Vertrouwelijk rapport toont bizar uitgavenpatroon Astana-wielerploeg

Vertrouwelijk rapport toont bizar uitgavenpatroon Astana-wielerploeg
Door Maxim Horssels & Raymond Kerckhoffs
vrijdag 11 maart 2022 om 07:45

WielerFlits heeft een vertrouwelijk rapport van Deloitte uit 2019 toegespeeld gekregen waarin grote vraagtekens worden gezet bij de financiële huishouding van Abacanto S.A, het bedrijf achter wielerploeg Astana. Het accountantskantoor Deloitte is in de boekhouding op meerdere red flags gestuit, waarbij de kosten aan zaakwaarnemers, privéjets, PR-activiteiten, dure horloges als ook de samenwerking met vennootschappen in landen als Panama, Montenegro en Ierland de nodige vraagtekens oproepen.

Eerder deze week onthulden WielerFlits en VeloNews al dat het parket van Luxemburg een gerechtelijk onderzoek heeft ingesteld naar de Luxemburgse vennootschap Abacanto S.A., die volgens het parket vermoedelijk strafbare feiten heeft gepleegd. Abacanto S.A. is de financiële tussenpersoon van de wielerploeg Astana Qazaqstan Team. De zaak vloeit voort uit een eerdere civiele procedure en wordt nu voorgezeten door een onderzoeksrechter.

Een van de sleutelfiguren in het onderzoek is de huidige teammanager Alexander Vinkourov. De Kazach liet gisteren echter weten iedere betrokkenheid te ontkennen. “Om eerlijk te zijn, ontdekte ik dit hele verhaal pas door de media. Tot dat moment was ik niet op de hoogte van de details van de zaak”, gaf Vinokourov aan tegen VeloNews.

Toen Yana Seel in 2019 de positie van algemeen directeur overnam gaf ze Deloitte de opdracht een onderzoek te starten naar de financiële huishouding. Het forensisch team onderzocht alle beschikbare bankafschriften tussen 2017 en 2018, analyseerde contracten tussen het team en verschillende externe partijen en voerde verschillende gesprekken met Seel om een volledig beeld te krijgen van het wel en wee binnen Abancanto SA.

Red Flags
In het vertrouwelijke rapport dat het accountantskantoor op 7 oktober 2019 vrijgaf, spreekt Deloitte over meerdere red flags waar ze gedurende hun onderzoek op zijn gestuit. Zo zijn er meerdere versies van ondertekende contracten met dezelfde datum aangetroffen, waarvan de vastgestelde betalingen niet met elkaar overeenkomen en ontbreken er cruciale documenten om de betrouwbaarheid van de boekhouding te kunnen controleren.

foto: Getty Images

Het rapport begint met tegenstrijdigheden in de financiële rapportage rond het contract tussen Abacanto S.A. en Argon 18, dat tussen 2017 en 2019 de fietssponsor was van Astana. Volgens het rapport zijn er verschillende versies van het sponsorcontract, die beide op hetzelfde moment in 2016 werden ondertekend. Ook de uiteindelijk vastgestelde betalingen bleken in realiteit lager dan vermeld in de overeenkomsten. In het verslag staat ook dat de handtekeningen niet identiek lijken, wat vragen oproept over de authenticiteit van een van de overeenkomsten.

In één contract werd een waarde van €6,4 miljoen over drie jaar (640 fietsen à €10.000 per stuk) door Argon 18 te leveren gezet, zonder een extra geldbedrag. In het andere contract is geen waarde vermeld die de fietsen vertegenwoordigen, maar werd hetzelfde aantal fietsen (640) genoemd en ook een extra financiële steun van €3,6 miljoen voor drie jaar. De volledige waarde van de contracten werd nooit betaald, wat mogelijk komt doordat  Argon 18 in die periode in financieel zwaar weer verkeerde.

Cover van het vertrouwelijke rapport van Deloitte

Alain Pelletier, de vice-president marketing van Argon 18, geeft tegenover VeloNews aan dat hij niet op de hoogte is van het rapport van Deloitte. “We hebben op een bepaald moment opnieuw onderhandeld omdat we niet in staat waren om het geldbedrag te betalen wat de ploeg als financiële bijdrage boven op de fietsen vroeg. We hebben uiteindelijk, met de toenmalige nieuwe CEO, opnieuw onderhandeld over het contract. De enige andere regeling was dat ze fietsen hadden die ze hielden en verkochten als compensatie.”

Pelletier benadrukt dat de WorldTour-ploeg de fietsen mocht houden en die eind 2019 kon verkopen om zo een deel van het contractgeld terug te verdienen

Privé-jets
In het Deloitte rapport is verder tot in detail terug te vinden dat er voor 2017 en 2018 voor liefst €498.595 aan privé-jetvluchten geboekt zijn bij Netjets and Bookajet met Alexander Vinokourov meestal als hoofdpassagier. De goedkeuringsprocedure voor deze privé-jetvluchten kon door Deloitte niet worden bevestigd. Hierbij zitten vluchten als Alicante-Nice, Nantes-Alicante, Madrid-Santander, Geneve-Bolzano etc. etc.

Yana Seel werkt sinds 1 januari voor Lotto Soudal – foto: Cor Vos

Ook werden verschillende overeenkomsten met zaakwaarnemers cq. sportconsultants geïdentificeerd, die tot doel hadden te onderhandelen over de verlenging van contracten met renners van het Astana Pro Team. De economische motieven konden niet worden bevestigd, omdat de partijen elkaar al kenden. Hierbij is er mogelijk sprake van belangenconflicten in die zin dat een zaakwaarnemer tegelijkertijd Abacanto S.A. en de renner kon vertegenwoordigen. Voor de jaren 2017 en 2018 zijn betalingen aan sportconsulenten vastgesteld voor een totaalbedrag van liefst €525.000.

Onduidelijkheid is er ook over de aanschaf van vijf horloges van het Zwitserse merk Hublot, model Big Bang 44MM Automatic Chronograph, die werden gekocht ter waarde van €62.960,82.

De rechtbank in Luxemburg heeft reeds in januari 2021 het gerechtelijke onderzoek geopend. Een onderzoeksrechter verhoort momenteel diverse getuigen. Volgens een bericht in www.kp.kz wordt Abacanto S.A. beschuldigd van overtredingen op grond van artikel 140 van het plaatselijke wetboek van strafrecht: valsheid in geschrifte, misbruik van vennootschapsgoederen, schending van vertrouwen, witwassen van geld en fraude.

“Gelet op het lopende onderzoek is het Openbaar Ministerie in Luxemburg niet van plan verdere informatie over deze zaak te verstrekken”, laat woordvoerder Hendri Eippers van het parket weten.

Dit artikel delen:

46 Reacties

ghostwriter 10 maart 2022 om 12:07

Astana is geen ploeg die ik zal missen…

0
Baukema Tomoulin 10 maart 2022 om 12:12

qua koersgedrag wel. Zo’n grillige aanval van Lopez, Lutsenko (of voorheen Fraile, Landa, Aru, Nibali en de Izaguirre’s) brengt wel altijd wat leven in de brouwerij.

0
chasse patat 10 maart 2022 om 12:12

Mooie onderzoeksjournalistiek mannen! Benieuwd hoe het voor het parket wordt uitgelegd.

0
Reutemeteut 10 maart 2022 om 12:35

Iets (een rapport) toegespeeld krijgen is geen onderzoeksjournalistiek.

0
xistnc 10 maart 2022 om 12:40

Deels mee eens, sommige gerenommeerde journalisten staan er zelfs om bekend dat ze louter op die manier hun werk doen. Aan de andere kant: als zo’n rapport uit de lucht komt vallen, moet je a) op de goede plek staan en b) de moeite nemen om het te lezen én doorgronden. Vooral dat laatste is geen sinecure.

0
Turtlehead 10 maart 2022 om 12:15

Dít is nou Netflix-material!! Kom maar op met die docu, vol tropische zwembaden met heren en dames in zwemgoed, met dure cocktails, horloges en een wit glinsterend gebit!

Voor wie verbaasd is: wake up.

0
xistnc 10 maart 2022 om 12:16

Mooi verhaal. Hou dat lijntje met Madam Seel maar goed kort, mannen! :D

0
Jean Dumas 10 maart 2022 om 12:37

Witwasobject die ploeg.

0
zacht 10 maart 2022 om 12:41

Ik zie een nieuwe vriendschap ontstaan.

0
Ward 10 maart 2022 om 12:54

En dan een nietszeggende foto van de cover van het rapport alsof we het anders niet geloven :)

0
Mystieke_Monnik 10 maart 2022 om 12:59

Wat een boefje is het toch…. Nooit achter hem gezocht :’)

0
thorsen 10 maart 2022 om 13:07

“De goedkeuringsprocedure voor deze privé-jetvluchten kon door Deloitte niet worden bevestigd. Hierbij zitten vluchten als Alicante-Nice, Nantes-Alicante, Madrid-Santander, Geneve-Bolzano etc. etc.”

Deze etc. etc. is wel een beetje misplaatst. Of moeten we dit gewoon invullen als random vliegveld – random vliegveld. In dat geval heeft het weer niet veel waarde om sommige vluchten wel specifiek te noemen. Tenzij ik mis waarom deze vluchten relevant zouden zijn.

Klein detail, maar ik had het persoonlijk weggelaten.

0
Dikke Man 10 maart 2022 om 13:16

Zulke vluchten zijn decadent door de korte afstanden. Niet per se verboden, maar worden zeker met het huidige klimaatbewust leven als bezwaarlijk gezien. Het is een tututu-opmerking zonder strafrechtelijk relevant te zijn.

0
ssj 11 maart 2022 om 11:09

Niet alleen klimaattechnisch totaal onnodig. Maar ook kostbaar wat t een rare keuze maakt gezien de betaalproblemen die er waren

0
jooprioolpijp 10 maart 2022 om 13:08

Goed werk, WF! (Voor de critici: ook het hebben van de juiste connecties om dit soort info te krijgen hoort bij goede journalistiek)
OT: Het wordt nu wel heel duidelijk waarom Seels weg wilde/moest. Ik mag hopen dat dit het einde van Vino in de wielrennerij betekent, ondanks dat zijn team vaak attractief koerst.

0
Koers 10 maart 2022 om 13:13

Wat een fietsen zeg! Al kan het snel gaan met reserve en tt fietsen. Weet iemand of ze alle fietsen 6,8 kilo en per renner op maat maken? Of moeten sommige renners het met minder op maat gemaakte fietsen doen? Ik kan me voorstellen dat je voor je AK renner niet boven de 6,8 uit wil komen.

0
xistnc 10 maart 2022 om 13:34

Ja, dat raakt echt de essentie van dit artikel.

0
Al Phila 10 maart 2022 om 14:37

640 fietsen in 2 jaar voor ca 32 renners, dat zou best kunnen kloppen. Is namelijk 10 fietsen per renner per jaar:

2 Fietsen “thuis”,
2-4 Fietsen “in course” (op de ene dan wel andere plek
1 a 2 Tijdritfietsen
Enkele fietsen in speciale kleuren
Reparatie-materiaal na een valpartij

Gevoelsmatig klopt dat wel. Alleen het prijskaartje is lastig te bepalen : 10 k is ‘normaal’ voor een fiets met de nieuwste groepset, maar een groot gedeelte bestaat ook weer uit hergebruikt materiaal. Daarnaast voor een aantal rijders een op maat gemaakt frame.

Maar, zoals eerder opgemerkt, het gaat niet om dit sommetje: er zijn contracten op dezelfde datum met ‘vergelijkbare’ handtekeningen maar met verschillende voorwaarden etc. Dat is de essentie. Constructies met Ierland, dat verbaast me niets. Dat doen veel bedrijven.

0
Derierre de la course 10 maart 2022 om 17:46

Er van uit gaande dat men geen aparte wielen of groepenset sponsor had. Want dan ligt die verhouding weer anders. Zal wel het totaal zijn voor het hele materiaal, inclusief banden, kettingen en tandwielen. Die verslijten ze ook nog een flink aantal in het jaar. Misschien zelfs wel inclusief mechaniekers buiten de koers.

0
RefleX 10 maart 2022 om 17:57

10.000 is een normale marktprijs voor dat soort fietsen. Is zeker niet uitzonderlijk te noemen en de constructie van verkoop door de ploeg als extra betaalmiddel is iets wat meet wordt gedaan.

