Vanmarcke: “Wilde rustiger opbouwen richting grote klassiekers”

Vanmarcke: “Wilde rustiger opbouwen richting grote klassiekers”

foto: Sirotti

vrijdag 26 februari 2016 om 14:33

Sep Vanmarcke is een van de grote afwezigen tijdens het openingsweekend. De Belgische kopman van LottoNL-Jumbo legt zijn prioriteiten verderop in het jaar. “Ik verleg gewoon mijn piekperiode”, vertelt hij op de site van zijn ploeg.

Uitgedokterd
Het is namelijk zo dat Vanmarcke niet minder koersdagen rijdt. In plaats van Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, rijdt de 27-jarige Belg dit jaar voor het eerst Milaan-San Remo en de Amstel Gold Race. “Omdat ik elk jaar in een heel goeie conditie aan het openingsweekend begin. Vanaf daar is het nog ver tot de grote klassiekers. Dit jaar wilde ik rustiger opbouwen richting die grote klassiekers. Ik wil goed zijn van Milaan-San Remo tot de Amstel Gold Race. Dat is het hele voorjaar, behalve openingsweekend. Iets gebalder dus.”

Experiment
Voor Vanmarcke is het een nieuwe opbouw naar zijn seizoen toe. Vaak was hij al heel sterk in het openingsweekend, maar kwam hij vijf weken later tijdens de echt grote klassiekers te kort. De laatste keer dat de Belg pas later in vorm was, was in 2013. Toen gooide een val in Tirreno-Adriatico bijna roet in het eten, maar werd hij toch knap tweede in Parijs-Roubaix. “De voorbereidingen gaan goed. Ik ben de wintertrainingen iets rustiger begonnen. Eind november had ik ook nog een polsoperatie wat me wat remde. Dit was ingecalculeerd, dus het is prima verlopen. De intensiteit van de trainingen is ook een stuk opgeschoven in vergelijking met vorige jaren. We zullen na het voorjaar kunnen bepalen of dit een goeie keuze was.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

LutsenkoFan 26 februari 2016 om 14:40

Ik hoop het maar het zal wel weer net niet worden met een Cancellara in topvorm. Al zie ik Sep als enigste in staat om Cancellara het lastig te maken.

0
TaDo 26 februari 2016 om 14:45

@Sagan, Boasson Hagen, Kristoff, Terpstra, Van Avermaet. Kies maar uit, allemaal mannen die ook het vuur aan Cancellara’s schenen kunnen leggen. En de eerste drie hebben een beter eindschot dan Fabian.

0
LutsenkoFan 26 februari 2016 om 14:48

@tado
Daar ben ik het niet mee eens. In 2013 zat Vanmarcke gewoon bijna alleen, je zag dat zelfs Cancellara het moeilijk had. Nu is in principe Sep sterker omdat hij 3 jaar ouder is en Cancellara is wat aan het rotten is. Nu, op dit moment vind ik dat Sep en Fabian het hardst over de kasseien kunnen. Daarna komen die namen die jij noemt +15 meer.

Edit: Verbeteringen

0
Jandepandaman 26 februari 2016 om 14:50

Als Sep zijn krachten weet te controleren en de vorm is piekend dan zijn hij en Fabian absoluut de beste pure kassei mannen.

0
Skedel 26 februari 2016 om 14:57

Hopelijk snapt hij ook dat hij gewoon altijd zijn bordje leeg laat eten als hij eens geen pech heeft, ze rekenen er allemaal op dat Vanmarcke zijn benen toch niet stil kan houden..

0
Marakus 26 februari 2016 om 15:12

“Wilde rustiger opbouwen richting grote klassiekers” heeft Sep zich bedacht? :p

Ik denk en hoop vooral dat het een goeie keuze is. Qua wedstrijd kilometers maakt de Amstel weinig uit gezien dat na de twee belangrijkste wedstrijden is. Al ben ik benieuwd wat hij kan in de Amstel ik verwacht eigenlijk niet zoveel.

0
Turtlehead 26 februari 2016 om 15:25

Bidden en hopen dat goed uitpakt. Als t tegenvalt t/m PR dan zal hij in de AGR denk ik ook niet erg gemotiveerd zijn.
Omloop winnen is dan toch een prima troostprijs.

0
Romāns Vainšteins 26 februari 2016 om 15:30

eens met Lutsenko

0
Bettinwel 26 februari 2016 om 15:32

Als er 1 bij Jumbo is die een grote prijs kan pakken, is het Vanmarcke wel. Speltip 15: spreid je kansen.

0
Manuel Beltran 26 februari 2016 om 15:40

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar Vanmarcke is San-Remo. Weet iemand in welke rol of met welk doel hij daar aan de start staat? Hij zal m wel niet winnen, maar het is toch gewoon een sterke beer die de afstand en klimmetjes aan kan en ook nog eens een lekker eindschot heeft.

0
Voorgeborchte 26 februari 2016 om 16:23

Vanmarcke is geen (schaduw)favoriet voor San-Remo, maar het is wel het soort renner aan wie ze zich kunnen mispakken en laten wegrijden in de afdaling van de Poggio, en die het ook nog eens tot het einde kan volhouden.

0
Purito 26 februari 2016 om 16:38

Cancellara gaat de tegenstand volledig naar huis rijden op de Oude Kwaremont. Met motortje of niet. Alles wijst daar gewoon op.

Wat betreft Vanmarcke: prima coureur, duizelingwekkende sterke beer, maar totaal geen eindschot. Dan wordt het moeilijk om een topklassieker genre Vlaanderen te winnen. Of je moet zo sterk zijn als Van Hooydonck dat tweemaal was in het verleden. Maar ik zie dat niet gebeuren bij Sep.

0
Manuel Beltran 26 februari 2016 om 16:49

@ Purito
Totaal geen eindschot? Vanmarcke is best rap aan de meet hoor.

0
Purito 26 februari 2016 om 16:58

@Manuel Beltran
Maar wat heeft hij ooit gewonnen wat een dergelijke bewering rechtvaardigt? Die sprint tegen Boonen was een kwestie van wie het meeste power over had. Niet echt met snelheid. Een beetje het Stannard verhaal van vorig jaar.

Laten we zeggen dat veel van zijn concurrenten voor het Vlaamse werk, een veel beter eindschot hebben: Kristoff, GvA, Sagan, Pippo, Cancellara, Benoot, Boonen, Gilbert (mits hij meedoet), Oss….

Dan moet je al echt de sterkste zijn en iedereen uit het wiel rijden. Succes daarmee, want dat zal niet evident zijn. We zijn niet allemaal Cancellara.

0
F e r o x 26 februari 2016 om 17:00

Van Marcke heeft zeker en vast een eindschot. We zitten gewoon in een periode dat massasprinters plots volop meedoen in de Vlaamse klassiekers. Boonen was daar vroeger alleen in (waardoor hij ook zo een groot palmares bijeen gereden heeft).

0
Sebas 26 februari 2016 om 17:00

Inderdaad, Vanmarcke kan rap aankomen! Ook in verkapte massasprints steekt hij zijn wiel ertussen. Niets mis met zijn eindschot, maar er zijn er wel een pak waar hij liever niet mee naar de streep zou rijden. Gelukkig dat hij op andere punten het verschil kan maken.

@ Purito (je laatste zin) ; Vanmarcke is een van de weinigen die juist dat kan, sterke mannen regelrecht uit het wiel kletsen.

0
Romāns Vainšteins 26 februari 2016 om 17:02

Als er 1 renner de power heeft om eens a la Cancellara te winnen binnen het huidige peloton is het (naast good old Fabian) Vanmarcke wel. Stijn Vandenbergh schat ik trouwens ook vrij hoog in wat dat aangaat, maar die mag nooit, helaas.

0
Manuel Beltran 26 februari 2016 om 17:23

@ Purito
Gewonnen misschien niet, maar jij beweert dat hij totaal geen eindschot heeft. Dat is gewoon niet waar, Vanmarcke kan behoorlijk rap zijn in de sprint. GVA, Sagan en Boonen zullen wellicht rapper zijn, maar van de rest van het rijtje dat je opnoemt moet ik het nog maar zien.

0
Purito 26 februari 2016 om 17:26

@Sebas
Waarom wint hij dan nooit? Je kunt er wel 5 uit het wiel kletsen, als die zesde man kan overleven en sneller is, ben je alsnog in de aap gelogeerd.

Jullie kunnen wel pleiten dat Vanmarcke zeer snel is, maar hij is zeker niet snel genoeg om te kunnen vertrouwen op een eventuele sprint. Boogerd wist zich ook altijd goed te plaatsen in een sprint van een groep, maar won ook nooit. Omdat er altijd wel een paar sneller waren.

0
nielsboy 26 februari 2016 om 18:29

@Purito, omdat Vanmarcke zich eenmaal niet op het sprinten richt, en in de wedstrijden dat hij mee sprint, knecht hij vaak (Grote Rondes), of zijn er echte ras sprinters aanwezig.

0
Sebas 26 februari 2016 om 18:32

Ik bepleit dat hij een goed eindschot heeft. Jij legt direct de nadruk op snelheid en daarin kan ik je gelijk geven; op pure snelheid legt hij het tegen veel mannen af. Een eindschot is echter zoveel meer dan snelheid en al helemaal in de lange slopende voorjaarskoersen (power, positionering, uithouding). Dat hij op zijn sprint kan vertrouwen heb ik niet gezegd, maar deze beste man klopte (hoe je het ook went of keert) Boonen in de Omloop van 2012 en laat zich niet zelden zien in reguliere sprints (bv: laatste etappe RvZw 2015). Vanmarcke is rap!

PS: Greg wint toch ook 'nooit', is die ook niet rap dan?

0
Manuel Beltran 26 februari 2016 om 19:08

@purito
Wij zeggen dat Vanmarcke snel is aan de meet, jij zegt dat hij totaal geen eindschot heeft. Ik vrees dat je er dit keer gewoon naast zit. Niemand beweert dat hij Kittel naar huis sprint, maar hij is al dikwijls voor heel wat andere rappe mannen geïndigd in een sprintje.

0
aardappeljager 26 februari 2016 om 19:12

Jullie hebben hoge verwachtingen van Sep. Ik vraag het me af of hij het kan dit jaar. Ben toch bang dat het allemaal net niet gaat worden. Maar ik laat me graag verrassen

0
ProfrondeZevenbergen 26 februari 2016 om 19:54

Iemand die beweert dat Vanmarcke totaal geen eindschot heeft, kijkt waarschijnlijk nooit naar de koers en volgt het wielrennen kennelijk via teletekst. Het is dan ook echt een onzinnige reactie, die waarschijnlijk alleen bedoeld is om te provoceren.

0
Coldeportes 26 februari 2016 om 20:02

Sep heeft absoluut een eindschot. Cancellara zal dit keer 2 motortjes :( moeten monteren om nogmaals te winnen.. Over the hill en zowieso onsympathiek. Vanmarcke is sterker, zeker nu het 3 jaar verder is.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone