een voorschot op de eindzege. Iets eerder kwam ook Gesink boven, maar hij stelde teleur met een twintigste tijd op een kleine twee minuten van toen nog Sanchez.

Ook Majka was inmiddels boven; hij noteerde de derde tijd. Betancur moest na hem binnenkomen, maar gaf zeven tellen toe op de Pool. De Colombiaan had in het jongerenklassement een bonus van vijf tellen en hij is zijn trui dus kwijt. Het was echter wachten op de top van het klassement en dan met name op de roze leiderstrui van Vincenzo Nibali. De Siciliaan zag Scarponi de toptijd aan de meet niet verbeteren, maar deed daar zelf nog wel een serieuze schep vanaf. Hij reed 58 tellen van de tijd van Sanchez af en mag door deze zege al stilletjes gaan dromen over de eindzege.

Giro d’Italia 2013 (WT)
Achttiende etappe: Mori – Polsa (20,6km)

1. Vincenzo Nibali (Italië/Astana) in 44m29s
2. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) op 58s
3. Damiano Caruso (Italië/Cannondale) op 1m20s
4. Michele Scarponi (Italië/Lampre-Merida) op 1m21s
5. Rafal Majka (Polen/Saxo Bank-Tinkoff) op op 1m25s
6. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) op 1m26s
7. Carlos Betancur (Colombia/Ag2r La Mondiale) op 1m32s
8. Stef Clement (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 1m36s
9. Dario Cataldo (Italië/Team Sky) op 1m41s
10. Danilo Di Luca (Italië/Vini Fantini-Selle Italia) op 1m52s

14. Wilco Kelderman (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 1m59s
27. Steven Kruijswijk (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 2m48
29. Robert Gesink (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 2m55s

Volledige daguitslag

Vincenzo Nibali

foto: Sirotti

Algemeen klassement na etappe 18
1. Vincenzo Nibali (Italië/Astana) in 73u55m58s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) op 4m02s
3. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) op 4m12s
4. Michele Scarponi (Italië/Lampre-Merida) op 5m14s
5. Premyslaw Niemiec (Polen/Lampre-Merida) op 6m09s
6. Rafal Majka (Polen/Saxo Bank-Tinkoff) op 6m45s
7. Carlos Betancur (Colombia/Ag2r La Mondiale) op 6m47s
8. Mauro Santambrogio (Italië/Vini Fantini-Selle Italia) op 7m30s
9. Beñat Intxausti (Spanje/Movistar) op 8m36s
10. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) op 9m34s
12. Robert Gesink (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 10m19s
Volledige klassement

Puntentrui: Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step)
Bergtrui: Stefano Pirazzi (Bardiani)
Jongerentrui: Rafal Majkja (Saxo-Tinkoff Bank)

RIDE Magazine