Vendrame eerste Italiaan op erelijst Tro-Bro Léon, Planckaert tweede

maandag 22 april 2019 om 16:33
Vendrame eerste Italiaan op erelijst Tro-Bro Léon, Planckaert tweede

foto: Cor Vos (archief)

Andrea Vendrame heeft met een ultieme krachtsinspanning de winst gepakt in Tro-Bro Léon. De Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec was de sterkste sprinter van een kopgroep van tien. De Belg Baptiste Planckaert werd geklopt in de sprint. Emil Vinjebo uit Denemarken eindigde als derde.

Vroege vlucht
Een viertal met Alex Paton (Canyon dhb p/b Bloor Homes), Julien El Farès (Delko Marseille Provence), Emil Vinjebo (Riwal Readynez) en Sergio Rodriguez (Euskadi-Murias) kleurde de koers. Zij kregen meer dan zes minuten voorsprong op de stoffige wegen van Bretagne.

Met de finale in aantocht maakte de Britse kampioen Connor Swift (Madison Genesis) de oversteek naar de koplopers. Op dat moment was het verschil al minder dan een minuut met het peloton. Daar probeerde Damien Gaudin van Total Direct Energie op volle kracht over de ribinoù te knallen, hij dichtte met enige moeite het gat met de drie overgebleven koplopers: El Farès, Vinjebo en Swift.

Gaudin zet ontsnapping met favorieten op
Gaudin ging niet bij de pakken neer zitten: hij trok op de eerstvolgende onverharde strook door en schudde daarmee Swift en El Farès van zich af. AG2R La Mondiale had de slag gemist en moest in de achtervolging. Alexis Gougeard dichtte het gat met Marc Sarreau, Frederik Backaert, Alo Jakin, Thomas Boudat en Anthony Delaplace in zijn wiel.

Na de langste onverharde strook bleven twee renners over op kop: Backaert en Jakin. Op dat moment was het nog vijftien kilometer. Het duo zag de geloste medevluchters weer terugkeren. Jakin en Boudat vielen daarna weg door lekke banden.

Tweede groep sluit nog aan
In de voorlaatste lokale ronde rond Lannilis zaten drie groepjes binnen een halve minuut van elkaar. Backaert voerde de forcing met Gougeard en Sarreau in zijn wiel, maar Vinjebo en Delaplace gaven niet op en keerden terug. Bij het opdraaien van de allerlaatste sloot een zestal, met daarbij Andrea Vendrame, alsnog aan bij de koplopers.

Onder de terugkeerders was ook Mikael Delage, ploegmaat bij Groupama-FDJ van de sprinter Sarreau. Delage voerde het tempo op en counterde speldenprikjes van de concurrentie. Sarreau moest ook zelf reageren op een aanval van Backaert, maar daardoor was de rappe Sarreau niet meer in staat om goed te sprinten. Baptiste Planckaert trok vanuit de achtergrond vroeg de sprint aan. Hij leek op de winst af te stevenen, maar Vendrame was nog sneller en won zo de Tro-Bro Léon.

Eerste Italiaanse winnaar
Vendrame kent een uitstekend seizoen, met onder meer een derde plek in de GP Industria & Artigianato, ritwinst in de Sarthe, een tiende plek in Parijs-Camembert en afgelopen zaterdag nog een tweede plek in de Tour du Finistère. Hij is de eerste Italiaanse winnaar van Tro-Bro Léon in de 39-jarige historie.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Dario 22 april 2019 om 16:35

Gvd toch Backie

de nieuweMerckx 22 april 2019 om 16:37

Goed rennertje, jammer van die tattoo in z’n nek, nu snap ik meteen waarom hij nog altijd bij een klein ploegje rijdt.

Zjoske 23 april 2019 om 17:21

Verklaar?

r525 22 april 2019 om 16:41

Zonde van de lekke band van Boudat, was anders toch groot kanshebber geweest.

Verweggistan 22 april 2019 om 16:43

Ik had verwacht dat Sarreau wel zou winnen, maar ze kwamen er nog hard overheen.

Wielerfan999 22 april 2019 om 16:48

Sarreau sprintte achteruit leek het wel. Zat er helemaal doorheen.

Verweggistan 22 april 2019 om 20:00

In de uitslag wordt Pozdynakov op 1:13 gegeven :), terwijl hij een rondje achterstand had :)

Mwielerfan 22 april 2019 om 23:44

Oohja die gast die gedubbeld werd in de finale. Backaert maakte indruk op mij, zou een goede knecht zijn in een wt ploeg?

Headlines

Materiaalzone

Populair