Ritwinst voor Vansevenant op Green Mountain, maar Jorgenson winnaar Tour of Oman
foto: Cor Vos
woensdag 15 februari 2023 om 10:33

Ritwinst voor Vansevenant op Green Mountain, maar Jorgenson winnaar Tour of Oman

Matteo Jorgenson mag zich eindwinnaar noemen van de Tour of Oman. De Amerikaanse klimmer van Movistar moest in de slotrit met aankomst op Green Mountain wel zijn meerdere erkennen in Mauri Vansevenant, maar finishte in het spoor van de Belgische ritwinnaar en verzekerde zich zo van de eindzege.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Het slotstuk van de Tour of Oman was ook meteen de koninginnenrit. Na 147 kilometer over licht glooiende wegen begon namelijk de klim naar Jabal Al Akhdhar, ook wel (of vooral) bekend als Green Mountain. Dit is een klim van 5,7 kilometer aan een gemiddelde van 10,5%, met stroken die oplopen tot wel 13%. Pittige kost dus, en hier moest het algemeen klassement in een definitieve plooi vallen. De start was, zeker in vergelijking met de voorbije dagen, al erg vroeg.

Kopgroep van zeven
Toch bleken Lawrence Naesen (AG2R Citroën), Cériel Desal (Bingoal WB), Ángel Fuentes (Burgos-BH), Faisal Al-Mamari (Omaanse selectie), Benjamin Perry (Human Powered Health), Irwandie Lakasek (Terengganu Polygon Cycling Team) en Manabu Ishibashi (JCL Team Ukyo) al wakker genoeg om van bij de start ten aanval te trekken. Deze zeven renners sloegen de handen ineen; de vroege vlucht was geboren. In het peloton liet men begaan, al werd het verschil nooit groter dan twee minuten.

foto: Cor Vos

In het peloton was er al snel de controle van de mannen van Astana Qazaqstan, de ploeg van Alexey Lutsenko. De Kazach kroonde zich in 2018 en 2019 al tot eindwinnaar van de Tour of Oman en kwam in 2019 bovendien als eerste over de streep in de etappe met finish op Green Mountain. Lutsenko, voor de start de nummer dertien in het klassement op 32 seconden van leider Matteo Jorgenson, kon dan ook met vertrouwen uitkijken naar de finale en had duidelijk snode plannen.

Volle bak op Green Mountain
Toch begonnen de koplopers met een aardige bonus aan de eerste steile flanken van Green Mountain, maar in het peloton was de gashendel inmiddels volledig opengedraaid. Astana Qazaqstan nam in de aanloop naar Green Mountain het leeuwendeel van het werk voor zijn rekening, maar op de klim zelf trok Intermarché-Circus-Wanty, de ploeg in vorm, fors door. Onder aanvoering van Louis Meintjes, die zich besloot op te offeren voor zijn ploegmaat Rein Taaramäe, werd de groep der favorieten stevig uitgedund.

Na een laatste krachtinspanning van de Zuid-Afrikaanse klimmer was het aan Taaramäe om het af te ronden namens de Belgische formatie. De Estse klimmer gooide de knuppel in het hoenderhok en alleen leider Jorgenson, Vansevenant en Bouchard bleken in staat om te volgen. Een van de renners die moest passen: Alexey Lutsenko, en dat na al het werk van zijn ploeggenoten. Van voren bleken Taaramäe, Jorgenson, Bouchard en Vansevenant aan elkaar gewaagd.

foto: Cor Vos

Net geen dubbelslag voor Vansevenant
Het was wachten op een versnelling en die kwam er in de laatste kilometer. Vansevenant probeerde met twee demarrages zijn Amerikaanse rivaal Jorgenson te kraken, in de hoop zo de eindzege veilig te stellen, maar Jorgenson gaf geen krimp. Die laatste bleef ijzig kalm, leek met een counter Vansevenant lik op stuk te geven, maar de Belg had toch nog iets over en spurtte in zijn gekende werkmanstijl voorbij Jorgenson, naar de ritzege.

Jorgenson moest nog alles op alles zetten om in het spoor van Vansevenant over de streep te komen, maar het bleek genoeg om de Tour of Oman met één seconde voorsprong te winnen. Vansevenant moet in het algemeen klassement dus genoegen nemen met de tweede plaats, Bouchard eindigt als derde. Met Maxim Van Gils (6e) en Cian Uijtdebroeks (9e) eindigen er nog twee Belgen bij de eerste tien.

foto: Cor Vos

 
18 Reacties
Sorteer op:
15 februari 2023
Mooi (of lelijk) dat met Mauri eindelijk de Escartín-tijden herleven. Het mollemalen is er niets tegen!
  15 februari 2023
  Inderdaad Mauri zwabbert ook uit t zadel en met heel zijn hoofd. Bij t mollemalen maalt vooral de onderrug mee, maar verder gaat t wel recht vooruit.
  15 februari 2023
  Ja prachtig. Door die stijl leek het erop dat ie als een lijdend voorwerp ging lossen en dan toch winnen. Dat is genieten.
  15 februari 2023
  Het is een combinatie van Gesink, Mollema, Bilbao
15 februari 2023
Akbaaaar mauri !!!
15 februari 2023
Hoppa lekker Mauri, zo klim je omhoog binnen de wolfenroedel. Lekker als kopman het Waalse voorjaar in!
15 februari 2023
5de zege al voor SQ, ze zijn goed aan het seizoen begonnen zo. Mooi van Mauri, hij heeft een stap gezet.
15 februari 2023
@anderJ..Hirt was de beoogde kopman maar zoals ik begrepen heb van de ploegleider had Mauri een "vrije" rol binnen de ploeg en had niet de taak om Jan Hirt te ondersteunen.
  15 februari 2023
  Wilfried Peeters: " Jan heeft aangegeven dat hij nog niet klaar was om een klassement te rijden. Mauri heeft zo zijn kans gekregen."
  15 februari 2023
  Had Jan Hirt niet zelf gezegd dat hij niet de vorm van vorig jaar had en dat Mauri Vansevenant maar moest proberen te winnen ?
Op de eoa manier had ik het idee dat de ontwikkeling van Vansevenant nogal stagneerde. Maar als ik nu even kijk naar zijn resultaten van vorig jaar was dat toch wel een misvatting. En dit is ook weer een stapje vooruit.
15 februari 2023
Kan er maar niet aan wennen dat in een Nederlandstalig artikel een Engelse geografische naam wordt gebruikt. Als je de naam in de plaatselijke taal niet wilt gebruiken (Arabisch, Jabal Al Akhdhar, Jebel Akhdar, Al Jebel Al Achdar, Djebel Achdar, of hoe je 't ook wilt schrijven), waarom dan niet gewoon vertalen in het Nederlands, Groene Berg ?
15 februari 2023
Goed bezig Mauri niet gaan werken voor je kopman maar op eigen eer uit zijn.
  15 februari 2023
  Als je wint, heb je toch gewoon gelijk? Voor welke kopman had Mauri moeten rijden?

Reacties zijn gesloten.