0
Panache 10 maart 2022 om 13:40

Als ik het goed interpreteer dan is dit rapport gewoon een intern Astana rapport, aangevraagd door Yana Seel die directeur werd van Abancanto (lees: Astana Cycling Team). Ze wilde weten in welke wereld ze terecht is gekomen en wat er had afgespeeld in de jaren voor haar aantreden. De juridische consequenties zijn daarom nihil. Het beeld dat uit het rapport naar voren komt is dat van vriendjespolitiek en proberen om een privé-uitgave zakelijk vergoed te krijgen door er een zakelijke reden voor te verzinnen. Zo’n conclusies kan je denk ik bij een heleboel middelgrote bedrijven trekken waar de eigenaar tevens oprichter en ceo is. Ga je op vakantie naar Mexico dan spreek je daar een zaakwaarnemer, of bekijk je een talent, of onderzoek je de mogelijkheid tot een hoogtestage en hoppa je hebt een zakelijke reden. Dat Yana Seel die zaken onderzocht is logisch in haar rol, dat ze wellicht lekt om van Vino af te komen is dan weer wat minder integer. Zo is op bepaald niveau vrijwel niemand schoon.

0
Limal 10 maart 2022 om 14:02

“Dat Yana Seel die zaken onderzocht is logisch in haar rol, dat ze wellicht lekt om van Vino af te komen is dan weer wat minder integer.”

Straf dat jij als buitenstander met enige zekerheid (“wellicht”) kan aanduiden wie het rapport om welke specifieke reden gelekt heeft. Dat je op basis van deze aannames de integriteit van die persoon besmeurt is niet bepaald integer en kan als laster aanzien worden.

0
Emergo 10 maart 2022 om 14:08

Hangt er maar vanaf in welke mate zij zich aan financiële standaarden hebben te houden als GAAP en IFRS.

0
Panache 10 maart 2022 om 14:10

@Limal: vandaar dat er ook het woord 'wellicht' tussen staat. Definitie "misschien, mogelijk" dus een overduidelijke en ook terechte slag om de arm. Wellicht is de betekenis in Nederland anders dan in Vlaanderen?! Feit is dat er vanuit opdrachtgever, of aannemer, gelekt is, want in beginsel zijn dat de enige twee partijen die het rapport bezitten. Heeft Deloitte een belang/motief om te lekken? De vraag is hem beantwoorden. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden zoals hacken, in de trein laten liggen en per ongeluk naar een journalist mailen, maar dat zijn m.i. vergezochte redeneringen.

0
Limal 10 maart 2022 om 14:36

Van Dale geeft je op semantisch vlak inderdaad gelijk. Voor mij betekent 'wellicht' hetzelfde als 'waarschijnlijk', dus met meer zekerheid dan 'misschien/mogelijk'. Wellicht dat het een Vlaams dingetje is, maar misschien ligt het enkel aan mij(n lokale dialect).

Dan nog trek je een verregaande conclusie op basis van aannames. Dat Yana Seel het rapport besteld heeft wil natuurlijk niet zeggen dat zij het als enige ontvangen/gelezen heeft (erg onwaarschijnlijk) en zou kunnen lekken. De "is dan weer wat minder integer" bevat ook helemaal geen voorwaardelijke wijs. Daarom had je die uitspraak dus beter wat genuanceerder gebracht. Wellicht zeker en vast, waarschijnlijk meer dan vast en zeker.

0
xistnc 10 maart 2022 om 21:38

Wellicht => misschien
Allicht => waarschijnlijk

0
Limal 10 maart 2022 om 22:33

Wellicht een goed idee om hetvolgende eens te lezen, xistnc:
https://vrttaal.net/taaladvies-taalkwestie/allicht-wellicht
Net als ik steek je er allicht iets van op ;-)

0
xistnc 10 maart 2022 om 22:45

Dat artikel spreekt zichzelf enigszins tegen, maar je zou ook ‘alleszins’ kunnen gebruiken.

Zoals je ziet hanteren ze daar precies hetzelfde onderscheid als ik, maar dan wat meer uitgewerkt.

0
makkelijk 11 maart 2022 om 08:00

Ik denk niet dat ze van Vino af wil komen want ze werkt daar al niet meer.

0
Posterix 10 maart 2022 om 13:49

Conclusie: It all went into the pockets of Vino and “friends”

0
Coco Colombia_88 10 maart 2022 om 14:08

Astana een duister ploegje zowel op de fiets als ernaast nu nogmaals de bevestiging!

0
Romāns Vainšteins 10 maart 2022 om 15:00

Allemaal leuk en aardig maar dit gaat niet de ploeg om zeep helpen of zo.

0
Dougi 10 maart 2022 om 16:00

Vooropgesteld dat Astana met daarbij Vino niet een ploeg is waarvan ik vermoed dat ze enig moraal hebben en dat daar geen duistere praktijken plaats vinden lees ik hier niet dat zij werkelijk de wet overtreden.
Je zit dit tegenwoordig overal terug komen. Allerlei speculaties en insinuaties worden naar voren gebracht waaruit blijkt dat iemand niet juist gehandeld heeft. Zo worden mensen al publieklijk “gecanceld” zonder dat een rechter een uitspraak heeft gedaan. Je krijgt dan publiekelijke druk op een uitspraak. Zeer kwalijke tendens vind ik dit. Nu zie je dat dus ook in de wielersport terug.
Zoals ik het lees zijn dit helaas nomrale dingen die door veel bedrijven gedaan worden en daar zijn we in NL ook niet vies van. Moreel verwerpelijk..ja. Sellectieve verontwaardiging…jazeker.

0
Derierre de la course 10 maart 2022 om 17:47

Als de herkomst van het geld dubieus is en de bestemming ook. En beide partijen hebben daar vrede mee. Is dat dan nog erg?
Even er van uit gaande dat wel de wettelijke regels (en mazen) gevolgd zijn.

0
stephano 10 maart 2022 om 21:20

Goed dat het concreet wordt aangepakt. Astana is een corrupte ploeg uit een corrupt land. Ik heb het altijd jammer gevonden dat het meedeed. Ik hou van wielrennen maar er gaat (net als in andere sporten) veel fout geld rond. Helaas.

0
bellevue 10 maart 2022 om 21:27

"wat is daar bizar aan?" vroeg een zekere oligarch zich af

0
tramontana 11 maart 2022 om 07:55

Dringend tijd om het beeld van de “Rolex-dokter” in het leven te roepen.

0
Wheely 11 maart 2022 om 08:13

In het daglicht van de wanbetalingen aan het personeel is dit vooral abominabel natuurlijk, verder denk ik dat dit bij elke foute voetbalploeg wel gebeurt.

0
Maillot à Pois 11 maart 2022 om 09:35

Waarbij “foute voetbalploeg” een contaminatie is ;-)

0
ssj 11 maart 2022 om 11:08

Je bedoelt denk ik tautologie ;)

0
Wheely 11 maart 2022 om 11:16

Eerder een pleonasme dan. ;)

0
Maillot à Pois 11 maart 2022 om 11:49

Ik was inderdaad fout en verkeerd (=tautologie), ik bedoelde pleonasme.
Ik verexcuseer me (=contaminatie)!

0
xistnc 11 maart 2022 om 12:07

Maar het allitereert lekker.

0
ssj 11 maart 2022 om 12:57

Oeps! Iemand verkeerd verbeteren, altijd verstandig

0
Mwielerfan 11 maart 2022 om 13:14

Uiteindelijk lees ik vooral dat de boekhouding een zooitje is, dat de sponsor niet betaalden en mogelijk dan maar achteraf de fietsen hoger hebben gewaardeerd, dat vino soms een privé jet neemt en dat er in een paar jaar enkele horloges zijn uitgedeeld. Dat vino als held behandeld dient te worden lijkt me duidelijk. Dat de boekhouding rommelig is zegt niet dat er corruptie is. Die horloges klinken als ouderwets zaken doen a la jos van Rey. Maar he die werd na z’n veroordeling hier ook gewoon herkozen in Roermond

0
BassieAdriaan 11 maart 2022 om 17:55

Gut oh gut, er worden een paar (spuuglelijke) klokkies gekocht en zonder naam te vermelden (anders moet die persoon het weer als inkomsten noteren) uitgedeeld. Nikkie kocht ook voor iedereen die hem aan z’n RvV overwinning had geholpen een Rolex.
Menig DGA gaat, als ie het financiëel kan, met z’n maten of vrouw uit eten of pakt de jet en hangt er een kontsmoes op het bonnetje aan vast.

Had meer verwacht dat er dubieuze betalingen aan Ferrari waren gedaan (de dokter dan).

0

Headlines

Populair

Materiaalzone