Vanmarcke: “Het was in de tijd van Cancellara en Boonen gemakkelijker koersen”

zondag 8 april 2018 om 09:30
Vanmarcke: “Het was in de tijd van Cancellara en Boonen gemakkelijker koersen”

foto: Marcel Koch (archief)

Sep Vanmarcke nestelde zich al driemaal in de top vijf van Parijs-Roubaix, maar winst zat er nooit in. Aan de vooravond van de Hel van het Noorden blikt hij in gesprek met Het Nieuwsblad terug op de voorbije jaren. “Het is gewoon anders dan vorig jaar toen Tom Boonen er nog bij was.”

De 29-jarige Belg ging de afgelopen jaren meermaals de strijd aan met Fabian Cancellara en Boonen, maar nooit met succes. Volgens hem verliep de koers destijds echter heel anders dan nu. “Ach, het was in de tijd van Cancellara en Boonen ook gemakkelijker koersen. Zij waren de bakens. Zonder hen is het moeilijker koersen geworden. Of je zorgde dat je voor hen weg was, of je probeerde ze te volgen. Er waren maar twee opties. Nu is er niemand meer die er zo ver bovenuit steekt. Bij Cancellara was het simpel: heel de ploeg reed zich leeg en dan was het aan de Zwitser om het te doen”, legt hij uit.

“Nu schuift iedereen één of twee mannetjes vooruit maar dan klinkt het als: ‘ja maar ik rijd niet, ik ook niet..’ Het is zo onoverzichtelijk geworden. Iedereen dacht dat het nu de jaren van Sagan versus Van Avermaet zouden worden, maar zo zie je maar. Ze zijn allebei op hoog niveau, maar toch denk ik niet dat Greg zijn allerbeste conditie heeft. Al sprint hij nooit sterker dan nu. Ze gaan Van Avermaet er moeten af rijden om te kunnen winnen. En ik hoop om zelf mee te strijden voor het podium”, vertelt hij.

Quick-Step Floors
De afgelopen maanden toonde Quick-Step Floors zich een sterk blok. De kans dat hun concurrenten de krachten bundelen acht de coureur van EF Education First-Drapac echter miniem. “Dat is niet realistisch. Het is gewoon anders dan vorig jaar toen Tom Boonen er nog bij was. Zelfs al had hij een kleine kans om te winnen, dan nog reden ze voor Tom. Hij was een echte leider. Ik heb het gevoel dat ze zich nu in de breedte gemakkelijker ontplooien.” Vanmarcke verwacht dat vandaag één coureur boven de rest zal uitsteken. “Mijn favoriet is opnieuw Terpstra hoor. Zie Le Samyn, Harelbeke en de Ronde. De manier waarop hij naar Oudenaarde reed, blijft me bij. We reden aan tachtig procent rond, maar nog kwamen we niet dichter”, stelt hij.

Dit artikel delen:

18 Reacties

jkjustin 8 april 2018 om 09:32

Als Sep erin slaag om zonder pech/valpartijen over de streep te komen, mag hij dat al als een overwinning zien.

0
Scibby 8 april 2018 om 09:34

Wat bedoelt hij met ” We reden aan tachtig procent rond, maar nog kwamen we niet dichter”, stelt hij.?

0
MatthiasVDH 8 april 2018 om 09:42

Dat ze in de achtervolging niet voluit gingen.

0
S-Works 8 april 2018 om 09:45

@Scibby
Inderdaad aparte zin. Wellicht 80% van maximale hartslag?

0
dumoman 8 april 2018 om 09:47

Het is gewoon heel jammer dat het zo’n mooi weer is, dat verpest waarschijnlijk de spanning in de koers. Ik verwacht een sprint met een groep van ’n man of 10.

0
Leukefans 8 april 2018 om 09:47

@scibby
Inderdaad wat een vreemde uitspraak, logisch toch dat ze dan niet dichter kwamen, als niemand het volle pond gaf?

0
wiebipedia 8 april 2018 om 09:48

Dat stuk waar Scibby aan refereert snap ik ook niet.

VanMarcke zie ik nog steeds niet zomaar winnen. Het is ook niet dat hij meer pech heeft dan de rest. Hij is niet de meest intelligente coureur, wat hem vaak opbreekt. Toch ook van de lijn achter een aantal mannen. Kan net als vele anderen op een goede dag winnen, maar dan moet een sterkere renner toch iets tegenkomen.
Er zoemt altijd zo’n ruis van pech rondom VanMarcke, maar toch heb ik niet het idee dat hij vaker valt, lek rijdt etc dan anderen

0
ah-ja 8 april 2018 om 09:49

Wolven vs schapen. Wat een geouwehoer

0
siets 8 april 2018 om 09:50

80% V/d groep draaide mee? (hoewel dat volgens mij minder was…)

0
WernerFranke 8 april 2018 om 09:51

Als je met een paar goed ronddraait, kom je meestal wel dichter. Het is toch logisch dat ze nog wat krachten overhouden om uiteindelijk nog mee te kunnen doen voor een hoge uitslag?

0
PietFriet 8 april 2018 om 10:02

@Scibby 100% is sprinten, maar dan kunnen ze je na 500 meter oprapen. Ik denk dat 80% de maximale inspanning is waarmee je nog een relatief lange afstand kunt rijden.

0
leegloper 8 april 2018 om 10:15

Ik heb ze in de E3 en RVV beter zien samenwerken dan gemiddeld, als de kopmannen geisoleerd zitten. Daaraan zal het niet liggen.

0
Pierre92 8 april 2018 om 10:27

Als je met 5 man op 80% rijdt en je komt niet dichterbij, dan is de koploper erg sterk, omdat je achter elkaar al gauw 30% minder energie hoeft te leveren.

0
Javier 8 april 2018 om 10:28

@PietFriet

Inderdaad. En daarmee impliceert hoe verschroeiend hard die mannen in de achtervolging reden, maar toch geen meter dichterbij een ontkende Terpstra kwamen. Oftewel, Terpstra was niet te stoppen.

0
Velominatus 8 april 2018 om 11:50

Ik denk dat Sep fysiek bij de allersterksten hoort maar tactisch te kort komt. Daarom weet hij zich geen raad met de nieuwe situatie nu Boonen en Cancellara gestopt zijn.

0
assen 8 april 2018 om 12:17

Ja, zoiets Pierre92. Simpel zat.
Al moet je die percentages die wielrenners noemen niet zo letterlijk nemen. Als een wielrenner zegt dat ie op 80% rijdt of is qua vorm, dan lult ie uit zijn nek. Immers, als een renner maar 80% kan leveren, dan rijdt ie als een slecht amateur en wordt ie snel gelost.

0
VerstandOpNul 8 april 2018 om 13:24

Arme Sep, het is allemaal zo ingewikkeld geworden..

0
LB117 8 april 2018 om 14:41

Gezien zijn uitspraken gaat Sep nooit een klassieker winnnen,

” Hoop mee te strijden voor het podium” is veelzeggend!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone