Vijf van de acht geselecteerde WK-Belgen zullen zowel tijd- als wegrit betwisten

Vijf van de acht geselecteerde WK-Belgen zullen zowel tijd- als wegrit betwisten

foto: Cor Vos

dinsdag 14 juni 2022 om 14:07

Op het WK in Australië zullen alle Belgische tijdrijders, zowel deze die in de individuele tijdrit als in de Mixed Relay uitkomen, uit de wegselectie komen. Concreet: vijf van de acht Belgen die de wegrit rijden, zullen al een tijdrit in de benen hebben. Dat bevestigt bondscoach Sven Vanthourenhout aan WielerFlits.

Dat is – in tegenstelling tot op de Olympische Spelen in Japan bijvoorbeeld – geen verplichting, wel een keuze van Belgian Cycling om de kosten een beetje onder controle te houden. “Zo’n verre verplaatsing naar Australië kost voor de Wielerbond al snel tien- tot vijftienduizend euro”, zegt bondscoach Sven Vanthourenhout. “Dan is het maar logisch dat dit voor die ene keer als voorwaarde gesteld wordt.”

Voor de individuele tijdrit lijkt Remco Evenepoel zeker een certitude, terwijl Wout van Aert al aangaf dat de WK-tijdrit normaal niet op zijn programma zal staan. Al houdt Vanthourenhout de deur nog op een kier. “De definitieve knoop wordt pas later doorgehakt. Gewoon omdat dingen kunnen veranderen. Stel dat hij de volgende tijdritten domineert. Dat kan een invloed hebben.”

Campenaerts of Lampaert?
Vanthourenhout zal zelf sowieso de keuze aan Van Aert en Jumbo-Visma laten. “En die ook respecteren. Kijk, Wout was vorig jaar top in de tijdrit, maar was dat een week later niet meer tijdens de wegrit. Dat zullen ze binnen de ploeg grondig geëvalueerd hebben. Dat willen ze nu wellicht uitsluiten.”

De bondscoach wil er geen namen op plakken, maar in het geval Van Aert niet dubbelt, zijn Yves Lampaert en Victor Campenaerts ongetwijfeld de eerste kandidaten om Evenepoel te vergezellen in de tijdritselectie. Daarnaast moeten dan nog eens drie mannen (én vrouwen) in actie komen tijdens de Mixed Relay op woensdag.

Programma WK Australië:
Zondag 18 september: Tijdrit vrouwen en mannen
Woensdag 21 september: Mixed Relay
Zaterdag 24 september: Wegrit vrouwen
Zondag 25 september: Wegrit mannen

Dit artikel delen:

27 Reacties

Vinyakke 14 juni 2022 om 14:21

Teuns vind ik ook nog wel een optie, die mag sowieso mee en heeft ook een degelijke tijdrit. Campenaerts zou zich beter concentreren op het behoud van LTS, tenslotte zijn werkgever die hem dan meer dan ooit zal nodig hebben.

11 na 11 14 juni 2022 om 14:29

Van Wilder reed vorig jaar op een leegloper de snelste laatste ronde op het BK tijdrijden en eindigde net naast het podium. Nu is hij een jaartje ouder, en Campenaerts een jaartje langer tijdrijder af. Maar ik weet niet in welke mate het te combineren valt met de Vuelta, voor zowel Evenepoel als Van Wilder.

koos1 14 juni 2022 om 14:27

Logische beslissing van de bond, lijkt me dat meer landen daarvoor zullen kiezen.
Zeker de mix-relay zal op het WK een bijnummer worden (wat het ook gewoon is), Er zullen maar weinig landen renners/rensters speciaal naar Austalie laten vliegen om alleen de mix-relay te rijden.

Massimo Bataille 14 juni 2022 om 14:35

Op zich zouden de sterkste individuele tijdrijders ook moeten deelnemen aan de mixed relay. Dan zijn er niet veel andere renners meer benodigd

Maar is natuurlijk niet zo evident aangezien er wel een groot deel top zijn in zowel TT als de weg ( Roglic, Van Aert, Evenepoel etc)

Turtlehead 14 juni 2022 om 15:55

Ik dacht hetzelfde: waarom moeten er drie anderen (en dus: mindere tijdrijders) aan de Mixed Relay deelnemen? Maar toen dacht ik: ‘Wie kan dat eigenlijk iets schelen? Het is toch een totaal waardeloos nummer.’
En dat je willekeurige renners daaraan laat deelnemen, zegt genoeg.

Wheely 15 juni 2022 om 09:38

Ja maar complete pannenkoeken zullen er ook niet aan deelnemen het zijn sowieso heren en dames die zich al bewezen hebben voor de wegselectie. Of ze hun best gaan doen is een tweede.

Maillot à Pois 15 juni 2022 om 09:49

Overigens zijn de sterkste individuele tijdrijders niet per definitie de beste keuze voor een ploegentijdrit. Al vaak genoeg gebeurd dat een geweldenaar zijn ploegmaats compleet aan gort rijdt.

Krist The Vanma 15 juni 2022 om 11:44

Het is een waardeloos nummer omdat jullie constant zeggen dat het waardeloos is… Ik persoonlijk vind het het meest spannende en meest telegenieke nummer. We moeten gewoon wat minder conservatief denken…

Marcus Aurelius 15 juni 2022 om 14:16

Het is niet omdat mensen erover schrijven dat het een 'waardeloos' nummer is, maar omdat het sportief waardeloos is. Meer als wat randanimatie is het niet. Het zou idioot zijn om voor randanimatie nog mensen in te vliegen van de andere kant van de wereld. Als niet alle toppers aan de start staan en dan nog met 100% motivatie heeft het sportief gezien geen waarde op een wereldkampioenschap. Je mag het gewoon niet anders zien dan als een steuntje voor het vrouwenwielrennen. Maar eerlijk gezegd begint de slinger wel stilaan door te slaan. Wanneer het prijzengeld voor vijftig vrouwen zo hoog is als voor tweehonderd mannelijke profs stel je vast dat er iets mis is. Zelfde geval voor de olympische spelen voor mindervaliden, waar de olympische medailles in België althans nu financieel hetzelfde gehonoreerd worden als deze van topsporters. Bovendien ook nog eens veel meer medailles tegenover de topsporters ook. Als je dan zaterdag aanwezig bent bij de vrouwenkoers, Dwars door het Hageland, stel je enorme kloof vast binnen die vrouwencategorieën. Over het paard getilde binnen- en buitenlandse delegaties, die na enkele ronden al in het gras al zitten te keuvelen in de aankomstzone of langs de Demer of anderen die na een ronde al minuten achter zijn. Dat het blijkbaar niet eens politiek correct is om het onderwerp nog maar aan te snijden merk je overal, zeker in de media. Mogelijk trekt het ook wel nieuwe sponsors aan, maar vooral de bestaande sponsors worden onder druk gezet hierdoor, en zullen mogelijk afhaken. Het is niet allemaal 'on topic', een understatement wellicht, maar allemaal wel relevant. Een kar voor het paard spannen, heeft nog nooit goed gewerkt.

Krist The Vanma 15 juni 2022 om 14:37

Ik ben het er niet mee eens. Ieder groot event, startte ooit klein. De eerste tour de france was vast ook niet zo professioneel…

En over het feit dat het niet telegeniek is, ben ik al helemaal niet akkoord.

Je hebt je nickname wel goed gekozen, overigens.

Marcus Aurelius 15 juni 2022 om 15:22

@Krist The Vanma. Telegeniek is het zeker, het tegendeel zou ik zeker niet durven beweren. Maar er zijn wel meer zaken op TV die telegeniek zijn waar ik niet direct de waarde van inzie. Wat de eerste Tour de France betreft, die zal inderdaad niet professioneel geweest zijn, maar wel puur en zonder TV. Het bestaansrecht hiervan is onbetwist. Men probeert voortdurend dingen te sturen door ze te hypen maar ik denk niet dat dit een goed idee is. Er moet een breed draagvlak zijn en dan komt alles vanzelf.

Krist The Vanma 15 juni 2022 om 16:21

@MA, je kan toch ook niet ontkennen dat het vrouwenwielrennen in hele korte tijd (laatste 5 jaar) enorm ten goede geëvolueerd is? ikzelf vind het ook best spannend om naar te kijken. Om die reden kijk ik ook liever naar vrouwenveldrijden dan bij de mannen, veel spannender… (behalve vorig jaar natuurlijk…)

Maillot à Pois 14 juni 2022 om 14:51

@nico
Als je stelt dat 5 van de 8 geselecteerden voor de wegrit al een tijdrit gereden zullen hebben, betekent dat dan ook dan een ’triple’ tijdrit-mixed relay-wegrit bij voorbaat uitgesloten wordt?

In theorie zouden een van de geselecteerden voor de individuele tijdrit immers ook de mixed relay kunnen rijden, waardoor er slechts 4 (of eventueel zelfs slechts 3) geselecteerden voor de wegrit al een tijdrit zou gereden hebben (hetzij 1 tijdrit, hetzij 2 tijdritten).

Nico Dick 14 juni 2022 om 18:20

Dat mag allemaal, maar drie WK’s op een week tijd – ook al ga je in de mixed relay niet voluit – is tocht teveel van het goede. Dus Evenepoel + Lampaert/Campenaerts in ITT, drie anderen die de wegrit doen, rijden ‘voor de show’ de relay.

Maillot à Pois 14 juni 2022 om 22:41

Akkoord dat het veel en daarom wellicht onwaarschijnlijk is, ik vroeg me alleen af of Vanthourenhout het ook expliciet bevestigd had.

Want het wordt wel degelijk gedaan: vorig jaar reden bvb Küng, Bissegger en Bjerg de 3 WK’S.
Campenaerts zou je volgens mij nog kunnen inzetten in ITT, mixed relay en de eerste 150 km van de wegrit.

Nico Dick 15 juni 2022 om 09:32

Dat bevestigde hij expliciet. Hij zei er wel bij: “Jongens als Teuns kunnen ook met een TT-fiets overweg.” En en er is ook nog een van de twee (Campenaerts of Lampaert) die de individuele TT niet rijdt.”

Maillot à Pois 15 juni 2022 om 09:45

Duidelijk!
En dankjewel om de tijd te nemen om op mijn vraag te reageren!

Polleke 14 juni 2022 om 15:16

Mondialisering! Egalisering ! Maar alle principes gaan overboord als… het centen kost…

Thoin 14 juni 2022 om 15:16

Vreemd toch dus de twee tijdrijders rijden sowieso de Mixed Relay en de wegrit dan? Want anders kan je toch nooit aan een sterk blok voor de wegrit komen? Neem dat Evenepoel en Lampaert de tijdrit rijden. Dan heb je naast Van Aert nog 5 plekken over, die ga je niet verspillen aan 3 renners voor een onderdeel dat op niks slaat m.i.

Tom Bidon 14 juni 2022 om 15:43

De denkwijze is in feite net andersom. De 5 plaatsen worden uitgedeeld in functie van de wegrit en van die 5 moeten er dan 3 de Mixed Relay doen, ongeacht hun kwaliteiten in dat onderdeel. Kans is bv. reëel dat iemand als Benoot of Declercq verplicht de Mixed Relay moet meedoen.

Voor de 2 tijdrijders (Evenepoel + nog iemand) is de kans zeer klein dat dat koppel de de wegploeg verzwakt. Evenepoel is op zijn minst beschermd, de tweede (Lampaert, Campenaerts of misschien Van Wilder) zou sowieso niet misstaan in de wegploeg.

Nico Dick 14 juni 2022 om 18:22

Wat @TomBidon zegt, klopt helemaal

Romāns Vainšteins 14 juni 2022 om 17:33

Van Aert en Evenepoel zijn uiteraard in zowel de ITT favoriet (denk dat ze elkaar nauwlijks ontlopen qua aanleg) als kopman in de wegkoers. Hoe eerder België dit statement brengt des te minder kans op bergen gezeik in de media.

Kopinkas 14 juni 2022 om 18:41

Van Aert heeft toch al te kennen gegeven dat hij de ITT zou laten passeren? Daar zie ik hem niet zo snel op terugkeren. Zeker niet tegen een Ganna die na een Werelduurrecord-verbetering blakend van zelfvertrouwen naar Australië kan afzakken, en die geen enkele ambities zal koesteren voor de wegrit…
Wel een goede zaak voor de Belgen zou kunnen zijn dat Evenepoel zich 100% op de tijdrit concentreert, en de wegrit als beschermd renner (niet als knecht dus!) kan racen, met WVA wel als uitgesproken kopman. Met de uitgesproken belofte dat bij een vroeg offensief van Evenepoel de Belgische ploeg dit keer niet achter hem gaat beginnen racen.

11 na 11 14 juni 2022 om 21:57

De bondscoach heeft dit al uitgesproken tijdens de podcast van Wuyts&Boonen na LBL.

Krist The Vanma 15 juni 2022 om 11:48

Ik zou gewoon de sterkste tijdrijders (m/v) uitvaardigen naar de mixed relay en dan kijken of de rest ook in hun plaatje past.
Dit zijn immers de medailles die (op dit moment) het makkelijkst te winnen zijn én ze zijn evenveel waard dan de andere.
– Het is een mooier stukje televisie, ploegentijdritten zijn mooier in beeld te brengen dan individuele tijdritten
– Het is veel meer een teamsport want de dames doen mee
– We presenteren ons land als innovator
– Het kadert in de #metoo gedachte ;-)

Kopinkas 15 juni 2022 om 12:03

Enige punt waarop ik kan instemmen is dat het makkelijker te verdienen medailles zijn.
Uiteraard worden deze medailles net daarom helemaal niet hoog aangeslagen.
Een individuele tijdrit, wanneer goed in beeld gebracht, is net televisiespektakel om duimen en vingers af te likken. Kijk naar de tijdrit in de Dauphiné met Ganna en Van Aert, en de bijkomende subtext met Gaudu. Mits betere regie was dat waanzinnig sterke televisie.
En de aantrekkelijkheid van wielrennen als teamsport zie je net tijdens de wegrit van een WK, waar landsbelangen, commerciële ploegbelangen, persoonlijke relaties en vriendschappen een rol spelen, zoals in het echte leven. De mixed relay is en blijft een flauw afkooksel van het WK ploegentijdrit, waar de medailles wel echte waarde hadden.

Krist The Vanma 15 juni 2022 om 13:44

Een ploegentijdrit is nog veel meer een spektakel. Bijgevolg zou een mixed relay ook veel spectaculairder kunnen zijn, mocht iedereen er niet zo meewarig over doen. Het is trouwens ook vreemd, m.i. dat een pcs de medailles in ploegentijdritten en mixed relay niet vermeld…

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone