“Vervalste e-mails” zorgen alweer voor uitstel in omkoopzaak Vinokourov-Kolobnev

“Vervalste e-mails” zorgen alweer voor uitstel in omkoopzaak Vinokourov-Kolobnev

©Cor Vos

woensdag 16 januari 2019 om 13:38

Alexander Vinokourov zou in Luik-Bastenaken-Luik 2010 150.000 euro hebben betaald aan Alexander Kolobnov om de Ardennenklassieker te winnen. Matchfixing, dus. Dat wordt ook bewezen in onderling mailverkeer, maar de authenticiteit daarvan wordt door de beschuldigden betwist. De documenten zouden vervalst zijn. Er werden al verschillende data voor de start van het proces geprikt, maar de zaak blijft op de lange baan geschoven. Ook nu weer.

Tussen juli en december 2010 zou er respectievelijk 100.000 en 50.000 euro overgeschreven zijn van de Monegaskische bankrekening van Vinokourov naar de Zwitserse rekening van Kolobnev. Beide ex-renners riskeren daarvoor tot 3 jaar cel en 350.000 euro boete, maar ontkennen de feiten. “De documenten zijn vervalst”, beweert Jean-Louis Lodomez, advocaat van Vino, al langer. “Er is ingebroken in de mailbox van mijn cliënt.”

Dossier in Nice
Zowel Guillaume Reynders, advocaat van Kolobnev, als Lodomez vroegen en kregen al een paar keer uitstel. Dat is ook nu weer het geval. “Met deze nuance dat deze keer ook de procureur van Luik om uitstel heeft gevraagd”, vertelt Reynders aan WielerFlits. “Het onderzoek vindt namelijk ook deels plaats in het Franse Nice en we willen allemaal ook dat deel van het dossier in handen hebben. De procureur gaf enigszins aan onze redenering over de vervalste documenten te volgen, maar wil ongetwijfeld het hele verhaal van Aidar Machmetov kennen via een inkijk in dat dossier van Nice. ”

Machmetov vocht in 2011 een machtsstrijd uit met Vinokourov voor de rol van algemeen manager bij Astana. De stelling van Vinokourov lijkt te zijn dat Machmetov hem buitenspel wilde zetten en daarom inbrak in zijn computer om zo Vino vals te beschuldigen.

26 maart
De nieuwe datum wordt nu 26 maart 2019. “Maar dat is zeker nog niet de échte start van het proces”, weet Reynders. “Dat is een zogenaamde relaiszitting waarop nagekeken wordt wat de stand van zaken van het onderzoek in Nice is.” Dus zullen Vinokourov noch Kolobnev aanwezig zijn. Als het proces daadwerkelijk begint, zouden de twee protagonisten wel van de partij zijn in Luik.

Dit artikel delen:

18 Reacties

aardappeljager 16 januari 2019 om 14:29

Benieuwd hoe lang deze soap nog gaat duren.

Zou ook wel aardig zijn een complete lijst te hebben met profkoersen die gekocht zijn door de uiteindelijke winnaar.

Romāns Vainšteins 16 januari 2019 om 14:35

Ik vind dit zo’n hopeloos onnozele zaak.

Vino de miljonair en beroepsstrever zit met Kolobnev de broodrenner voorop in LBL omdat de echte favorieten erachter zitten te k*tten met wie het dicht moet rijden, rara wat zou er gaan gebeuren ?

achtpuntzes 16 januari 2019 om 17:27

Helemaal mee eens, kappen met deze onzin.
Het hoort er gewoon een beetje bij, afspraken maken. Wat te doen bijvoorbeeld met een gele trui die ontsnapt uit het peloton en zijn hardwerkende medevluchter de ritzege gunt?

Kelder is de Man 16 januari 2019 om 22:24

Kappen met deze zaak ben ik het mee eens. Te lang geleden. Maar dat het er bij hoort.. absoluut niet.

Polleke 16 januari 2019 om 16:07

Ondertussen kan je in letterlijk elke Zesdaagse hetzelfde live meemaken met dat verschil dat toeschouwers ook nog moeten betalen om het te mogen aanschouwen….

heuvelcolombia 16 januari 2019 om 17:10

@RV, vind het een sterk betoog, maar betwijfel of je de rechter daarmee overtuigt.

FDJ 16 januari 2019 om 17:14

@romans eens. Wielrennen en een overwinning pakken door een dealtje met elkaar te maken zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.

En die overwinning is intussen van tien jaar geleden. Laat lekker gaan en richt je op het heden en de toekomst.

Wheely 16 januari 2019 om 17:17

Wij wielerliefhebbers kunnen hier juist van genieten in retrospect, de beste heren verdienen eigenlijk een award.

Mwielerfan 16 januari 2019 om 18:36

Helemaal mee eens.

Schollekop 16 januari 2019 om 17:41

Ach, een dealtje. Vrij normaal in het wielrennen. Van groter belang is dat Vino een dope adept was. Een zwendelaar eerste klas. En nog steeds als ploegleider vrees ik.

thorsen 16 januari 2019 om 18:33

Dat je eerst maar moet zien met zn 2 en vooruit te blijven wordt ff vergeten. Ik vind dit geen matchfixing

Mwielerfan 16 januari 2019 om 18:40

Plus dat de hoogte van de premie meer wijst op een afspraak van de winnaar betaald verliezer van z’n winst.
Kolobnev had met winst in lbl echt wel een driejarig contract dat 50 duizend hoger was dan ie nu kreeg verdient.
Zeer waarschijnlijk hebben ze dus eerlijk voor de winst gestreden op de laatste helling en heeft vino netjes z’n woord gehouden.
Stilvallen op die laatste helling voor iemand die vooruit rijdt zien we bovendien bijna elk jaar wel. Mensen doen alsof dat verdacht is maar het is volstrekt normaal dat vino bergop Kolobnev lost na een zware koers.

Mwielerfan 16 januari 2019 om 18:37

De uitleg van vino klinkt op het eerste oog wat vergezocht. Maar grote kans dat zulke zaken in Kazachstan een stuk normaler zijn.

Verweggistan 16 januari 2019 om 19:03

I’m Vino and behind me is my lawyer?

Plavka 16 januari 2019 om 19:31

Misschien dat Uran hier een menig/ idee over heeft????

Scott Sunderland 16 januari 2019 om 19:34

Maar waarom doen ze geen onderzoek naar de olympische overwinning van Vinokourov toen Uran wel héél slecht geacteerd tweede werd dan ? Dat was pas echt een lachertje. Dat zal Uran ook niet armer hebben gemaakt natuurlijk.

Mwielerfan 17 januari 2019 om 01:38

Omdat het allemaal oppervlakkig is. Niemand vond de overwinning van Moser in Duitsland ergens de jaren daarna verdacht die precies hetzelfde ging. Of was het nou Moser die omkeek naar aanstormend peloton en daardoor verloor. Iig zeurt niemand om die fout en hier wel omdat het vino is.
Alsof uran niet veel meer kan verdienen met Olympische titel dan met wat fooi van vino, van wie bekend schijnt te zijn dat hij weinig betaald voor lbl.

Samlambeej 16 januari 2019 om 19:39

Geen idee of er een regel is tegen het verzieken van de finale van een grote koers want matchfixing is dit nauwelijks te noemen.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone