Victor Campenaerts: “Als je telefoneert en ze nemen niet op, ben je ook weg”

Victor Campenaerts: “Als je telefoneert en ze nemen niet op, ben je ook weg”

© Cor Vos

woensdag 30 maart 2022 om 18:52
Interview

Victor Campenaerts is een man van zijn woord. Al weken roept hij dat Dwars door Vlaanderen een van zijn grootste doelen van het seizoen wordt. En zie. VocSnor kleurde de finale. Finaal viel hij echter net naast het podium, hij werd vierde. “En dat zorgt voor gemengde gevoelens”, vertelde hij.

“Ik was in orde. Maar de wedstrijd is niet helemaal verlopen zoals we hadden gehoopt”, begon Campenaerts zijn verhaal. “Wachten tot wanneer Van der Poel twee keer heeft aangevallen, knoopte ploegleider Nikolas Maes me vooraf in de oren. Wachten, blijven wachten, riep hij me in de finale nog toe via de oortjes. Onze groep bleef maar samen, er was weinig initiatief. En ik had goede benen. Ik kan toch niet blijven wachten, redeneerde ik.”

Na twee eerdere pogingen geraakte Campenaerts voorop met Tiesj Benoot. “Mijn trainingsmaatje. Het had schoon geweest, met ons tweeën. We zouden er allebei vol voor blijven gaan. Maar iedereen wil winnen. Het mocht niet zijn. Of ik niet een beetje verveeld zit met het feit dat Tiesj me überhaupt kwam halen? Nee. In de koers heb je geen vrienden, alleen ploegmaats.”

De tanden stukgebeten
De naar Oost-Vlaanderen uitgeweken Antwerpenaar stond de pers trouwens te woord met een ontbrekend stukje voortand. “Een souvenirtje van een val in de Ronde van Romandië van 2016”, lachte hij. “Die tand was hersteld, maar ze hebben me toen verteld dat dat stukje er binnen de vijf jaar weer kon afvallen. Het is uiteindelijk zes jaar geworden. Bij de bevoorrading op de top van de Ladeuze, geraakte ik het kwijt. Ach, het doet geen pijn hoor. Niets ernstigs.”

Campenaerts beet in Waregem ook figuurlijk de tanden stuk op de concurrentie. Maar na een paar minuten bekomen, zag hij er wel het positieve van in. “Vorig jaar maakte ik in deze wedstrijd ook deel uit van de groep die voor de tweede plaats sprintte, maar dat was door te anticiperen, tussen hangen en wurgen in. Dit is anders. Ik heb vandaag mee de schifting gemaakt én overleefd. Dat kon vandaag zelfs Tadej Pogačar niet.”

Victor Campenaerts was op de afspraak in Dwars door Vlaanderen –  foto: Cor Vos © 2022

“Of ik nu heb bewezen dat ik wel degelijk een grote koers kan winnen? Moeilijk te zeggen. Vandaag had ik misschien meer baat gehad bij een langere koers. Een zwaardere ook. In de finale was iedereen nog fris, waardoor er weinig twijfel was bij mijn demarrages. Dat er een paar toch getelefoneerd waren? Zo zou Dirk De Wolf het wellicht omschrijven, ja. Maar als je telefoneert en ze nemen niet op, dan ben je ook weg. Ja, toch?”

Groot verzet
“Zoals op die brug, toen Tiesj en ik net waren teruggepakt. Daar zat iedereen à bloc. Je weet nooit. Die eerste aanval, net na Nokereberg was overigens wel vooraf bedacht. Van achteruit. Niemand duwt op zo’n groot verzet als ik, niemand rijdt zo aerodynamisch als ik. Ik dacht in die afdaling een gat te kunnen slaan.”

Finaal moest Campenaerts passen toen Van der Poel en Benoot wegreden. “Ik had net een demarrage van Pidcock beantwoord. Ik rekende nog op Ben Turner, die een goede indruk gaf. Maar Tiesj en Mathieu zijn ook twee jongens die niet pokeren, ze koersen vol om te winnen. Dat hoort erbij, hé. Alleen pijnlijk dat ik nog net naast het podium val. Dat was mooi geweest.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Etika 30 maart 2022 om 19:00

Heerlijke renner. Jammer genoeg namen ze de telefoon wel op.

0
VerstandOpNul 30 maart 2022 om 19:03

Jammer dat hij werd teruggehaald, ik had hem deze overwinning meer dan gegund.. Had een mooi gat geslagen en met zijn kwaliteiten als tijdrijder leek hij toch een goede kans te maken..

Hoeveel renners zouden van ‘Dwars door Vlaanderen’ een hoofddoel maken eigenlijk? Ik weet niet of ik dat in zijn plaats zo nadrukkelijk zou vermelden in de media.. Maar soit, het blijft een aparte figuur natuurlijk..

0
Murcia 30 maart 2022 om 19:03

Geweldige quote weer, aparte man maar een fantastische renner tussen vele eenheidsworsten.

0
peter s 30 maart 2022 om 19:24

Yes yes , precies dat!!

0
Kopinkas 30 maart 2022 om 19:13

Een tandje bijschakelen kon sowieso al niet meer, met dat monsterverzet.
Vond hem een stuk uitgekiender koersen dan in Le Samyn, maar zondag gaat toch zijn petje te boven gaan vrees ik. Wil hem wel eens vol gas zien geven in Roubaix.

0
dumoman 30 maart 2022 om 19:19

Een tandje bijschakelen ? Terwijl je net een halve tand bent kwijtgeraakt….

0
Kopinkas 30 maart 2022 om 20:46

@dumoman
Helaas had Politt nog een extra tandje in de achtervolging…

0
O59 30 maart 2022 om 19:15

Overwinning werd hem niet gegund door landgenoot

0
dumoman 30 maart 2022 om 19:21

In top sport ben je niet om te gunnen

0
Barry Batsbak 31 maart 2022 om 08:39

Landgenoten ben je alleen op een WK. In elke andere koers rijd je voor je ploeg.

0
Pietspeed 30 maart 2022 om 19:32

Logisch dat ze niet opnemen als je met 058 belt. Zeer sterk in koers en jammer voor hem geen podium.

0
Kopinkas 30 maart 2022 om 19:36

Hij probeerde onderweg ook Taco nog eens te bellen op nr. 146, maar die liet de Hoorn op de haak.

0
assen 30 maart 2022 om 21:47

P R A C H T I G figuur

Wat mij betreft uitgegroeid van piemeltje/lulletje rozewater in de Tour (met naam vrouw op t-shirt) tot cultheld.

0
Kopinkas 30 maart 2022 om 23:32

’t Was in de Giro, met viltstift op z’n blote bast, maar de essentie van wat je schrijft blijft overeind: hij heeft zichzelf heruitgevonden, en hoe!

0
Japiejo 31 maart 2022 om 00:50

Eens, al snap ik niet goed waarom ik hem de laatste jaren opeens wél een mooie vent vind. Voorheen vond ik hem maar een beetje irritant / aandachtszoeker. Maar dat was misschien wat te zuur gedacht ;) Ik denk dat veel mensen (waaronder ik) hem beter zijn leren kennen. Tel daar zijn sportieve transformatie bij op, en voila, publiekslieveling.

0
Mwielerfan 31 maart 2022 om 12:21

Volgens mij is hij gewoon hetzelfde, en had men er eerst wat op tegen vanwege een te snel oordeel, en omdat ie bij jumbo weg ging

0
gelerasmussen 30 maart 2022 om 21:50

Enorm genoten van deze koers. Veel dank aan Victor!

0
uitdewaaier 31 maart 2022 om 09:40

2 jaar geleden kon hij niet eens een ploeg vinden nadat hij gestopt was als baanwielrenner.

0
Mwielerfan 31 maart 2022 om 12:22

Euhm, hij was al jaren wegrenner due nauwelijks op de baan actief was. Voornamelijk voor werelduurrecord op de baan

0
bellevue 31 maart 2022 om 11:20

Haha wat een wereldgozer

0
Jean Dumas 31 maart 2022 om 12:38

Hij verdient zeker een zege van dit kaliber, maar Mathieu was echt onverslaanbaar gisteren.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone