Verdeeldheid in Vuelta-peloton over overschreden tijdslimiet

maandag 5 september 2016 om 08:40
Verdeeldheid in Vuelta-peloton over overschreden tijdslimiet

foto: Sirotti

In het Vuelta-peloton is de discussie opgelaaid over het hanteren van de tijdslimiet. Gisteren overschreden meer dan negentig wielrenners in de Ronde van Spanje de maximale tijd. Desalniettemin heeft de UCI besloten ze niet naar huis te sturen. In het wielerpeloton is daar verdeeld op gereageerd.

Het merendeel deel van het peloton (94 renners) kwam pas na 54 minuten over de finishstreep, slechts 71 renners waren binnen 22 minuten van winnaar Gianluca Brambilla op de top in Aramon Formigal. Alle Nederlanders zouden naar huis moeten wanneer de UCI en de wedstrijdorganisatie hadden besloten de regels te hanteren.

[poll id=”309″]


Dit artikel delen:

137 Reacties

lottojumbofan 5 september 2016 om 08:45

Ik vind dat als er tijdslimieten zijn, hier ook aan moeten houden. Gewoon verder gaan met 70 renners. Anders afschaffen die tijdslimiet.

Vlugge 5 september 2016 om 08:46

Ook bij de stemmers vooralsnog verdeeldheid!

Als er regels zijn.. dan moet je die toch hanteren? Anders maak je jezelf volkomen belachelijk (zoals nu!). En bij de eerstvolgende bergrit als er twee renners te laat binnen komen de regel ineens wel hanteren? Inconsequentie.

Ik vind wel dat er voor korte ritten gekeken mag worden naar de tijdslimiet. Misschien moet die wel worden opgerekt, maar vooralsnog: regel is regel.

Timocycling 5 september 2016 om 08:46

Tja… Voor zo’n grote groep zal altijd gezwicht worden, anders houd je geen koers meer over…

goalgettert 5 september 2016 om 08:52

Jan voelt hem al hangen.. Die zit zo weer bij een Gesink en Konig in de kopgroep en dan kan die weer fluiten naar de overwinning

Plaggie 5 september 2016 om 08:54

Je houdt altijd koers, ook met 71 man. Wordt er zelf buitengewoon interessant van! Hoe gaat bijvoorbeeld Froome zijn podiumplek verdedigen zonder knechten?

alsjewint 5 september 2016 om 08:55

Lastige discussie. Enerzijds zijn regels er niet voor niets, maar anderzijds kun je de vraag stellen of je als ronde verder wil met een meer dan gehalveerd peloton. Het is wel einde van een zwaar seizoen en als in zo’n korte rit meteen vanuit het vertrek de knuppel in het hoenderhoek gegooid wordt dan kun je lijken rapen, van renners met een slechte dag of uitgewoonde renners die niks meer kunnen. Als je als renner misschien nog wel de benen hebt om op tijd binnen te komen, maar je verzeild in zo’n groep dan redt je het in je eentje ook niet. Al denk ik wel dat veel renners gedacht hebben dat de jury wel over zijn hart zou strijken.

Jean Dumas 5 september 2016 om 08:55

Impliciet heeft de meerderheid van de renners besloten dat het een goede zaak is de tijdslimiet te overschrijden.

Mathieu Moller 5 september 2016 om 09:01

Het lijkt me bijzonder interessant om te zien hoe de laatste week zou verlopen met zo’n klein peloton.

Chrys 5 september 2016 om 09:05

De verdere tweets van Koen de Kort zijn ook zeker interessant om te lezen. Hij is trots dat het peloton zo gegroepeerd naar de finish is gereden en hun eigen belangen heeft behartigd. Volgens hem was het halverwege de etappe al duidelijk dat ze de tijdslimiet nooit zouden halen en hebben ze toen besloten om als groep naar de finish te rijden (in het tempo van de langzaamste). De Vuelta wordt dit jaar de zwaarste ronde van allemaal gevonden door het extreem zware parcours en de hitte.

josi 5 september 2016 om 09:05

Dit is natuurlijk niks nieuws. Als het gros van de renners buiten de tijdslimiet binnenkomt, worden ze gewoonlijk in koers gehouden. Die vrijheid is er en daar zal ook wel een beetje op gerekend worden. Anders had de Tour van 2001 na een paar dagen bijvoorbeeld maar met 14 renners verder gemoeten.
In 1933 is trouwens eens het hele Tourpeloton, met uitzondering van de ritwinnaar uiteraard, buiten tijd binnengekomen, zo lees ik nu. Die hebben ze toch ook maar niet in z'n eentje de rest van de ronde uit laten rijden.

haroldvc 5 september 2016 om 09:09

Een gemiste kans. Het zou de koers net openbreken en veel onvoorspelbaarder maken. Is er een grote ronde geweest in de voorbije 10 jaar waar minder dan de helft van de renners het einde haalde?

Kingstown 5 september 2016 om 09:11

Aan de “regels zijn regels aanhangers”.

Mocht 1 renner ontsnappen en een uur voorsprong hebben, dan zouden jullie nog steeds vinden dat we een week lang naar de Vuelta moeten kijken met nog maar 1 deelnemende renner?

Of gaat de rigiditeit niet zover en ligt de grens ergens anders? Ben benieuwd!

Vlugge 5 september 2016 om 09:17

@Kingstown.

Tuurlijk. Dan had de rest van het peloton maar niet zo stom moeten zijn om de eindzege op die manier weg te geven.

Een wedervraag aan jou: als jij om half vijf bij de tandarts moet zijn, maar je fietst op je gemakje richting zijn praktijk, waardoor je 10 minuten te laat aankomt. Mag de tandarts dan niet tegen jou zeggen: “helaas, afspraak is verlopen. Kom bij de volgende afspraak maar terug? “. Regels zijn toch immers vrij hanteerbaar, zoals je suggereert?

SjaakDakpan 5 september 2016 om 09:18

Maar doordat ze nu wel een generaal pardon geven gaat de volgende keer een groep die op achterstand rijdt dus ook weer niet alles uit de kast halen om terug te komen… Ik begrijp de kritiek wel. Het zou leuk zijn geweest als het ook in de achterhoede een echt gevecht zou zijn geweest. En je er dan gewoon ook aan houden. Dat is dan weer een les voor de volgende keer.

blanco 5 september 2016 om 09:18

Waar hebben we het over, ga liever de koers veiliger maken dan hier moeilijk over doen, is toch veel mooier om het hele peloton de rest van de vuelta mee te nemen? Wist iedereen van tevoren in deze korte etappe dat er veel slachtoffers zouden zijn

Onie 5 september 2016 om 09:18

Juist besluit in mijn ogen. Begrijp wel de problemen van degene die meer inzet hebben getoond om binnen tijd te finishen. Het is wel een soort competitievervalsing.

Een (minder) serieus idee dat werd geopperd. Laat de bus vandaag later beginnen, het verschil tussen de tijdslimiet en de gearriveerde tijd. Zijn ze meteen praktisch kansloos voor de etappe en ze moeten flink doorrijden om op tijd aan de finish te geraken.

Zo’n tijdslimiet in korte etappe’s verdiend sowieso een aparte behandeling door de race-organisatoren/UCI.

Kingstown 5 september 2016 om 09:20

@ Vlugge:

Meestal is het zo dat ik bij mijn tandarts 10 minuten moet wachten, omdat het uitloopt en dan ga ik niet de behandelkamer in om te roepen dat afspraak afspraak is.

Ik zou graag eens met jou meegaan om te zien dat jij dat wel doet!
Mijn sociale omgangsmeter is reuze benieuwd naar een dergelijke ervaring.

Bertvd 5 september 2016 om 09:23

Wat een opwinding om niks. Soms heb je gewoon van die etappes. En volgens mij voorziet het reglement in uitzonderingen in exceptionele situaties. In 2000 was er in de Tour ook een etappe (Erik Dekker won, dacht ik), dat de hele top tien buiten van het AK, buiten de tijd binnen kwam.

Hadden ze die toen ook maar naar huis moeten sturen? Normaal ben ik wel een beetje van regel = regel. Maar in sommige gevallen moet je over je hart kunnen strijken.

Jowinho 5 september 2016 om 09:24

Met zo een groep kun je natuurlijk clementie tonen, maar ik vind niet dat je dat moet doen als ze zo naar de finish gereden zijn. Ze zijn niet net buiten tijd, maar meer dan twintig minuten.

Vlugge 5 september 2016 om 09:27

@ Kingtown

Kijk, beide zijn natuurlijk een utopie. Er gaat in het huidige wielrennen nooit meer één renner een uur voorsprong pakken. En natuurlijk lossen jij en de tandarts dat soort dingen als volwassen mensen op. Overigens ben ik niet te beroerd om eens te vriendelijk te polsen hoe lang de verwachtte wachttijd is hoor, als ik bij de tandarts binnenstap ; ).

Ik ben het met je eens dat er gekeken moet worden naar de tijdslimieten, zeker op korte ritten. Maar als je regels maakt en ze niet hanteert, dan heeft het toch geen zin? En dan de eerstvolgende bergrit, als er slechts 2 renners te laat binnen zijn, ineens wel de regel hanteren? Dan maak je jezelf toch belachelijk?

Abdoe 5 september 2016 om 09:28

Natuurlijk is er verdeeldheid. Voor sommigen is het besluit gunstig, voor sommigen ongunstig.

de winnaars 5 september 2016 om 09:33

Dit is toch heel simpel : er staat in de reglementen een tijdslimiet waar een uitzondering op KAN/MAG worden gemaakt……….nou in dit geval is het dus zo’n uitzondering. Dus gewoon in koers laten !!

Rondo 5 september 2016 om 09:37

Gunstig voor de renners dus goed.
Ook goed dat de renners dit samen hebben bedacht en hebben uitgevoerd.

Ab Normaal 5 september 2016 om 09:43

Heeft Sky al een reactie gegeven op het ontbreken van de ploeg in het eerste peloton?
Ben ik echt heel, heel benieuwd naar!!

Jeffrey81 5 september 2016 om 09:45

Ik vind dat ze gewoon alle 94 dezelfde tijd als Mollema moeten krijgen!

Headlines

Materiaalzone

Populair