Vanthourenhout klopt Pidcock na beklijvend duel in Wereldbeker Overijse

zondag 20 november 2022 om 16:18
Vanthourenhout klopt Pidcock na beklijvend duel in Wereldbeker Overijse

foto: Cor Vos

Een zware editie van de Wereldbeker veldrijden in Overijse is zondag gewonnen door Michael Vanthourenhout. De Belg van Pauwels Sauzen-Bingoal kwam na een technische en modderige cross als eerste over de finish, na een uiterst vermakelijk duel met wereldkampioen Tom Pidcock. Daarachter werd Lars van der Haar derde.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Lars van der Haar schoot uit de startblokken en dook als eerste het veld in. Wereldkampioen Tom Pidcock niet. Hij kende wat problemen en was op achtervolgen aangewezen. Op de eerste zware stroken nam Eli Iserbyt het commando over, met Michael Vanthourenhout en Felipe Orts in zijn spoor.

Pidcock knokt zich terug
Iserbyt en Vanthourenhout sloegen de handen ineen en pakten direct een flink gat. Daarachter waren twee groepen die streden om de derde plek. Ook Pidcock mengde zich in die strijd, want nog in de eerste ronde meldde hij zich weer in de top-10. Pim Ronhaar voelde zich thuis in de modder en nestelde zich even op de derde plaats in de race, maar hij werd snel overvleugeld door Pidcock.

Tom Pidcock deed mee om de overwinning – foto: Cor Vos

De Brit was op dreef en wist het gat met het kopduo te dichten. Hij bepaalde er gelijk het tempo, waardoor Iserbyt moest afhaken en hij Vanthourenhout tot een foutje dwong. Daarachter volgden Van der Haar, Ronhaar, Sweeck en Thibau Nys. Dat betekende dat Pidcock al in de derde ronde (van de zeven) solo reed.

Vanthourenhout vs. Pidcock
Vanthourenhout gaf echter niet op en sloot een ronde later weer aan bij de wereldkampioen. Daarachter verloor Iserbyt door een lekke band kostbare plaatsen. Het werd daardoor een man-tegen-mangevecht tussen Vanthourenhout en Pidcock om de zege. Sweeck, Nys, Van der Haar en Ronhaar streden in die fase om de laatste podiumplaats.

Pidcock werd flink onder druk gezet in het tweede deel van de wedstrijd. Hij zag hoe Vanthourenhout een aantal lengtes voorsprong pakte, maar wist zich ook terug te knokken. De beslissing zou dus vallen in de laatste twee rondes. Vanthourenhout kreeg de koppositie in de schoot geworpen door een valpartij van Pidcock. Het was een cadeautje dat de Europees kampioen maar al te graag uitpakte; hij sloeg een gat van dertien seconden.

Pidcock in de clinch met Vanthourenhout – foto: Cor Vos

Minimaal verschil
Na een fietswissel wist de wereldkampioen van INEOS Grenadiers echter weer wat tijd terug te nemen. Bij het ingaan van de slotronde was het verschil nog maar acht seconden. Even leek Pidcock aan te sluiten, maar hij maakte een duur foutje en zo liep Vanthourenhout weer uit naar zes seconden.

Tot diep in de finale was het nagelbijten. Vanthourenhout voelde de hete adem van Pidcock in zijn nek, maar hij draaide als eerste de laatste rechte lijn op en trok – na 1 uur en 5 minuten – de zege naar zich toe. De wereldkampioen strandde op drie seconden. In de strijd om de derde plaats was Lars van der Haar de betere van Laurens Sweeck.

Daarachter veroverde Joris Nieuwenhuis de vijfde plaats, vlak voor zijn ploegmaat Thibau Nys. Voor de Nederlander een belangrijke slag, want hij pakt zo 110 UCI-punten en slaat zo een slag richting de top-50 van de UCI-ranking. Dat is belangrijk in de strijd om een plek in de Wereldbeker-selectie. Lees hier waarom ook Mathieu van der Poel een rol speelt in deze kwestie.

Bekijk hieronder de uitslagen van de Wereldbeker Overijse

Dit artikel delen:

17 Reacties

Jans Koerts 20 november 2022 om 16:22

Super mooie cross gezien op een schitterend parkoers.

4
Arie den Blanken 20 november 2022 om 17:15

Inderdaad. In tegenstelling tot de vrouwencrossvandaag. Op zo’n parkoers komt helemaal tot uiting dat het niveau van de vrouwen in vergelijkking met de mannen veel meer gestuntel is. Overeenkomstig met de kwaliteit van de commentatoren op Eurosport bij de afzonderlijke koersen.

-7
Koers 20 november 2022 om 17:21

Pak ze, Arie!

0
Posterix 20 november 2022 om 17:34

@Arie de vergelijKKing. Gelukkig komt er bij jou meer dan gestuntel uit. Oh wacht…

0
Alfred Issendorf 20 november 2022 om 17:40

Van mij een duimpje omhoog voor Arie, want het Eurosport commentaar bij de dames is onuitstaanbaar. Wat een leuterbakken. Ik kan honderd voorbeelden per cross noemen waar ze de plank totaal misslaan. Traksel gisteren: Betsema mooi op plek vier terwijl zelfs een leek als ik zag dat het Bentveld was. Van Paassen vandaag: Waar rijdt Vos ergens? Etc&

2
platteprijs 20 november 2022 om 18:03

@Alfred het was volgens mij Fleur Moors, Bentveld deed niet mee. Verder ben ik het me je eens het commentaar is niet best.

0
KnightBiker 20 november 2022 om 18:24

@arie
heb je de mannenkoers gekeken dan? de mannen rijden iets harder maar dat maakt de koers niet beter of slechter, met dank aan gestuntel verliest Pidcock de koers, waar gestuntel bij de vrouwen de winnaar niet bepaald heeft (de top 2reed nagenoeg foutloos), dus wie doen het beter?
al bij al maken maken de vrouwen net zo weinig/veel fouten als de mannen, alleen is het jammer dat we geen duel gezien hebben bij de vrouwen, maar dat zegt niets over de kwaliteit van de renners.
je manier van redeneren is onuitstaanbaar

-1
Alfred Issendorf 20 november 2022 om 18:25

@platteprijs: Bentveld was vandaag zeker van de partij, maar ik refereerde naar de enorme misser van gisteren. Gelukkig zijn we het verder eens.

0
Wheely 20 november 2022 om 16:56

Vette cross, de zege is Michael gegund. Tom laat zien wat ie in huis heeft. Lars staat toch maar weer mooi op het podium zoals vrijwel elke cross dit seizoen.

2
Het Luipaard van Lent 20 november 2022 om 17:27

Nieuwenhuis ook weer sterk. Mooie cross!

1
Posterix 20 november 2022 om 17:36

Gave strijd op meerdere fronten. Wat een eerste ronde van Pidcock zeg! Heel gaaf om te zien. Lars na een goede start iets te veel het initiatief weggegeven?

0
Steve De Wolf 20 november 2022 om 16:44

Tweede wedstrijddag voor Pidcock, daags na de eerste, en de man strijdt al mee voor de zege. Niet slecht, toch?

0
bswinkelss 20 november 2022 om 16:51

Zeker, zonder die waardeloze start had hij meer dan waarschijnlijk gewonnen. Die tweede ronde van pidcock was echt buitenaards goed

1
Limal 20 november 2022 om 17:00

Een duel om de kleiige duimen en vingers van af te likken! Zonder pech wint Pidcock nu al – op de powerklimmetjes was hij duidelijk de betere – maar uiteindelijk was het de (vandaag nog) net iets lagere foutenlast van Vanthourenhout die het verschil maakt. Ook erachter een mooie strijd met steeds wisselende posities. Nieuwenhuis en Nys uitmuntend, de terugval van Iserbyt doet weer alarmbellen afgaan over die rug.

0
Maillot à Pois 20 november 2022 om 17:06

Iserbyt wel lek op een heel slecht moment, veel eerder dan de commentatoren doorhadden, daar heeft hij heel veel tijd en energie mee verloren.

2
adelaarvanantwerpen 20 november 2022 om 17:06

Eli stond lek en daardoor kwamen T.Nys en Sweeck in geen tijd bij hem aansluiten.

1
Limal 20 november 2022 om 17:10

Aha, dat wist ik niet – mijn niet-zo-legale stream was vastgelopen en bij GCN hebben ze geen reporter in de materiaalzone…

-2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone