Victor Campenaerts: “Agressief koersen, dat is mijn nieuwe stijl”

Victor Campenaerts: “Agressief koersen, dat is mijn nieuwe stijl”

foto: screenshot

zondag 23 mei 2021 om 20:13
Interview

Kan je je op je 29ste nog succesvol omscholen van tijdrijder naar aanvaller? Ja, dus! Victor Campenaerts borg vorig jaar zijn olympische droom op en draaide de knop om. Voortaan is hij aanvaller pur sang. En dat werpt dit jaar al zijn vruchten af. In Gorizia rondde hij een vlucht met een uitgebreide kopgroep succesvol af. “Laten we hopen dat dit teammanager Douglas Ryder helpt in zijn zoektocht naar een nieuwe sponsor.”

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Victor Campenaerts kan na zijn carrière zomaar als ambassadeur aan de slag. De manier waarop hij het hogere doel van zijn team Qhubeka ASSOS uitlegt en verspreidt, oogst lof. “Met Qhubeka ASSOS koersen we voor meer dan overwinningen. We helpen mensen in Afrika vooruit door het schenken van fietsen. Want… Bicycles change lives. Ubuntu (verbondenheid tussen verschillende gemeenschappen, red) is onze filosofie.”

‘Ik moest wel veranderen’
Maar laat Campenaerts, sinds vorig jaar vanuit Antwerpen uitgeweken naar het Oost-Vlaamse Gavere, eerst nog maar doen waar hij het allerbeste in is: hard fietsen. Hij is nog steeds werelduurrecordhouder, maar tijdrijden is al even niet meer zijn specialiteit. Zijn olympische droom heeft hij vorig jaar opgeborgen en het geweer van schouder veranderd. Met succes!

“Ik moest wel”, verduidelijkte hij op de persconferentie in Gorizia aan de internationale pers. “Met dank aan kerels als Filippo Ganna, Wout van Aert en Remco Evenepoel. En laat dat vooral geen verwijt zijn. Wout en Remco gaan dat in de tijdrit in Tokio goed doen, daar heb ik alle vertrouwen in. Maar ik moest op zoek naar een andere aanpak. En dat is aanvallen, agressief koersen geworden.”

foto: Cor Vos

Campenaerts liet zich het voorbije voorjaar al een aantal keer opvallen met zijn aanvallend koersgedrag, maar dat leidde vooralsnog niet tot succes. Tot vandaag, dus. “Straf. Als tijdrijder pakte ik al meerdere ereplaatsen in grote rondes, maar pas nu, met de gewone wegfiets, slaag ik erin om ritwinst te behalen.”

Dat het uitgerekend in deze vijftiende etappe is, bleek geen toeval. “Ik had hier mijn zinnen op gezet. Met de ploeg pakten we al twee overwinningen in deze Giro (met Mauro Schmid en Giacomo Nizzolo, red.), maar als we er een derde wilden, dan was dit wel onze laatste kans. Dit moest mijn dag worden. Heb je gezien in de start wie het peloton aan flarden reed? Dat waren wij.”

“Zowel voor als na de herstart, door de massale val in de beginfase, waren we present met drie man. Dat overwicht hadden we nodig. En dat heeft uiteindelijk gerendeerd, met dank aan het geloof van mijn ploegmaats in mij. Toen ik op iets meer dan twintig kilometer van de finish vooruitgeraakte met Oscar Riesebeek, geloofde ik er ten volle in. Het was een bewuste actie, want ik wist dat er betere klimmers in onze kopgroep zaten.”

“In de finale voelde ik dat ik de betere was van Oscar. En aan de meerdere aanvallen van hem te zien, dacht hij dat wellicht ook. We hebben elkaar een paar keer onder druk gezet, dat klopt, en in de sprint kon ik het afmaken. Al speelde het in mijn voordeel dat hij vroeg aanging. Maar bij het overschrijden van de finish was de ontlading toch groot.”

foto: Cor Vos

Teamwork
Campenaerts omschrijft zijn gevoel bij de die zeges die zijn team in deze Giro reeds sprokkelde. “Die van Mauro, daar had ik zelf niet aan bijgedragen. Daar was Bert-Jan Lindeman diegene die tempo maakte voor hem. Maar de overwinning van Giacomo Nizzolo zorgde uiteraard voor een uitbarsting van blijdschap. We hebben daar met het hele team keihard voor geknokt.”

