Vijfde etappe Eneco Tour prooi voor Bak

zondag 23 augustus 2009 om 17:06

Lars Ytting Bak heeft de vijfde etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Deen sprong in de laatste kilometers weg uit de kopgroep en bleef nipt uit handen van zijn medevluchters. De sprint van de achtervolgende groep werd gewonnen door Edvald Boasson Hagen voor Francesco Gavazzi.

Maximaal 17 minuten bedroeg vandaag de voorsprong van de vroege koplopers. Het waren naast de Nederlander Jens Mouris (Vacansoleil) de Fransman David Deroo (Skil-Shimano) en de Spanjaard Sergio de Lis (Euskaltel) die liever voor de groep uitreden.

In de achtergrond werd het spannend op de Eyserbosweg, waar Rabobank een achtervolgende groep van vijftien renners forceerde. De bankiersploeg had hier zelf Joost Posthuma, Sébastian Langeveld en Juan Antonio Flecha in zitten. Ook Silence-Lotto en Columbia, met Edvald Boasson Hagen, hadden echter drie mensen mee.

Op vijftig kilometer van de finish was het al einde verhaal voor de drie man voorop, waardoor er een groep van 18 man voor het peloton uit probeerde te blijven. Vooral Garmin en Caisse d’Epargne voerden daar de boventoon. Hoewel de achtervolging niet verslapte, bleef men voorin goed genoeg samenwerken. Dit ondanks een mislukte ontsnappingspoging van Flecha en Posthuma op de Doodemansweg.

De Deen Lars Ytting Bak, die in de kopgroep zat samen met ploegmaat Jurgen van Goolen, vond het op vijf kilometer voor het einde tijd voor een nummertje. Hoewel Vincenzo Nibali, al de hele dag ijzersterk, hem nog bijhaalde kwam Bak toch solo aan. De Italiaan viel namelijk en kwam uiteindelijk in het peloton over de finish.

Etappe 9: Roermond – Sittard (204 km)
1. Lars Ytting Bak (Denemarken/Saxo Bank in 5u13m16s
2. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Columbia) op 2s
3. Francesco Gavazzi (Italië/Lampre)
4. Greg Van Avermaet (België/Silence-Lotto)
5. Juan Antonio Flecha (Spanje/Rabobank)
6. Sebastian Langeveld (Rabobank)
7. Joost Posthuma (Rabobank)
8. Jan Bakelants (België/Topsport Vlaanderen)
9. David Deroo (Frankijk/Skil-Shimano)
10.Jurgen Van Goolen (België/Saxo Bank)

Algemeen Klassement
1. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Columbia) 23u04m45s
2. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin) op 15″
3. Lars Ytting Bak (Denemarken/Saxo Bank) z.t
4. Sylvain Chavanel (Fra/Quick Step) op 21″

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone