Vanmarcke kon Sagan niet volgen: “Bij mij was het beste ervan af”

Vanmarcke kon Sagan niet volgen: “Bij mij was het beste ervan af”

foto: Sirotti

zondag 3 april 2016 om 17:45

Sep Vanmarcke eindigde als derde in de Ronde van Vlaanderen. De kopman van LottoNL-Jumbo kende een ongelukkige beginfase, maar toonde zich sterk in het slot. Hij moest alleen Peter Sagan en Fabian Cancellara voor zich dulden aan de streep. “Ik heb het juiste gedaan toen ik terug was gekomen”, zegt hij na afloop bij Sporza.

“Vandaag liep heel veel mis in de tussenfase”, erkent Vanmarcke, die meerdere keren ten val kwam en van fiets moest wisselen. “Ik heb teveel krachten gebruikt. De zitpositie moest veranderen op mijn eerste fiets, maar dat was op mijn nieuwe fiets niet gebeurd. Ploegmaats hebben mij teruggebracht en kon ik terug beginnen.”

“Ik heb geen fouten gemaakt, ik heb het juiste gedaan toen ik terug was gekomen”, concludeert de Belg. Hij sprong op het goede moment mee met Sagan, die samen met Michal Kwiatkowski de aanval koos. “Ik dacht: ‘hier moet ik direct naartoe’, want ik voelde dat dit hét moment van de koers was. Achter mij twijfelden ze.”

Op de laatste Paterberg zat Vanmarcke nog met Sagan op kop, maar op het steile deel moest hij parkeren. De vogel was gevlogen: “Ik heb serieus afgezien om Sagan te volgen. Bij mij was het beste er vanaf. Ik dacht: ‘Ik kan mee’, maar ik schoot volledig in kramp. Ik wist dat als ik voor Cancellara bovenkwam, dan konden we nog terugkomen.” Dat lukte echter niet, een ontketende Sagan soleerde naar de zege, voor Cancellara en Vanmarcke.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Max01 3 april 2016 om 17:50

Sterk gereden.
En weer heel wat punten voor TLN binnen gesprokkeld

0
Purito 3 april 2016 om 18:11

Gewoon een prima prestatie. Hij heeft gewoon net niet die klasse van een Sagan of Cancellara. Hij mist vooral een echt wapen.

Maar voor Parijs-Roubaix is er misschien nog wel meer mogelijk. Die moet Vanmarcke wel iets beter liggen ten opzichte van Sagan.

0
arviidd 3 april 2016 om 18:25

@max01: Zeker hij zelf gaat van plek 495 naar 18!

0
LutsenkoFan 3 april 2016 om 18:44

Hij stond volgens mij na Gent-Wevelgem al in de top 20? Die stand is nog niet geupdate.

0
nickdt 3 april 2016 om 19:38

@Arvidd
Hij staat nu 6de.

0
snellerfietsen 3 april 2016 om 20:19

Zeker kanshebber voor p r

0
Turtlehead 3 april 2016 om 20:31

Dat van die 2e fiets is om te janken zo stom, maar 3e is prachtig. Feestje vieren nog even uitstellen, maar tevreden gaan slapen mag zeker wel.

0
xistnc 3 april 2016 om 20:37

Sowieso is het natuurlijk niet goed als Vanmarcke zijn zitpositie vooraf niet controleert. Als hij dat wel doet, dan kun je meteen twee fietsen goed afstellen. Als dat vervolgens met de eerste fiets tijdens de koers moet gebeuren, dan heb je automatisch een verschil met de fiets op het dak.

Het geklungel met zijn schoenplaatjes na de eerste valpartij verdiende ook niet echt de schoonheidsprijs. Op zo’n moment in koers moet je bezig zijn met energie sparen, dat was bij Sep niet echt het geval. Daarna heeft hij dat overigens best goed gemaakt, zo goed zelfs dat ik af en toe het idee had dat hij erdoor zakte.

0
Romāns Vainšteins 3 april 2016 om 20:50

Toprenner die echt nog wel eens zijn overwinning zal gaan pakken, t'is een beetje toch een Flecha/Ballan – achtige renner, steengoed maar lastig winnen. Hier (wederom) op het podium staan is een geweldige prestatie, dit zijn de beste 3.

0
Manuel Beltran 3 april 2016 om 21:23

Ik sluit me aan bij RV. Hij heeft het nergens laten liggen vandaag. Had ook in dienst van een andere ploeg niet zomaar gewonnen. Het moet op een dag eens allemaal zijn kant op vallen en dat gaat nog wel gebeuren.

0
Vic413 3 april 2016 om 21:43

Volgende week weer een nieuwe kans. Volgens mij is hij samen met Boom één van de weinigen die Peter en/of Fabian van een zege in Parijs-Roubaix kan houden.

0
Hengacity1 3 april 2016 om 23:12

Als alles een keer meezit (lees : niet vallen/niet dichtrijden) wint hij hier of word hij 2e. Voor mij de favoriet voor volgende week.

0
Wheely 4 april 2016 om 00:07

Als je enkel Sagan en Cancellara voor je moet dulden in deze koers dan mag je best trots zijn.

0
GreenDay 4 april 2016 om 00:12

Romans Vainsteins: Ballan is inderdaad een soortgelijk type, Flecha absoluut niet. Vanmarcke heeft gewoon de pech dat hij tussen twee generaties door fietst waar enkele ontieglijk sterke beren tussen zitten. Cancellara en Boonen waren van een exceptioneel niveau en ook Sagan en Degenkolb (en doe daar Benoot ook maar bij) zullen op termijn tot zo'n grootheden uitgroeien. Vanmarcke heeft eigenlijk een beetje hetzelfde probleem als Van Avermaet, zet zo iemand in een wat rustigere periode wat absolute toppers betreft, en ze winnen plotsklaps een stuk meer. Vanmarcke heeft er vandaag alles uitgehaald wat hij in zich had, en hem kennende waarschijnlijk nog net iets meer. Die man heeft een doorzettingsvermogen waar menig nog getalenteerde coureurs alleen maar van kunnen dromen. Karakter!

0
Gonzalez_de_Galdeano 4 april 2016 om 00:20

Waarom iedereen hem die grote overwinning gunt is omdat hij heel vaak iets tegen komt en eigenlijk altijd vanuit de achtergrond weer moet terug komen. Waar door je ook vaak denkt als hij die inspanning niet moet leveren hij voor de overwinning moet kunnen mee strijden.

0
Sephiroth 4 april 2016 om 08:59

En omdat hij sympathiek is. Maar inderdaad zelden verloopt een race perfect voor Sep. Zat net nog even die crash van GvA terug te kijken en daar mocht Sep ook nog ff een noodstop maken achter een auto. Achterwiel kwam de lucht in. Dus dat was nog mazzel, anders had hij weer gelegen.

Ik gun hem een groot monument heel erg.

0
Haanaf 4 april 2016 om 18:34

Mischien volgend jaar als opvolger van Boonen bij EQS :p

0
BasBelgie 5 april 2016 om 11:27

@Haanaf: hoop van niet.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone