Vanmarcke wilde stoppen na slecht voorjaar

Vanmarcke wilde stoppen na slecht voorjaar

foto: Sirotti

woensdag 24 februari 2016 om 10:18

Sep Vanmarcke zag het leven als wielrenner in 2015 eventjes niet meer zitten. De vrolijke Belg van LottoNL-Jumbo stelde teleur in de voorjaarsklassiekers en kreeg nadien de wind van voren. “Ik amuseerde me niet meer op de fiets”, vertelt hij in De Afspraak.

Kritiek werd Vanmarcke bijna te veel
Vanmarcke zou dé man van het voorjaar zijn, in 2015. Het liep anders. Door pech en tactische fouten was een vijfde plek in de Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Harelbeke zijn beste resultaat, een vierde stek in Strade Bianche daargelaten. “Eerst werd ik overal opgehemeld: ‘Vanmarcke gaat dit doen en dat winnen’. En enkele weken erna kreeg ik dan een mes in mijn rug. Daar heb ik echt nog tot na de Tour mee in mijn maag gezeten. Ik amuseerde me niet meer op de fiets. Ik heb toen zelfs gedacht: wil ik het wel blijven doen? Ik heb er echt veel over nagedacht, ook tijdens de Ronde van Frankrijk. Ik beleefde er geen plezier meer aan dus dacht ik: misschien wil ik liever stoppen.”

Duidelijke keuze
De prestatie in Omloop Het Nieuwsblad zal Vanmarcke dit jaar niet herhalen. Sterke Sep kiest er bewust voor om het openingsweekend links te laten liggen. “Ik sla het Vlaamse openingsweekend over om frisser te kunnen werken voor de grote klassiekers”, liet hij eerder al aan Sporza weten. De Belg rijdt voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen nog Parijs-Nice, Milaan-San Remo, E3-Harelbeke en Gent-Wevelgem. Na Vlaanderens Mooiste volgen nog Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race. De WorldTour-koersen in Italië en Nederland rijdt hij voor het eerst in zijn carrière.

Dit artikel delen:

39 Reacties

Bertvd 24 februari 2016 om 10:23

Au. Dat klinkt niet als mentaal heel sterk.

Kom op Sep, niet je hoofd maar de benen laten spreken!

Arry1337 24 februari 2016 om 10:26

Daar sla je de plank goed mis Bert…

Bertvd 24 februari 2016 om 10:31

@ Arry1337: ik hoop het! Maar als je op je 27ste nadenkt over stoppen. Dat is niet heel sterk.

Overigens toont dit wel aan wat overspannen verwachtingen van het publiek met sporters kan doen!

Prima Facie 24 februari 2016 om 10:35

Krijgen we weer dat geneuzel van een wielerflitspsycholoog. Moet dat echt? Iedereen ziet het wel eens een dagje niet zitten op het werk. Is iedereen een mentaal wrak? Volgens Bertvd wel.

SVM is hier openhartig, dat doen weinig collega’s hem na. (Geef ze eens ongelijk met reacties zoals die van Bertvd).

ruud gullit 24 februari 2016 om 10:36

wat heeft Vanmarcke al die tijd op zijn fiets gedaan? De hele wielerwereld bestaat uit ophemelen en laten vallen in combinatie met messen in ruggen. Als je daar niet tegen kan moet je voor je plezier gaan fietsen.

Leukefans 24 februari 2016 om 10:38

@Arry
Hoezo? Toppers als Cancellara en Boonen hebben ook vaak hun voorjaar volledig in het water zien vallen, maar toonden zich toch meer strijdbaar, meteen na hun val zelfs.
Natuurlijk is niet iedereen bij machte zich zo snel over pech heen te zetten en daar is ook niets mis mee, maar dat met mentale sterkte linken is niet de plan volledig mis slaan wat mij betreft.

Bertvd 24 februari 2016 om 10:43

@ aan allen die menen dat ik SvM een mentaal wrak vind: je hebt renners die van kritiek of tegenslag, alleen maar harder gaan rijden. En aan de andere kant van het spectrum heb je er die hun plezier in het wielrennen verliezen en overwegen te stoppen. Dat zit nu eenmaal tussen je oren, of niet. Maar je prestaties komt het niet ten goede.

Dat zegt niets over wat ik van Van Marcke vind: namelijk een geweldige renner. Toen en nu! Allen had Van Marcke vorig jaar vooral enorm veel botte pech. Soms heb je dat. Dit jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Marakus 24 februari 2016 om 10:51

Mentaal wrak is een nogal overdreven statement natuurlijk :) ik vind het mentaal niet heel sterk dat je er maanden(!) lang meezit en overweegt om te stoppen met wielrennen omdat je een 'slecht' voorjaar hebt gehad. Dat media en fans teleurgesteld zijn dat je niet aan de hoge verwachtingen voldoet hoort een beetje bij het spelletje. Sep kan daar kennelijk niet goed mee overweg. Niks mis mee je bent dan alleen niet heel weerbaar. Wanneer hij dit jaar weer sterk rijd en volgend jaar weer een slecht voorjaar heeft dan krijgt hij weer met hetzelfde te maken. Maar goed, Sep is en blijft een beresterke renner, ik ben en blijf fan!

Hakkie2 24 februari 2016 om 10:52

Ik snap dat hij eerst werd opgehemeld en dat hij flink is laten vallen. Maar dat is onderdeel van het leven als topsporter. Elke topper heeft dit meegemaakt.

Hopelijk dat hij er uiteindelijk wel sterker van kan worden. En vooral dat hij plezier blijft houden in wat hij doet (misschien een tip voor hem: lees niet wat men over je schrijft…).

Bertvd 24 februari 2016 om 11:02

@ Hakkie2: exact. Plezier in het spelletje is voor iedere sporter enorm belangrijk! Hopen dat SvM het weer terug heeft. Het blijft een prachtige renner. En we weten wat hij kan!

Romāns Vainšteins 24 februari 2016 om 11:02

Ik zal Sep nooit laten vallen en vind het sowieso áltíjd logisch dat een wielrenner constant de gedachte ‘pffff, anders kan ik er ook gewoon mee kappen’ met zich meedraagt, wanneer je er niet als een Moncoutié of Rebellin in staat is het toch vaak een ondraaglijk beroep en al helemaal wanneer je kopman bent.

Beste Sep, ik vind je sinds Cancellara het grootste kasseien-krachtmens dat ik op een fiets heb zien zitten en vind zowel je wijze van koersen als passie voor het métier zeer plezierig, ik denk dat ik voor zeer velen spreek. Jouw jaar komt er zeker, je gaat ze allemaal eens hartstikke losrijden.

Scotty 24 februari 2016 om 11:02

Van wie kreeg hij dan eigenlijk een mes in zijn rug?

Kom op Sep, niet van dat benauwde. Tuurlijk is op het op de dag zelf even kut met peren, maar het volk is dat allang weer vergeten hoor, 3 dagen later.

Soit 24 februari 2016 om 11:05

SVM vindt hard fietsten veel te leuk en dat is tegelijkertijd zijn valkuil. Hij wil te graag, te hard en kan dat niet verstoppen. De klasse druipt er van af. Dan word je in de gaten gehouden door de collega’s, de media, de supporters…Je bent de gedoodverfde winnaar, terwijl je nog geen grote klassieker op je palmares hebt staan. Ik vermoed dat hij wel met de druk om kan gaan, maar tactisch niet altijd even gelukkige keuzes maakt en soms gewoon botte pech heeft. SVM is smullen. Laat hem!

Chaba 24 februari 2016 om 11:09

Zeker in België waar mensen idolaat zijn van hun wielrenners zal je hier nog vaker mee geconfronteerd worden door de media en de wielersupporters dan in andere landen. Je bent een held als je wint. Maar als het allemaal niet lukt dan val je snel van je voetstuk en is het niets.
De waan van de dag die ik op dit forum ook met grote regelmaat tegenkom bij iedere Nederlandse prestatie.
Niet iedere renner kan zich hier makkelijk van afsluiten en als dit aan je vreet dan kan het ten koste gaan van de prestaties. Zoals Bertvd zegt is plezier een belangrijke motivatie.

KnightBiker 24 februari 2016 om 11:10

Ik hoop al jaren dat hij die klassieker wint, want ik vind zijn ingesteldheid juist erg sympathiek en niet zo over het paart getild als sommige andere. Het beste voor hem is inderdaad niet te luisteren naar de kritieken.
Wel weet ik niet of zijn keuze voor TLJ nu zo goed is… bij een ander team zou hij misschien beter ondersteund kunnen worden, hij moet wellicht teveel alleen doen om in de finale nog de onfortuinlijkheden van het moment op te lossen.
Zijn Parijs-Roubaix tegen Cancellara was voor mij al een overwinning waard, in dat opzicht heeft hij absoluut de kwaliteiten en hoeft hij echt niet te twijfelen, helaas komt de erkenning pas als je er ook echt een gewonnen hebt.

r525 24 februari 2016 om 11:13

@prima facie
Er is toch wel een heel groot verschil met ‘een dagje niet lekker op werk zitten’ en er over na denken er helemaal mee te stoppen…..

Aan de ene kant getuigd het van lef dit eerlijk in de media te zeggen, maar aan de andere kant geeft het wel te denken hoe sterk hij mentaal dus is.

Bravio 24 februari 2016 om 11:18

Hij is mentaal wel sterk. Nu gewoon openhartig, ik begrijp hem. Voorjaar was een teleurstelling en alles wat mis kon gaan ging mis. Hij herpakte zich toch goed in de Tour. Daar reed hij super bergop en was een meesterknecht en motivator voor Gesink. Iedere ploeg zou een Sep moeten hebben, een goei menneke.

tendam 24 februari 2016 om 11:23

Het is Vanmarcke tot nog toe altijd voor de wind gegaan, ik kan me voorstellen dat het even wennen is als je niet presteert en er wat kritiek opsteekt. Wat dat betreft heeft hij geluk dat hij geen Nederlander is ;)

Misschien is de druk van het enig kopman zijn in de klassiekers voor hem wat te zwaar. Dan is het verstandig om te verkassen naar bv. de Belgische Lotto.

Romāns Vainšteins 24 februari 2016 om 11:25

Belgische Lotto zou natuurlijk een uitstekend team voor hem zijn ware het niet dat bij een wat mindere vorm er 3/4 klaar staan om hem voorbij te rijden.

NumberSeventeen 24 februari 2016 om 11:26

Dat hele idee van wedstrijden overslaan heb ik nooit begrepen. Ja je kan bij de wedstrijden daarna misschien iets frisser aan de start staan (al zit er behoorlijk wat tijd tussen). Van de andere kant mis je zo wel wat wedstrijdkilometers en een mooie generale repetitie. Je hebt zelfs de kans om de omloop te winnen, dat is dan een overwinning die niemand je meer af pakt en dan is je seizoen al redelijk geslaagd. Nu gaat die weer al zijn geld inzetten op een paar wedstrijden, één lekke band en heel je seizoen is over.

Hakkie2 24 februari 2016 om 11:27

Bij de Belgische Lotto zou de druk nog hoger worden, daar lopen nog meer Belgische journalisten rond. Astana, Sky oid zou dan beter zijn, dan zit hij toch net wat meer in de luwte.

RRobson 24 februari 2016 om 11:30

Ik hoop dat ik verkeerd ben, maar ik zie Vanmarcke ook dit jaar niet uitblinken op de kasseien. Net als vorig jaar, toen hij besloot om afwachtend te koersen (niets voor Sep), werd er dit jaar weer voor een andere aanpak gekozen door pas later aan de kasseien te beginnen. Ik zie niet meteen welk voordeel hij daaruit kan halen. Laat hem toch meteen los, net als die andere onstuimige krachtpatser GVA, die goed is van de Omloop tot de Amstel, hup die fiets op en knallen maar.

Grote Meneer Terpstra 24 februari 2016 om 11:36

@rrobson en hoeveel heet gva gewonnen in die lange periode dat hij goed is. Ik denk dat een later begin een zeer goed idee is. Stannard die ook altijd in de omloop al goed is, is de rest van de klassiekers ook al uitgeblust.

Hakkie2 24 februari 2016 om 11:38

@RRobson: ik heb wel het idee dat het bij Vanmarcke zelf vandaan komt. En dan is het goed voor zijn zelfvertrouwen. Dat zou goed uit kunnen pakken.

Nadeel is wel: je hebt niet heel veel kansen om een mooie wedstrijd op kasseien te winnen. Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, E3, RvV en Parijs-Roubaix. Dat is het wel zo ongeveer. Daar streept hij er al 1 van door.

Brummel 24 februari 2016 om 11:48

@17 het idee dat wedstrijdkilometers beter zijn dan trainingskilometers is inmiddels achterhaald. Door moderne trainingstechnieken kun je veel gerichter trainen. Het koersritme krijgt hij ook met zijn huidige planning.

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone