Victor Lafay grijpt de macht in Arctic Race of Norway na aanval op slotklim

zaterdag 13 augustus 2022 om 17:55
Victor Lafay grijpt de macht in Arctic Race of Norway na aanval op slotklim

foto: Cor Vos

Victor Lafay heeft de derde etappe van de Arctic Race of Norway gewonnen. De renner van Cofidis was de beste op de lastige slotklim Skallstuggu. Kévin Vauquelin en Hugo Houle mochten mee op het podium. Lafay is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De derde etappe van de Arctic Race of Norway was tevens de koninginnenrit. Op het programma stonden vijf heuvels, waarvan twee van tweede categorie en een van eerste categorie. Het was op zaterdag vooral uitkijken naar de slotklim. De Skallstuggu is een beklimming van 5,4 kilometer met een gemiddeld percentage van 5%. Bepaalde stroken liepen op tot en met 11%.

Taco in de vlucht
De ontsnapping op dag drie bestond uit Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck), Tom Wirtgen (Bingoal Pauwels Sauzen WB) en Håkon Aalrust (Team Coop). Het peloton liet de vier koplopers gaan en koos lange tijd voor een rustig tempo. Met nog 100 kilometer op de teller bedroeg de voorsprong van het viertal een kleine vijf minuten.

Vijftig kilometer later hadden we nog steeds dezelfde situatie. Richting de voet van de Reinslia, de derde beklimming van de dag, kwam er dan eindelijk beweging in het peloton. De mannen van Cofidis en TotalEnergies zorgden voor een tempoversnelling in het peloton. Op de top van de heuvel, die stroken kende tot en met 13%, verloren de vier leiders twee minuten van hun riante voorsprong.

De landschappen in Noorwegen zorgen voor prachtige foto’s – foto: ARN/Gautier Demouveaux

Van der Hoorn en Ballerstedt proberen te overleven
Na de Reinslia nam BikeExchange-Jayco het initiatief aan kop van het peloton, waardoor de vier in de kopgroep steeds meer tijd verloren. Op de Hojem, de laatste heuvel voor de slotklim, besloot Van der Hoorn om nog eens te versnellen. Alleen Ballerstedt kon volgen, de twee doken met vijftig seconden voorsprong de laatste tien kilometer in. Vlak was het in de finale van de Arctic Race of Norway nooit. Van der Hoorn en Ballerstedt waren dan ook een vogel voor de kat.

Sterk waren ze wel, de Nederlander en de Duitser. Uiteindelijk werden ze pas op 3,8 kilometer van de streep ingerekend, aan de voet van de Skallstuggu. Er werd meteen aangevallen op die heuvel. Het peloton werd in de eerste oplopende kilometer flink uitgedund, maar niemand kon echt wegrijden.

Van der Hoorn en Ballerstedt hielden het lang vol – foto: ARN/Gautier Demouveaux

Lafay in de aanval
Het was wachten tot een eerste echte aanval, die uiteindelijk van Victor Lafay kwam. De Fransman van Cofidis ontbond op twee kilometer van de streep zijn duivels. Lafay creëerde onmiddellijk een gaatje, in de achtergrond was het iedereen voor zich. Onder meer Carl Frederik Hagen, Quinten Hermans, Hugo Houle, Axel Zingle, Kévin Vauquelin, Nicola Conci, Sean Bennett en Sven Erik Bystrøm probeerden dichter te komen.

Dat lukte echter niet. Lafay was sterk en kon zijn aanval tot een goed einde brengen. Vauquelin legde uiteindelijk beslag op plek twee, Houle werd derde. Dankzij zijn overwinning is Lafay ook de nieuwe leider in het algemeen klassement van de Arctic Race of Norway.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Alfred Issendorf 13 augustus 2022 om 18:00

Grappige discussie tussen de stereotiepe underdog Belg Vanbelleghem en Breukink aan het begin van de uitzending. Ging ongeveer zo:

Jeroentje: “Erik, het is toch belachelijk dat Remco Evenepoel als favoriet voor de Vuelta wordt beschouwd?”

Erik: “Ik begrijp dat wel. Het is toch een klasbak.”

Jeroentje: “Maar hoe kan dat nou? Remco Evenepoel heeft nog nooit een grote ronde uitgereden. Het is toch absurd dat de bookmakers Remco Evenepoel op één zetten?”

Erik: “Tja, ik denk dat hij er zelf ook wel zo over denkt.”

Jeroentje: “Nee, als Remco Evenepoel de tijdrit wint, en misschien wel top-10 rijdt zou dat van Remco Evenepoel toch al een enorme prestatie zijn?”

Erik: “Ik denk niet dat hij dat zo zal zien, Jeroen”

Etc. etc.

0
Marik 13 augustus 2022 om 18:21

De stereotype Belg hoopte zo ontzettend dat Breukink deze antwoorden zou gaan geven. Zeer doorzichtige manier van communiceren van onze Babbelbelg.

0
Wheely 13 augustus 2022 om 18:03

Mooie race tussen de mindere goden, altijd leuk om te zien wie er dan de sterkste is. Lafay durf en kracht getoond, mooie winnaar.

0
Wildebert 13 augustus 2022 om 18:06

Lafay sterk en maakt het werk van Cofidis om vd Hoorn&co terug te halen mooi af, wel met wat stayerhulp van een motor. Blijft iets ingewikkelds blijkbaar.

0
Anton van Valouwe 13 augustus 2022 om 18:19

Waar ze Leknessund meende te herkennen op 15sec., bleek het om de 19j. Max Poole van DSM te gaan…

0
Marik 13 augustus 2022 om 18:21

Tja, dat kan gebeuren toch?

0
Wildebert 13 augustus 2022 om 18:23

En de door Belleghem veel genoemde Hermans bleek zich in Byström te ontpoppen

0
Arie den Blanken 13 augustus 2022 om 21:04

In rennersnamen vergissen maakt toch niet uit. Belangrijker is dat de topografische informatie juist klopt.

0
Anton van Valouwe 13 augustus 2022 om 18:25

Tja, dat kan gebeuren….

0
Het Platje uit Pijnacker 13 augustus 2022 om 18:34

Bystrøm kan toch ook meer dan je denkt. Benieuwd of zijn volledige potentieel al is benut.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 13 augustus 2022 om 19:08

Bij Total zal het niet heel gezellig zijn aan tafel.

0
Wim Kruithof 13 augustus 2022 om 19:19

Dit soort koersen, Arctic Race, Denmark Rund, Tour of Britain etc. is buitengewoon aantrekkelijk omdat vaak renners met potentieel net onder de top (van Aert’s overmacht daargelaten) een kans krijgen om hun palmares op te vijzelen. Mooie aanval van Lafay, die ik al langer een mooie zege gun.

Cofidis timmert uitstekend aan de weg.

0
Arie den Blanken 13 augustus 2022 om 21:05

Meest opvallende en positieve vond ik dat ik maar een of twee rotondes zag in het parkoers.

0
Dr. Freakowitz 14 augustus 2022 om 09:55

Heb jij toch kunnen genieten dus

0

Headlines

Populair

Materiaalzone