“Ja, we hebben het ook een paar keer verkloot. Maar dat het na elf tweede plaatsen wel lukte, zorgde voor een enorme ontlading. En vandaag… Dat was ook teamwerk, hé. De helft van de ploeg zat mee in de vlucht, steunde mij en had vertrouwen in mij. Fantastisch dat ik het kon afmaken.”

Tot slot toonde Campenaerts zich nog een keer ambassadeur voor zijn team en Qhubeka in het bijzonder. “We hebben nu drie zeges in deze Giro. Geen team doet beter. Vorig jaar verkeerden we allemaal in de onzekerheid. Zouden we nog wel prof kunnen blijven? Dat we de kans nog gekregen hebben en we voor dat hogere doel mogen blijven fietsen, stimuleert ons enorm. De sfeer in de groep is geweldig. Hopelijk kunnen we dat ook in de toekomst blijven doen, maar dan hebben we een sponsor nodig. Hopelijk hebben we in deze Giro een paar potentiële kandidaten overtuigd.”

De slotvraag was voor een Italiaanse collega, die nog wilde weten of Campenaerts nog zijn zinnen op de slottijdrit in Milaan zou zetten. De regerende werelduurrecordhouder bleef vriendelijk. “Ik zal mijn best doen in Milaan. Maar het wordt bij-zon-der lastig. Zoals gezegd, ik heb de voorbije maanden gefocust op de wegfiets, niet meer op de tijdritfiets. En in het wielrennen krijg je wat je verdient… ” De man zal het wel begrepen hebben, zeker?

Dit artikel delen:

10 Reacties

de adelaar 23 mei 2021 om 20:53

Heerlijk eerlijk, welverdiend

0
Romāns Vainšteins 23 mei 2021 om 21:08

Dit jaar van meet af aan al glashelder dat hij er fysiek en mentaal (dit keer eens echt van toepassing) kei lekker in zit en hongerig is naar roem op 2 wielen. Ik liep er al een jaartje of wat over te nuilen dat het wel eens een goede vluchter voor het lichtere type tussenetappes moet kunnen zijn en nu is het hek van de dam lijkt me. Ik zou een strive for 3, dus ritten in alle grote rondes en daarvoor veel oefenen in aansprekende kleine rondes, mooi en realistisch vinden. Een de Gendt is het niet qua veelzijdigheid maar het zit er gewoon in en daarbij is het als teammakker voor een snelle man ook een moordgozer. Echt toffe bijnaam en wat snoeshanigheid erbij, fan!

0
Gitan 23 mei 2021 om 21:25

Snoeshanigheid haha, prachtige omschrijving!

0
Jooop 23 mei 2021 om 21:30

Dikke gunfactor. Rijdt al het hele jaar in de kijker, en nu ook met resultaat.

0
El Matador 23 mei 2021 om 21:30

Goede switch! Als tijdrijder reed hij leuke uitslagen, maar kon hij toch net niet wedijveren met de absolute wereldtop. Tijdritwinst in een grote ronde zat er niet in. Dit attractieve, aanvallende koersen doet hij prima. Knalt er in en het loont direct!

0
tvm 23 mei 2021 om 21:45

Prachtige switch. Ook een mooi interview vanmiddag na afloop! Wat mij betreft een parel voor de wielersport.

0
Martijn Arensman 23 mei 2021 om 21:54

Als tijdrijder was hij ook een aparte snoeshaan en kwam voor mij te a-typisch over. Op een of andere manier klopte dat niet.

Maar als rittenkaper matches dat hipster imago prima. Net als Ide Schelling, nooit een bril op, af en toe knipogen naar de camera en eigenzinnig zijn. Heerlijk die diversiteit!

0
monsieur soixante pourcent 23 mei 2021 om 22:27

Lijkt me wel geen fijne renner om mee in de ontsnapping te gaan, met dat mini stuur en dito frame kan je net zo goed solo rijden.
Rij je vol door weet je al bijna zeker dat je er op het eind op ligt.

Los daarvan, veel respect voor ‘s mans werkethiek en vastberadenheid!
Herinner me nog een grapje van De Gendt waarbij hij Campenaerts aan het begin van het seizoen jende met diens overwinningen. Mooi geantwoord.

0
bartp25 24 mei 2021 om 07:45

Fantastisch dat hij het ook zelf heeft ingezien. Op deze manier een steengoed renner die voor iedere ploeg een meerwaarde is.

0
Mischa 24 mei 2021 om 10:05

Victorious

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone