Vijfenhalf jaar celstraf geëist tegen dokter Schmidt

vrijdag 8 januari 2021 om 21:28
Vijfenhalf jaar celstraf geëist tegen dokter Schmidt

Ter illustratie - foto: Cor Vos

In Operation Aderlass is tegen de Duitse arts Mark Schmidt een gevangenisstraf van vijfenhalf jaar geëist. Ook vindt justitie dat Schmidt een beroepsverbod van vijf jaar moet krijgen. De rechtbank van München doet naar verwachting vrijdag 15 januari uitspraak in de dopingzaak.

Schmidt, die eerder ploegdokter was van onder andere Gerolsteiner, wordt gezien als de spil in de dopingzaak Operation Aderlass. De zaak kwam in begin 2019 aan het licht door een verklaring van langlaufer, Johannes Dürr, en een inval in de woonplaats van Schmidt, Erfurt. Sindsdien zit de arts in hechtenis. Ook vier handlangers staan terecht. Tegen één van hen is tweeënhalf jaar cel geëist. De drie anderen, onder wie Schmidts vader, hoorden voorwaardelijke straffen eisen.

Justitie heeft om zulke zware straffen gevraagd omdat het de grootste dopingzaak in Duitsland ooit betreft. Schmidt bediende met name langlaufers en profrenners van doping, onder wie Georg Preidler en Alessandro Petacchi. Meer dan honderd strafrechtelijk relevante zaken werden door justitie vastgesteld. Ook zou Schmidt zich schuldig hebben gemaakt aan lichamelijk letsel door een mountainbiker een nog niet getest middel toe te dienen.

Dit artikel delen:

6 Reacties

FDJ 8 januari 2021 om 23:11

Prima die veroordeling, maar de onderste steen en allen namen zijn nog niet boven water.

0
David Janssens 8 januari 2021 om 23:16

En die gaan nooit boven water komen ook…. Kijk naar de Fuentes zaak.

0
Arie den Blanken 9 januari 2021 om 09:59

Dit is de strafeis. De rechter moet nog uitspraak doen. Dan is er pas sprake van een veroordeling. In principe kan er nog vrijspraak van komen. Die namen van eventuele betrokken sporters doen er toch niet toe.

0
FDJ 9 januari 2021 om 18:59

@arie namen doen er in dit geval wel degelijk toe. Ik vind dat collega sporters het recht hebben om het te weten als concurrentie het niet al te nauw met dopingregels heeft genomen.

0
FritsvanHoefelen 8 januari 2021 om 23:57

Ik had voor de foto in het hotel gekozen

0
Cyclinglife 9 januari 2021 om 09:19

5 jaar cel geëist en een beroepsverbod van 5 jaar.
Betekent dit dan dat zodra zijn 5 jaar brommen erop zit hij gelijk weer doktertje mag spelen?
Of gaat dat verbod pas in na de straf? En is in die zin eigenlijk een 10jarig verbod?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone