Vanthourenhout houdt wrang gevoel over aan WK: “Niemand kon zichzelf overtreffen”

maandag 1 februari 2021 om 10:38
Vanthourenhout houdt wrang gevoel over aan WK: “Niemand kon zichzelf overtreffen”

Vanthourenhout (l) voor het WK veldrijden met Van Aert - foto: Cor Vos

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout zag zijn selectie drie medailles behalen tijdens het WK veldrijden in Oostende, een pak minder dan de Nederlandse renners. Vooral aan het WK voor elite-mannen liet hem met een wrang gevoel achter.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Als we zilver en brons hadden behaald na een rechttoe rechtaan-cross, had ik daar vrede mee gehad. Maar nu, met die lekke band van Wout…”, zei Vanthourenhout tegen Belgische media. Aanvankelijk zag het er nog zo goed uit voor Van Aert. In de tweede ronde wist hij in het zand een gaatje te slaan naar Mathieu van der Poel, waarna hij zeker vijftien seconden bij zijn concurrent kon wegrijden. Een lekke band in de derde ronde gooide echter roet in het eten.

“Bij het opdraaien van de sintelbaan in de hippodroomzone, voelde hij het al”, zei Vanthourenhout verder. “Vrij ver van de materiaalpost dus. Balen! Want op dat moment reed hij toch in een niet zo oncomfortabele positie. Wout leek het me redelijk goed in de hand te hebben. Hij probeerde het nog te camoufleren, maar op een bepaald moment kreeg ook Mathieu het in de gaten. Hij dichtte de kloof en maakte er handig gebruik van. Logisch.”

Rollen omgedraaid
Van Van Aerts voorsprong was ineens niets meer over en bij het uitrijden van de wisselzone lag hij tien seconden achter. “In een fractie van tijd werden de rollen compleet omgedraaid. Het kostte krachten, onvermijdelijk. Wout keerde nog wel terug tot op vijf seconden. Dan werden het er zes, acht, tien… en besefte je dat het gedaan was. Niet dat de veer compleet brak, maar het mentale overwicht kantelde wel opnieuw naar Van der Poel toe.”

“Alle lof trouwens voor hem. Het doet geen afbreuk aan zijn wereldtitel. Die is dik verdiend”, sloot Vanthourenhout zijn relaas over het prof-WK af. Naast Van Aert, die wel nog het zilver pakte, zag hij ook Toon Aerts naar het podium rijden. Timo Kielich bij de beloften de enige andere Belgische medaille in de wacht gesleept. De gouden medailles waren dit WK echter voor de Nederlanders. “Niemand heeft zichzelf kunnen overtreffen”, stelde Vanthourenhout nog vast.

Dit artikel delen:

49 Reacties

HoofdIsVrij 1 februari 2021 om 10:52

Toch wel pijnlijk, zo’n breed en diep veld bij de heren elite, de categorie waar het toch eigenlijk allemaal om draait, en dan daar niks mee kunnen doen.

Ik ben benieuwd of MvdP komend jaar de moeite gaat nemen om naar Fayetteville af te zakken. Eigenlijk denk ik dat die kans klein is.

0
Barry Batsbak 1 februari 2021 om 12:42

Als er een WK trui in de cross te verdienen is mag je er vanuit gaan dat Van der Poel erbij zal zijn.

0
Michelangelo 1 februari 2021 om 11:03

Enige plek waar goud enigszins reeel was, was bij de profs.

Waarbij misschien ook de Belgische media misschien ook wel wat de positief waren over de kansen van de Belgen. En dat daarom ook de teleurstelling extra groot is.

Want reel gezien heeft Wout enkel Dendermonde gewonnen puur op eigen kracht en zonder pech van Mathieu. In alle andere crossen kreeg hij op zijn doos van Mathieu, of was er een lekke band nodig om verschil te maken. En ook als je verder terug kijkt zie je dat Wout eigenlijk meestal verliest van Mathieu in zandcrossen of crossen op iedere andere ondergrond; enkel als het puur stoempen is heeft Wout de overhand.

En dit parcours was wel voor de goede conditie, maar niet puur stoempen. En ik heb het idee dat de Belgen het parcours een beetje naar Wout hebben toegepraat, en de favorietenrol toch te makkelijk daar hebben neergelegd. In mijn ogen meer op basis van hoop dan pure realiteit. Natuurlijk is er ook de pech van Wout, maar ik geloof niet dat hij toen al een beslissende voorsprong had. En het verschil tussen die twee is dan wel weer dusdanig klein dat dit soort pech moeilijk goed te maken valt (zie Herentals, Overijse en dus ook nu). Een lekke band op een verkeerd tijdstip zou ook voor Mathieu dodelijk geweest zijn.

In de andere categorieen hadden de Belgen eigenlijk op voorhand al weinig kans op goud. Zeker niet bij de dames, en zelfs bij de heren beloften stak Kamp er al het hele seizoen bovenuit, en kwam nu ook Ronhaar ineens naar boven.

Ik denk dan ook dat Vanthourenhout niet zo’n wrang gevoel moet overhouden. Als het wrange gevoel ergens moet zitten, dan is dat bij de dames. Want daar krijgen ze niks meer voor elkaar, en er komt ook nog eens niks aan…

0
madeinstars 1 februari 2021 om 11:28

Het is schrijnend dat ze ’tevreden’ moesten zijn met een negende plaats voor een laatstejaars belofte bij die categorie bij de dames.

0
Richard van Hoof 1 februari 2021 om 12:45

De Begische media is altijd voorafgaande aan een WK wat te positief gestemd, beetje zoals Nederlandse media dat voorafgaande aan een EK of WK voetbal is.

De realiteit is dat Mathieu 2 op de 3 veldritten heeft gewonnen die zij ooit samenreden. Uitzondering waren de WK’s waar Wout relatief een hoger percentage winst heeft behaald dan bij andere races. Wout was bij de WK’s soms beter dan Mathieu, maar Mathieu heeft ook bij de eerste paar WK’s met meer druk rond moeten fietsen dan Wout. Mathieu was in die jaren ook in 2 op de 3 veldritten de beste en dan ligt er op een WK een grotere druk om dat waar te maken dan voor de net iets minder goede coureur Wout die minder te verliezen had.
En dan neem ik de bezopen Belgische supporters van Wout er nog niet eens bij mee die de eerste paar WK’s van die heren ronde na ronde galzen bier en soms zelfs met urine in het gezicht van “tegenstander” Mathieu gooiden.

Wout is een echte klasbak en als Mathieu nooit was gaan crossen dan was Wout de boeken in gegaan als de allerbeste crosser alletijden tot nu toe, maar helaas voor Wout is Mathieu er wel en is die niet nog een klein tikkie beter.

De cijfers liegen niet en als Mathieu de komende 2 WK’s ook weet te winnen dan geeft de verhouding WK titels een beter beeld van hun prestaties in het veld al die jaren.

0
Gala 1 februari 2021 om 13:13

@Richard
Het zijn heus niet de Wout- of andere Belgische veldritfans die met urine en andere viezigheden naar de Hollanders gooien hoor! Dat zijn eerder hooligans uit een bepaalde , andere sport die de gelegenheid aangrijpen om zich eens “uit te leven”.

0
Richard van Hoof 1 februari 2021 om 17:07

@Gala,

De echte cross liefhebbers zullen dat zeker niet doen, maar waar ze vandaan komen maakt niet zo veel uit, het gebeurde wel en los van dat het een schande is om zo met topsporters om te gaan is het weldegelijk iets waardoor een renner die het mentaal ff zwaar heeft kan breken.

0
Wheely 1 februari 2021 om 11:25

België bedankt voor het faciliteren van deze Nederlandse zegereeks!

0
Jean Dumas 1 februari 2021 om 11:40

Graag gedaan. Lijkt wel schaatsen.

0
tendam 1 februari 2021 om 12:55

In het schaatsen hebben de Nederlanders meer moeite om te winnen hoor :) Die discussie komt hier steeds terug, maar die sport is aan de top echt veel internationaler, daar is echt geen speld tussen te krijgen.

0
Koers 1 februari 2021 om 11:25

Wat ook wel weer sneu is dat hij vooraf al zei blij te zijn met een top 10 bij de beloften dames. Schijnbaar komt daar niks boven drijven im de nationale sport. Het contrast met de nlse dames is enorm: 5 bij de top6 bij de senioren en 5 bij de top 7 bij de beloften. Ik blijf mij verbazen hoe enorm de nlse dames domineren op de fiets. Ergens gaat iets enorm goed.

0
thorsen 1 februari 2021 om 12:02

En tegelijk gaat er ergens iets enorm fout bij de Belgische dames. Want het niet alleen NL die het in de breedte beter doet.

Je zou zeggen dat uitgerekend België het perfecte land is om in de winter er wat bij te crossen, aangezien je elk weekend wel een cross ‘om de hoek’ hebt (i.i.g. om de hoek vergeleken met de meeste andere landen die er de halve wereld voor moeten afreizen).

Maar blijkbaar crossen ze helemaal niet in de winter, of vinden het niet leuk, anders heb je bij de zeker bij de jeugd genoeg aanwas. NL doet het bij jeugd vrijwel altijd goed, om vervolgens te zien dat ze overstappen naar de weg o.i.d. maar dan is het crossen in de winter altijd nog een goede training of een leuke manier om de tijd door te komen.

0
Michelangelo 1 februari 2021 om 12:09

Ik heb ook wel eens gedacht dat het kan liggen aan het ontbreken van goede rolmodellen. Want waar je in Nederland al jaren rolmodellen hebt als Van Moorsel, Vos en nu ook Van Vleuten, Vd BreggenAlvarado, Worst, (EDIT FOR JOHN) Betsema en Brand; in Belgie moet je het al jaren doen met Cant.
En ze presteert wel naar behoren, maar het lijkt me niet de grote inspiratie voor een klein meisje om zelf te gaan wielrennen….

0
harryjohan71 1 februari 2021 om 12:32

@Michelangelo Belgie heeft niet alleen bij het wielrennen, maar ook bij andere sporten een grote achterstand op de Nederlandse dames. Alleen bij tennis en basketbal zijn de Belgische dames beter. De Nederlandse dames horen in veel sporten al jarenlang tot de top van de wereld. Het is dan ook niet gek dat dit bij het wielrennen ook zo is. Het kan zijn dat dit met rolmodellen te maken heeft. In het verleden heeft Nederland natuurlijk veel vrouwelijke rolmodellen gehad. Bij Belgie is dit zeer beperkt. Bij tennissen hadden de Belgen (Henin en Clijsters) goede rolmodellen. Nu hebben de Belgen voor zover ik weet alleen een rolmodel bij turnen (Derwael) en atletiek (Thiam). Bij het fietsen moesten ze het hebben van ‘d Hoore en Cant.

0
Oblomov 1 februari 2021 om 12:52

Als er in Vlaanderen maar 150 meisjes lid zijn van een wielerclub en in Nederland 2000 zul je nooit een vergelijkbare hoeveelheid talent produceren.

Ik vraag me af in hoeverre verkeersveiligheid daar een doorslaggevende rol in speelt. Kan me voorstellen dat ouders, maar ook meisjes zelf, huiveriger zijn als het gaat om trainen op de openbare weg. Weet ook niet of clubs in België hun eigen baan hebben, zoals veel clubs in (het westen van) Nederland. Dat helpt natuurlijk ook twijfelaars over de streep te trekken.

0
Sjaak P 1 februari 2021 om 13:07

Zou het kunnen zijn dat aan de Vlaamse crosscultuur teveel een friet-en-bier imago hangt, die jonge meiden (of hun ouders) afschrikt? Sven Nijs zei gisteren nog dat het geen moeite kost om Nederlandse meiden naar kennismakingsdagen te halen, waarna ze in Vlaanderen worden opgeleid. Vlaamse meiden passen daarvoor?

0
Gala 1 februari 2021 om 13:15

@Sjaak
Mijn vrouw lust anders wel een frietje en een biertje!

0
john 1 februari 2021 om 13:18

MIchelangelo. Zegt de naam Betsema je iets anders moet je die naam eens googele

0
Japiejo 1 februari 2021 om 12:14

Vind het als Ollander alleen maar jammer dat de Belgen zo weinig succes hebben. De sport wordt jammer genoeg niet altijd serieus genomen, maar als zelfs de Belgen terrein gaan verliezen..

Het was natuurlijk ook wel een heel selectief parcours. Neem nou een Orts, geen hoogvlieger, maar die zou normaal wel hoger dan 26e kunnen eindigen.

0
Barry Batsbak 1 februari 2021 om 12:50

Orts viel echt hard tegen. Dat zelfs Stybar die het hele seizoen praktisch geen crossfiets heeft aangeraakt op het laatste moment meedoet en zoveel beter (minder beroerd) eindigt, is veelzeggend. Nu is dit een redelijk a-typisch crossparcours. Als je slecht door zand gaat en 21% klimwerk niet trekt, dan had je in Oostende ook wel een lange dag voor de boeg. Orts heeft over het algemeen dit seizoen degelijk gereden dus mogelijk was dit parcours echt niet zijn ding.

0
Japiejo 1 februari 2021 om 13:15

Ja dat bedoel ik inderdaad: dit was wel een heel selectief en specifiek parcours. Je krijgt dan eerder rare uitslagen. Ik kan me voorstellen dat met een ’traditioneler’ crossparcours de Belgen misschien beter uit de verf kwamen.

0
Barry Batsbak 1 februari 2021 om 13:19

En Orts ook :)

Maar dan krijg je weer het volgende euvel; dan wordt er een ronde aangelegd door een weiland, 2 oplopende klinkerweggetjes, een passage door de plaatselijke buurt-speeltuin en langs de sportvelden. Dan gooien ze er een kunstmatig aangelegde zandstrook neer en 2 balkjes om overheen te springen en voila; EEN CROSSCRITERIUM!!! VLIEGMEETING!!! VOOR VANDERPOEL AANGELEGD!! GEEN ECHTE CROSS!!! Op een redelijk standaard crossparcours komen Belgen zeker beter uit de verf. Maar Van der Poel nog iets beter dus het deugt nooit.

0
Richard van Hoof 1 februari 2021 om 12:49

Bij de vrouwen is het echt dramatisch slecht bij de Belgen.

Iemand een idee waar dat aan ligt?

Zijn de Nederlandse dames op jongere leeftijd misschien wat zelfstandiger en hebben daardoor meer zelfvertrouwen terwijl bij de Belgen meisjes nog geacht worden meegaand en enigzins onderdanig te zijn?

0
tendam 1 februari 2021 om 12:54

Het is een gevolg van (gebrek aan) emancipatie in het Belgische wielrennen. Moet wel, want in principe is veldrijden natuurlijk veel groter in Vlaanderen, en de ploegen waar de Nederlandse dames voor rijden zijn Vlaams (behalve Jumbo dan). Je ziet het ook in het wegwielrennen, waar België ook weinig voorstelt bij de dames.

0
Oblomov 1 februari 2021 om 12:58

Uit een rapport vorig jaar bleek dat er maar 150 meisjes lid waren van een wielerclub in Vlaanderen. In Nederland zijn dat er 2000.

Ik denk niet dat de oorzaak daarvoor primair cultureel is, maar dat het probleem eerder schuilt in negatieve percepties rond verkeersveiligheid.

0
Barry Batsbak 1 februari 2021 om 12:58

In Nederland wordt véél actiever gescout door de KNWU. En na het scouten is de begeleiding vanuit de bond en de verenigingen wellicht beter geregeld. Ik weet niet of dat feitelijk ook zo is, maar als ik kijk hoe ze bij de plaatselijke wielervereniging met de kinderen op de fiets omspringen (mijn zoon zit bij de MTB-afdeling), dan heb ik wel het gevoel dat er een solide trainingsmodel over de verenigingen in NL uitgerold wordt. De trainers worden ook periodiek door de KNWU begeleid en beoordeeld. Ik geloof niet dat Belgische meisjes fysiek minder goed kunnen fietsen. Maar als ze niet gespot worden, of daarna niet begeleid worden dan dooft de interesse bij die meisjes snel uit en zijn ze er klaar mee voor ze goed en wel begonnen zijn.

0
Oblomov 1 februari 2021 om 13:14

Als er maar 150 meisjes koersen, kun je scouten en begeleiden tot je ons weegt, maar zul je nooit een acceptabele hoeveelheid talent kunnen afleveren.

0
Japiejo 1 februari 2021 om 13:19

Precies dat Oblomov. Het ligt echt niet aan de scouting: er is niet eens een vijver om uit te vissen. De oorzaak is simpel: er doen gewoon amper meiden aan wielersport. De oplossing lijkt me dan weer ingewikkelder :)

0
john 1 februari 2021 om 13:22

Misschien hebben de Belgische dames geen zin om (de beste dan)plek 8 te eindigen

0
klootje kriekeljon 1 februari 2021 om 15:02

Vlamingen hebben dan wel dé wielercultuur, Nederlanders hebben dé fietscultuur.

0
Gelei 1 februari 2021 om 17:01

Met een beetje geluk was Femke Vandendriessche al 5 keer wereldkampioen geweest ;-)

0
Richard van Hoof 1 februari 2021 om 17:11

Uit 150 meide is het inderdaad lastig om toppers naar boven te krijgen.

De vraag voor de Belgen is waarom er maar 150 meisjes ingeschreven staan terwijl veldrijden een hardstikke leuke sport is voor meiden.

Misschien moet de bond zich aktiever promoten naar meisjes, vroeger was het dames wielrennen/crossen iets waar een beetje laagdunkend over werd gedacht, maar dat is toch een behoorlijk serieuze topsport geworden.

Het zou alleen maar leuk zijn als er ook meer Belgische dames zich aan het front melden.

0
Guushovd 1 februari 2021 om 13:23

De Belgen moeten zich eens wat minder blind staren op de elite mannen. Daar winnen ze altijd alles, tenzij er extreem goede talenten zijn die daar iets tegen weten te doen. Maar daar valt geen winst te behalen.

Het feit dat ze in alle andere categoriëen de boel totaal niet op orde hebben is voor een bondscoach veel belangrijker.

Maar, waar gaat het over. Een lekke band.

0
Gelei 1 februari 2021 om 14:23

Om Hans Vandeweghe te parafraseren: Belgie is een sportwoestijn. De decennialange communautaire politisering van de sportbonden is daar mede debet aan. Enkel in het mannenwielrennen worden er structureel toppers afgeleverd (met de voetnoot dat dit hoofdzakelijk in de eendagskoersen is).

De accidentele witte merels die er de laatste 25 jaar geweest zijn (Werbrouck & Vandecaveye in het judo, Deburghgraeve in zwemmen, Clijsters & Henin, de Van Lierde(s) in triathlon, Everts & Smets in MX en recentelijk Derwael & Thiam) waren vooral koperpoets voor het blazoen van de sportbobo's. Op geen enkele manier waren zij een catalysator voor deze sporttakken.

De laatste jaren wordt vooral gefocust op (eerder technische) sporttakken die nog "maakbaar" zijn (maw waar wereldwijd professionalisme nog niet zover doorgedreven is waardoor je mits funding wel relatief snel stappen kan maken). Dat heeft tot nu toe wel vruchten opgebracht qua resultaten (mannen hockey, vrouwen basketbal) maar of dit blijvend is en of het uberhaupt een brede instroom van jeugd in sport zal bevorderen, is nog maar de vraag.

0
HoofdIsVrij 1 februari 2021 om 15:36

Er zijn er wel wat meer dan die je noemt. Zo uit het hoofd: De Rode Duivels, Bart Aernouts, Karel Sabbe, Koen Naert, Bashir Abdi, Bart Swings, Pieter Timmers…

0
klootje kriekeljon 1 februari 2021 om 16:11

Waarvan er ook een stel niet slechter zijn geworden van de Nederlandse faciliteiten.

0
Richard van Hoof 1 februari 2021 om 17:13

Bij de mannen zijn er voor de weg en de cyclo toch een hele hoop klasbakken bij de Belgen.

Mathieu is ook een halve Belg (of misschien wel meer dan dan de helft) dus qua mannen wielersport doen ze het bepaald niet slecht.

0
john 1 februari 2021 om 14:24

Er zijn al coaches weg gestuurd voor minder ,en zo succes vol is deze coach tot nu toe niet in het veld gebleken
Oké op de weg heeft hij geluk dat ,hij een van de toppers heeft van het huidige wegrennen

0
Michelangelo 1 februari 2021 om 15:04

John, ben jij voetbalsupporter?

Want in het voetbal is de reflex om de (bonds)coach eruit te flikkeren als er geen resultaten gehaald worden. Maar je bent het toch hopelijk ook eens met de stelling dat de bondscoach er niet veel aan kan doen dat er van onderop geen aanwas is. En dat de uitkomst dezelfde geweest was dit WK, ongeacht de bondscoach…

Als je al mensen wilt straffen, dan moet je toch echt bij de bonden zelf zijn.

0
Massimo Bataille 1 februari 2021 om 15:49

Zowiezo kan je als bondscoach maar werken met de renners die je hebt. En hoe goed deze zijn heb je eigenlijk geen controle over.
In cyclocross en dan zeker nog op een parcours zoals op Oostende is de bonscoachfunctie tijdens het weekend zeer gemakkelijk: Rijdt zo goed/hard je kan en deel goed in.
Niets van tactiek of strategie benodigd. Na 3min waren VdPoel en Van Aert al alleen weg. Na 3 ronden zat Toon Aerts ook alleen voor de derde positie.
Tijdens het WK op de weg vond ik de belgen een zeer goeie koers rijden. Reden op kop wanneer het moest en stonden bij Van Aert tot de laatste helling. Dat dan Alaphil nog sneller omhoog kan, heeft niets met een bondscoach te maken

0
Pol 1 februari 2021 om 15:19

In Nederland trainen de jeugdrenners en rensters op jonge leeftijd al op een afgesloten parcours. Bijna alle wielerclubs hebben een afgesloten autovrij parcours. Dat in de winter gereed gemaakt wordt voor het crossen. Ik heb Brandje al op jonge leeftijd zien crossen bij de Mol in Dordrecht. In en rond Rotterdam wordt heel veel in de winter aan crossen gedaan.Bij Ahoy crossen ze s avonds met kunstlicht. Op dat gebied lopen ze in België nog jaren achter. Zeg dat niet in België want daar hebben ze het wielrennen uitgevonden.

0
Barry Batsbak 1 februari 2021 om 15:46

In het oosten hebben we de GOW crosscompetitie. Ene Pim Ronhaar komt hier uit de regio, weet niet of die naam je wat zegt. Maar die reed zijn eerste crossen ook in die competitie. ETP in Zutphen is ook zo’n vereniging die een eigen parcours onder kunstlicht hebben en zo zijn er nog wel meer. De voorzieningen zijn in NL echt wel steeds beter geregeld.

0
antilek 1 februari 2021 om 15:57

Belgen blijven Belgen. M.a.w.

0
Gelei 1 februari 2021 om 16:52

Belgen bestaan niet.

0
argon18 1 februari 2021 om 16:25

stijn kom er eens in

0
antilek 1 februari 2021 om 18:57

B E L G betekend dan ook. Ben Eerst Limburger Geweest.

0
Peter Lippens 1 februari 2021 om 21:12

trouwens Matje is meer Belg dan Wout, dus zo dramatisch is het dus ook weer niet …

0
Eric Timmermans 2 februari 2021 om 08:50

Het is niet zo Wout 15 sec is weg gereden van Mathieu. Mathieu was bezig de enkele seconden die hij achterstand had dicht te rijden toen hij plots viel.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone