Veel wielrenners op shortlists Sportman en Sportvrouw van het Jaar, Jumbo-Visma maakt kans
Mathieu van der Poel maakt kans op de titel 'Sportman van het Jaar' - foto: Cor Vos
woensdag 29 november 2023 om 12:15

Veel wielrenners op shortlists Sportman en Sportvrouw van het Jaar, Jumbo-Visma maakt kans

Er staan behoorlijk veel wielrenners en wielrensters op de shortlist van de landelijke verkiezingen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Met het Sportgala 2023 in aantocht heeft de organisatie, bestaande uit sportkoepel NOC*NSF en de NOS, de voorlopige lijst bekendgemaakt met kanshebbers. Onder meer Mathieu van der Poel en Demi Vollering maken kans, net als Jumbo-Visma als Sportploeg van het Jaar.

In de categorie Sportman van het Jaar 2023 is Van der Poel een duidelijke kanshebber, nadat hij dit jaar zegevierde in Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix en zich wist te kronen tot wereldkampioen in het veld én op de weg. Baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland en BXM’er Niek Kimmann staan ook op de shortlist van in totaal elf namen.

In de categorie Sportvrouw van het Jaar 2023 staan Fem van Empel, Puck Pieterse, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering op een shortlist van veertien. Van Empel werd dit jaar onder meer wereldkampioene in het veld, Pieterse won op de mountainbike de Europese titel en de Wereldbeker, Van Vleuten zegevierde in haar afscheidsjaar in de Giro en Vuelta en Vollering won de Tour de France en liefst vijf voorjaarsklassiekers.

Jumbo-Visma kan terugblikken op een uiterst succesvol seizoen – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma doet – net als vorig jaar – mee om Sportploeg van het Jaar te worden. De Nederlandse formatie was dit jaar uiterst dominant, met maar liefst 69 overwinningen. Het team zorgde voor een unieke prestatie door alle drie de grote rondes (Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta a España) te winnen met respectievelijk Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Sepp Kuss.

Merijn Zeeman, die als sportief manager van Jumbo-Visma aan de basis stond van de vele successen, is genomineerd in de categorie ‘Sportcoach van het Jaar’. Dan moet Zeeman wel de tweede schifting overleven.

Sportgala
Op zondag 10 december worden de shortlists verder teruggebracht tot de definitieve nominaties, meestal drie per categorie. Die sporters mogen zich op woensdag 20 december melden op het Sportgala van NOC*NSF en de NOS. De winnaars worden gekozen door hun eigen vakgenoten: de sporters stemmen op de sporters, de coaches stemmen op de coaches. Daarnaast is er een vakjury.


Shortlist Sportvrouw van het Jaar 2023
Femke Bol (atletiek), Fem van Empel (wielrennen), Karolien Florijn (roeien), Marijke Groenewoud (schaatsen), Sifan Hassan (atletiek), Femke Kok (schaatsen), Jutta Leerdam (schaatsen), Puck Pieterse (wielrennen), Antoinette Rijpma-de Jong (schaatsen), Irene Schouten (schaatsen), Suzanne Schulting (shorttrack), Xandra Velzeboer (shorttrack), Annemiek van Vleuten (wielrennen), Demi Vollering (wielrennen)

Shortlist Sportman van het Jaar 2023
Jeffrey Hoogland (baanwielrennen), Menno van Gorp (breakdance), Niek Kimmann (BMX), Harrie Lavreysen (baanwielrennen), Lennart van Lierop (roeien), Mathieu van der Poel (wielrennen), Patrick Roest (schaatsen), Luc van Opzeeland (windsurfen), Merijn Scheperkamp (schaatsen), Max Verstappen (Formule 1-autosport), Jens van ’t Wout (shorttrack)

Shortlist Sportploeg van het Jaar 2023
4x 400 meter outdoor atletiek (atletiek), waterpolo dames (waterpolo), 49-er team zeilen – skiff heren (zeilen), Nederlandse sprintploeg (baanwielrennen), Koppelkoers (baanwielrennen), Nederlands damesteam (hockey), Nederlands herenteam (hockey), Relay vrouwen (shorttrack), Relay mannen (shorttrack), Jumbo-Visma (wielrennen), vrouwen twee (roeien), vrouwen vier (roeien), mannen twee (roeien), mannen vier (roeien), korfbal Team NL (korfbal)

Shortlist Sportcoach van het Jaar 2023
Eelco Meenhorst (roeien), Rick Peacock (zeilen), Laurent Meuwly (atletiek), Mehdi Kordi (baanwielrennen), Niels Kerstholt (shorttrack), Paul van Ass (hockey), Merijn Zeeman (wielrennen), Gerard van Velde (schaatsen), Evangelos Doudesis (waterpolo), Gerben de Knegt (veldrijden), Jac Orie (schaatsen)

Shortlist Parasportman van het Jaar 2023
Rogier Dorsman (zwemmen), Mitch Valize (wielrennen), Niels Vink (tennis), Joël de Jong (atletiek), Daniel Abraham (wielrennen), Jetze Plat (wielrennen)

Shortlist Parasportvrouw van het Jaar 2023
Liesette Bruinsma (zwemmen), Diede de Groot (tennis), Fleur Jong (atletiek), Chantal Haenen (wielrennen), Lisa Bunschoten (snowboarden)

Shortlist Parasportploeg van het Jaar 2023
Wielrennen tandem (wielrennen), Nederlandse vrouwenploeg (basketbal), Nederlandse ploeg (Boccia, een bal- en werpsport vergelijkbaar met bowls en petanque), Mannen Quads dubbel (tennis), Vrouwen dubbel (tennis)

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
29 november 2023 14:04
Altijd Femke Bol <3
29 november 2023 12:22
Sportvrouw van het jaar: Femke Bol
Sportman van het jaar: Zou Mathieu moeten zijn maar we weten dat Max een abonnement heeft op die titel.
Sportploeg van het jaar: Zouden de waterpolo dames moeten worden of 1 van de roeiteams, sporten met veel concurrentie maar men gaat waarschijnlijk voor het shorttrack.
Sportcoach van het jaar: Meuwly levert het grootste huzarenstukje af maar buitenlander en onbekend dus denk ik dat men kiest voor Paul van Ass.
  29 november 2023 18:05
  Sportploeg van het jaar lijkt mij de 4x400 meter vrouwenploeg te worden... goud op het wk, dat is een unieke prestatie. Al vind ik dat JV ook unieke prestaties heeft neergezet dit jaar, maar het feit dat daar veel buitenlandse sporters inzitten zal niet helpen vrees ik.
29 november 2023 15:58
Nog even voor Appel ter info, in 2000 werd Anderlecht sportploeg van het jaar in België met 14 buitenlandse spelers op een selectie van 27. Dus heel apart is het ook bij onze zuiderburen niet. Neem aan dat je dat ook een grote grap vond.
  29 november 2023 17:07
  Je meent het. Een kwarteeuw geleden was er een voetbalploeg ploeg van het jaar in België. Lang gezocht? Ik ben ook eens gaan kijken, en wat inderdaad grappig (en uitzonderlijk) is: de basisploeg was toen bijna integraal Belgisch, jawel! Enkel het aanvalsduo was buitenlands. En 9 buitenlandse spelers in de totale kern, geen 14 (Wikipedia). Anyway, dit bewijst dus eigenlijk wel duidelijk mijn punt. Sorry hé.

  Bezorg je nog een lijstje van hoe het in Nederland zit, cf. je eerdere bewering?
  29 november 2023 17:16
  Nu telt alleen de basisploeg? In het seizoen speel je echt niet altijd met dezelfde elf hoor. Net als in het wielrennen wisselt de samenstelling dus dat is niet zo een sterk argument van je. Waarom zou ik iets moeten opzoeken over Nederland? Punt blijft dat je meende weer even anti-nederlands te moeten scoren en je weerzin tegen TJV te moeten spuien. Succes met het Calimero-complex.
29 november 2023 12:24
En in de categorie ‘grap van het jaar’: TJV als Nederlandse sportploeg van het jaar met geen enkele Nederlander die iets gepresteerd heeft (of vinden we de ritwinsten van Kooij in kleine rondjes zo grandioos?). Vooral doen, jongens. Dit zal wereldwijd viraal gaan. Terzijde (maar eigenlijk veel belangrijker): heel veel hulde en bewondering voor de Nederlandse sport; ongezien hoe sterk jullie presteren! Buitengewoon, ik kan het niet genoeg benadrukken.
  29 november 2023 12:30
  Is natuurlijk pijnlijk voor je maar de hele leiding van de ploeg is Nederlands en van lachertje naar de absolute top van het wielrennen met als hoogtepunt het winnen van alle drie de grote rondes in 1 jaar + 69 zeges in totaal is een prestatie waar je een nominatie voor sportploeg mee verdient hebt. Als voetbalclubs kunnen worden genomineerd die bestaan uit 75% buitenlandse spelers zie ik niet in waarom een wielerploeg met renners uit binnen en buitenland dat niet zou mogen of dat het zo grappig is..
  29 november 2023 13:23
  Oooo, is dat zo, roepen jullie soms een voetbalploeg vol buitenlanders uit tot Nederlandse ploeg van het jaar? Heftig! En heel apart. Ik stel het me voor: dan was in België SQS misschien twintig jaar lang ploeg van het jaar geweest. Tip: dt-regels nog eens goed bekijken. Doet pijn aan de ogen, altijd weer.
  29 november 2023 13:34
  Doet de nederlaag van Remco in de Vuelta nog zoveel pijn Appeltje? Daardoor worden je anti-nederlandse uitbarstingen nog wat erger merk ik. Nergens voor nodig want België heeft genoeg om trots op te zijn. Tip: Erger je niet teveel want anders worden Appels rot en dat is zonde voor de fruitschaal.
  29 november 2023 13:45
  Er zit een bepaalde hardnekkige frustratie bij den appel die zijn weerga niet kent. Moge vrede met u zijn, o blozende appel.
  29 november 2023 14:03
  Mijn reactie beter lezen, Marikje. Jullie hebben fantastische sporters; het zou een kaakslag zijn voor die Nederlandse ploegen om hen te passeren voor de buitenlanders van TJV. Maar wees gerust, het zal niet gebeuren, kijk maar naar de erelijst: allemaal Nederlandse ploegsporters die wonnen in het verleden.
  29 november 2023 14:20
  Normaal gesproken reageer ik hier niet echt, maar ik wil wel even zeggen dat ik zelden zo heb gelachen op wielerflits. Ga zo door Appel!

  Trouwens, wat boeit het iemand wie de sportploeg van het jaar wordt, appels met peren met citroenen vergelijken. Wat je hebt gepresteerd binnen je sport is toch veel belangrijker dan zon eindejaarslijstje

Reacties zijn gesloten.